Šta je novo?

Uzrok kvarova maxtor hard diskova

Mozda jeste, kako vi kazete, da su u pitanju serije ili napajanje ali kad ti se jednom desi da izgubis sve podatke, posle pocinjes da rasmisljas da li ces opet kupiti iz iste firme HDD.

Mada na kraju, zasto toliko veliki broj serija da ispadnu lose (kao sto Tarmi Ricmi naveo, 3,5 serije u broju) u zadnijm 5 godina u odnosu na ostale firme koje su imale 1 ili najvise 2 ili nijednu kao sto bilo IBM-ov 75GXP serija, i jedan broj iz JB serije od WD-a, ako se dobro secam. I na kraju opet isto pitanje, zasto nisu davali dosad visegodisnju garanciju kao vecina ostalih firma?

Poslednja izmena:
Ribo je napisao(la):
+ I tvoj post predstavlja "subjektivno iskustvo"

Pa, ne bas. Moj prvi komentar na celu temu je bio da mora biti vise kukanja po Maxtoru kad drzi bar 3/4 trzista kod nas.

Ma i druge firme su imale lose dane , .... ne samo Maxtor.
Evo npr. IBM DeskStar diskovi koji su bili made in Hungary
.... skoro svi su pokojni i sad nije IBM nego Hitachi ili IBM-Hitachi.
Oni retki iz Malezije jos uvek rade kao sat i izuzetno su brzi diskovi.
Quantum je firma koja je pukla zbog losih lct serija.
Ko se seca tankih i simpaticnih Seagate Medalist diskova
od 1.3GB koji su crkavali ko ludi .....
Western Digital je u vreme diskova od 200MB - 4GB bio zakon
a posle toga su malo uprskali stvari sa novijim diskovima
koji su bili iza glavne konkurencije tada Quantuma AS.
Bili su sporiji od Quantuma koji su inace podrzavali ATA100 protokol.
Do tada sam imao u kompjuterima samo WD Caviar diskove ali
serija WD Protege nije bila dostojan naslednik pa sam se zadovoljio sa
Maxtor DM VL30 diskom npr.
Ja zbog licnih razloga izbegavam Seagate npr.
Bez obzira sto su mi pre 3 godine u roku od mesec dana crkli 2 Maxtora od 60GB ja i dalje kazem da DM9 nije los disk.
Sada u masinama imam 2 x 160GB S-ATA i 120GB PATA DM9+ Maxtore.

Nije IBM propao u poslu sa diskovima samo zbog losih ATA disovata tada, i SCSI su crkavali kao ludi.
Npr desavalo se da na serveru u Raid 5 crknu 2 (!) diska, a kome se to desi debelo ce da razmisli sta i kako ce posle toga da kupuje.

Sto se tice maxtora, pa meni su svojevremeno u firmi u kojoj sam radio crkavali vecinom maxtor diskovi (mreza sa oko 100-150 racunara i jedno 150-170 hard diskova)
ali su vrlo neprijatno umeli da iznenade i WD diskovi, kod kojih je crkavala podjednako i mehanika za razliku od maxtora na kojima je uglavnom crkavala elektronika (izgori onaj Philips ili Smooth chip). Procentualno, WD su nam vise crkavali i bili osetljiviji na varijacije napona, strujne udare i sl. Sve ovo se odnosi na 2001-2004. Ne znam kakvo je trenutno stanje.

Na kucnim masinama koje sam imao, nikad mi nije crkao ni 1 disk, sem kad sam kupio 1. moderniji pc, 1999, neposredno posle bombardovanja, ali to cu da pripisem nestabilnosti elektro mreze. Podrazumeva se da koristim kvalitetna napajanje srednje klase (dtk, chieftec) i UPS.

...........

Po nekom mom iskustvu D740X serija, je shampion...

jos uvek u svojoj mashini imam taj disk od 60gb

ciman je max. vec vise godina....

NAJmanje se kvari (iz nekog mog iskustva)

Ali to je - Quantum -

Serija DM+9 je odlicna serija samo kad se obezbede
regularni uslovi eksploatacije ( bolje napajanje , dodatno hladjenje..)
Istom vazi i za
sve slim varijante DM8 , Fireball3 , D540X serija
POgotovo za DM+8 - hladjenje je o-b-a-v-e-z-n-o....

Pa IBM je imao ne jednu nego 10 serija koje su lose....
_ sve sto ima naziv Deskstar----

jaksa je napisao(la):
Nije IBM propao u poslu sa diskovima samo zbog losih ATA disovata tada, i SCSI su crkavali kao ludi.
Npr desavalo se da na serveru u Raid 5 crknu 2 (!) diska, a kome se to desi debelo ce da razmisli sta i kako ce posle toga da kupuje.
...

IBM (Hitachi) nikad vise - 2 SCSI 18GB 10k za zadnje dve godine meni crkla (zadnji pre petnaestak dana :( ) - i to nisu radili vise od 8-10 sati dnevno. Naravno, dodatno hladjeni...

gsimon je napisao(la):
Serija DM+9 je odlicna serija samo kad se obezbede
regularni uslovi eksploatacije ( bolje napajanje , dodatno hladjenje..)

I ja se slazem da je Dm 9+ extra disk barem sto se kvaliteta tice.

@Ostali nije DM 10+ nego samo DM 10 bez +, 9-ka je sa +.

Svaka cast!

Nick je napisao(la):
Ako koristiš TotalCommander i imaš disk od 2 mb keša (kao ja) ideš na Configurations - Options - Copy/Delete. Tu uključi Also use big file copy mode, a unesi mu i koje su particije sa istog harda. Umesto 5-6MB/s biće 15-25. Provereno
:smoke:

Hvala,
SC

ps
Sa maxtorom nisam imao problema, a moram proznati i da mi wd uliva poverenje prastarim modelima koji jos uvek rade oko mene...
Quantum lct sam vidjao, gomilu neispravnih

Da li je to bio lord Kelvin

jaksa je napisao(la):
Sve pametno u ovom topicu je vec receno.

koji je svojevremeno rekao,
da je sve vec izmisljeno?

Slazem se sa Jaksom ali ne mogu da ne primetim...
SC

link2rage je napisao(la):
Zanima me jedna stvar zasto maxtor hard diskovi vise crkavaju od ostalih diskova drugih marki. Jel njih ubija losa struja, jeftino napajanje, ili je sastavljen od losih komponenti, ili je pak to nesto trece?

Vrlo jednostavno, vise se prodaju nego bilo koji drugi modeli :D

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Generalno Maxtor je pravio dobre diskove ali je imao i losih serija.
Od onoga sto se kod nas prodavalo moje iskustvo je otprilike ovakvo.
Diskovi Maxtora pre nego sto je kupio Quantum i u eri kada su
svi ovde kupovali doticnu firmu su bili odlicni.
Dobri diskovi nakon kupovine Quantum-a po meni su D740X serija, DM9+ serija.
DM10+ serija se za sada pokazuje maltene isto kao i DM9, mada ce vreme
pokazati.
Losi diskovi skoro sve slim varijante DM8 , Fireball3 , D540X serija
i kao izuzetak za DM9+ seriju S-ATA disk od 80GB.
Slim Maxtori kao sto ljudi rekose mogu da posluze dobro uz upotrebu
ventilatora ali ja ih ne mirisem mnogo jer su meni cinili 90% reklamacija
bas oni.

101% se slazem sa ovim. Jedino sto sam ja imao i slim 40GB koji na srecu (kuc, kuc) jos nije crkao iako se dosta greje. Sve zavisi od serije, bila je jedna prilicno problematicna posle 27.3.2003 cini mi se...

Ribo je napisao(la):
Mozda jeste, kako vi kazete, da su u pitanju serije ili napajanje ali kad ti se jednom desi da izgubis sve podatke, posle pocinjes da rasmisljas da li ces opet kupiti iz iste firme HDD.

Kad se to desi pametnom coveku, on ce da pocne da pravi redovan BACKUP, a ne da razmislja o tome sta ce da kupuje ubuduce jer je jasno da ne postoji vecan disk.

Jos dve opaske:

- nove serije WD (ATA) vise nisu iz Malezije i deluju nekako krsh jeftino (losa finalna obrada) dok su SATA ok, a narocito RAID edition koji imaju tweakovan firmware.

- Sto se tice hladjenja, ne znam koji idijoti (sic) dizajniraju korpe za diskove u kucistima ali gotovo redovno diskovi imaju tackast umesto pun kontakt sa korpom i tako lose odvodjenje toplote da je to katastrofalno. Kod kucista kod kojih je kontakt takav kao i kod chieftec-a sa plasticnim umetcima za lako vadjenje diskova ventilator je OBAVEZAN.

Poslednja izmena:
Koji ventilatori se stavljaju (i kako) na HD, i koliko koštaju otprilike? (I gde mogu da se kupe :) )

a jel mora neko da gura ferarija, ako treba ventilator isporuci ga neka bude pravi OEM
a ne ovako.

Kolko para tolko muzike. Nase i vijetnamsko trziste interesuje samo jedna stvar: CENA!
Konkurisao sam na jednom tenderu gde su jasno naznacili kako ce se bodovati:
80 poena = cena
15 poena = garancija
5 poena = kvalitet
Na nasem trzistu se ne prodaje ferari, ma koliko to zeleli. Ovde se uz jeftin auto prodaje kurbla, kad nece da upali.
Zakon ponude i potraznje. Nigde u evropi se ne prodaju TRAY procesori, iskrzani XP-ovi, poluispravna roba. Mi kopamo po djubretu i pokusavamo da ga nateramo da sto duze radi.
Cena bato. Ko ponudi hard sa kulerom skuplji je od konkurencije za cenu kulera. To se zove trzisna ekonomija u srbiji.
Kad kupim plocu sa firewire prikljuckom, moram da doplatim za firewire kablove JER SE PRODAJU ODVOJENO! tako da me ploca kostala isto kao kod 'skupljih' koji daju full pack, ali sam se ipak zaleteo zbog nize cene.
Ferari koji pominjes bi se ovde super prodavao po super ceni, a kad odes da kupis pitali bi te: da li vam, mozda, trebaju motor i tockovi?

Nije istina, ja igrom slucaja radim diskove koji stizu iz Holandije i Grcke.
Identicna je roba bez razlike, isti Wd-ovi isti maxtori u dlaku.
A i u Juzno africkoj republici je ista situacija.
Ono malo kontakata koje imam u SAD govore mi i da je tamo isto.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Koji ventilatori se stavljaju (i kako) na HD, i koliko koštaju otprilike? (I gde mogu da se kupe :) )

Najobicniji od 80mm, naravno, uz malo budzenja.

Disk ima i sa donje strane rupe za inchne srafove. Sve sam ti rekao :)

E hvala ti ko bratu :)
Kad vidiš ovu poruku, slobodno je obriši da ne ispadne da spamujem :)

ma da hoces da nabijes 5,668 post da bi mogao da postujes 3 oglasa.
;)

Ferari koji pominjes bi se ovde super prodavao po super ceni, a kad odes da kupis pitali bi te: da li vam, mozda, trebaju motor i tockovi?
Ma ne!Pitali bi"jel vam treba hladnjak i ventilator?Ide on i bez toga ali nesmete da ga turirate i precice izvesnu kilometrazu"..hehehe/
Shalu na stranu ,mislim da kod maxtora to nije slucaj a on ce raditi super i bez Fan-a .Jedino ako hoces da ti traje duze onda nije lose dodati fan.Kao i kod tog ferarija zamena boljeg ili losijeg ulja.Pa biraj.

Poslednja izmena:
jaksa je napisao(la):
Najobicniji od 80mm, naravno, uz malo budzenja.

Sto "uz malo budzenja"? Pa, bilo je po gradu da se pribavi za 5 jevreja (kolko dodje i 8cm ventilator) i ovakve sitnice:

Poslednja izmena:
Cika Pera je napisao(la):
Kolko para tolko muzike. Nase i vijetnamsko trziste interesuje samo jedna stvar: CENA!

Kakve veze ovo ima sa diskovima: DM9+ najprodavaniji disk ubedljivo na nasem trzistu, Seagate cude, WD-ovi Raptori i slicni koja je razlika dal su kupljeni u Tirani ili na Bevery Hills-u?

teletabis je napisao(la):
Sto "uz malo budzenja"? Pa, bilo je po gradu da se pribavi za 5 jevreja (kolko dodje i 8cm ventilator) i ovakve sitnice:

Kad sam ja rekao da toga nema?

Moje resenje kosta 0 ako se ima 80mm fan, a svako ko iole radi oko pc, ima tih 80mm ventilatora :D

QC=quality control

Misko je napisao(la):
Kakve veze ovo ima sa diskovima: DM9+ najprodavaniji disk ubedljivo na nasem trzistu, Seagate cude, WD-ovi Raptori i slicni koja je razlika dal su kupljeni u Tirani ili na Bevery Hills-u?
Roba koja stoze na evropsko trziste ima razne QC nalepnice.
Malo cu da iskarikiram ali to izgleda otprilike ovako:
QC1= roba testirana 24h na maksimumu (ovo ide za nemacko trziste)
QC2= roba ukljucena i radi
QC3= Roba prikljucena na napajanje i nije se zadimila
.......
QC7=Roba je u kutiji

Komponente koje ovde stizu ne retko imaju nalepnicu QC15!
Davno sam trazio uzrok cestog crkavanja oscilatora kod nekog asusovog modela. Trazeci po internetu zakljucio sam da se niko ne zali na ovaj problem. Onda sam otisao na asusov sajt i na slici ploce video hladnjak na pomenutom oscilatoru. Ista ploca, sa istom oznakom, od istog asusa, kupljena u srbiji nema hladnjak na oscilatoru.
Tako da maxtor kupljen u koreji, beogradu, tirani ili minhenu ipak nije isti maxtor.
Sa nalepnice se ne vidi nista. Na nemackim forumima niko ne pominje cuveni "klik na maxtoru". pogodite zasto.

danas sam remote radio za holandiju, dva dm8+ maxtora, oba crkle mehanike!
Kako sad ? jel su i oni treci svet?

Nazad
Vrh Dno