Šta je novo?

Uzrok kvarova maxtor hard diskova

Na nemackim forumima niko ne pominje cuveni "klik na maxtoru". pogodite zasto.

Lemme try... U Nemackoj:
- Maxtor nije najzastupljenija i najomiljenija marka?
- gradska mreza daje struju skladno propisanim parametrima?
- kung-fu napajanja od 15e su cesta koliko i posteni politicari u Srbiji?
- neko i kontrolise robu koja se uvozi i lepi TUV i ostale nalepnice?

silverglider je napisao(la):
Lemme try... U Nemackoj:
- kung-fu napajanja od 15e su cesta koliko i posteni politicari u Srbiji?

Hmmmm:)
Da li to znaci da kung-fu napajanja uopste nema ili....;)

Chek @silver nisi mi bio bash jasan....zashto na kraju rechenica znak pitanja?
Uz put,stigao mi maxtor dm10 -300 giga.Shrio sam isti ghoust na dm10 za 15 min a na dm9+ je bio 25 min.Uhhh..pomislio sam da sam uobrazio.Pochnem da radim i osetim razliku ubrzini.Nije toliko drastichna ali je ima.U sustini sam zadovoljan.Trenutna temperatura je 22c u sobi sa 24,2 c.Normalno sa Fan hladjenjem.

DM10 izuva. Ne vidim niti jedan razlog za zaobilaženje.

duksa88 je napisao(la):
danas sam remote radio za holandiju, dva dm8+ maxtora, oba crkle mehanike!
Kako sad ? jel su i oni treci svet?

Ma lepo ja kazem price za malu decu, disk je disk, kupljen ovde na mesecu, ili Tirani svejedno je.

Cika Pera je napisao(la):
Roba koja stoze na evropsko trziste ima razne QC nalepnice.
Malo cu da iskarikiram ali to izgleda otprilike ovako:
QC1= roba testirana 24h na maksimumu (ovo ide za nemacko trziste)
QC2= roba ukljucena i radi
QC3= Roba prikljucena na napajanje i nije se zadimila
.......
QC7=Roba je u kutiji

Komponente koje ovde stizu ne retko imaju nalepnicu QC15!
Davno sam trazio uzrok cestog crkavanja oscilatora kod nekog asusovog modela. Trazeci po internetu zakljucio sam da se niko ne zali na ovaj problem. Onda sam otisao na asusov sajt i na slici ploce video hladnjak na pomenutom oscilatoru. Ista ploca, sa istom oznakom, od istog asusa, kupljena u srbiji nema hladnjak na oscilatoru.
Tako da maxtor kupljen u koreji, beogradu, tirani ili minhenu ipak nije isti maxtor.
Sa nalepnice se ne vidi nista. Na nemackim forumima niko ne pominje cuveni "klik na maxtoru". pogodite zasto.

Samo da te pitam koje QCx imaju boxed procesori ko njih vadi ispituje i vraca u box i ima li razlike izmedju npr. boxed proc-a kupljenog ovde i LA-u?

Pa vidis, razlika je u zonama. Postoji roba sa tajvana, iz kine, singapura, malezije, koreje, filipina, irske, meksika....
Ista roba, jelte. isto procesori, isti diskovi, iste ploce, isti mrtvi pikseli.
Samo sto su trzista rasporedjena tako da kod nas stize roba iz malezije dok nemcima ista ta roba stize sa tajvana. Mislim, sempron je sempron, disk je disk. naizgled isto.
Samo naizgled. I burek je burek, ali ipak biras pekaru. zasto? NIJE SVEJEDNO!
Usput, na maleziji postoji puno fabrika koje ne rade cistu proizvodnju nego refubrished.
Mislite o tome.
Reno se pravi i u rumuniji, isti reno, samo se zove dacia. I u kragujevcu se pravi fiat.
Da li treba porediti kvalitet?

