Šta je novo?

Uspesni IT bizmismen...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Poslednja izmena:
e sto u srbiji ljudi vole da pljuju druge ljude....a tek ako su ovi drugi uspesniji.....
hehe "svi znamo....."
evo ja ne znam cime se bavi.
kako to da ostali preprodavci p2 za 100€ nisu zaradili 10 000 000 dinara a ne € ili $ ili nekih drugih novcanih jedinica.
a to sto je poceo kao vulkanizer...npr. saga je prodavala(i dalje prodaje) parket pa je jedna od najvecih it firmi kod nas.
mozemo samo da kazemo "*ebe se njemu, mi nazalost nikad necemo imati te pare".
ipak na benchmarku ima vise malih perica koji pogresno zamisljaju it a to je tek strasno(sem iz njihove "pametniji sam od svih" perspektive) ;)
evo npr. neka uspesni zamisljaoci it-a napisu ovde sta su uradili u zivotu, npr. porodica, skola, posao, jel zive kod mame i tate, plata pa da vidimo ko moze da se poredi sa tim covekom iz clanka po nekom od kriterijuma.

Poslednja izmena:
Ne vidim ni jedan problem sa ovim clankom. Stavise, pravo je osvezenje.

clanak je dobar
ako oces da useps radis za pare tj. strance :)

Ne vidim ni jedan problem sa ovim clankom. Stavise, pravo je osvezenje.

I to pod uslovom da je istina :)

Nisam rekao da je problematican, samo deluje dosta... cudno da je firma, koja je kupovala otpad na kilo i prodavala ga, odjednom tako dobra, uspesna i velika.

Poslednja izmena:
u tekstu se stavlja akcenat na njihov rad na razvoju software-a i prodajom firme u UK za 10mil funti sto je svakako veliki uspeh, pogotovo ako se zna iz kakve zemlje dolazi taj software.

nije mi jasno zbog cega takav los komentar od kUdtiHaEX......

A jel cudno sto je Harison Ford bio stolar u sumama Oregona a nakon toga postao prvi glumac u istoriji koji je dobio 20 miliona dolara kao honorar za film?
Znaci dokle od je prica totalni trulez i neuspeh sve je u redu a kad je prica o uspehu odmah smrdi, jel tako?

Jedino kome moze da se zameri, jeste onom ko mu je omogucio da uvozi polovne racunare u zemlju. Sto se tice ostalog, kamo srece da je vise ljudi koji nesto proizvode i izvoze, trgovaca imamo preko glave. Lepo ljudi kazu da se kod nas uspeh najteze prasta.

Ma dajte ljudi gde vi zivite? :) Mislite li da se ovaj covek izdvaja po inteligenciji i sposobnostima pa je toliko napredovao? U godinama kada se on obogatio vecina je "uspela" tako sto je iskoristila pogodan trenutak i dobila povlastice. Nemojte pogresno da me shvatite, naravno da postoje ljudi koji su uspeli proteklih godina unovcavajuci znanje/sposonosti ali su u mnogo manjem procentu.
Mislim da ste pogresno shvatili kUdtiHaEX-a...

poruka clanka kaze da je bolje raditi za strance, manje cimanja, ne juris debele veze po partijama kao sto je ovde slucaj, osptajes ukoliko vredis

barem nije postao tajkun k'o neki

Najmanje clanak govori o tom uvozu otpada.
Clanak je sadrzajan i ima dosta toga da se prokometnarise pametno i pohvalno, a vi ste se uhvatili za taj otpad.

A jel cudno sto je Harison Ford bio stolar u sumama Oregona a nakon toga postao prvi glumac u istoriji koji je dobio 20 miliona dolara kao honorar za film?
Znaci dokle od je prica totalni trulez i neuspeh sve je u redu a kad je prica o uspehu odmah smrdi, jel tako?

Pogresno si shvatio. Ja prvi nisam u fazonu "nek komsiji crkne krava". Ako je covek zaista uspeo, sjajno, svaka mu cast, moze da posluzi kao adekvatan primer. Meni je drago da cujem da je bilo ko uspeo u poslu i da je zaradio pare i obezbedio kako sebia tako i drugima materijalnu egzistenciju. Takodje ne smatram da je nesto sumnjivo i mutno cim je uspesno i ima prodju.

