Šta je novo?

Uspesni IT bizmismen...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bravo.

Cak bi i neposteno bilo kada bi izjednacavali takve firme koje posteno posluju, sa ovim "uspesnim".

Da, ali po kom krietrijumu vi ocenjujete da li neko posluje ”posteno” ili ne?

Jel to na osnovu filinga ili na osnovu nekog realnog pokazatelja i uvida u poslovanje doticnih firmi?

Polako ljudi, odakle ovolika provala pljuvanja po Bozic&Co. ??? U potpunosti se slazem sa Filom i Brozom, ovde se nekome uspjeh tesko prasta. I to ne samo ovde, slicna je situacijai u BiH kao i u Hrvatskoj. (Vidi primjer prodaje Dukata).
Vratite malo te svoje satove par godina unazad kada su se u srbiji mogle kupiti 2 vrste monitora (obe crt). Krsh klasa i profi ultra skupa klasa (na kasicice jedne ruke da se izbroje).
Masa ljudi na forumu je tada upravo iz kanala koje su snabdjevali bozic&co. kupila solidne 17 i 19 incne monitore i ne sjecam se da je bilo zalbi.
Nije to poenta, vec stvar da taj bozic nije krsio zakon sto je uvozio racunare. Sada je to zabranjeno pa se preorjentisao na nesto drugo, u cemu je problem? Ko je vama branio da to isto radite umjesto sto mudrujete? Ja licno podrzavam svakoga koje u teskim vremenima znao da pliva a da nije imao jake drzavne veze. Da je vise takvih ljudi mozda bi i nama bilo bolje.
poz.

Da, ali po kom krietrijumu vi ocenjujete da li neko posluje ”posteno” ili ne?

Jel to na osnovu filinga ili na osnovu nekog realnog pokazatelja i uvida u poslovanje doticnih firmi?

:d

U zemlji koja deli 90. mesto (zajedno sa Gabonom i Surinamom) na listi korupcije od 163 zemlje sveta, neko postavlja ovako pitanje...

I to je podatak za 2006. godinu, a, strepnja mi je dublja od nade da je 90-ih bilo bolje. :-devil-:

Cccc...

http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2006

Poslednja izmena:
Ne znam da li je neko primetio izjavu doticnog Bozica iz clanka gore :

Bozic je napisao(la):
U Engleskoj je bolje da imaš 10 odsto od 100 miliona nego sto posto od jedan milion", objašnjava on.

AJDE ?! :d A gde to nije bolje :)

Verovatno je sugerisao na to da ne postoji potreba/nagon/stagod da moras da budes gazda (gazda=imati 100%). U tom smislu je rekao "mozes da radis za nekoga ili imas samo jedan udeo negde i da bolje prodjes, nego da budes vlasnik po svaku cenu". A to je opet izjavio kao komentar zasto je uopste prodao vecinsko vlasnistvo firme Britancima.

U zemlji koja deli 90. mesto (zajedno sa Gabonom i Surinamom) na listi korupcije od 163 zemlje sveta, neko postavlja ovako pitanje...

I to je podatak za 2006. godinu, a, strepnja mi je dublja od nade da je 90-ih bilo bolje. :-devil-:

Cccc...

http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2006

Hm da, ali prema clanku ispada da je on najvise para zaradio od izrade i prodaje softvera u UK (koja zauzima malcice drugacije mesto na toj listi zemalja u pogledu korupcije), a ne od vulkanizerske radnje ili prodaje polovnih krseva kod nas.

Poslednja izmena:
Sumnjam da je g. Bozic sam izradio taj softver, pre ce biti da je slucaj klasicne prodaje "kupis jeftino - prodas skupo" kao i sa polovnim racunarima iz DE/AT koje su dobijali dzabe. Postoji velik broj uspesnih biznismena koji kod nas placaju programere 500eur mesecno a njihov sat prodaju na zapadu za 20tak puta vise...

Sa ovim 'uspesan biznismen' mogu da se slozim samo ako je biznismen = trgovac...

Hm da, ali prema clanku ispada da je on najvise para zaradio od izrade i prodaje softvera u UK (koja zauzima malcice drugacije mesto na toj listi zemalja u pogledu korupcije), a ne od vulkanizerske radnje ili prodaje polovnih krseva kod nas.

Aaaaa... :p

Mi to "konkretno" o dotičnom "biznismenu", ne o ekonomsko/kriminalnoj klimi države ??

E, izvini, neću više... Shiny Happy People! :trust:

P.S.
Pitanje na koje je upućena replika je bilo opšteg tipa, te ne vidim čemu skok u odbrani (kolege moderatora ili istomišljenika, a ?).
"Jel to na osnovu filinga ili na osnovu nekog realnog pokazatelja i uvida u poslovanje doticnih firmi?"

Sumnjam da je g. Bozic sam izradio taj softver, pre ce biti da je slucaj klasicne prodaje "kupis jeftino - prodas skupo" kao i sa polovnim racunarima iz DE/AT koje su dobijali dzabe. Postoji velik broj uspesnih biznismena koji kod nas placaju programere 500eur mesecno a njihov sat prodaju na zapadu za 20tak puta vise...

Sa ovim 'uspesan biznismen' mogu da se slozim samo ako je biznismen = trgovac...

Mislim da je u tekstu lepo navedeno kolika je plata za programere u toj firmi. I da, izgleda da je dobrano visa od proseka. Citaj bre tekst.

A da je radna snaga kod nas jeftina - jeste, jeftina je. I Bozic to ne moze promeniti, niti je on kao solo bizmismen, trgovac ili vulkanizer odgovoran za takvo stanje. On je (bar prema tekstu) svoje programere platio sasvim solidno za nase uslove.

BTW, offshoring (ili nearshoring u slucaju evropskih firmi) je unosan biznis i strane firme traze takve usluge. Bozic (i drugi vlasnici takvih firmi) mogu da naprave robinhudovski potez i domacim programerima da evropsku platu i tako debelo digne troskove odnosno cenu proizvoda/usluge. A strane firme ce onda otici kod Rumuna, Bugara i Ukrajinaca po tu istu uslugu. I time ce Bozic dokazati da je "pravi biznismen", a ne trgovac?

Aaaaa... :p

Mi to "konkretno" o dotičnom "biznismenu", ne o ekonomsko/kriminalnoj klimi države ??