@Cika Pera@
To shto prichash ima istine i mislim da si u pravu.Nemoze se sigurno generalizovati na sve artikle ali ta pojava postoji.
Primer:
intel northwood kupljen u Svajcarskoj je kostao oko 900 svajcaraca.Ovde taj isti je kostao nesto preko 100eu(menjale se cene ali tu je negde da ne budem bash bukvalan).I sad se ja smejem mom prijatelju zasto je dao sve pare od otpremnine iz firme i kupovao plochu,cpu u CH.On odgovara da je njegov CPU isti kao i ovaj mnogooo jeftiniji ovde ali da je prve klase(ili beshe A klase-ne secam se).Ja pochnem da se smejem:'kakve choveche A klase???".Tako to prodje i ja doneo istu mashinu jednog dana kao sto ima i on kod njega(on je elektronichar i zaludjenik kao i ja).Kad ja pogledam temoperaturu njegovog cpu u standardnom kineskom kucistu(jedino to nije kupovao u ch :)) i vidim da je se ona vrti od 26c do 33c.Pomislim da je neka greska u ocitavanju(pc probe).Ma nije,provereno na vishe nachina.Hladan- prosto fakt.Isti takav u kucistu koje sam doneo sa istim box kulerom ima temperaturu od 48 do 51 c na stand by ili normalnom cackanju po desk topu. Hm,onda je pocela sumnja da se javlja.On pocne da mi pricha o kvalitetu jezgra,elektronskim komponentama i sl.Ja samo blenem i cutim..

Nema toga kod procesora, kina, mexico, filipini, tajvan, ameri dobijaju bolje a mi losije, barem sto sam ja gledao slike cpu-a po netu nema nikakvog pravila a i kod procesora se uvek tezi da se lupam Sempron prozivodi samo ja jednom mestu da bise ustedelo prilikom proizvodnje.

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
@Cika Pera@
To shto prichash ima istine i mislim da si u pravu.Nemoze se sigurno generalizovati na sve artikle ali ta pojava postoji.
Primer:
intel northwood kupljen u Svajcarskoj je kostao oko 900 svajcaraca.Ovde taj isti je kostao nesto preko 100eu(menjale se cene ali tu je negde da ne budem bash bukvalan).I sad se ja smejem mom prijatelju zasto je dao sve pare od otpremnine iz firme i kupovao plochu,cpu u CH.On odgovara da je njegov CPU isti kao i ovaj mnogooo jeftiniji ovde ali da je prve klase(ili beshe A klase-ne secam se).Ja pochnem da se smejem:'kakve choveche A klase???".Tako to prodje i ja doneo istu mashinu jednog dana kao sto ima i on kod njega(on je elektronichar i zaludjenik kao i ja).Kad ja pogledam temoperaturu njegovog cpu u standardnom kineskom kucistu(jedino to nije kupovao u ch :)) i vidim da je se ona vrti od 26c do 33c.Pomislim da je neka greska u ocitavanju(pc probe).Ma nije,provereno na vishe nachina.Hladan- prosto fakt.Isti takav u kucistu koje sam doneo sa istim box kulerom ima temperaturu od 48 do 51 c na stand by ili normalnom cackanju po desk topu. Hm,onda je pocela sumnja da se javlja.On pocne da mi pricha o kvalitetu jezgra,elektronskim komponentama i sl.Ja samo blenem i cutim..
Kakva prica, 20 stepeni razlike zato sto je cpu iz CH ? Bice da postoji jos neki razlog. Proveravao sam puno puta i mogu reci da postoji razlika u grejanju izmedju razlicitih primeraka istog procesora ali max 5 C. Interesantno je sto su se neki sa vecom temperaturom bolje OC. Na istoj ploci i istom naponu probano.
A sto se tice diskova tice da li je neko imao iskustva sa hitachi 160 ata diskovima ili nekim slicnim?