Ono sto je mene nagnalo na dizanje teme, spominjanje clanka i sl., je to sto mi je u prvi mah izgledao sumnjivo. Bozic i sinovi, koji su prodavali raznorazni kompjuterski otpad ljudima i koji ce sada da recikliraju i spadnu dobri - velika softverska kompanija. Nekako mi je na prvi pogled delovao kao onaj clanak o PC Carobnjacima cija je konfiguracija sa USB portovima nove generacije optimizovana za brzi internet.
Svedoci smo da se po nasoj stampi moze svasta procitati - setimo se samo onog Marka (tako bese?) mladog genijalca koji je zavrsio fax za 7 dana :) i postao eXperat poreko noci. Ima ih jos...

Posto mi je clanak delovao malo "sumnjivo", zato je tema tu da cujem komentar drugih. To sto moji postove zvuce kao da se rugam, je druga stvar :) Al' ocito da niko nije skontao sta ja pokusavam da kazem :)

@BlackNeo - naravno da je namerno :)

Poslednja izmena:
@kutija: Znam ja, nego milan91 nije znao.

Nego, i meni je malo ova prica neobicna; koliko sam primijetio, oni se kod nas nisu reklamirali bas kao proizvodjaci softvera, nego prodaja i sklapanje nekih polovnih konfiguracija i slicno, a sad ispade da im je programiranje bilo primarna djelatnost.

@BlackNeo,hehe znao sam vidis smile posle toga :d

Pa to je fora ovde u Srbiji... Posto je vecina trulex totalni, cim se neko malo izdigne odmah je, po defaultu, lopov :)

Ovde ljudi ne prastaju uspeh i to je nesto sto je Srbiju toliko i zatucalo i tek ce da je zatuca, jer najpametniji ionako kada vide medju kakvim su budalama - jednostavno odu preko.

Dzabe novac, investicije, donacije - kada nema ko da ih pravilno kanalise i iskoristi. Pre par meseci sam citao u jednim domacim novinama koje se bave pretezno ekonomskim temama da npr. EU kritikuje Cesku, Slovacku i Poljsku da ne koriste u dovoljnoj meri fondove od par desetina milijardi dolara koji su im stavljeni na raspolaganje... Nas bi verovatno iskljucili iz EU kada bi videli koliko smo nesposobni da apsorbujemo i pametno usmerimo bilo sta vredno.

Sve je do ljudi i njihove svesti. Dok god su ljudi ovoliko zatucani i zive u nekom vremenu u kome su u modi teorije zavere, umesto da gledaju svoja posla, nece im ni biti bolje. Mislim, ako je neko lopov, pa ima sud za cije funkcionisanje svi placamo porez, pa neka se sudovi bave time. Naravno, to je u Srbiji utopija, jer svako zna sve najbolje, a ustvari niko nema pojma ni o cemu...

Drzava je ta koja treba da stvori sanse i ambijent, a pojedinac to treba da iskoristi. Ne kazem da Srbija stvara Bog-zna-kakve sanse, ali obzirom sta nas je sve bilo snaslo u proteklih 15 godina...

Poslednja izmena:
vecina je "uspela" tako sto je iskoristila pogodan trenutak i dobila povlastice.

Naravno. I Bill Gates je iskoristio pogodan trenutak i stekao to sto je stekao. Sada niko vise ne moze da napravi takav bum, jer je IT trziste vec postalo zrelo i ne nudi sanse koje je nudilo pre desetak-dvadeset- trideset godina... Isto je i sa fenomenom Interneta. Nakon buma internet biznisa kada su se mnoge kompanije "preko noci obogatile", jer su prve prepoznale nove sanse, dosla je despresija, pa se opet stvorila sansa sa Web 2.0 fenomenom, a YouTube, Google i slicne kompanije su primer prepoznavanja tih novih mogucnosti i iskoriscenja istih.

