Šta je novo?

Utisci X1650 Pro ...

_DLC_

Slavan
Učlanjen(a)
27.05.2006
Poena
319
Evo pre nedelju dana sam presao sa X1300 Pro na X1650 Pro...

MSI RX1650PRO-T2D256E - 256MB DDR2

Moj licni utisak je vrlo povoljan mada nisam pao na d*pe od brzine! :d
Skor u 3D Marku 05 se vrti oko 4500. To je opasan skok u odnosu na 2850 (koliko je gurala X1300 Pro)... ali da budem iskren ocekivao sam vise (oko duplo). OK, mislim da je to ipak zbog DDR2 memorije.

Karta je taman toliko brza u odnosu na X1300 Pro, da sve sto sam ranije terao na 800x600 sa max detaljima... sad ide na 1024x768!
Na pr. average skor u F.E.A.R.-u je oko 45 (u rezoluciji 1024, sa sve na max, bez AA i mekih senki)! Stara 1300-tka je to furala na oko 26. Dakle malo fali za duplo!
Mislim da sam imao love za onaj 1650Pro sa DDR3.. prevalilo bi duplo. Verovatno preko 55.. :p

I ostale igre, idu isto dosta brze, nego na 1300Pro. Na pr. NFS: Carbon je extra igriv u 1024 - sve na max... FlatOut 2 prosto PRSHTI, a HL2:E1 napokon ima tecan gameplay sa AAx2 (cak. i sa AAx4)!

Dakle pisite ovde svoje utiske o X1650 Pro - ako je imate, voleo bih da cujem i vase utiske o ovoj kartici. POZ! :D

imao sam priliku da mijenjam 7600GS za 1650pro,ali ipak nisam.
brza je u odnosu na 7600GS,a ista cijena.Koliko si je platio ako nije tajna?

Presao sam sa 6600gt na x1650pro samo dd3 (agp) i takodje sam prezadovoljan,FEAR EXP u 1024*768 sve max osim textura klizi(ima nekih padova fps-a ali mislim da je zbog RAM-a),COJ u istoj rezoluciji sa texturama na max takodje klizi.S obzirom da je ostatak masine star skoro 2 godine grafika super sljaka,a odlicno se i klokuje(1.3ns chipovi).Ne znam samo zasto si uzeo ddr2 kartu,kolika je bila razlika u ceni?

E da,skor u 3dmarku je nesto preko 5k,bez OC,moram da joj nabacim neko hladjenje,ocajno je.

Poslednja izmena:
dobio sam dvije 7600gs,jednu sam prodao,a drugu mi se pokvarila.Pa kad sam reklamirao bila je ponudjena ta opcija i ipak ostadoh na 7600gs,vjerovatno da sam pogrijesio.

imao sam priliku da mijenjam 7600GS za 1650pro,ali ipak nisam.
brza je u odnosu na 7600GS,a ista cijena.Koliko si je platio ako nije tajna?

Nije tajna. :d
Platio sam 8.500 din. (dakle nesto oko 105 E)

Ne znam samo zasto si uzeo ddr2 kartu,kolika je bila razlika u ceni?

Razlika u ceni je oko 2.000 din. Dakle razlika nije neosetna, pogotovo kad ti zafali i za verziju sa DDR2! :p Ne znam mislim da je razlika u ceni, i performansama u DLAKU ista!!! ;)

E da,skor u 3dmarku je nesto preko 5k,bez OC,moram da joj nabacim neko hladjenje,ocajno je.

Kao sto rekoh... meni tera oko 4.5 k, sto se uklapa u pricu o razlici u ceni. Zasto kazes da ti je ocajno hladjenje? Zar Sapphire (ako se ne varam imas njega), nema dobro hladjenje!?

BTW, ja sam bio zapeo da uzmem X1650 XT... To je vec "guja" od kartice - kazu da se kolje sa 7600GT-om, i vecinom je pobedjuje za 1-2%! Nasao sam je bio za oko 12.000 din (dakle oko 150 E), ali kao sto rekoh bio sam u "shortage-u" i za X1650 Pro! :d

Ok.. Za sad sam zadovoljan. Ne treba biti megaloman.
Bas bih mogao da probam ponovo i CoJ. Na njemu bi isto, trebalo lepo da se vidi ubrzanje!

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh... meni tera oko 4.5 k, sto se uklapa u pricu o razlici u ceni. Zasto kazes da ti je ocajno hladjenje? Zar Sapphire (ako se ne varam imas njega), nema dobro hladjenje!?

Imao sam pre MSI6600gt koja je imala bakar preko GPU-a i memorije,znaci extra hladjenje dok ovaj sapphire ima samo preko GPU-a i to Al,mnogo se dere i slabije hladi.Cim mu spustim obrtaje preko atitool-a odma' dize temp.Ubio bi za nekog zalmana :D

imam ovog radeona sa DD3 memorijom i sve naslove koje sam probao rade u full-u. :d
iskreno preferirao sam nvida kartice(geforce2,pa 4 mx pa 3 ti........pa ati 8500,pa ati 9600pro,pa ati 9800 pro,pa sad ATI X1650 pro).
tako ja ostah na ati-ju.sledeća kartica biće verovatno ponovo ati itd...
pokretao sam i gothic III (naravno sve u fulu) za koji svi kažu da secka i da je neoptimizovan ali sa ovom karticom ja nemam taj problem.

svima bih preporučio ovu kartu (obavezno DD3 memoriju) , mislim da je u ovom trenutku best buy. kad sam je kupovao lomio sam se između 7600GT i X1650PRO i nisam se pokajao ni najmanje, pogotovo što sam je platio 110 eura pre 2 meseca :d

Poslednja izmena:
Gde si je nasao za te pare (pretpostavljam novu)?!?! :trust:

Sad sam gledao malo, imas da kupis MSI x1650pro DDR3 (ima na sebi lep bakarni kuler koji prekriva i memoriju) za malo manje od 115 evra.

Mislim da gresis... MSI ne proizvodi model sa oznakom X1650 Pro, koji ima DDR3. Tek modeli sa oznakom XT imaju DDR3. Tako makar kaze njihov zvanicni sajt.

Evo modela:

RX1650PRO-T2D256E /DDR2/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=766
RX1650PRO-T2D256EZ /DDR2/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=787
RX1650XT-T2D256E /DDR3/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=778
RX1650XT-T2D256EZ /DDR3/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=780

Ja imam ovaj prvi model. Kao sto sam kazes ima lep bakarni hladnjak i preko memorije. Ali ipak na njemu je DDR2 memorija. Verovatno si nasao njega ali je greskom napisano da ima DDR3. Za sada se kod nas mogu naci jedino Sapphire, Gecube, PowerColor, Gigabyte i Club3D (X1650 Pro) sa DDR3 memorijom, ito za oko 130 E (pa navise)... Vecina njih ima samo 1god. garancije (nisam siguran za Sapphire i Gigabyte). Zato sam se iznenadio kad je covek rekao da je pre dva meseca nasao Pro sa DDR3, za 110.
U svakom slucaju to su razlike od oko 20-30 E ( mada - da mi nije zafalilo para mislis da ne bih uzeo DDR3 verziju :) ), i kolika je razlika u ceni tolika je razlika i u performansama (u dlaku).
A model XT vec bezi sa cenom i za 50-tak E, a brzinski se meri sa 7600GT-om. I definitivno pripada nesto visoj klasi! ;)

Poslednja izmena:
Ima li od toga šta za AGP i koliko to košta?

Kako u nacelu, svaki x1600pro moze da dogura GPU do 600MHz(obicno i vise), mozes da potrazis doticni u AGP varijanti i to ti je to.....samo ce malo vise da se greje...

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima.

Ne znam da li bi mi se isplatilo uzimati tako nešto na ovu moju konfigutraciju, kompletan računar neću mjenjati bar do pred kraj ove godine. Prije par dana sam uzeo novi HDD a ljetos još 512 RAMA-a. Mada više gledam kroz to koliko bih ja to iskoristio uzevši u obzir da nemam previše vremena za igranje :)

Kakav je generalno X1650 Pro AGP? Da li je to najbolja opcija (best buy) za taj iznos novca, za AGP? Valjda je dosta bolji od ovoga što sada imam. Može li Oblivion fino raditi na njemu, i Gothic 3 (mada ovaj drugi više traži RAM-a), uzevši u obzir i ostatak moje konfiguracije?

bojsa vidim da imas VGA GAINWARD BLISS 7600GS, ovde ga ima u jednoj firmi za 140 eura, 400/800 Mhz, 256 MB DDR2, AGP

Isplati li se to uzeti? Kakva je kartica na default frekvencijama, ne bavim se overklokom? Kakva je u odnosu na X1650 Pro?

Mislim da gresis... MSI ne proizvodi model sa oznakom X1650 Pro, koji ima DDR3. Tek modeli sa oznakom XT imaju DDR3. Tako makar kaze njihov zvanicni sajt.

Evo modela:

RX1650PRO-T2D256E /DDR2/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=766
RX1650PRO-T2D256EZ /DDR2/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=787
RX1650XT-T2D256E /DDR3/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=778
RX1650XT-T2D256EZ /DDR3/ http://www.msi.com.tw/program/products/vga/vga/pro_vga_detail.php?UID=780

Ja imam ovaj prvi model. Kao sto sam kazes ima lep bakarni hladnjak i preko memorije. Ali ipak na njemu je DDR2 memorija. Verovatno si nasao njega ali je greskom napisano da ima DDR3. Za sada se kod nas mogu naci jedino Sapphire, Gecube, PowerColor, Gigabyte i Club3D (X1650 Pro) sa DDR3 memorijom, ito za oko 130 E (pa navise)... Vecina njih ima samo 1god. garancije (nisam siguran za Sapphire i Gigabyte). Zato sam se iznenadio kad je covek rekao da je pre dva meseca nasao Pro sa DDR3, za 110.
U svakom slucaju to su razlike od oko 20-30 E ( mada - da mi nije zafalilo para mislis da ne bih uzeo DDR3 verziju :) ), i kolika je razlika u ceni tolika je razlika i u performansama (u dlaku).
A model XT vec bezi sa cenom i za 50-tak E, a brzinski se meri sa 7600GT-om. I definitivno pripada nesto visoj klasi! ;)
A šta je ovo :D

X1650PRO bi po referentnom dizajnu trebalo da ima DDR3 memaru, ionako je to preimenovana X1600XT ''smanjena'' na 80nm.

Zasto je pogresio?
Jer je X1650PRO DDR3 nešto malo brža od 7600GS DDR2, stvarno nije velika razlika, al' ipak postoji.

Poslednja izmena:
Pa, nije rekao koju bi dobio da je prihvatio, a verovatno bi dobio neki msi ddr2...sto isto sto i x1600pro koji je znatno sporiji u praksi....

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=447&card2=434#

Obrati paznju na Texture/Pixel Fill rate i na to koliko je manji kod RV535ice bez obzira na znatno veci takt, jer je 4tmu-a ipak premalo...sto rezultuje daleko manjim performansama u igrama kojim je to presudan faktor(citaj velika vecina), ATi je jaci u Vertexu ali to pomaze samo skoru u 3dmarku05 :D

btw probaj da ih oc-ujes pa vidi koliko manje ati dobija u fillrate-u

Poslednja izmena:
Pa, nije rekao koju bi dobio da je prihvatio, a verovatno bi dobio neki msi ddr2...sto isto sto i x1600pro koji je znatno sporiji u praksi....

http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=447&card2=434#

Obrati paznju na Texture/Pixel Fill rate i na to koliko je manji kod RV535ice bez obzira na znatno veci takt, jer je 4tmu-a ipak premalo...sto rezultuje daleko manjim performansama u igrama kojim je to presudan faktor(citaj velika vecina), ATi je jaci u Vertexu ali to pomaze samo skoru u 3dmarku05 :D

btw probaj da ih oc-ujes pa vidi koliko manje ati dobija u fillrate-u
Teorija je često lepa, al' ona se za razliku od prakse ne igra :D

Video sam u nekoliko testova, da su X1600XT i 7600GS uglavnom ''neck 'n' neck'' ako se ovo ovako piše :d al' da uglavnom X1600XT prednjači, makar to bilo 2-3 FPS, uzmimo još u obzir da je X1650PRO brža od X1600XT 1-2% :d

Što se OC-a tiče, možda tu 7600GS i može da je stigne, al' nažalost većina ljudi ni ne zna šta je OC :S: a kamoli da tako nešto radi.

Teorija je često lepa, al' ona se za razliku od prakse ne igra :D

O praksi i pricam, al' me ne slusas(citas) :D

Video sam u nekoliko testova, da su X1600XT i 7600GS uglavnom ''neck 'n' neck'' ako se ovo ovako piše :d al' da uglavnom X1600XT prednjači, makar to bilo 2-3 FPS, uzmimo još u obzir da je X1650PRO brža od X1600XT 1-2% :d

Što se OC-a tiče, možda tu 7600GS i može da je stigne, al' nažalost većina ljudi ni ne zna šta je OC :S: a kamoli da tako nešto radi.

http://www.techspot.com/review/24-radeon-x1650pro-vs-geforce-7600gs/page2.html

Pogledaj ovo je uporedni test x1650pro sa ddr3 i 7600gs-a razlika je premala, a posle oc sesije x1650pro gubi trku, e sad poenta moje price nije je'l brzi x1650pro DDR3 ili 7600GS vec varijanta sa 1650pro DDR2 memorijom koju bi najverovatnije dobio Sreka, sigurno mu ne bi dali brzu kad mogu sporiju :D, a to je sporija varijanta od GS-a u sta sam se sam uverio jer sam imao i x1600pro(650/930) i 7600GS doduse ddr3, ali sam zato na testu imao obican 7600gs ddr2 koji je oprao ovu moju staru Radeonku...Tako da namerno ili ne nije pogresio ni za oni 2-3fpsa(mozda u 10% igara)
x1650pro ddr2 = x1600pro = sporija kartica od 7600GS-a
Poz

E da, i ne treba se loziti na x1650pro DDR3 zbog 1.4ns memorije...bla....bla...
RV535 je slabo izbalansiran chip, sto se moze zakljuciti iz sajta koji sam naveo u prethodnom postu, dobra vertex sekcija(bolja od NV43), ali texture/pixel je sacuvaj boze + ne moze da se nadoknadi OC-om u nekoj razumnoj meri zato igre mahom bolje rade na NVIDIA kartama ove klase pritom za 120e moze da se uzme 7600gs ddr3 koji pere oba radeona (ddr2/3)

Poslednja izmena:
pritom za 120e moze da se uzme 7600gs ddr3 koji pere oba radeona (ddr2/3)
Ima li ga za AGP sa DDR3 i koliko u toj varijatni košta?

I koliko je u praksi kartica sa DDR3 brža on one sa DDR2? Interesuje me default brzina a ne moguće overclock mogućnosti tih memorija. Da li je to 2-3 fps, što se ne primjeti "golim okom", ili je više?

nema, neka me neko ispravi ako gresim.....ima 7600gt al' to je vec skuplja varijanta

Znači ima samo 7600 GS sa DDR2, a koliko je sa DDR2 sporija od varijante sa DDR3?

Ovde u jednoj firmi ima GAINWARD BLISS 7600GS za 140 eura, 400/800 MHz, 256 MB DDR2, AGP, isplati li se to uzeti?

Znači ima samo 7600 GS sa DDR2, a koliko je sa DDR2 sporija od varijante sa DDR3?

Ovde u jednoj firmi ima GAINWARD BLISS 7600GS za 140 eura, 400/800 MHz, 256 MB DDR2, AGP, isplati li se to uzeti?

vec si to pitao, a ja zaboravio da ti odovorim, sorry....
Ne znam da'l se isplati, ako ne planiras uskoro da prelazis na pcie onda svakako, to je otprilike jedina realna AGP kupovina, sve jace je nerealno skupo...proceni sam

Poslednja izmena:
Alo ljudi... ovo je ipak tred koji sam pokrenuo da bi ljudi koji imaju X1650Pro pisali svoje utiske o TOJ karti...

Mislim da sve pocinje da lici na skup vlasnika GS-a koji pevaju hvalospevove o svojoj kartici!! :d

Ipak iskulirajte i ako nema nekih pametnih informacija, prestanite sa "nVidia ment to be played" referatima!! ;) Ja ne nameravam da pravim promocije ATI-ja, pa ne ocekujem ni od vas za neVidiu (makar ne ovde)!

Dakle utisci X1650 Pro... molim vas.

Poslednja izmena:
Izvini druze, nisam to hteo da se desi, otisao sam u OT....

E ovako video sam HIS 1650pro sa ICE Q hladjenjem za 12000din naravno AGP ako nekog zanim mogu ma na PM reci gde ima...

Vrh Dno