Razlika u ceni?Ajd onda svi iz CH u Srbiju dakupuju 3 puta jeftinije cpu....hehehe.Kako li se samo isplati prozvidjacu...mozda otvorim firmu za izvoz cpu i ostalih jeftinih komponenti u ch...:).
Shalu na stranu,nisam mali.Proverio sam mu mashinu...ali nije hardware u pitanju a nije ni software za ochitavanje.Kada dodirnem rukom kuciste hladnjaka oseca se razlika ogromna na "istim procesorima".Osim toga,na svim Intel northwood cpu je ista situacija ovde kod nas kad je temp.u pitanju a radio sam na vise njih.Ali na ovom iz ch je temp. i na dodir daleko manja....e sad dal ga gremlini hlade pa je zato 900 i kusur svajcrskih franaka neznam....
Kad je u pitanju hitachi oni se i slabo uvoze zbog slabe traznje,tako su mi barem objasnili u jednoj veleprodaji...znam samo da i hitachi ima iste temperature skoro u stepen u odnosu na maxtor ali da je malo sporiji....

Poslednja izmena:
Ja bih dodao nesto za procesore. Klase postoje. Kada se radi binning i testiranje pre pakovanja vrsi se selekcija. Postoje procesori koji rade na 3.0 GHz stabilno ali im treba 1.4V, dok postoje i jezgra koja opusteno rade na 1.2V na toj istoj frekvenciji. 0.2V razlike mogu da naprave neku razliku u temperaturi.

U firmi gde radim koristimo računare FS koji su došli sa otprilike pola-pola Maxtora i Seagate diskova od po 80GB. Na otprilike desetak računara crkli su diskovi. Sve Maxtori, a nijedan Seagate. Napajanja su 130 eura kom. pretpostavljam da su dobra.

U firmi gde radim koristimo računare FS koji su došli sa otprilike pola-pola Maxtora i Seagate diskova od po 80GB. Na otprilike desetak računara crkli su diskovi. Sve Maxtori, a nijedan Seagate. Napajanja su 130 eura kom. pretpostavljam da su dobra.
Zanima me koji modeli maxtora su kod vas u firmi?slim?kada kupljeni?

fixer je napisao(la):

Koliko sam razumeo 20-tak racunara sa napajanjima od 130e kom..... znaci samo napajanja 2600e. Da ne spominjem da FS racunari koje sam video kod nas su u najboljem slucaju imali kucista koja prodaje i DTK pod svojom firmom.

Da si rekao duplo manju cifru pa da ti poverujem.....

Evo ja imam sada Hitachi 160GB, istina S-ata, i za sada sam zadovoljan njim. Velika je razlika u odnosu na moj prethodni Maxtor 40GB slim, koji je sada u staroj masini. Nisam jos gledao temperaturu Hitachija ali mi pipanjem deluje prilicno hladno. Ipak cu mu staviti jedan hladnjak, ako neko zna gde ima onakav sa slike iz ovog thread za 5E neka javi.

teletabis je napisao(la):
Koliko sam razumeo 20-tak racunara sa napajanjima od 130e kom..... znaci samo napajanja 2600e. Da ne spominjem da FS racunari koje sam video kod nas su u najboljem slucaju imali kucista koja prodaje i DTK pod svojom firmom.

Da si rekao duplo manju cifru pa da ti poverujem.....

Znam da su toliko jer su nam prilikom zamene napajanja u servisu toliko naplatili. Čuveni strujni udar u Timočkoj krajini. 40 sekundi 2 faze u jednu 440V. Fujitsu Siemens ScenicD 845G je tip računara. Nisam rekao da su svi maxtori crkli. Imamo oko 80 računara tog tipa i na desetak su crkli HDD-ovi maxtor. Diskovi su DiamondMax Plus 9 80GB ATA/133

Poslednja izmena:
wd je mnogo osetljiviji na nestabilnost napajanja.
Chek,ovo je novina za mene.Jesi li se to lichno uverio ili si chuo?Kako se manifestuje?Za maxtor znam....ali WD........

ako imas wd na grani,i priklucis drugi hdd na istu granu obavzno sklocne, a kod maxtora to nije slucaj.

Vrh Dno