E, izvini, neću više... Shiny Happy People! :trust:

P.S.
Pitanje na koje je upućena replika je bilo opšteg tipa, te ne vidim čemu skok u odbrani (kolege moderatora ili istomišljenika, a ?).
"Jel to na osnovu filinga ili na osnovu nekog realnog pokazatelja i uvida u poslovanje doticnih firmi?"

"Skok u odbrani"? Ah, kolektivni horski zapljuv znaci dakle da smo "braca", a ako nisi sa nama, onda si protiv nas? I nedajboze da se desi nekoliko pozitivnih komentara jedni za drugim - to vec znaci frontalnu ofanzivu zdruzenih istimisljenickih snaga (a to vec samo po sebi ne moze biti dobro, pogotovo ako tu ima vise od jednog moderatora).

Komentarisem konkretnu firmu, koja je jednom broju ljudi kod nas obezbedila radno mesto sa boljim standardom od proseka. Ako su uspeli to da prodaju napolju, znaci da proizvod i nije toliko los. Po meni je to plus.

Zemlju ne komentarisem. Mogli bi da pljujemo do sutra. Time bi definitivno promenili stvari. Ili otvorili oci drugim ljudima ovde (ko od njih uopste treba dodatno otvaranje ociju? ko do sada nije provalio stanje stvari kod nas, verovatno u oznaci svoje vrste nosi nesto tipa "equus caballus"). Tako da mislim da treba postupiti po tvom onda misljenju - posto je zemlja ionako korupcionaska apriori (ne samo biznismeni odnosno firme) i postenih nema, da zatucemo sve ***nom motkom. Mozda ce neko iz inostranstva doci i zabosti krst na stratistu, posto sumnjam da ce iko ostati ziv od nasih.

Zemlju ne komentarisem. Mogli bi da pljujemo do sutra. Time bi definitivno promenili stvari. Ili otvorili oci drugim ljudima ovde (ko od njih uopste treba dodatno otvaranje ociju? ko do sada nije provalio stanje stvari kod nas, verovatno u oznaci svoje vrste nosi nesto tipa "equus caballus"). Tako da mislim da treba postupiti po tvom onda misljenju - posto je zemlja ionako korupcionaska apriori (ne samo biznismeni odnosno firme) i postenih nema, da zatucemo sve ***nom motkom. Mozda ce neko iz inostranstva doci i zabosti krst na stratistu, posto sumnjam da ce iko ostati ziv od nasih.

De, de... čemu tolika žuč, skupi su lekari u "civilizaciji" ?! :D

Apropo konja (hint : latinski za drugi srednje, izdavač "Ljušić & co." :eyebrows: ) :

Ja licno podrzavam svakoga ko je u teskim vremenima znao da pliva a da nije imao jake drzavne veze. Da je vise takvih ljudi mozda bi i nama bilo bolje.

Sa nekim 100 i kusur mestom na listi "korupcijski razvijenih" :-devil-: tokom tih "teških" vremena, baš bih voleo da vidim te uspešne kojima je bilo omogućeno da rade išta značajno "a da nisu imali jake državne veze" bilo republičke bilo lokalno-feudalno-opštinske ?

Manimo se bajki...

P.S.
Nego, 'oš se ti vratiti pre zakucavanja tog krsta ili tokom ? :p

Vraticu se nakon. Bice jeftino zemljiste.

BTW, apropo "bajki", ne uspevam da uhvatim poentu tvog navodjenja mesta zemlje na korupcionaskoj skali? Da, ta zemlja tako funkcionise. Ne samo na planu "ostvarivanja znacajnih poslovnih uspeha", nego i na banalnijem nivou - npr. da se u bolnici nadjes na listi pacijenata za operaciju raka u narednih mesec dana, jer ces u suprotnom da umres, posto rak nece da ceka dva ili tri meseca. Ta korupcija je svuda. I nije rezultat "poslovnih navika firmi", nego generalno mentaliteta ljudi koji su nisko pali. A posto je to svuda, pozivanje na obvious thing je kao isticanje da je voda mokra ili da bakterija ima svuda oko nas.

edit:
Jos jedna stvar apropo "bajki"... sta mislis kako se veliki biznis (odnosno "ista znacajnije") zavrsava i u toj civilizaciji? Npr. da li ce zemlja da uveze Boeing ili Airbus avione za svoju civilnu flotilu? Mora da je samo na bazi tendera :p

Ono sta je Delimir verovatno hteo da istakne se bas ocitava u delu tvoje recenice "kojima je moguce da rade ista znacajno" - "ista". Gde je granica i za koga vazi apriori? Ako imas STR "Zuti Slonic" u preuredjenoj garazi u dvoristu, to automatski sugerise da se vlasnik ne bavi "zakulisnim radnjama"? Tj. ako je odmakao imalo dalje od toga, onda je definitivno truo. Delimir je (kako sam ja razumeo) hteo da se od generalnog podrazumevanja krene na pojedinacne i konkretne slucajeve. U ovom konkretnom slucaju, kako je korupcija uticala ili mogla da utice na uspeh? Da je Bozic potplatio UK trziste da kupuju sw - sumnjam. Da je podmazao nekoga da koristi njegovu vulkanizersku radnju? Sumnjam. Da li je podmazao za dozvolu uvoza polovnih racunara? Tja, teoretski je moguce (ja licno dokaza nemam). Da li je onda kupce tih polovnih racunara potplatio da ih kupuju? Tesko. Da li je potplatio dalje firme ili drzavne ustanove da moraju taj polovni krs da uzmu? Ja nisam cuo za tako nesto - ako neko jeste, neka me ispravi. Ispada da cak i ako bi podmazao (teoretski, dokaz nemam) oko uvoza, to ne bi bila garancija uspeha, jer je to uvezeno trebalo prodati. A kupce niko nije tukao po usima da kupe to. Secam se da su ljudi i na ovom forumu kupovali tamo uvezene polovne monitore. Tj. znali su da su polovni i svesno su isli da ih kupe.