Prednost koju su imali poslovni ljudi u Srbiji je u tome sto je poreski sistem bio skroz porozan, pa se mogao ostvariti astronomski profit, ali opet to se kompenzuje vecim rizikom poslovanja i naravno, ni u situaciji kada drzava nista ne oporezuje, ko sedi kuci i pije pivo i gleda TV nece iskoristiti cak ni tu sansu.

Pre oko dva meseca sam pokrenuo temu "Reciklaza racunara u Omoljici". Isti onaj koji je uvozio krsh iz zapadne evrope sada isti taj krsh kobajagi reciklira. Ovo je klasicna prica iz sredine u kojoj zivimo gde su sprega vlasti i "poslovne elite" uobicajena pojava. Takvih primera ima na pretek i ovakve pojave su na zalost temelj sistema vrednosti u nasoj zemlji. Mislim da ne treba vise trositi reci i vreme na ovakve teme.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=119251

Najbolji je deo u kojem pise da je krenuo od vulkanizerske radnje (yeah right). Sreca pa svi dobro znamo cime se bavi ta firma, jos uvek valjaju P2 za 100e :)
Strasno :D

I jeste krenuo od vulkanizerske radnje (Auto Zeka), koja jos uvek radi (tj dve u Omoljici i u Pancevu). Ovu drugu ( u Pancevu - Auto Zeka-Pedja) je otvorio da bi sponzorisao (ex) svetskog prvaka u karateu.
Inace bavio se uvozom polovnih guma na veliko, zatim prodajom polovnih racunara, bio ( i jos uvek je) lokalni internet provajder...

I na kraju gorepomenuta softverska firma GOWI.

P.S. Vise ne prodaju P2

Pa to je fora ovde u Srbiji... Posto je vecina trulex totalni, cim se neko malo izdigne odmah je, po defaultu, lopov :)
A jel se zapitate ponekad zašto ljudi ne dižu hajku na firme koje nisu stekle "ime" pravljenjem kupaca budalama? Kako recimo da niko ne opanjkava npr. Desk, Imtel i slične firme koje imaju jako i uspešno ime jer pošteno posluju (pošteno u smislu da nemaju takvu reputaciju da je svako ko je kod njih nešto kupio rekao sebi "al sam se za****")?
Nego "Srbi ne vole uspeh", paz' da nije. Svi ti što su ovde "uspešni" sapiraju ruke od blata po kojem su se valjali i sad kad su se malo izdigli, prodaju neku priču o uspehu, ko da ih ne znamo od ranije (bez ograničenja samo na IT)... onaj ko je radio etički ispravno (što nije prodavanje P2 za 100 evra) naravno da neće biti meta ovakvih tema.
Mislim Broze, nhf ali previše si dugo u Americi ;) ovo ovde je i dalje ona ista bara s krokodilima...

Brkaš babe i žabe - on je iskoristio ali nije narod kolektivno trpeo štetu!
hm, ima jedna prica u vezi Gejtsa i WIndows 1: Gejts je po svaku cenu zeleo da se napravi slicna ili bolja kopija tadasnjeg Mac OS
a programeri u M$-u su uradili mnogo bolje resenje koje je zazivelo u praksi jedno 10ak godina posle toga
Gejts nije hteo da cuje za to i mroali su da prave kako on kaze: kopija Mac OS
ako je prica tacna, Gejts je narpavio daleko vecu stetu

nesto ne vidim da su svi odreda kupovali "Bozic i sinovi" racunare ;)

opet, to nije poenta clanka

Ma dajte bre, kako ne skontate vise... Sve te \softverske\ firme su ili pranje ili specijalizovano dranje!
Bez te od njih kako znate i umete!

