Šta je novo?

Uzjogunio se e6420, nece vise na 3.2

Po Intelu za E6550,
VID Voltage Range:0.85V – 1.5V
Voltaza nije Auto, jer bi je na tolikom FSB-u roknuo na 1.5 ako ne i vise... Meni je P5B-E stavila voltazu na 1.55V kad sam joj FSB digao na 500MHz.. jedino ako je rucno podesena na +0,0xxxV... Meni CoreTemp daje VID ma koja voltaza podesena u BIOS-u pa ce mozda CoreTemp i CPU-Z na jednom ekranu obelodaniti da li je default voltaza ili nije...

Uf, to je i malo povelika VID voltaza...
:trust: kako vidis na tom ss VID!?
napon nije visok uopste, moze nize ali i ovo je ok ako toliko zahteva...i kakve sad veze ima tvoj quad sa njegovim cpu-om!? :trust:
A to za def voltage, ili VID, isto ne mora da znaci nista, posto npr. moj E2220 ima VID 1,2750 a radi na 1,232 ;) (a mozda i nize)...

Poslednja izmena:
:trust: kako vidis na tom ss VID!?
napon nije visok uopste, moze nize ali i ovo je ok ako toliko zahteva...i kakve sad veze ima tvoj quad sa njegovim cpu-om!? :trust:
A to za def voltage, ili VID, isto ne mora da znaci nista, posto npr. moj E2220 ima VID 1,2750 a radi na 1,232 ;) (a mozda i nize)...
brate ti sam sebe pokopavas ovde.. Ne vidim VID ali nisam ni izricito rekao da je to ta voltaza, vec sam rekao, tj pitao da li je stavio na auto da vidim da li je def voltaza ili nije.. VID mnogo znaci, i kao sto sam kazes ide ispod VID-a ali ne i preko..

brate ti sam sebe pokopavas ovde.. Ne vidim VID ali nisam ni izricito rekao da je to ta voltaza, vec sam rekao, tj pitao da li je stavio na auto da vidim da li je def voltaza ili nije.. VID mnogo znaci, i kao sto sam kazes ide ispod VID-a ali ne i preko..

Ne,lepo ti je rekao i stvarno kakve veze ima tvoj quad sa E6550 :wall:

ide ispod VID-a ali ne i preko..
moze i preko VID-a ukoliko dodje do elektromigracija...
i da citiram te "Upali komp, pogledaj u CPU-Z kolika je voltaza.. To ti je def voltaza.."
to nije uopste tacno! Posto i kad stavis Auto za napon sve zavisi od ploce kakav ce biti postavljen....

moze i preko VID-a ukoliko dodje do elektromigracija...
i da citiram te "Upali komp, pogledaj u CPU-Z kolika je voltaza.. To ti je def voltaza.."
to nije uopste tacno! Posto i kad stavis Auto za napon sve zavisi od ploce kakav ce biti postavljen....

kada nista ne pokrene, napon stoji i nema pada.. Tako je kod svake ploce. Overvolt se desi samo kada se stave stroge voltaze,tj ne na auto... A sto se tice VID-a, to je voltaza na kojoj proc garantovano radi, a ako mu treba veca, onda proc moze da se vrati!

Bio je na +018 ili tako nesto , na najmanje moguce +012 je ovako a na auto ga rokne na 1.45

Prilozi

• 6550.JPG
    6550.JPG
    179.4 KB · Pregleda: 80
Bio je na +018 ili tako nesto , na najmanje moguce +012 je ovako a na auto ga rokne na 1.45

koliko mene secanje sluzi, ti ni nemas Auto opciju voltaze procesora na ploci... Imas StartUp koji je def voltaza, sve posle toga je dizanje voltaze... Na Biostaru nema dodeljivanja proizvoljne voltaze, pa ni undervoltovanja.. Stavi ga na StartUp pa rokni Orthos

procesor je, od kako sam ga nabavio, radio na 3.2 GHz @ 1.344v FSB 400,
u poslednje vreme sam primetio da komp malo malo izbaci plavi ekran,
pa sam resio da provrtim orthos koji ne prolazi ni 5 minuta, nekad pukne odmah nekad kasnije, prvo sam mislio da se Vista i orthos ne vole pa sam instalirao XP ali sve isto,
probao sam sa dizanjem voltaze i dosao do 1.4v vise nisam probao,
sada stabilno radi na 3.0 GHz @ 1.344v FSB 375.
u cemu je caka?
pre dok je radio na 3.2 u sistemu je bila 7900gs,
sad je 8800GT i jos 2 GB rama, (vadjenjem dodatnog rama situacija je ista, nece na 3.2),
kartica sigurno vise vuce nego stari 7900gs, pa pretpostavljam da je napajanje postalo slabasno, chif. 420w, onaj stari, plus sto sam primetio da je sada dosta toplije (temperatura u sobi je ista kao i pre).
da li mi predlazete jos nesto da probam, pre nego zamenim napajanje?
koje mi napajanje predlazete do nekih 80e, kakva su xilence napajanja,
jako je bitno da je tiho, ne da nije bucno nego da je tiho :d ?

svi saveti dobrodosli.

Promena Godisnjeg doba .................. !
Sobne temperature su znatno vece nego zimus :) :D

PC Power & Cooling Silencer 610W EPS12V
ili
Seasonic S12II 500W ATX 2.2
ili
SilverStone Strider ST56F, 560W ATX 2.0 SATA

Prije nego li pokrenes kupovinu izmeri unimerom grane 12V , 5V i 3,3V
skini OCCT alatku u kombinaciji sa Everestom imas mogucnost merenja pojedine naponske grane kao i graf koji ti pokazuje oscilaciju napona.

Poslednja izmena:
@ Civi....
Sad mi zao sto ti prodadoh taj E6550 :p, ae to, nego uze mi i biostar :p
A shto se tice samog procesora da razjasnim svima...
Biostar kao sto znate nema undervolt ili default opciju za Vcore, znaci ja sam ga drzao @ 500FSB sa +0.012V jel' drugacije ne moze sem na auto a onda voltaze odoshe dodjavola.
Primerak je bio nikad bolji, max koji sam uspeo da izvucem iz njega je bio 530 FSB @ 1.4250V, verovatno bi mogao jos malo, ali Biostar posustao. Da mi je tad bio DFI :p
Definitivno jedan od najboljih primeraka E6550...

Poslednja izmena:
@fantom fala na procesoru vrh je :)

Promena Godisnjeg doba .................. !
Sobne temperature su znatno vece nego zimus :) :D

PC Power & Cooling Silencer 610W EPS12V
ili
Seasonic S12II 500W ATX 2.2
ili
SilverStone Strider ST56F, 560W ATX 2.0 SATA

Prije nego li pokrenes kupovinu izmeri unimerom grane 12V , 5V i 3,3V
skini OCCT alatku u kombinaciji sa Everestom imas mogucnost merenja pojedine naponske grane kao i graf koji ti pokazuje oscilaciju napona.

lepo si ih nabrojao, samo, tesko da ovde, u Srbiji mogu da se nadju ta napajanja... mozda, ako se skokne do Iloka u HG Spot, oni su ih imali...

@fantom fala na procesoru vrh je :)

aj ti proveri u biosu za voltazu procesora da li imas Auto ili StartUp..
ako je StartUp, to nije Auto voltaza nego def voltaza za odredjeni procesor... imao sam Biostar Tforce P965 i nikad mi nije automatski dizao voltazu, vozio sam tada E2160 na 333Mhz FSB sa opcijom StartUp za voltazu procesora i uvek je bila 1.325V, sa vdropom na 1.296V

ovo je tp35 i ima auto i +eve

znam da je tp a i znam da ima StartUp i +eve.. jedino ako nisu nekom novijom verzijom Biosa promenili to StartUp u Auto

lepo si ih nabrojao, samo, tesko da ovde, u Srbiji mogu da se nadju ta napajanja... mozda, ako se skokne do Iloka u HG Spot, oni su ih imali...
A realno i nema potrebe za tim, pored Corsa TX650 (Seasonic S12II).:) PC P&C je takodje baziran na Seasonic platformi.

evo moze i ovako

Prilozi

• untitled1.JPG
    untitled1.JPG
    132.7 KB · Pregleda: 104
Kibla druze ,imam slican problem sa e 6750 ,sve sto si opisao je identicno ,sa sve povecanjem temperature ,samo malo znatnije kod mene ...radio je 4 mjeseca na 3.6 ,pa je poceo da zapucava kad pustam div -x ( o apsurda) i sad nece preko 3.3 nema sanse ,koja god da mu setovanja dam...i ja sam mislio da je napajanje ...ali mozda i nije,mada stvarno imam neki Codegen od 600 w koji moram da mijenjam ...ne znam kako ovu temu nisam prije vidio...