Poslednja izmena:
Bio sam bre par dana kod u njihovoj prodavnici u pancevu,povodom kupovine polovnog monitora.Od 10-15 crt monitora koje sam isprobao 2 nisu htela da se upale,dok je na ostalima slika bila tesko istrosena do neupotrebljivosti(npr."duhovi",mutna slika,bleda,slika vibrira,treperi,na test vn-trafoa,ono kad na ceo ekran program izbacije neizmenicno belu i crnu,slika seta po 0.5cm.Svi su bili 21'' i kostali od 100e do 120e iako ne vrede ni 20e.Posle isprobanih 10-tak monitora naletim na Dell P992 19'' koji je bio relativno ocuvan,slika poprilicno dobra,pa sam ga kupio.Monitor je kostao 100e i 2001 je godiste,kao i vecina ovoh koje sam isprobao.U bozicu sam kupovao prvenstveno zbog garancije.Ranije je bila 6 meseci a sada je smanjena na 3 meseca(pitam se zasto :)).Takav isti monitor na ebay-u se prodaje za 20-50e.
Izmedju ostalog i dalje prodaju "best-buy" polovan komp za 100 i vise evra.Dok sam testirao prvi monitor koji sam prikacio na "test-racunar" koji je ujedno i kasa ili tako nesto,koji je bio HP 21'' cija slika bila knjiski primer "onoga sto ce crci,ako ne danas onda sutra",prodavac mi kaze,"ocesh da restartijem komp da on podigne pravi drajver".Nema veze sto drajver ima veze sa prikazom slike,koliko i sa rotacijom ploca u hardu.

Ne preispitujem odluke vlasnika oko softverskog dela poslovanja njegove kompanije,tu je bar(se nadam) nesto proizveo,napravio.Dok je posao prodaje polovnih komponenata po cenama po kojima ih je prodavao cist "ripp-off".Te komponente je kupovao kao otpad i stranih zemalja i mozda cak (nagadjam) uzimao pare od stranih drzava ili kompanija kojima je jeftinije da se da se ratosiljaju otpada nego da placaju ultra skupe procese raciklaze.Posle toga prodaje ovde kao polovne delove po "popularnim cenama".E sad nas prosecna upotrebna vrednost tih racunara je takva da ce moci da sluze josh 4-5 godina posle kupovine,kada ce definitivno biti za djubre.Pitanje je da li je prosecan kupac,dobro prosao
sa kupovinom racunara ciji odnos cena/performase neisplativ nikako.Druga je prica sto vecina ne zna sta kupuje.

Posle sav teret pada na drzavu,jer ce naseg prosecnog coveka boleti uvo da placa neke reciklaze,nego ce ga odneti na djubre ili u kontejner,i baciti.Posto je uvezao bog zna koliko vagona,slepera,itd...situacija nece proci kao usamljen slucaj.E tu se sad napravio pametan i osnovao kompaniju za reciklazu(iako i dalje prodaje ono sto treba da reciklira)Moram priznati veoma pametno,da ne kazem lukavo.Kada se sve to djubre nakupi na kriticnu kolicinu, potecijalno po okolinu opasnog otpada jer ne moze da se razgradi kao obicno djubre,drzava ce morati da odresi kesu i Bozicu plati da to djubre reciklira.Genijalno!Lep primer zdravog razmisljanja.Kao sto rece Darko Rundek "Take money,and run!" :).

Poslednja izmena:
Objektivno govoreci u to vreme polovnih racunara je bilo na sve strane i ta ponuda u to vreme jeste bila dobra... Ne znam kako je sada. Npr. racunar sa PII procesorom na 200-266 MHz je bio vise nego 2x jeftiniji od novog kineskog trasha sa integrisanom plocom i satro PIII procesorom na 600 i kusur MHz (ustvari Celeron).

Jednostavno to je bio odraz tadasnjeg vremena i ja licno znam dosta ljudi koji su kupili takve racunare i nisu imali probleme (kupio sam i ja jedan Fujitsu PI za neki softver). Sa druge strane, ako bih poceo da se bavim generalizacijom, sto inace ne volim, mogao bih da kazem da su ustvari krshevi bili novi racunari koji su se tada prodavali preko domacih "renomiranih" firmi. E, sada - koliko ja vidim u ovom threadu Bozicu se na dusu stavlja to sto je uvozio polovne racunare (koji su btw uglavnombili 1st class brendovi) i sto ih je prodavao sa zaradom. Po meni vece "zlo" su firme iz Halo Oglasa koje prodaju Pentium 4-C128 i tako svesno obmanjuju kupce. Boziceva ponuda u to vreme, koliko se ja secam, je bila najbolja kada su polovnnjaci u pitanju - davali su i garanciju, cene su bile umerene, a kao sto je vise korisnika lepo primetilo, mnogi sa Foruma su kupili i solidne monitore kod Bozica za relativno povoljne pare.

Meni nije jasno, zasto je po defaultu Bozic podmazao nekoga da bi uvozio, a to isto nije uradilo i x drugih firmi koje su takodje uvozile polovnjake na slepere... Ustvari, vidim da je princip koji vazi u pijedinim glavama: Svako je kriv dok se ne dokaze suprotno. Teorija da zato sto je Srbija na 90. mestu po pitanju korpupcije (sto btw i nije tako lose, ako sei ma vidu da mso bili i na 2. mestu...), automatski znaci da su svi ”podmazani” je zaista zatucana i to nije nikakva uvreda.

BTW: Silver je lepo rekao - ljudi su ovde jako nisko pali i cak i kada niko ne trazi daju mito po defaultu. Prethodnih mesec dana bio sam u Nemackoj i Holandiji. Npr. udjem u Supermarket u Holandiji i otkucaju mi na kasi 14.5 eura. Dam im 15 eur i kazem u redu je, ova na kasi me gleda kao da sam pao sa Marsa i daje mi 50 centi. Vracaju ljudi cak i 1 cent kusura... Ovde su ljudi navikli da ih pljackaju i situacija je postavljena tako da, kada trazis svoje , gledaju te kao budalu. X puta sam video na ulici klince kojima npr. ispadne 5 ili 20 dinara i uopste se ne sagnu da uzmu kovanicu... To je sindrom sirotinje i pokazuje u kakvom je problemu celokupno drustvo.

Poslednja izmena:
OK, tekst jeste malo nasminkan, romansiran, ali sustina je tacna. Sta god je covek uzeo da radi postao je uspesan u tome, iako se manje-vise ne razume u robu koju prodaje. Bozic senior je ocigledno veoma sposoban menadzer i to je najbitnije za svaki biznis, nije neophodno da zna da recituje 3DMark rezultat svake graficke kartice da bi prodavao racunare. Za to ce platiti ljude ispod...

Nije mi poznato da je on imao te neke "povlastice" kod drzave koje se ovde pominju, rekao bih da mu se to nabacuje onako po inerciji, "mora da je nesto mutio cim je zaradio pare". Ali iskreno sumnjam da se nesto puno oslanjao na politicare, za svaki ozbiljan posao je najbitnije da ti se drzava SKLONI sa puta, da ne smeta, a ne da je uvlacis u njega. Na duzi rok to ce ti se uvek obiti o glavu: bices vezan za nju i u jednom trenutku ces postati limitiran mogucnostima, a svaki pokusaj osamostaljivanja bice surovo kaznjen - za tipski primer pogledajte slucaj K.

Takodje, treba osetiti nijansu sustinske razlike izmedju slucaja kada faraon M. dobija monopol i svaku drugu drzavnu podrsku za svoje poslove, i slucaja tipa Bozic kada on pronadje rupe u zakonu i iskoristi ih. U stvari, to i nisu bile rupe u zakonu, covek je jednostavno znao da oseti momenat i iskoristi ga. Pa uvoz polovnih racunara je prvo bio svima dozvoljen, nije on to jedini radio! Posle su uveli dozvole, neko ih je legalno dobio, neko ne. Ne znam za njega, ali opet nije bio jedini uvoznik. Kada je uvoz polovnjaka zabranjen, onda je presao na nesto drugo i opet nastavio da pravi pare. Sada drzava zeli da se uklopi u "evropske tokove" i treba joj svaki argument da radi na tome; iz nebuha im se pojavi Bozic sa vec gotovim projektom za reciklazu racunara, naravno da ce ga drzava oberucke prihvatiti jer ih ne kosta ni para ni vremena, a imaju jednu crticu vise na (tananom) spisku koji periodicno moraju da podnesu EU strukturama. Sta ste ocekivali da ce da urade, da mu kazu "ne mozemo da te prihvatimo iz moralnih razloga"?

Upravo suprotno, to sto se nekad bavio prodajom polovnih racunara mu je bio plus a ne minus, iz prostog razloga sto to znaci da poznaje problematiku i trziste. Isti zaplet je i u ovom dozlaboga rabljenom primeru o piratskim video klubovima koji su postali distributeri holivudskih majora. Filmadzijama je to bilo jeftinije i brze nego da sami otvaraju firme i mukotrpno grade distributersku mrezu; sta su trebali da cine, da ih retroaktivno sudski gone na osnovu (tada) prilicno nedefinisanih zakonskih odredbi i za XY godina MOZDA naplate 1% stete, a u medjuvremenu posao da stoji? Aman, ako su oni odlucili da posluju sa likovima koji su ranije neovlasceno zaradjivali na njihovoj "robi", zasto bi to vas uznemiravalo? To se zove pragmatizam i poslovna mudrost, samo Srbi vecito zele da ispravljaju krive drine i naplacuju dugove iz proslosti. Tacno je da su na taj nacin, tehnicki gledano neki bili nagradjeni za svoje nelegalne radnje, ali to vec spada u domen blesave srece koja nije zakonski kaznjiva delatnost.

A sto se tice opsteprihvacenog stava na Benchu kako je Bozic drao na polovnim racunarima, to je prilicno diskutabilno. Nije bio jedini na trzistu, niko ljude nije terao puskom da kupuju od njega. A cene se na trzistu slobodno formiraju i ono samo vremenom pokaze da li su bile previsoke ili ne; ako je godinama uspesno radio to znaci da je ipak imao prihvatljive cene za nase uslove. Uostalom "realna" cena je prilicno relativan pojam i zavisi od bezbroj faktora: mi banane placamo 1 euro za kilogram, u Hondurasu se za te pare moze kupiti cela gajbica. Jabuke su zimi skuplje nego u jesen. Deficitarnoj robi uvek skace cena. Nebo je plavo. Itd, itt.

Da li je Bozic prodavao lose racunare? Opet diskutabilno i relativno, ne moze se od polovnog racunara ocekivati da ima tako mali procenat otkaza kao nov. Znam ljude koji su bili nezadovoljni njhovom robom, ali znam i one koji jesu bili zadovoljni, i i po vise puta su kupovali od njega. Takodje znam i slucajeve da je hardverske probleme resavao, u skladu sa garancijom. Sad, sto je ta garancija bila prilicno "restriktivna", to je druga stvar - musterija je trebala da procita uslove garancije, i odustane od kupovine ako joj se ne svidjaju.

Sve u svemu, ne vidim apsolutno nikakav problem sa ovim Bozicem, niti bilo kakvih razloga da mu se osporava uspeh. Tip samo dosledno primenjuje nekoliko osnovnih pravila/zakonitosti poslovanja:

1.U biznisu je dozvoljeno sve sto nije zabranjeno
2.Koliko god se trudio dobro da radis, NIKADA neces imati 100% zadovoljnih musterija. To je nemoguce. Ali ako si predaleko od te cifre, sigurno ces propasti.
3.Moral je najsubjektivniji pojam na svetu, primenjuj ga iskljucivo na samom sebi

Sad, mi ovde mozemo do jutra da seirimo i hejtujemo ga, ali mislim da bi bilo mnogo bolje analizirati Bozicev primer i izvuci ponesto pametno iz njega. Ko ne zeli, ostaje mu samo da se dici svojim samoproklamovanim moralnim cistunstvom i nada da ce Modena kad-tad iznenaditi Trevizo...

Vraticu se nakon. Bice jeftino zemljiste.

Mudro !

Samo će vreme polu-raspada "moralnog taloga" da ti poveća rizik investicije. ;)

Ta korupcija je svuda. I nije rezultat "poslovnih navika firmi", nego generalno mentaliteta ljudi koji su nisko pali. A posto je to svuda, pozivanje na obvious thing je kao isticanje da je voda mokra ili da bakterija ima svuda oko nas.

Al' su zato moralne gromade zaposlene u sudstvu izuzetak ??

"Mislim, ako je neko lopov, pa ima sud za cije funkcionisanje svi placamo porez, pa neka se sudovi bave time..."

I ne, ne zagovaram anarhiju, već profesionalnu odgovornost za sunovrat pravosuđa tokom "tih" godina. A to se drugim rečima zove ... lustracija.

Idi brate sadi kukuruz kad si profesionalno zgrešio i budi srećan jer je to najmanje što je moglo da te snađe ! :smash:

Al' ako se time narušava nirvana koju su istih tih 90ih formirali "dnevnici bračnog para i satrapa im" kako je ovde "raj na nebu a Srbija na zemlji", ja se izvinjavam, neću više !

Shiny Happy People !

Ajmo svi ! :d

edit:
Jos jedna stvar apropo "bajki"... sta mislis kako se veliki biznis (odnosno "ista znacajnije") zavrsava i u toj civilizaciji? Npr. da li ce zemlja da uveze Boeing ili Airbus avione za svoju civilnu flotilu? Mora da je samo na bazi tendera :p

Da, da...

Samo u toj analogiji imaš dva igrača koja se takmiče na istom tržištu što je za jedan veće od "onih" godina u Srbiji. :p

I nema nikog više u tom segmentu vazdušnog saobraćaja... bilo gde !

A ako ipak i pored toga uzmeš Tupoljev, nemoj kukati kako ti ginu ljudi (analogija sa polovnim komponentama i resursima potrebnim za bezbedno neutralisanje istih, namerna !).

Nego, sad smo prešli i na monopol, što verujem neće ići u prilog izjednačavanja "civilizacije" i onih sa 90 i nekog mesta liste, a ??

Ono sta je Delimir verovatno hteo da istakne ...

Odlično...

Što onda razgovaram sa tobom ?? :d

Ustvari, vidim da je princip koji vazi u pijedinim glavama: Svako je kriv dok se ne dokaze suprotno. Teorija da zato sto je Srbija na 90. mestu po pitanju korpupcije (sto btw i nije tako lose, ako sei ma vidu da mso bili i na 2. mestu...), automatski znaci da su svi ”podmazani” je zaista zatucana i to nije nikakva uvreda.

2 mesto !?! Saopštila Spomenka na Dnevniku ?

Shiny Happy People ! :D

Daleko je Srbija od Islanda (trenutno drugi na listi) i moralno i geografski... :p

A tek putevi... nikad snega na njima, ko da ih je pravio uber-Velja ! Ozbiljno ! I nigde putarine da se malo "omaste" i zaposleni u kućicama.

I da vidiš "slučajnosti", isti taj Island prvi po penetraciji interneta na planeti (dobro, nema ih puno, al' što mogu da popiju ! ;) )
80+ %, a Srbija ono beše na "optimističnih" 14 % bez zvaničnih ITU podataka ?

Čisto da se malo vratimo na teme ovog foruma, a sve u sklopu "oslikavanja" društva.

P.S.
Niže mesto na listi označava veći stepen korupcije !

Poslednja izmena:
Moram priznati veoma pametno,da ne kazem lukavo.Kada se sve to djubre nakupi na kriticnu kolicinu, potecijalno po okolinu opasnog otpada jer ne moze da se razgradi kao obicno djubre,drzava ce morati da odresi kesu i Bozicu plati da to djubre reciklira.Genijalno!Lep primer zdravog razmisljanja.Kao sto rece Darko Rundek "Take money,and run!" :).

Opet država da plati ??

Jok more... ili će da uvedu taxu (pardon porez) na kupovinu/prodaju polovnih, potencijalno štetnih komponenti ili neka preusmere sredstva od onih "moralnih gromada" što još uvek izbegavaju okopavanje kukuruza.

Šta misliš, koliko će da te "rebnu" za taj monitor ? :d

Al' su zato moralne gromade zaposlene u sudstvu izuzetak ??

"Mislim, ako je neko lopov, pa ima sud za cije funkcionisanje svi placamo porez, pa neka se sudovi bave time..."

I ne, ne zagovaram anarhiju, već profesionalnu odgovornost za sunovrat pravosuđa tokom "tih" godina. A to se drugim rečima zove ... lustracija.

Idi brate sadi kukuruz kad si profesionalno zgrešio i budi srećan jer je to najmanje što je moglo da te snađe ! :smash:

Al' ako se time narušava nirvana koju su istih tih 90ih formirali "dnevnici bračnog para i satrapa im" kako je ovde "raj na nebu a Srbija na zemlji", ja se izvinjavam, neću više !

Ne znam zasto insistiras na tom sarkazmu, posto niko nije rekao da situacija idealna, da korupcije nema, da nista ne mora da se menja i slicno? Ne, daleko je od idealnog, ali tema na stolu nije "sunovrat pravosudja za cobetovog vakta", nego firma koja je uspela da da programerima solidne plate i njihovim radom napravi proizvod koje je uspesno plasirala na strano trziste. Stanje u zemlji je deo konteksta u pozadini i vazi za sve (IT) firme kojih se ovde dotaknemo. U suprotnom bi svaku diskusiju o svakoj firmi mogli da preusmerimo na taj kolosek i diskutujemo o drzavi u svakom topiku, ali ovaj forum nije tome namenjen.

Da, da...

Samo u toj analogiji imaš dva igrača koja se takmiče na istom tržištu što je za jedan veće od "onih" godina u Srbiji. :p

Primer nije trebalo da ustanovi koliko proizvodjaca aviona u svetu ima, nego da prikaze kako se vece i znacajnije biznis odluke resavaju "podmazivanjem", finansiranjem izbornih kampanja, lobista, ulaganjem u odredjene fondove i slicno i na nekim drugim mestima, koja po tvojim listama spadaju u civilizovana, te da korupcija i lakomost na pare nisu samo nasa osobina, nego osobina ljudskog roda generalno. Opet, ne kazem da tako valja i treba, ali to je realnost i ja kao pojedinac mogu do jutra da se grizem za chelo, ali tu ne mogu nista promeniti. Bez obzira koliko smo otisli napred u tehnoloskom smislu, u civilizacijskom nismo mnogo daleko odmakli od srednjeg veka.
I taj sud u nekoj od tih civilizovanih zemalja nece isto tretirati malu firmu koja je pokrala neki softver i firmu kao sto je MS, koji ima ulozene pare svuda, koji obezbedjuje hiljade radnih mesta i slicno; u tom slucaju se ne radi samo o podmazivanju, nego i socijalnom miru. Ti mozes da izvedes "revoluciju", mozes sve te domace firme koje su imale uprljane ruke na bilo koji nacin pozatvaras, ali time pravis kolaps u privredi (jer su to skoro sve firme), a zaposleni treba da donesu hranu kuci porodici na sto. Mozda samo da se zameni vodjstvo firme drugim ljudima? Da, imamo magacin sposobnih menadzera neuprljanih ruku, koji samo cekaju da ih stavimo na prava mesta. Ljudi bre prljaju ruke korupcijom kod doktora, na fakultetu, za bilo kakve dozvole... ko je tu cist? Ako je zemlja na tom-i-tom mestu korupcije i podrazumevamo da su sva preduzeca korupcionaska, zasto da ne podrazumevamo da su i svi pojedinci isti takvi?
Dakle ljudi su svesni loseg stanja, svesni su dubine jame u kojoj se nalaze, samo sto fali formula po kojoj to moze sve da se sredi, a da ne radis takve rezove od kojih ce zemlja na drugom planu da iskrvari. Kod nas fale formule i resenja za daleko banalnije i jednostavnije probleme, a kamoli za tako nesto. Promene na bolje ce biti spore i bolne (vec sada je nesto bolje nego u slobino vreme, ma sta neki rekli) i posto nemam magicni stapic koji ce sve odjednom resiti, pozdravljam svaki mali korak ka poboljsanju stanja stvari, poput ovog poteza u kojem firma koja je uvozila krseve prelazi na razvoj centra za reciklazu.

@Zorro
Mislim da ne postoji gore zlo na planeti od americkog modela liberalnog kapitalizma.

@Dagger
Pa s'obzirom da je taj period uvoza polovne robe gotov,ne vidim kako bi uveli porez na indivudualnu kupovinu polovnog monitora.Kako bi odredili visinu poreza kad su ti monitori fakticki otpad.Tesko da ce to da se desi.Da si rekao automobili to je vec realno ali polovni racunari i monitori,njet.To ce da se desi isto kao i sve ostalo iz drzavnog buzeta na "Tenderu" :d (Sa jedne starne bice Bozic a sa druge sinovi :D ).Sta josh lepo primetih u onom tekstu sa b92,je kako odusevljeno predstavljaju da posle poslovnog uspeha on vise ne zivi u srbiji nego u engleskoj i da su mu komsije Robi W. i Fill Kolins.Da li to ja vidim metaforu za, Srbija=sr**e,Engleska=TamoGdeZelimDaOdem?Zasto li me to ne cudi.

Koliko su love oprali "onima -u ono vreme", pa sad pokupili svu pamet sveta...pali bre :crash:

Mislim da je u tekstu lepo navedeno kolika je plata za programere u toj firmi. I da, izgleda da je dobrano visa od proseka. Citaj bre tekst.

A da je radna snaga kod nas jeftina - jeste, jeftina je. I Bozic to ne moze promeniti, niti je on kao solo bizmismen, trgovac ili vulkanizer odgovoran za takvo stanje. On je (bar prema tekstu) svoje programere platio sasvim solidno za nase uslove.

BTW, offshoring (ili nearshoring u slucaju evropskih firmi) je unosan biznis i strane firme traze takve usluge. Bozic (i drugi vlasnici takvih firmi) mogu da naprave robinhudovski potez i domacim programerima da evropsku platu i tako debelo digne troskove odnosno cenu proizvoda/usluge. A strane firme ce onda otici kod Rumuna, Bugara i Ukrajinaca po tu istu uslugu. I time ce Bozic dokazati da je "pravi biznismen", a ne trgovac?

I time je 'biznismen' ? :) (tj 'poslovan covek') pa sta je to drugo nego trgovac - kupuje jeftinije i prodaje skuplje? On kao nece u momentu X kada mu super firma iz Suxexx-a kaze "smanjite troskove" da predje na Ukrajinu, Pakistan ili Indiju ? To se u ekonomskim krugovima zove mnogo nesto lepo i komplikovano, ali medju nama prostim paganima - trgovina - kupujes jeftino i prodajes sto skuplje...

U proslom postu nisam navodio njega i plate u njegovoj firmi kao primer, mada i za to ima jedan zanimljiv komentar:

Hajde da uzmemo da su Bozic i sinovi imali prosecno 70 zaposlenih prosle godine, te da im je neto plata bila tih minimalnih 700 evra, vec sam trosak plate u protekloj godinije time bio preko milion evra, odnosno 80+ miliona dinara. Tesko mi je da poverujem da je to jedini trosak preduzeca ali i da jeste tako, molio bih da novinari kada vec pisu clanke obrate paznju na takve nelogicnosti i da kriticki razmisljaju, na kraju krajeva mozda je samo u pitanju neka greska prilikom saopstavanja informacija ali odgovornost je na onome ko ih objavi.
(Micko, 28. mart 2007 10:26)

Lako biti uspesan trgovac kada imas dovoljno sredstava (pa meni fali samo 50miliona eur da budem konkurencija Apple-u), ali ono sto se ipak moze zameriti jednom trgovcu kao sto je g. Bozic je sticanje pocetnog kapitala koje je teklo: Imali smo malu vulkanizersku radnju, pa smo uvezli sleper hardvera iz DE za koji su nam platili da ga odnesemo i taj HW prodali po 100 puta vecoj ceni ... e onda smo poceli da se bavimo programiranjem i sada zaradjujemo milione.

Podseti me uvek na onu pricu o Rokfeleru i pecanju ribe...

p.s. @Dagger - kukuruz se seje ;)

I time je 'biznismen' ? :) (tj 'poslovan covek') pa sta je to drugo nego trgovac - kupuje jeftinije i prodaje skuplje? On kao nece u momentu X kada mu super firma iz Suxexx-a kaze "smanjite troskove" da predje na Ukrajinu, Pakistan ili Indiju ? To se u ekonomskim krugovima zove mnogo nesto lepo i komplikovano, ali medju nama prostim paganima - trgovina - kupujes jeftino i prodajes sto skuplje...

Biznismen je neko ko upravlja firmom. Bez obzira da li se ta firma bavi trgovinom, gradjevinom ili kozmetickim uslugama. Ako je on bio uspesan u poslovanju, tj. svoj softverski biznis od 0 funti obrta dovede do stanja u kojem moze da ga proda za 10 miliona funti (tj. u taj posao je usao sa mnogo manjom cifrom nego sto je iz njega izasao), onda da - on je uspesan biznismen. I ako neki gradjevinac pocne da pravi montazne vikend kucice i krene od svojeg dvorista i garaze i dospe do milionske vrednosti svog preduzetnistva, on je uspesan biznismen. Da, on jeste gradjevinac, ali je sustina u tome sto je on firmom upravljao i zato ces na kraju da kazes da je bio uspesan biznismen, a ne uspesan gradjevinac.
Da je radio za nekoga na mestu trgovca ili mestu gradjevinca, onda bi se pre nazvao uspesnim trgovcem ili uspesnim gradjevincem.

Ako se ne slazes, daj svoju definiciju biznismena i trgovca, pa da uporedimo i vidimo razlike, kao i razlog zbog cega se uspesan trgovac ne bi mogao nazvati uspesnim biznismenom.

Lako biti uspesan trgovac kada imas dovoljno sredstava (pa meni fali samo 50miliona eur da budem konkurencija Apple-u), ali ono sto se ipak moze zameriti jednom trgovcu kao sto je g. Bozic je sticanje pocetnog kapitala koje je teklo: Imali smo malu vulkanizersku radnju, pa smo uvezli sleper hardvera iz DE za koji su nam platili da ga odnesemo i taj HW prodali po 100 puta vecoj ceni ... e onda smo poceli da se bavimo programiranjem i sada zaradjujemo milione.

Cekaj, gde pise da je on u svoju sw firmu ulozio bas velike pare? Odnosno da je polovnim hardverom ili drugim mutljavinama ostvario pravo malo bogatstvo? Mozda je poceo sa dva ili tri coveka?
Uostalom (i pored toga sto je vec x puta ovde istaknuto da tu polovnu robu niko nije morao da kupi (nije to telekom) - svako je mogao da se okrene i ode iz radnje ako mu ne odgovoara cena ili kvalitet), sta tebe sprecava da pocnes nesto na malo, pa kad skupis nesto para da se prebacis na unosnije, pa kad skupis jos vise, da postanes konkurencija tom Appleu? Sta je tu toliko za zameriti?

vi koji pljujete Bozica, a mogu i ostali, odgledajte film "The Pirates of Silicom Valey" pa ce vam neke stvari biti jasnije
u poslovnom svetu nista nije crno-belo...
problem u ovoj drzavi je sto se ne psotuje novac, sto se ne vodi novcem nego polozajima u vlasti, politikom itd

Poslednja izmena:
pitanje: kako se niko od strucnjaka ovde nije setio da otvori vulkanizersku radnju pa da uveze sleper hardvera iz DE za koji ce platiti da ga odnesete i taj HW prodate po 100 puta vecoj ceni ... e onda ste poceli da se bavite programiranjem i sad zaradjujete milione.
al se zato setio da pljuje po coveku koji daje platu 60000-176000din....
zasto niko ne pljuje po vlasniku npr. futura plus ili stampe ili slicne firme koji daju ljudima plate 9000din a pri tome oni imaju vise od 10 000 000€?

Poslednja izmena:
@Filo: Nece da moze, ja na pljujem po coveku - samo kazem da je on uspesan trgovac a ne uspesan biznismen i da je lako postati uspesan kada imas odakle da krenes.

Da bi se iz firme od 2-3 coveka otislo u UK i dalje ti treba neki novac (vize, put, boravak)...

@Silverglider: ko kaze da ja ne pocinjem na malo ? ali nikako da od vulaknizerske radnje stignem do shlepera. Ne znam da li sam los biznismen ili los trgovac ?

p.s. jel g. Bozic programer ? nisam nigde video da to pise ?

Poslednja izmena:
Uostalom (i pored toga sto je vec x puta ovde istaknuto da tu polovnu robu niko nije morao da kupi (nije to telekom) - svako je mogao da se okrene i ode iz radnje ako mu ne odgovoara cena ili kvalitet), sta tebe sprecava da pocnes nesto na malo, pa kad skupis nesto para da se prebacis na unosnije, pa kad skupis jos vise, da postanes konkurencija tom Appleu? Sta je tu toliko za zameriti?

Napravicu analogiju sa Televizijom Pink.Niko nije terao skoro citavu ruralnu,a i bogami urbanu srbiju da slusa narodnjake i gleda spanske sapunice ali se to ipak desava,iako je to nesto najgore sto je zadesilo skorije generacije koje su odrasle uz Sinana Sakica i Draganu Mirkovic.Nacinjena je nepopravljiva steta koja je vratila stotine hiljada ljudi unazad mentalno a samim tim i finansijski.Pink nije davao ono sto je dobro za naciju nego ono sto narod trazi,a to nikao nije isto.E sad pink svoje radnike placa dobro,ali ne radi cela srbija u pinku da bi to bilo opravdano.Znaci napravili su stetu drzavi,narodu(Nama),zatupavili narodne mase,a svoje dzepove napunili.Isto je uradio Bozic napravio sebi zaradu,drzavi stetu,pare iz budzeta koje ce opet otici njemu mi placamo preko poreza.

Poslednja izmena:
Da nije bilo pinka ljudi bi slusali o "uspesima" nase drzave itd. itd. pink je u to vreme samo prikazivao sta je "aktuelno" napolju uzmite za primer RAI(italijansku televiziju) koja je imala neverovatan uticaj na pink sa onim njihovim programima kao sto je bio na pinku city club ili skrivene kamere prvi kvizovi i da ne nabrajam. U to vreme si jedini takav tv program mogao da gledas na pinku kao i masu serija i filmova. Nisu svi hteli da gledaju onu socijalu, sad sto je takav nas narod da obicno shvati poruku na pogresan nacin to je druga stvar, kad pomesas malo onih "hitova" iz zabavnih emisija i vesti sa RTS-a dobijes shabana i to ponovo ne mozes da pripises pinku nego tom/toj sto ima 2 grama mozga u glavi... I inace narodnjaci sinani, dragane mirkovic i ostali shabani su se slusali mnogo vise pre vremena pinka sa ubedljivo najvecim tirazima...

Na osnovu rezultata poslednjih izbora, koji su, ma šta ko rekao, bili slobodni, kad ceniš da će te male stvari stići na neki "civilizacijski" prihvatljiv nivo ? Ide li to linearno ili logaritamski ?

Pošto tvrdiš da su ljudi (većina neophodna za promene) već svesni, u čemu je problem ??

