Šta je novo?

Valjda je problem u napajanju

• Začetnik teme Začetnik teme Nasty
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nasty

Čuven
Učlanjen(a)
16.03.2004
Poena
601
Imam sledeci Komp:

XP2600+@2143 133MHz
GA-7VAX KT400
Kingston VR 256MB 333MHz
MSI GF4Ti4200 VIVO ne O/C
2 HDD-a IBM 75GXP i Stari Fujitsu 4.3GB
CD-RW LG 8400B
DVD Sony 1621
NAPAJANJE !!! 235W !!!

Stvari stoje ovako:
Napajanje mi je ostalo od celerona 566 i nisam ga menjao (mrzelo me) kad sam dogradio proc, plocu i VGA. Sve je radilo OK proteklih godinu dana, ali pre jedno dva meseca je komp poceo da me izbacuje prvo iz Gothic 2, NFS-Underground itd. Bukvalno je postao nestabilan ne znam kad ce da izbaci, sad igram Sacred i izbaci me na svaka 5 min u win, ponekad se restartuje.

Zaboravio sam kuler je TT9+, radi na auto modu 3200 obrtaja, temperatura proca je 42 stepena u idle, max ne znam nisam probao sad me vec i strah da startujem CPU-Burn. Kad izadje iz igre GIGABYTE Utility Manager preko kojeg proveravam temp kaze 46-47 stepeni. Da li ovaj manager tacno pokazuje temp?

Skinuo sam prime95 i benchmark test odradi svaki 3. put. Stress test bilo koji izbaci nekoliko sekundi posle startovanja. Kaze hardware error i da bi reziltat trebao da bude ispod 0.4 a meni je uvek 0.499999### zadnje tri brojke se menjaju. Takodje prikazuje ILLEGAL SUMMOUT.

Voltaze su u idle modu konstantno manje za 0.2V jedino je 12V vece za 0.2V.
U biosu je isto i jos pise DDR Voltage 1.286V konstantno. Memoriju sam probao sa GOLDMEM i odradi test bez gresaka. Kuler sam dodirnuo, topao je naravno, ali nije vruc uopste moze da se drzi ruka bez problema. Namesten je kako treba definitivno.

Ja pretpostavljam da mi je napajanje VEOMA SLABO, pa zbog toga zeza.
Uzgred procesor je kad sam ga kupio bio overklokovan neko vreme pa sam vratio na default, ipak sam ga skupo platio.
Svaka pomoc je pozeljna!!!

Jedna ispravka

Imam jedan HDD IBM 75GXP na primary(master) i Fujitsu kao Slave njemu, a ne tri HDD-a kao sto bi moglo da se protumaci.
Izvinjavam se ako post nije na pravom mestu, ali mi se cini da bih ovde dobio najvise pomoci.

U biosu je isto i jos pise DDR Voltage 1.286V konstantno.
1.268 v za memoriju je premalo , u koliko si tacno procitao ...
DDR Memorije rade na 2.5v i vise ....
Tako da nesto tu nije u redu , mozda sa napajanjem , mozda sa plocom.
Prime puca , a mogucnosti zbog cega su :
1.CPU (overclockovan , neispravan , lose hladjen ....)
2.Memorija (overclockovana ,nedovoljan ili pre-velika voltaza ,
losa memorijska setovanja , neispravna )
3. Memorijski kontroler/ploca (neispravna , ....
Takodje i lose napajanje moze da bude problem

Greota je na na novijoj masini drzati neko prastaro napajanje , pa jos
ako je neko low cost - Made in China nemas ni jednog razloga da ga
zadrzis , makar ono bilo i ispravno ....
Pozajmi od nekog prijatelja 300W ATX napajanje cisto da probas svoj komp
kako ce da se ponasa sa drugim napajanjem ....

P.S. da li si siguran da je procesor 2600+ ? Da nisi mozda ispod haube
dobio 1700+ overclockovan , pa sada kada su topli letnji dani nece bas
lepo da radi ?

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ma proc je ok samo sam ja izlgeda jedini koji je dosad mislio da XP2600+ moze na 235W.
Evo i WCPUID i MBM5.
Sta ovde ne valja, prvenstveno mislim na Motherboard Monitor?????
Da li je sigurno napajanje? Zasad nemam od koga da pozajmim, pa da proverim.

