Šta je novo?

Uzasno spor WD... sta da se radi?

ivk_..

Slavan
Učlanjen(a)
15.07.2008
Poena
304
Pre otprilike 1.5 godinu kupih WD 3200AAJB ultra ata133 od 320gb da mi služi kao storage disk... Još tada sam primetio da mi malo sporije radi, ali pošto sam ga stavio kao starage disk nisam se nešto preterano brinuo o tome, i tek nedavno iz radoznalosti proteram ga kroz HD Tach i dobijem sledeće rezultate:

wd.jpg

Šta da kažem average read 15.7mb/s, skoro kao usb flash memorije :)

Pošto na pisanoj garanciji stoji garancija od 2 godine (kupio sam ga u jednoj maloj radnjici na Novom Beogradu koja se zove web-art), što znači da važi još pola godine, a sa ovog foruma saznah da WD daje garanciju 3 godine i pročitah juče ovu temu http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=197356 zanimame šta mi vi preporučujete da uradim, kako da objasnim kvar pošto izuzev što je užasno spor hard radi normalno, i da li da se obratim toj maloj radnjici ili da ga nosim kod uvoznika... Takođe sam proverio na WD sajtu i piše da garancija važi za Srbiju...

Inače čisto uzgred konfiguracija koju imam je AMD Athlon (Barton) 2500+ 1.8GHz klokovan na 3200+ 2.20GHz sa Epox 8RDA+ pločom, 1.00 GB RAM, ATi Radeon 9200, Maxtor 6Y080L0 80GB, + grafička, tv karta... sve radi stabilno (sem hard-a :)

Defragmentacija?

Defragmentacija?

Ista nije pomogla... + čisto da napomenm da sam ga izprebacivao i sa primary na secundary i sa više vrsta kablova i da ništa nije pomoglo... jadino nisam probao na drugom računaru. Drugi hard koji imam Maxtor 80GB radi sasvim normalno, tj daje očekivane razultate u svim kombinacijama.

si probao da ukljucis udmu?
Zamenis kabl?
promenis polozaj dzampera?
?
hd tach prikazuje trenutno stanje ali ne govori zbog cega je spor.
Potrudi se malo.

Udma, pretpostavljam da misliš na vrednost u bios-u je na "auto" i za primary i za secundary, a kao što rekoh u prethodnom post-u već sam probao razne varijante sa različitim kablovima i uvek je davao iste (loše) rezultate... dok je drugi hard Maxtor davao iste (za nejga normalne) rezultate, pa sam zato i u zbunu.

Да ли ти је укључен Burst u BIOS-у као и остале опције које "повећавају" брзину харда?

Ja bih to nosio na reklamaciju, jel ako testovi govore da je spor a i ti to uvidjas onda je to problem sa hardom. I dobavljaci koriste slicne programe za testiranje tako da ce videti problem. Ako mozes probaj ga na jos nekom kompu ali mislim da ces imati iste rezultate.

Skini Western Digital Data LifeGuard Diagnostic i pokreni ga (Windouz ili DOS verziju) i pokreni mu Extended test, pa vidi da li ti prijavljuje greske. Ako ti Quick i Extended prijave Error Code 0000 disk je ispravan i problem je najverovatnije dzamper/PIO mode/nesto trece.

Nazad
Vrh Dno