Šta je novo?

UTP kablovi.

BRAT

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2001
Poena
609
Planiram uskoro da kupim skoro 100 metara mreznog kabla pa me interesuje kakvi sve postoje. Treba ce mi za rastojanja do 40 metara. Ima li tanjih, debljih, belih crnih....ima li razlike u propusnoj moci informacija ili cega vec...koliko su savitljivi. Sta bi jos moglo da me interesuje pre kupovine i postavljanja ovih kablova po kuci? Pozdrav!

Pa sta se desilo da tim prakticnim odgovorima iskusnih???? Koji kabla da provlacim kroz kucu?

stavi 5e ili 6 kategorijiu... boju odaberi sam :)

Da razjasnim, mene zanima da li se pravi tanji kabl da nije celih 10-12mm precnik...

Ovaj koji sam ja sproveo od AP-a do racunara, oko dvadesetak metara, ima precnik 5mm.
Na kablu pise Draka Dultimedia Cable - Germany - UC300 ...
Siv je, i to je tzv. licnasti odnosno patch kab, al` mislim da tebi ne bi odgovarao zato sto, izgleda, nije pogodan za vece duzine.

Evo ja cu ti reci par stvari posto vidim da niko drugi ne prica....
Za kucnu mrezu (10/100Mbit) se koristi mrezni UTP kabl kategorije 5, od kojih imas dve vrste "Patch i Wall". Patch se koristi za povezivanje direktno izmedju racunara ili switcha i racunara, dok se Wall koristi za uticnice , rekove....
nadam se da ti je barem nesto jasnije :bath

Svrati do netiksa (www.netiks.co.yu) pa uzivo pogledaj. Postoji UTP 5e fly kabl kod njih koji je tanji od obicnog, ali je i duplo skuplji.

Uzeo bih takav neki tanji kabl kao DS9. I meni u stvari treba otprilike 20metara, mozda i malo manje. Samo ako nije neka cena da te bog sacuva!! Jel on okrugao ili spljosten?

HuLsH, koji je od njih tanji? Meni on i treba da poveze racunare i ruter.
Nisam iz bg-a.

Okrugao je (izgleda npr. duplo tanji nego koaks. za TV), ja sam ga cini mi se placao oko 25 dinara/m, sada je valjda nesto vise zbog pdv-a, al` u svakom slucaju nikakva bitna cifra s obzirom za sta ti treba.

iste su debljine, jedina razlika je sto je kod wall kabla pun presek zice a patch je licnast
ako ces da vezujes od kompa do komapa ili switch-a onda koristi patch, ako ces da koristish utichnice onda koristish wall

Poslednja izmena:
Patch kabl (ili fly-cable) je licnast i lako savitljiv, ali ne zadrzava formu pri savijanju (tj. ako savijes kabl na ugao od 90 stepeni, taj ugao nece ostati, vec ce se ispraviti).

Wall-cable je krut i sluzi za postavljanje u kanalice ili provlacenje kroz zidove (vidi chuda... ;) ) i lakse se "oblikuje" u zeljenu "krivinu", ako ti to treba.

Niko te ne sprecava da jedan ili drugi u "pogresnu" svrhu, posto ce raditi obe varijante, a u principu je samo bitno da bude 5 ili 5e kategorije (100 Mbit mreza).

Jel moze neko na PM da mi posalje gde ima da se kupi UTP kabl a da nije netiks, jer nemaju na legeru i treba da se ceka 7 dana do nove isporuke...

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno