OK, tekst jeste malo nasminkan, romansiran, ali sustina je tacna. Sta god je covek uzeo da radi postao je uspesan u tome, iako se manje-vise ne razume u robu koju prodaje. Bozic senior je ocigledno veoma sposoban menadzer i to je najbitnije za svaki biznis, nije neophodno da zna da recituje 3DMark rezultat svake graficke kartice da bi prodavao racunare. Za to ce platiti ljude ispod...
Nije mi poznato da je on imao te neke "povlastice" kod drzave koje se ovde pominju, rekao bih da mu se to nabacuje onako po inerciji, "mora da je nesto mutio cim je zaradio pare". Ali iskreno sumnjam da se nesto puno oslanjao na politicare, za svaki ozbiljan posao je najbitnije da ti se drzava SKLONI sa puta, da ne smeta, a ne da je uvlacis u njega. Na duzi rok to ce ti se uvek obiti o glavu: bices vezan za nju i u jednom trenutku ces postati limitiran mogucnostima, a svaki pokusaj osamostaljivanja bice surovo kaznjen - za tipski primer pogledajte slucaj K.
Takodje, treba osetiti nijansu sustinske razlike izmedju slucaja kada faraon M. dobija monopol i svaku drugu drzavnu podrsku za svoje poslove, i slucaja tipa Bozic kada on pronadje rupe u zakonu i iskoristi ih. U stvari, to i nisu bile rupe u zakonu, covek je jednostavno znao da oseti momenat i iskoristi ga. Pa uvoz polovnih racunara je prvo bio svima dozvoljen, nije on to jedini radio! Posle su uveli dozvole, neko ih je legalno dobio, neko ne. Ne znam za njega, ali opet nije bio jedini uvoznik. Kada je uvoz polovnjaka zabranjen, onda je presao na nesto drugo i opet nastavio da pravi pare. Sada drzava zeli da se uklopi u "evropske tokove" i treba joj svaki argument da radi na tome; iz nebuha im se pojavi Bozic sa vec gotovim projektom za reciklazu racunara, naravno da ce ga drzava oberucke prihvatiti jer ih ne kosta ni para ni vremena, a imaju jednu crticu vise na (tananom) spisku koji periodicno moraju da podnesu EU strukturama. Sta ste ocekivali da ce da urade, da mu kazu "ne mozemo da te prihvatimo iz moralnih razloga"?
Upravo suprotno, to sto se nekad bavio prodajom polovnih racunara mu je bio plus a ne minus, iz prostog razloga sto to znaci da poznaje problematiku i trziste. Isti zaplet je i u ovom dozlaboga rabljenom primeru o piratskim video klubovima koji su postali distributeri holivudskih majora. Filmadzijama je to bilo jeftinije i brze nego da sami otvaraju firme i mukotrpno grade distributersku mrezu; sta su trebali da cine, da ih retroaktivno sudski gone na osnovu (tada) prilicno nedefinisanih zakonskih odredbi i za XY godina MOZDA naplate 1% stete, a u medjuvremenu posao da stoji? Aman, ako su oni odlucili da posluju sa likovima koji su ranije neovlasceno zaradjivali na njihovoj "robi", zasto bi to vas uznemiravalo? To se zove pragmatizam i poslovna mudrost, samo Srbi vecito zele da ispravljaju krive drine i naplacuju dugove iz proslosti. Tacno je da su na taj nacin, tehnicki gledano neki bili nagradjeni za svoje nelegalne radnje, ali to vec spada u domen blesave srece koja nije zakonski kaznjiva delatnost.
A sto se tice opsteprihvacenog stava na Benchu kako je Bozic drao na polovnim racunarima, to je prilicno diskutabilno. Nije bio jedini na trzistu, niko ljude nije terao puskom da kupuju od njega. A cene se na trzistu slobodno formiraju i ono samo vremenom pokaze da li su bile previsoke ili ne; ako je godinama uspesno radio to znaci da je ipak imao prihvatljive cene za nase uslove. Uostalom "realna" cena je prilicno relativan pojam i zavisi od bezbroj faktora: mi banane placamo 1 euro za kilogram, u Hondurasu se za te pare moze kupiti cela gajbica. Jabuke su zimi skuplje nego u jesen. Deficitarnoj robi uvek skace cena. Nebo je plavo. Itd, itt.
Da li je Bozic prodavao lose racunare? Opet diskutabilno i relativno, ne moze se od polovnog racunara ocekivati da ima tako mali procenat otkaza kao nov. Znam ljude koji su bili nezadovoljni njhovom robom, ali znam i one koji jesu bili zadovoljni, i i po vise puta su kupovali od njega. Takodje znam i slucajeve da je hardverske probleme resavao, u skladu sa garancijom. Sad, sto je ta garancija bila prilicno "restriktivna", to je druga stvar - musterija je trebala da procita uslove garancije, i odustane od kupovine ako joj se ne svidjaju.
Sve u svemu, ne vidim apsolutno nikakav problem sa ovim Bozicem, niti bilo kakvih razloga da mu se osporava uspeh. Tip samo dosledno primenjuje nekoliko osnovnih pravila/zakonitosti poslovanja:
1.U biznisu je dozvoljeno sve sto nije zabranjeno
2.Koliko god se trudio dobro da radis, NIKADA neces imati 100% zadovoljnih musterija. To je nemoguce. Ali ako si predaleko od te cifre, sigurno ces propasti.
3.Moral je najsubjektivniji pojam na svetu, primenjuj ga iskljucivo na samom sebi
Sad, mi ovde mozemo do jutra da seirimo i hejtujemo ga, ali mislim da bi bilo mnogo bolje analizirati Bozicev primer i izvuci ponesto pametno iz njega. Ko ne zeli, ostaje mu samo da se dici svojim samoproklamovanim moralnim cistunstvom i nada da ce Modena kad-tad iznenaditi Trevizo...