A jel se zapitate ponekad zašto ljudi ne dižu hajku na firme koje nisu stekle "ime" pravljenjem kupaca budalama? Kako recimo da niko ne opanjkava npr. Desk, Imtel i slične firme koje imaju jako i uspešno ime jer pošteno posluju (pošteno u smislu da nemaju takvu reputaciju da je svako ko je kod njih nešto kupio rekao sebi "al sam se za****")?
Nego "Srbi ne vole uspeh", paz' da nije. Svi ti što su ovde "uspešni" sapiraju ruke od blata po kojem su se valjali i sad kad su se malo izdigli, prodaju neku priču o uspehu, ko da ih ne znamo od ranije (bez ograničenja samo na IT)... onaj ko je radio etički ispravno (što nije prodavanje P2 za 100 evra) naravno da neće biti meta ovakvih tema.

Bravo.

Cak bi i neposteno bilo kada bi izjednacavali takve firme koje posteno posluju, sa ovim "uspesnim".

Mislim Broze, nhf ali previše si dugo u Americi ;) ovo ovde je i dalje ona ista bara s krokodilima...

NHF, naravno. Imamo dijalog ovde i sasvim je normalno da ljudi nisu saglasni. Sto se tice mog predugog boravka ovde to ti je skroz deplasiran "argument". Ja sam (i dalje) veoma dobro informisan o stvarima koje se desavaju kod nas i uopste ne gledam i nekakve ovdasnje perspektive ako tako nesto uopste postoji. Naprotiv, pokazalo se po ko zna koji put da pljuvaci nikad ne spavaju. Ovde, na tvojie zaprepascenje NIKADA takav tekst ne bih osvanuo o uspesnom coveku niti bi iko komentarisao kako ovde neki komentarisu. Kod nas je default da je neko lopov i prevarant i to je pogresno.

Sto se tice konkretnog coveka on je prodavao jeftine racunare i to je po meni skroz u redu jer nema svako bogate roditelje koji pumpaju parama pa klinci voze graficke od nekoliko stotina eura a da sami nisu ni dinar zaradili. Informaticko opismenjavanje je extremno vazna stvar u Srbiji. Kada sam radio jedno istrazivanje saznao sam da je prosecna plata u Vladicinom Hanu 3.000 dinara. Da li ce taj covek da kupi 8800GTX? Ili ce da kupi sasvim solidan polovan racunar pa ce njegova deca da uce pametne stvari?
Taj covek je imao uspeha kao vrhunski sportista i kao poslovan covek i to u i van nase zemlje. U Londonu ne pomaze predsednik opstine i ne sumnjam da je dobar u svom poslu.

Razmislite malo o ovome na jedan drugaciji nacin.

Da li firme koje su navedene posteno posluju je jedna savim druga prica.

Kako recimo da niko ne opanjkava npr. Desk, Imtel i slične firme koje imaju jako i uspešno ime jer pošteno posluju (pošteno u smislu da nemaju takvu reputaciju da je svako ko je kod njih nešto kupio rekao sebi "al sam se za****")?
da se vlasnik deska ili imtela pojavi u novinama i kaze "ja imam 10 000 000€" kako bi krenulo pljuvanje.....
i ja opet ponavljam: nek ovi sto pljuju druge kazu sta su uradili do sad u zivotu pa da onda komentarisemo;)

Ne znam da li je neko primetio izjavu doticnog Bozica iz clanka gore :

U Engleskoj je bolje da imaš 10 odsto od 100 miliona nego sto posto od jedan milion", objašnjava on.

AJDE ?! :d A gde to nije bolje :)

Poslednja izmena:
Pre par meseci sam citao u jednim domacim novinama koje se bave pretezno ekonomskim temama da npr. EU kritikuje Cesku, Slovacku i Poljsku da ne koriste u dovoljnoj meri fondove od par desetina milijardi dolara koji su im stavljeni na raspolaganje...

na žalost, ovo je slučaj i kod nas (u raznim oblastima poslovanja) - i mi imamo na raspolaganju relativno velike pare, koje se ne koriste :(

ali, to je već tema za neki drugi forum...

Ne znam da li je neko primetio izjavu doticnog Bozica iz clanka gore :

AJDE ?! :d A gde to nije bolje :)

Mozda je mislio na malo drugaciju varijantu,
da je tamo bolje da se ima 10% od 10 miliona nego 1 milion. To vec zvuci ko lepa recenica.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno