Šta je novo?

Usporen LAN

kiborg21

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2005
Poena
609
Danas mi je komshija skrenuo paznju da kad neko sa mreze(inace ima nas 6-oro u LAN-u) kopira od mene recimo film to potraje i pola sata, a od svih ostalih 2-3 minuta. Malopre sam ja pokushao od njih da iskopiram film i stvarno traje 20-30 min. Probao sam sa iskljucivanjem firewalla i antivirusa-i dalje isto...Shta bi mooglo da bude? Windows je XP SP2, koji radi bez problema zasad...

Pinguj masine pa vidi kakav je odziv ili ako ti nije tesko prenesi tvoj komp na mesto nekog drugog i vidi da li se desava isto usporenje. Time ces izolovati problem tvog kabla na kom je moguce doslo do ostecenja (raspredanje) pa radi kao 10mbps veza.

Gedza je napisao(la):
Pinguj masine pa vidi kakav je odziv ili ako ti nije tesko prenesi tvoj komp na mesto nekog drugog i vidi da li se desava isto usporenje. Time ces izolovati problem tvog kabla na kom je moguce doslo do ostecenja (raspredanje) pa radi kao 10mbps veza.
Ping je dobar, bice veliko cimanje ako je kabal ostecen, poshto ide kroz ventilaciju par spratova, pa kroz zidove i u buzir gde je 12 kablova i to knap :trust: :wall:
Probacu posle praznika i da ponesem komp kod komsije.
U svakom slucaju hvala na savetu...
Pozdrav

probaj prvo sa novom mreznom. sta imas u kompjuteru?

Miroslav je napisao(la):
probaj prvo sa novom mreznom. sta imas u kompjuteru?

Mreznu i ne koristim-disablovao sam je u biosu(inace integrisana na ploci MSI K7N2 Delta), poshto idem na net preko usb-a na kablovskom modemu, a taj modem je UTP kablom povezan sa switchem...

kiborg21 je napisao(la):
Mreznu i ne koristim-disablovao sam je u biosu(inace integrisana na ploci MSI K7N2 Delta), poshto idem na net preko usb-a na kablovskom modemu, a taj modem je UTP kablom povezan sa switchem...
Pa kako si ti u LANu? Pa nije ni cudo da se tako dugo kopira, jer ako se i vidite onda je to preko tog modema. Moras da se povezes mreznim kablom na switch da bi imao 100mbps LAN. Znaci enabluj LAN u BIOSu, povezi se na switch i skini USB vezu sa modema.

Poslednja izmena:
Definitivno ti protok ide preko modema verovatno koristiš usb1.1 a to je 12Mbs
12Mbs/8=1,5MBs * 60 = 90MB u minuti * 20 min to je 1800MB u idealnom slučaju. Ne računajući protokol overhead i zagušenja na računarima kod prijatelja cifra je nešto veća od 700MB koliko je film ali u principu to je to. Ostalo ti je Gedza rekao. Ništa novo od mene samo malo matematike :)

skydiver021 je napisao(la):
Definitivno ti protok ide preko modema verovatno koristiš usb1.1 a to je 12Mbs
12Mbs/8=1,5MBs * 60 = 90MB u minuti * 20 min to je 1800MB u idealnom slučaju. Ne računajući protokol overhead i zagušenja na računarima kod prijatelja cifra je nešto veća od 700MB koliko je film ali u principu to je to. Ostalo ti je Gedza rekao. Ništa novo od mene samo malo matematike :)
Provericu bash da li je USB 1.1 nisam siguran ,a ako je 2.0 brzina bi trebala da je 480Mbit/s ili tako neshto? Znam da je radilo normalnom brzinom u pocetku,nisam obracao paznju na brzinu poshto nisam kopirao filmove od komshija, uglavnom oni od mene uzimaju :d
A preko UTP-a ne vredi da se kacim na switch a i bilo bi jako teshko izvodljivo s obzirom na put do njega :wall:
U svakom slucaju hvala na savetima...

Ma ploca ti ima USB 2.0 , ali propusna moc modema je preko USBa 10mbps. Pa nije on swith i nije namenjen za to sto ti koristis. Ako ti je modem samo za tvoju masinu onada ga ostavi na USBu, a LAN kabl ubodi u mreznu i instaliraj je i sve ce biti u redu. Uzgred mogu da ti koriste net preko tvog modema svi koji su nakaceni na switch na kome je tvoj modem.

Gedza je napisao(la):
Ma ploca ti ima USB 2.0 , ali propusna moc modema je preko USBa 10mbps. Pa nije on swith i nije namenjen za to sto ti koristis. Ako ti je modem samo za tvoju masinu onada ga ostavi na USBu, a LAN kabl ubodi u mreznu i instaliraj je i sve ce biti u redu. Uzgred mogu da ti koriste net preko tvog modema svi koji su nakaceni na switch na kome je tvoj modem.

Naravno da mogu ,to je i cilj. Zajedno placamo net ,) 2000/mesecno na 6 delova-izadje povoljno.
Zato je ovako povezano, vec tri meseca ovako radi mreza, u pocetku je savrsheno radilo, verovatno je do mog Windowsa neshto, ajd da vidimo shta bi tu moglo da bude? Sistem sam reinstaliro pre mesec i po otprilike, sve fino shljaka zasad, kako da da vidim protok realni u mrezi?

Nazad
Vrh Dno