Kibla druze ,imam slican problem sa e 6750 ,sve sto si opisao je identicno ,sa sve povecanjem temperature ,samo malo znatnije kod mene ...radio je 4 mjeseca na 3.6 ,pa je poceo da zapucava kad pustam div -x ( o apsurda) i sad nece preko 3.3 nema sanse ,koja god da mu setovanja dam...i ja sam mislio da je napajanje ...ali mozda i nije,mada stvarno imam neki Codegen od 600 w koji moram da mijenjam ...ne znam kako ovu temu nisam prije vidio...

ja sam stavljaio i jace napajanje corsair od 650w i ista je situacija,
sad ga drzim na 3.0 i neobazirem se :D vise,
cek hladnije dane pa da vidim sta li ce se onda desiti.

@monteboy

izmerio sam unimerom i voltaze su sledece:
12v -> 12.01v
5v -> 4.9v
3.3v -> 3.3v
mereno pod opterecenjem
OCCT je normalan, tj. nema oscilacije napona, nekih drasticnih,
CPU voltaza je stabilna zbog odradjenog moda.

ja sam stavljaio i jace napajanje corsair od 650w i ista je situacija,
sad ga drzim na 3.0 i neobazirem se :D vise,
cek hladnije dane pa da vidim sta li ce se onda desiti.

@monteboy

izmerio sam unimerom i voltaze su sledece:
12v -> 12.01v
5v -> 4.9v
3.3v -> 3.3v
mereno pod opterecenjem
OCCT je normalan, tj. nema oscilacije napona, nekih drasticnih,
CPU voltaza je stabilna zbog odradjenog moda.

Nadam se da si merio pod opterecenjem a ako jesi onda ti napajanje nije problem
Naponi su ok !

Moje je da savjetujem sta je dobro ......
A stvarno ne vrsim inventar domacih shopova gdje ima sta da se kupi.
Ko ima zaista zelju i novac da uzme kvalitet taj ce naci put do cilja.

Poslednja izmena:
Pa znaci sto je isao isao je?

ici ce on i dalje, samo ce se problematika preneti na nekog dalje.. mozda sledece zime izvuce i neki veci klok.. sve zavisi koliko ce da smrzne ove godine :d

Kiblase, tebra. Pogledaj ti malo plocu, proveri dal' drzi taj vdrop, mada ako si merio to vec unimerom - neznam. Ja bi h probao cisto da vidim je hoce ploca na 6x500.

evo ga procesor opet radi na 3.2 :D
jeste da je promenjeno napajanje, ali menjao sam ga i pre prilikom testiranja,
uzimao sam corsair 620w i nije hteo na 3.2,
sta je jos promenjeno;
stavljena je druga graficka sapphire 4870,
i kljucna stvar stavio sam novi ventilator na nourth bridge,
mislim on je i bio tu pre dok je radio na 3.2 pa je provristao i skinuo sam ga,
ali sam njega izbacio kao mogucnost jer sam, prilikom testiranja,
stavio kucni ventilator, onaj sa pijace, da direktno duva u kuciste i opet nije hteo na 3.2,

da ne bude zabune kada sam nabavio ovo novo napajanje chieftec 750w
probao sam odmah da vidim da li ce da radi na 3.2 ali nije hteo,
doduse tada je u sistemu jos bila palit 8800gt ali bez ventilatora na NB - u,
mislim da nije do grafike jer sam sistem i pre testirao sa S3 trio grafickom,

rezime bitno je da i dalje radi na 3.2 .
znam da je testiran samo pola sata,
ali nije hteo ni 3 minuta da prodje.

ostaje mi samo da raskacim ventilator pa da potvrdim teoriju.

Prilozi

• 3.2.JPG
    3.2.JPG
    148.5 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Vrh Dno