Zar to nije ocigledno, odnosno zar to nisam vec naveo u prethodnom postu? Problem je u nalazenju optimalne formule po kojoj staro stanje moze da se zameni novim uz sto manju (koletaralnu i drugu) stetu. Ti mozes sve politicare, sve biznismene, svu administraciju, sve profesore, sudije, lekare, pripadnike policije, vojske i ostale kategorije da smenis sa poslova, mozes i u bajbok da ih bacis, ali da li bi to resilo problem? Vrlo diskutabilno.
Svest o problemu ne mora znaciti i resenje. Moze svako od nas biti svestan da se fizicki oseca lose, da je bolestan i da ga (vrlo konkretno) boli stomak, ali to ne znaci automatski da ume uspesno i da se izleci. Za to mu treba lekar, kojeg mi (sasvim ocigledno) nemamo.

BTW, civilizacijski nivo ne bih kod nas uopste da vezujem za rezultate izbora. Ko god da pobedi, radi bilo sta da bi bio popularan kod mase, jer ne zeli sledeci mandat da provede na klupi rezervnih igraca. To je neizbezna stvar i deo opisa posla politickih stranaka (bilo i bice).

A stav da onome koji je uvozio smeće treba dati i da radi reciklažu istog je vrlo čudan.

Znači ja kao poreski obveznik bi trebalo da plaćam njegov uvoz otpada ?!?

Pa sad, kada bi se informisao vise pre ovakvih komentara, mozda oni ne bi ni pali.

Objasni mi na koji nacin ti kao poreski obveznik finansiras njihov uvoz otpada? Niti je uvoz polovnjaka vise zakonski dozvoljen, niti ti placas bilo kakav porez kojim se finansira rad ovakvog risajkling centra (posto nije predvidjeno da bude jedini).

Uslugu risajklinga placa klijent (kao sto se svuda placa odlaganje autombilskih guma ili akumulatora) i klijenti su za sada (koliko ja vidim) banke i vece firme, ukljucujuci i MS u okviru njihovog refurbishing plana. Ako se zakonski regulise da je odlaganje racunarskog otpada obavezno, onda to moze da postane unosan biznis. Pogotovo u momentu kada je trziste za to otvoreno i nema nekih igraca. Ljudi su uvezli opremu iz Nemacke, dobili sve potrebne sertifikate i krenuli sa biznisom. To se zove preduzimljivost. Sada svi mogu da kukaju "eh, da mi je neko rekao pre n godina da otvorim vulkanizersku radnju", a za x godina ce reci "eh, da mi je neko tada rekao da krenem sa risajklingom". Umeli bi ovde svi, samo da im neko da ideju sta da rade i da pocetni kapital.

Napravicu analogiju sa Televizijom Pink.Niko nije terao skoro citavu ruralnu,a i bogami urbanu srbiju da slusa narodnjake i gleda spanske sapunice ali se to ipak desava,iako je to nesto najgore sto je zadesilo skorije generacije koje su odrasle uz Sinana Sakica i Draganu Mirkovic.Nacinjena je nepopravljiva steta koja je vratila stotine hiljada ljudi unazad mentalno a samim tim i finansijski.Pink nije davao ono sto je dobro za naciju nego ono sto narod trazi,a to nikao nije isto.E sad pink svoje radnike placa dobro,ali ne radi cela srbija u pinku da bi to bilo opravdano.Znaci napravili su stetu drzavi,narodu(Nama),zatupavili narodne mase,a svoje dzepove napunili.Isto je uradio Bozic napravio sebi zaradu,drzavi stetu,pare iz budzeta koje ce opet otici njemu mi placamo preko poreza.

Tacno, niko nije ljude terao da gledaju/slusaju pink. Prema tvom gledistu, to je nepopravljiva steta, nesto sta nije dobro za naciju i slicno. Hiljade ljudi koji su to slusali se ne slazu sa tobom. I je li na kraju steta ili ne? Ako glasamo i vecina pobedi da nije steta, nego ispadne "narodnjaci su zakon", sta onda? Zvuci mi potpuno kao stav "ako moja stranka pobedi na izborima, onda su bili demokratski, a ako pobede oni drugi, onda nema demokratije".
Kome se pink nije dopadao (meni, na primer), taj je dohvatao daljinac i prebacio na neki drugi kanal. Izbor je uvek tu, a dzank novina i TV kanala ima svuda po svetu. Sta drugo da radis? Teras SrBove da slusaju Mozarta? Silis ih da gledaju nesto sto nece? Tako se ide u totalitarizam i bas me zanima po cemu je to bolje?

BTW, kako definises stetu koju je Bozic naneo drzavi?
Kada je uvozio polovnjake, to nije bilo protiv zakona. Da li su kupci bili upoznati sa cinjenicom da je to polovno? Jesu. Da li su bili upoznati sa garantnim uslovima? Jesu. Kakva je bila cena? Trzisna - cene su bile onolike koliko su kupci bili spremni da plate. I jos si mogao da isprobavas stvari prilikom kupovine, a ne da kupis samo tako zapakovano. I svako je mogao da se okrene i izadje (ili pokusa ono "je l' moze za 50?"). Ja tu mesta o prici o prevari kupaca ne vidim.
Dakle, ostaje jos da rascistimo kako je prevario drzavu? Je li izbegao placanje poreza? Je li prekrsio neki zakon?

Poslednja izmena:

2 mesto !?! Saopštila Spomenka na Dnevniku ?

Shiny Happy People ! :D

Daleko je Srbija od Islanda (trenutno drugi na listi) i moralno i geografski... :p

A tek putevi... nikad snega na njima, ko da ih je pravio uber-Velja ! Ozbiljno ! I nigde putarine da se malo "omaste" i zaposleni u kućicama.

I da vidiš "slučajnosti", isti taj Island prvi po penetraciji interneta na planeti (dobro, nema ih puno, al' što mogu da popiju ! ;) )
80+ %, a Srbija ono beše na "optimističnih" 14 % bez zvaničnih ITU podataka ?

Čisto da se malo vratimo na teme ovog foruma, a sve u sklopu "oslikavanja" društva.

P.S.
Niže mesto na listi označava veći stepen korupcije !

Drugo mesto otpozadi, lose sam se izrazio, a to si mogao da skaprias iz konexta recenice.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno