Mešaju se ovde babe i žabe. Ako ima EUR1 onda se primenjuje preferencijalna stopa (poreklo EU je 0% a i poreklo Turska je takođe 0% za putnička motorna vozila) za carinu (umesto 12.5% redovne stope). 0% je i za vozila sa preferencijalnim poreklom iz GB, IE I NO.
Ako vozilo ima EUR1 na njemu moze da stoji da je poreklom iz eu ili druge drzave koja primenjuje ista pravila o poreklu kao mi i eu. EUR1 ne moze da izda država koja nije potpisala takav sporazum sa eu, srbijom itd.
U slučaju vozila od 10000eur vrednosti sa uključenim transportom do Srbije I vozilo prati EUR1, cerina je 0eur a pdv 2000eur.
Na carinskom računu ćeš stajati samo iznos pod stsvkom porez na dodatu vrednost. Ako se naplaćuje i carina onda će imati dve stavke, carina pa ispod pdv I na kraju total. Sve u dinarima.
EUR1 izdaje, tačnije popunjava ili prodavac ili špediter a u oba slučaja mora da ga overi carina pri izvoznom carinjenju.
Što se tiče konkretnijih primera, pre više godina sam čuo priču da za neka od vozila neće više biti moguće dobiti EUR1 za polovna vozila ali ne mogu da se setim kojih marki, da li beše BMW. Ne mogu stvarno da se setim pa uzmite sa rezervom ovu info.
Još da dodam i ovo: špediter i će vam uglavnom reći ili ukupan trošak (najčešće) ili carina ovoliko, prevoz onoliko, taksa za magacin, agencija za bezbednost toliko i to je to. Pod carina podrazumevaju ceo iznos sa onog pomenutog carinskog računa na koje se nalaze i carina i pdv. Vi ćete njima platiti taj iznos đuture a oni će od toga izvršiti plaćanje prema državi po obračunu koji dobiju od carine pri carinjenju kao što Mike pre mene reče, javite špediteru koji je auto, detalje (god, km, stanje i još neke detalje) i oni vam kažu koliko će to da vas izadje. na osnovu amss kataloga odrede osnovicu Za carinjenje (I na osnovu još nekih parametara o vozilu a za korekciju osnovice).