Prilozi

• MBM.webp
    MBM.webp
    15 KB · Pregleda: 86
  • WCPUID.webp
    WCPUID.webp
    41.8 KB · Pregleda: 77
Pa preterano niska (tj. visoka) vrednost je -8.54V za napon -12V. Da li je razlog to za nestabilnost ne znam. Mada bi se ja zabrinuo za kvalitet/stanje napajanja, tj. za zivot ostalih komponenti u racunaru! :zgran:

Poslednja izmena:
Ma proc je ok samo sam ja izlgeda jedini koji je dosad mislio da XP2600+ moze na 235W.
Gledaj ovako ,mom drugaru je lepo radio Barton 2500+ , overclockovan
na 2.2GHz za DTK 200W napajanjem.
U principu moze i sa 235W (mada verovatno nije toliko jako) , ali kod
tebe je napajanje mozda neispravno ...
Sto se tice -12v , to je diskutabilno
Pgledaj da li je uopste na ATX konektoru koji ide u plocu izvedeno -12v
(Bela zica na molexu).
Svojevremeno sam kod moga prijatelja zamenio napajanje i ubacio mu
EpoX 8RDA+ plocu u Chieftec Dragon DG-01W sa 300W
Chieftec napajanjem...
E sad to 300W chieftec napajanje je bilo "made for Chieftec" a ne
Chieftec "pravi" sa plavo belom nalepnicom.
U opste nije imalo belu zicu na ATX molexu (-12v) a
USDM i Hardware monitor iz biosa su na -12v citali -65v :zgran:
Procesor Barton 2500+ mu je na defaultu isao 50 i vise stepeni sa
TT Volcano 7 Cooler-om ,a pre toga je sa Kobian 300W napajanjem
isao na 40'C u leru
Isto napajanje sam probao kod mene sa Barton 2500+ i situacija ista
proc se greje vise nego normalno...
To isto napajanje na drugim plocama nije prikazivalo neke blesave
voltaze za -12v ali se sa EpoX-ima definitivno nije "volelo"
Ja bih u svakom slucaju zamenio napajanje , jer kao sto Vidard
rece ne boli me glava posle da li ce da crkne ili ne
Isao bih na neko kvalitetno napajanje , ne mora nesto ekstra da bude
(Tagan i slicna) ali neki DTK bi lepo zavrsio posao

Pozdrav

Imam k'o za tebe jednog Chiefteca 360W 😉

Na stranu isti, promeni napajanje kako znas i umes 🙂

Mislim da je losa ideja sto nisi kupio novo napajanje uz nov komp i mnogo losije stvari su mogle da ti se dese npr. da ti napajanje sprzi komponente i sl.Pretpostavljam da niko od nas nema para za bacanje a stavljanje takvog napajanja na takav komp je po meni izazivanje srece.Kada si vec dao pare za komp sigurno ti nije problem i da kupis neko pristojno napajanje npr. kao sto je rekao Tarmi DTK koje je sasvim solidno i da ne brines. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Joj

Promenio sam napajanje, uzeo sam 350W, proverio kod brata (on ima XP2100+ i MSI KT4V) i napajanje i memoriju. Kod njega sve radi super voltaze su ok i svi testovi prolaze. Znaci nije memorija, nije napajanje, sad verujem da je i staro bilo ok, ali je bolje sto sam ga promenio.

Pogledajte malo bolje -12V i -5V na slici koju sam postavio. Proverio sam kod brata obe voltaze su korektne -12.2V i -5.3V. Zasto je kod mene -8V za -12V i ?!? 0V ?!? za -5V? Da li procesor moze da utice na njih ili kao sto mislim da ploca ne valja? Odnecu komp u servis pa cu se javiti. Da li je neko nekad imao slican problem...??? Kazite!

Nasty je napisao(la):
Promenio sam napajanje, uzeo sam 350W, proverio kod brata (on ima XP2100+ i MSI KT4V) i napajanje i memoriju. Kod njega sve radi super voltaze su ok i svi testovi prolaze. Znaci nije memorija, nije napajanje, sad verujem da je i staro bilo ok, ali je bolje sto sam ga promenio.

Pogledajte malo bolje -12V i -5V na slici koju sam postavio. Proverio sam kod brata obe voltaze su korektne -12.2V i -5.3V. Zasto je kod mene -8V za -12V i ?!? 0V ?!? za -5V? Da li procesor moze da utice na njih ili kao sto mislim da ploca ne valja? Odnecu komp u servis pa cu se javiti. Da li je neko nekad imao slican problem...??? Kazite!

Najcesce je problem u cipu za merenje napona(uglavnom Winbond). Ne verujem da ce se u servisu baviti sa istim, a ako ploca radi, sta te briga.
Napajanje iz DRUGIH (gorenavedenih) razloga treba da zamenis. To je savet a ne pocetak diskusije. 😉

Hvala Vam na pomoci, koliko vidim sad radi, probao sam 3dmark 01 i 03 max setovanja fsaa, anisotropic bez problema prodje, takodje i cpuburn radi, ne blokira, farcry sam igrao evo skoro 2 sata nije ni secnuo. Sta da Vam kazem, sklopio sam toliko konfiguracija, a za sebe nisam mogao da nadjem vreme da promenim napajanje haha.

Thread zakljucajte nije mi vise potreban, osim zbog drugih. Hvala

Nazad
Vrh Dno