Šta je novo?

'usviravanje' i ostalo

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
vidim da se pricalo o nekakvom "usviravanju", pa me interesuje zakljucak-koliko to stvarno utice na kvalitet zvuka?
takodje one male kupe na podnozju zvucnika, dal su bitne?
(imam monitor audio sr6 i nad pojacalo, u uputstvu zvucnika pise da skinem te 'kupe' ako su na tvrdoj podlozi pa sam to i uradio zbog parketa)

inace povezao sam sony playstation 2 i preko njega slusam .flac muziku. (obicni cinch kablovi). to mi je neko privremeno resenje. plan je bio da koristim kompjuter (e-mu zvucna). svi mi kazu da obavezno kupim pravi hi-fi CD player, ali mi bezveze ako moram svaki cas da menjam CD. pretpostavljam da bi to najvise uticalo na kvalitet?

Te kupe su takozvani spajkovi ili siljci i sluze da bi se rezonanca (vibriranje) kutije svelo na cetiri tacke iliti na minimum.Kad ih nema kutija vibrira celom povrsinom na kojoj je oslonjena na pod pa se cuje karakteristican zvuk koji kvari ostatak zvucne slike ukoliko je zvucnik na tvrdoj podlozi.Ako zvucnik stavimo na tepih ili neku mekanu prostirku izbecicemo taj zvuk ali povecavamo dodirnu povrsinu izmedju zvucnika i poda pa samim time bolje kanalisemo rezonancu cele kutije sto ima za rezultat pomalo mutan zvuk i manjak niskih tonova sto nam nikako ne ide u prilog.Znaci stavljaj siljke nazad!

Pozdrav

ali umesto siljkova ima neka plastika/silikon na svakoj od nozica, koja takodje smanjuje dodirnu povrsinu, jel to nije dovoljno?

Ta plastika je u obliku cveta,meni licno je ok,ali u svakom slucaju bi stavio siljke.Ako ti je problem zbog parketa mozes izmedju siljka i parketa da stavis metalne novcice da ne izbodes parket.

ja bih se samo nadovezao na ovo što Zava kaže, spajkovi naime imaju još jednu funkciju, a to je da se zvučnik što preciznije pozicionira, kao bi se dobo "zlatni trougao ", "sweet spot" isl.

nekad su za ta pozicioniranja značajni i santimetri, pa spajkvi dobro dođu da, prenoseći težinu zvučnika na pod, fiksiraju celu priču precizno a stabilno.

Ako su kutije teške, može da dođe i do oštećenja poda (parket, laminat..) pa se koriste i podmetači (sa udubljenjem u sredini) isl..

vidim da se pricalo o nekakvom "usviravanju", pa me interesuje zakljucak-koliko to stvarno utice na kvalitet zvuka?

"Усвиравање" значи да је нов звучник неразрађен, односно да су покретни механички делови у њему (суспензије, унутрашња и спољашња) још увек фабрички крути и да пружају известан додатни отпор кретању, што донекле квари динамички одзив, даје мало слабији механички демпинг, и нешто подиже резонантну фреквенцију бас звучника. Укупан учинак тога је прилично мали.
Што се тиче скретнице, постоји и потреба за усвиравањем електричних, односно електронских компоненти (код електронске /активне/ скретнице), чији се радни параметри стабилизују након одређеног периода старења. Такође није много чујно.
Код уређаја ниже класе чак потпуно небитно.

Poslednja izmena:
ali umesto siljkova ima neka plastika/silikon na svakoj od nozica, koja takodje smanjuje dodirnu povrsinu, jel to nije dovoljno?
Nije samo stvar u sto manjoj dodirnoj povrsini nego i u tome da se zvucnik "fiksira" tj. da usled vibracija ne dolazi do pomeranja kutije. Ako zvucnik stavis na gumene ili slicne nogice samo ces te vibracije povecati sto donosi neprecizniju zvucnu sliku, manje detalja, na izgled "jaci" bas ali mnogo neprecizniji.
Cilj je da se sama kutija sto manje pomera usled vibracija koje sama stvara. Smanjivanjem povrsine dodira sa podom (siljak) povecava se pritisak kutije na pod pa kutija manje vibrira.

Nije samo stvar u sto manjoj dodirnoj povrsini nego i u tome da se zvucnik "fiksira" tj. da usled vibracija ne dolazi do pomeranja kutije. Ako zvucnik stavis na gumene ili slicne nogice samo ces te vibracije povecati sto donosi neprecizniju zvucnu sliku, manje detalja, na izgled "jaci" bas ali mnogo neprecizniji.
Cilj je da se sama kutija sto manje pomera usled vibracija koje sama stvara. Smanjivanjem povrsine dodira sa podom (siljak) povecava se pritisak kutije na pod pa kutija manje vibrira.

Управо тако.
(Сама додирна површина није штетна, напротив, део енергије кутије се спроводи у под и тамо расипа.)
Такође, одизање кутије од пода смањује енергију рефлексија које се са пода враћају на мембране звучника. Стога, што дужи шиљци, то боље.

Још већи ефекат се добија стављањем велике тежине на кутију (реда 15-20 кг).
За то се могу користити дебеле полиране мермерне плоче, које се ставе на горњу површину кутије.
/За субвуфер који ми стоји на поду испод стола и не види се користим стари аутомобилски акумулатор (16 кг) и то даје одличне резултате./

Била каква еластична подлога је равна самоубиству што се тиче прецизности, транспарентности и транзијентности јер се онда цела звучна кутија максимално помера, што доводи до израженог Доплеровог ефекта.

Шиљкови морају да буду што оштрији, од што тврђег материјала (најбољи су титанијумски) и што чвршће (крвнички) стегнути за кутију, да не би било комплијансе, и да сви подједнаком силом належу на под.
Под мора да буде такође чврст (нпр. дашчани "бродски под" је најлошија варијанта, исто тако не ваља ни "пливајући" под).

Poslednja izmena:
"да сви подједнаком силом належу на под.. "

e pa to nije bas jednostavno, bilo bi lako da su samo tri siljka ali cetiri...

"да сви подједнаком силом належу на под.. "

e pa to nije bas jednostavno, bilo bi lako da su samo tri siljka ali cetiri...

Свака (и најмања) нестабилност повећава комплијансу, а она доводи до Доплеровог ефекта.

...i odosmo mi u tešku filozofiju sa opremom reda par stotina evra (kablovi su koliko sam shvatio buvljački činč, čim im nije naveo ime), tj u budžet varijanti. respekt za sve rečeno, ali mnogo se zanosite :d

ovakvih rasprava ima milion na jednom "stručnijem" forumu namenjenom audio tehnici, stvarno ne morate da počinjete sa tim i ovde...

@orange47: uživaj u muzici, ne obraćaj mnogo pažnju na ovakve priče, a ako mene pitaš - uvek će ti dobro raspoloženje ili čašica nekog alkohola :d učiniti muziku prijatnijom :)

:wave:

...i odosmo mi u tešku filozofiju sa opremom reda par stotina evra (kablovi su koliko sam shvatio buvljački činč, čim im nije naveo ime), tj u budžet varijanti. respekt za sve rečeno, ali mnogo se zanosite :d

ovakvih rasprava ima milion na jednom "stručnijem" forumu namenjenom audio tehnici, stvarno ne morate da počinjete sa tim i ovde...

@orange47: uživaj u muzici, ne obraćaj mnogo pažnju na ovakve priče, a ako mene pitaš - uvek će ti dobro raspoloženje ili čašica nekog alkohola :d učiniti muziku prijatnijom :)

Пусти човека да се образује ако жели и не пропагирај опијате као средство за замену знања о Hi-Fi-ју.

onda imam jednu drugu filozofiju, samo za tebe - slušaj muziku, a ne komponente ;)

Jeste, pa sta je tu zanimljivo? Gde su nam onda pucketanja, drugaciji tonovi, razne gluposti? Treba samo da uzivamo a? Pa ne moze to tako! :) heheheh

onda imam jednu drugu filozofiju, samo za tebe - slušaj muziku, a ne komponente ;)

Морам да те разочарам - то је немогуће без компоненти.
(Не организујем концерте у својој соби.)
Компоненте само симулирају музику - то није права музика, већ репродукција тонског записа.
Музику производе музичари и инструменти, снимци је само опонашају.
Алкохол је лакши од филозофије, то стоји.

Poslednja izmena:

Ih, pa gde je tu zabava preslusavanja kablova, nema elitizma, da ne kazem snobizma ;). Cast izuzecima, naravno.

A ni mnogi proizvodjaci se ne bi ovajdili od prodaje magle. ,)

Poslednja izmena:
Ih, pa gde je tu zabava preslusavanja kablova, nema elitizma, da ne kazem snobizma ;). Cast izuzecima, naravno.

A ni mnogi proizvodjaci se ne bi ovajdili od prodaje magle. ,)

Ако си хтео да кажеш да се не разумеш у каблове, успео си.
А да се разумеш у снобизам и у елитизам, ни ту ниси дао повода за сумњу.

Pogresno si me razumeo, ali takav odgovor sam i ocekivao.

Za ogromnu vecinu ljudi je vaznija muzika od uredjaja, cak i ozbiljnim audiofilima. Jos "veca vecina" nema sanse da cuje razlike sa spomenutim "trikovima" (u to ne racunam siljke) za umrtljivanje kutije u budzetskoj klasi, osim ako ne koristi test diskove, a njih ne verujem da iko slusa umesto muzike.
Nisam ja rekao da nema razlike izmedju kablova, naravno da ima. Opet, niko nece koristiti skupe kablove u low-endu niti to ima smisla.

A da ima snobizma u audiofiliji (i zvuci kao neka bolest, zar ne ?:d), ima itekako. To je vec neka druga tema.

P.S. Nadam se da nikada necu morati da se "razumem" u snobizam. ;)

Poslednja izmena:
Pogresno si me razumeo, ali takav odgovor sam i ocekivao.

A da ima snobizma u audiofiliji (i zvuci kao neka bolest, zar ne ?:d), ima itekako. To je vec neka druga tema.

P.S. Nadam se da nikada necu morati da se "razumem" u snobizam. ;)

Не знам зашто би очекивао, осим због тога што имаш предрасуде, с обзиром да ме не познајеш.
То што има снобизма у аудиофилији ти не даје право да a priori свакога ко проговори о некој теми /шиљци, каблови, свеједно/ повезујеш са идејама снобизма и елитизма.
А ако већ помињеш снобизам морао би и да се у њега разумеш.
За твоју информацију свирам класичну гитару, слушам класичну музику од када сам набавио први грамофон (1966 године) и многу другу. То не значи да када проверавам квалитет каблова не слушам какав утицај они имају на репродукцију. А свакако не да "само слушам каблове", то је јефтина пародија, недостојна једног модератора.
Такве симплификације говоре о ароганцији, а она је увек елемент елитизма.
Па размисли.

Poslednja izmena:
Pogledaj ponovo čiji sam komentar citirao. Nigde tebi nisam rekao da si snob ili bilo šta slično.

Komentar o proizvođačima se nadovezao na Suicide-ov o komponentama, sa kojim se potpuno slažem da treba više pažnje obraititi na muziku nego na uređaje koji služe za njenu reprodukciju. Ne uživa neko ništa manje u muzici ako ne poznaje princip rada PN spoja u tranzistorima, PCM-a, DAC-ova itd, niti mora da zna "all the tricks in the book" o uticaju kablova, napajanja, struje u stanu, vlažnosti vazduha u prostoriji na zvuk.

Pogledaj ponovo čiji sam komentar citirao. Nigde tebi nisam rekao da si snob ili bilo šta slično.

Komentar o proizvođačima se nadovezao na Suicide-ov o komponentama, sa kojim se potpuno slažem da treba više pažnje obraititi na muziku nego na uređaje koji služe za njenu reprodukciju. Ne uživa neko ništa manje u muzici ako ne poznaje princip rada PN spoja u tranzistorima, PCM-a, DAC-ova itd, niti mora da zna "all the tricks in the book" o uticaju kablova, napajanja, struje u stanu, vlažnosti vazduha u prostoriji na zvuk.

Музика је звук. Пажњу треба усмерити на уређаје онолико и утолико колико утичу на производњу звука.
И на све елементе који имају утицаја. А имају сви.
Музика и звук то заслужују од тебе јер ти пружају задовољство, сазнање и подстицај.

И ако можеш да нешто учиниш да неки елемент ради боље, то треба и да учиниш, ако за то имаш могућности. Тежња ка напретку је у људској природи.

Техноманија је можда застрањивање што се тиче музике, али није што се тиче нечије љубави ка техници или потребе за перфекционизмом. Ни једно ни друго није ни снобизам ни елитизам.

Најзад, снобизам је пренемагање настало из недостатка личне дубине, а елитизам је нарцизам. У питању је криза аутентичности личности или поремећај личности који свој одушак проналазе у безазленој области Hi-Fi-ja.
Hi-Fi није пронађен због њих, није за њих резервисан нити је њихов знак распознавања. Он пре свега служи нашем ближем контакту са уметношћу.

Jeste, treba poboljšati, samo što se od babe ne može dobiti devojka, ni blizu tome. :)

Jedini pravi test je blind test sa slušaocem u sweet spotu sa povezom na očima i nasumičnim menjanjem kablova i šiljkova. Pa ako odluči da je razlika koju je zaista čuo svojim ušima, vredna ulaganja, zašto da ne. Šta mu vredi ako se ta razlika primeti na mernim instrumentima, kada tu razliku ne može da čuje ili jednostavno ne želi da se bakće sa tim. Eliminisanje faktora instrumenata, priča drugih ljudi i placeba je presudno.

A spoljašnje umtrvljivanje kutije, sumnjam da bi neko hteo da radi u tipičnim okolnostima dnevnih soba, jer bi se narušio izgled ne samo zvučnika, već i prostorije. Poboljšanje unutrašnjeg dampiranje već da, ali to retko ko radi.

Poslednja izmena:
Jeste, treba poboljšati, samo što se od babe ne može dobiti devojka, ni blizu tome. :)

Jedini pravi test je blind test sa slušaocem u sweet spotu sa povezom na očima i nasumičnim menjanjem kablova i šiljkova. Pa ako odluči da je razlika koju je zaista čuo svojim ušima, vredna ulaganja, zašto da ne. Šta mu vredi ako se ta razlika primeti na mernim instrumentima, kada tu razliku ne može da čuje ili jednostavno ne želi da se bakće sa tim. Eliminisanje faktora instrumenata, priča drugih ljudi i placeba je presudno.

A spoljašnje umtrvljivanje kutije, sumnjam da bi neko hteo da radi u tipičnim okolnostima dnevnih soba, jer bi se narušio izgled ne samo zvučnika, već i prostorije. Poboljšanje unutrašnjeg dampiranje već da, ali to retko ko radi.

Добро је, прешли смо са исмевања и дисквалификација на правилну технику спровођења и смисао онога што је исмевано и дисквалификовано.
Не знам шта си по струци, какво музичко образовање и слушне способности имаш и посебно какво искуство имаш у области субјективног тестирања утицаја хардвера на звук.
Методлогија тестирања је релативно једноставна, и у глобалу одговара ономе што си рекао.
Има много и обратног - разлика за које нису пронађени модели мерења, али су чујне.
Placebo постоји, и то много више него што је већина људи спремна да призна. И ако признају, сматрају да су његове жртве други, а не они сами. И фактор уврежених стереотипа има неку улогу код оних који су склони слепом поверењу у ауторитете, а слабо су образовани и лењи или нису у позицији да стекну искуство.
Placebo се лако отклања (јер за то постоји техника), док је код лењости и уображености то много теже, а често и немогуће.
Спољашње умтрвљење може да изгледа веома лепо. Нпр. на врх кутије које су црне ставиш полирану црну мермерну плочу са закошењем против дифракције дебљине 10-15 цм (један од мојих пројеката) -15-20 кг. Да бих испробао ефекат, прво сам покупио плоче којим последњих пар година у Београду поплочавају улице, па ређао. То може свако да уради.
Пробај, па онда оформи своје мишљење. Имам утисак да многе ствари и ти говориш по чувењу, односно да си и сам жртва "уврежених стереотипа".
Могу само да ти кажем да вреди, и те како. Али провери сам (или у противном немој да то боље знаш од оних који су пробали).
Наравно, што саме кутије имају већу масу у фабричком стању, ефекат је мањи.
Највећи је код bookshelf формата кутија.

Poslednja izmena:
pratio sam prilično mnoge rasprave o tehnici i Hi Fi opremi i njenom uticaju na zvuk i došao do zaključka da ljudi redovno preskaču jedan bitan deo.

Ne znam zašto je to tako, ali verovatno je navika u pitanju, a evo o čemu se radi:

Ljudi naime zaboravljaju na SLUH, koji je vrlo promenjiva kategorija i to na dnevnoj bazi.

Neretko se dešava da jedna ista pesma različito zvuči kada je na istoj opremi slušamo u različito vreme, pa često imamo izjave tipa " čuo sam detalje koje nisam pre".

To se naravno dešava i pri promeni opreme, ili pri njenoj modifikaciji. O promeni enteriejra da ne govorimo.

Ipak, zvuk je sam po sebi neuhvatljiva zagonetka i zavisi od mnogo faktora koji se ne mogu ukrotiti nikakvom opremom (a ni sopstvenim ušima).

u tom smislu, kao što ima ljudi koji tragaju za savršenim ukusom, za savršenom vožnjom, za savršenim seksom, za savršenim svetlom..(koji naravno znaju da savršenstvo ne postoji, ali da je lepota upravo u traganju) tako ima i ljudi koji tragaju za savršenim zvukom i koji pri tom kombinuju kako svoju audiofiliju, tako i svoju tehnofiliju, opčinjenost svakojakim zezalicama, promenama, činjenicom da imaju hobi itd.

No, da se vratim na šiljke ;)
možda nekome bude koristilo.

Nedavno sam naime kupio woofer koji je samo deo HT sistema i koji ima prilično razliven bas.
Na savet svog druga, popeo sam ga na šiljke

kao "šiljke" sam u jednoj najobičnijoj gvožđari kupio tri zidarska viska :d

Viskovi imaju šraf koji se odvrne i dobije se super težak, čvrst i visok šiljak koji je čak i niklovan i izgleda lepo (inače, cena jednog viska je 150 dinara)

E sad, bas je kao eto malo plići i konkretniji, ali opet zavisi kako šta svira..i

kao "šiljke" sam u jednoj najobičnijoj gvožđari kupio tri zidarska viska :d

Viskovi imaju šraf koji se odvrne i dobije se super težak, čvrst i visok šiljak koji je čak i niklovan i izgleda lepo (inače, cena jednog viska je 150 dinara)

E sad, bas je kao eto malo plići i konkretniji, ali opet zavisi kako šta svira..i

Како си их причврстио за кутију? То мора да буде веома крута веза.
Бас сада и треба да буде "плићи" јер кутија као целина мање осцилује, па се те осцилације не сабирају са треперењем мембране.
И треба да буде "конкретнији" јер се тако добија и на дефиницији баса због смањења Доплеровог ефекта, односно интерферентних изобличења која гуше транзијентност и смањују прецизност репродукције.
И сам ефекат нимало не зависи од тога шта се пушта да свира. Већ само може да се више или мање примети због карактеристике фреквентног опсега снимка кои пушташ.

Poslednja izmena:
vidi Daragane, woofer sam stavio na 3 viska i to bez pričvršćivanja, nadajući se da će težina zvućnika da obezbedi stabilnost (što se i dešava). Ako bih ipak odlučio da sada to i pričvrstim, mislim da bih radije izabrao neki dobar lepak, ili možda onu dvostrano lepljivu traku, ili tako nešto (jer pošteno rečeno, ne bih da bušim novu kutiju)

Woofer sam ima priično visoke nožice, ali sami viskovi imaju 5 cm i prilično su teški i "gusti" ;)

vidi Daragane, woofer sam stavio na 3 viska i to bez pričvršćivanja, nadajući se da će težina zvućnika da obezbedi stabilnost (što se i dešava). Ako bih ipak odlučio da sada to i pričvrstim, mislim da bih radije izabrao neki dobar lepak, ili možda onu dvostrano lepljivu traku, ili tako nešto (jer pošteno rečeno, ne bih da bušim novu kutiju)

Woofer sam ima priično visoke nožice, ali sami viskovi imaju 5 cm i prilično su teški i "gusti" ;)

Никако не двострано лепљиву траку, јер је она направљена од пластике, па уноси еластицитет (ма колико танка била) у везу која мора да буде крута.
То што си их само ставио на шиљке није довољно добро решење јер вероватно допушта велику хоризонталну дислокацију звучних кутија, а могуће је и извесну малу вертикалну.
Користи неки веома тврд лепак (рецимо двокомпонентни епоксидни, и нанеси га веома танко. Добро је да након наношења убрзаш стврдњавање (нпр, грејањем феном) јер се постиже већа чврстина.
Ипак, то је далеко слабије решење од шрафљења, којим можеш да постигнеш и одређену напонску силу између шиљкова и кутије (пошто зид /дно/ кутије има известан еластицитет, поготово ако је "фурниран" синтетичким материјалима).
Где ти је та гвожђара?

Poslednja izmena:
novu kutiju)

5 цм је супер.
Од ког материјала су те ножице? Колико их је и како су причвршћене за кутију?
Код шиљкова је најважније да буду од што тврђег (крућег) метала.

Poslednja izmena:
nožice koje su fabrički urađene na woofer-u su par cm i nisam obratio pažnju od čega su. Onaj ko ih je dizajnirao nije išao na standardnu Hi fi priču sa zašiljavanjem (doduše, i ovaj woofer i zvučnike je dizajnirao Mark Levinson

http://www.effedisolution.com/ebay/articoli/lg-ht462-01.jpg

http://hiperdef.com/wp-content/uploads/2007/11/lg-ht462dz.jpg

ali su nožice obične, tupe sa parčetom tvrđe gume)

Što se tiče šiljaka-viskova, oni su sami po sebi mnogo teški i imaju deo koji može da se odšrafi-zašrafi, tako da ako bi imao neki "navoj" na samoj kutiji, mogao bih da ih sasvim lepo zašrafim. Dobro si mi dao ideju da vidim da li mogu ove fabričke nožice da se odvrnu pa da eventualno na to mesto zavrnem viskove, mada ne verujem da je promer navoja isti..)

Viskove možeš da nađeš u gvožđari preko puta Kalenića.

Vrh Dno