Šta je novo?

Uskoro jeftiniji i bolji internet

Nema od ovog ništa. Telekom dok se ne proda ove cene/brzine će ostati iste jer im to diže cenu. SBB tu neće imati baš nekog uticaja.

^slazem se. Ali realno, tek su poceli da rade, a obzirom da ide zima tesko da ce mnogo toga da postave do proleca. Tako da nezavisno od prodaje Telekoma, ovo je dobra vest na neki srednji i duzi rok, kratkorocno gledano, nista od ovoga nece pomoci :(

SBB je zavrsio optiku a znam da je druga firma od Nisa prema Bugarskoj postavljala optiku celog leta i zavrsili posao.

Ja već uzeo 32Mb/s za 999 dinara, prva tri meseca besplatno. Uvode mi uskoro.

Daj boze !

Al' kaze se i : obecanje ludom radovanje .

Meni previse i ovih 4 Mb...kada bi samo malo povecali upload :p

Samo sam na brzinu preleteo preko teksta.

Prva stvar: dzaba im optika izmedju gradova kada pitanje lokalne petlje nije reseno.
Druga stvar:

Srbija je trenutno među zemljama koje imaju najskuplji i najnekvalitetniji internet u Evropi. Primera radi, isti internet protok od dva megabita u Srbiji košta 30 evra, dok u Ljubljani košta 25 evra.

Ne znam da li je ovo greska ili namera, u fazonu kukas a izmedju redova porucujes ljudiima "Pa i nismo toliko gori od Slovenije!"...samo zaboravise da tih 2 mbita pomnoze sa 10+ za Sloveniju.

U Sloveniji 25 evra možda košta simetrična 2/2 Mb/s linija .

u sloveniji 2mbit mozda i kosta 25eura, a 30eura je 50mbit, 35eur 100mbit...

imam isti utisak kao i Nothingman sto se tice tog njihovog poredjenja.

Eno u drugoj temi cene u nemackoj, 20e 16/1 ili 30e 32Mbps + IPTV.
Nema ni tamo jeftinijih paketa ali je usluga daleko bolja.

Ovo kod nas 15e za 1Mbps je maltretiranje korisnika.

Tacno, operateri ne zele korisnike koji ne placaju barem 20e mesecno... ali su za to voljni da daju dosta.

Veci problem Srbije je sto nije moguce dobiti broadband u dovoljno velikom delu Srbije, sto uvek kosta uvodjenje (sto koliko sam posmatrao u svetu retko gde i dalje postoji!)... tek posle su cene, koje vecini nisu vise toliki problem, jer im je dovoljan 1Mbit za 12e.... (ne slazem se da je to dobar protok, i hteo bih Gbit kao minimalan..).

Znaci i u BGD je problem sto nema optike ili se plase da ne naljute jug Srbije pa nam svima drze spor internet i visoke cene?

da nije bilo studentske akcije jos bi bili u 20. veku... a i ovo je minimum posebno ul koji je krs, ne mozes poslati 20 mb pola sata... za bilo koju primenu sem surf/dl nedovoljno.

Telekom ima svoju optiku u na jugu Srbije, drugi nemaju. Da zeli Telekom bi mogao da pusti brzi net svuda gde postoji adsl.

Problem je sto ovde ne postoji trzisna utakmica, nema borbe za korisnike.
Ljudi uglavnom nemaju izbora. Ili nema slobodnih portova za adsl ili nema kablovskog operatera.
Zivim u kuci i SBB mi trazi 10 000din odnosno 100€ za uvodjenje pored toga sto bi im placao 2200din mesecno za tv i internet minimum godinu dana kolko je ugovor. Toliko o tome kolko je njima bitno da privuku nove korisnike, a o telekomu da ne pricamo. Tamo plata legne svakog prvog kako god radio svoj posao...

Pa nije to klasicno uvodjenje gde ti traze 100 evra. Verovatno im nije bas jeftino da razvuku kablove do svake pojedinacne kuce, pa otuda i ta cena.

Tek kada svi veliki provajderi budu imali svoje ( nezavisne ) linkove ka inostranstvu ( da ne zavise od volje Telekoma ) onda ce se desiti krupniji pomaci....

Ok, ajde da pretpostavimo da vec sada svi imaju svoje linkove ka inostranstvu. Znaci neka ga ima Sezam, Beotel, Eunet... i neka recimo do njihovih sredista imaju linkove neogranicene brzine. I sta onda? Kako ce te brzine proslediti tebi, meni, bilo kom krajnjem korisniku?

Sto bi rekao Boro Prikaza iz serije "Nijesmo mi od juce", dobro pitanje!! Tacno, kako ce da proslede mnogo vece brzine kroz klasicne bakarne parice? To mogu da pitam jer sam tehnicko lice(elektronicar) i znam kako radi ADSL. Cim su vece brzine protoka automatski se dizu i frekvencije. A cim su frekvencije vece, veca su i slabljenja u vodovima (Attenuation). Konkretno, moj protok je bio veoma los u poslednjih 5-6 meseci, i zbog toga (a mislio sam pogresno) sam promenio provajdera. Kad sam otisao kod drugog, isto je bilo. Trebalo mi je mesec dana i nebrojeno potrosenih zivaca da dodju iz LELEKOMA i da premere slabljenje parice od moje zgrade od centrale (do centrale je bukvalno samo 340 metara!!!). Dosli su do zakljucka da za tih 340 metara je slabljenje celih 23 decibela!!!??? Neverovatno ali istinito. A trebalo bi da bude samo 4-5 decibela. Posle intervencije od nekoliko sati kako na parici koja vodi do centrale a i u samoj centrali, slabljenje je sada vise nego odlicnih 5-6 decibela. Imam 1Mbit kod PTT i sad sam sasvim zadovoljan. Neki put kad skidam nesto ode protok do celih 112KB(skoro 900Mbit). A takvo lose stanje je u celoj vaskolikoj Srbiji. Mnooogo para i vremena treba da se ulozi da bi se omogucio mnogo brzi i kvalitetniji internet.

Upravo ta lokalna petlja je mnogo veci problem od dovlacenja linkova iz inostranstva. Sta mislite da li je jeftinije razvuci optiku do Rumunije/Bugarske ili razvuci mrezu po celom gradu tako da svaki stan ima mogucnosti za brzi internet?
Necemo se mi 'leba najesti od neke zdrave konkurencije jos dugo vremena. Tacnije dok kablovski operateri ne prestanu da dele grad na interesne zone. Onog trenutka kada budem mogao u svojoj zgradi da biram da li zelim IKOM, SBB, KDS... e tada ce postojati konkurencija. A adsl provajderi ce ostati vezani za Telekom. Nema tog linka ka inostranstvu koji ce njih napraviti ozbiljnim konkurentima, jer im fali ono glavno - lokalna petlja.

last mile infrastruktura (od centrale do korisnika) mora postati drzavno vlasnistvo i da se onda izdaje prvajderima pod jednakim uslovima...

Posle intervencije od nekoliko sati kako na parici koja vodi do centrale a i u samoj centrali, slabljenje je sada vise nego odlicnih 5-6 decibela. Imam 1Mbit kod PTT i sad sam sasvim zadovoljan. Neki put kad skidam nesto ode protok do celih 112KB(skoro 900Mbit).
:d

Omogućili su ti "neverovatnu" brzinu ;) za "naše" uslove
za 340 metara trebao bi da imaš 100~150mbita:

VDSL2 deteriorates quickly from a theoretical maximum of 250 Mbit/s at source to 100 Mbit/s at 0.5 km (1,600 ft) and 50 Mbit/s at 1 km (3,300 ft)

haha, ko da se opet ponavlja ona tema o racunanju koliko je 5mbita podeljeno sa 8.
BTW, ja tek sad vidim da i sa ovim wirellesom nisam los, 5.8ghz veza 1mbit/1mbit za iste pare ko adsl paket, a uskoro 1.5/1.5...

@Nothingman

Dzaba ti lokalna infrastruktura ako nemas sta da "guras" kroz nju.
Po trenutnim cenama ( preko Telekoma ) malim provajderima se ne isplati
da dizu protoke ili spustaju cene.
Tek kada svi budu imali povoljne i stabilne "izvore" onda mozemo pricati o daljem sirenju.

Naravno da je potrebno i jedno i drugo, ali cena izgradnje linka ka inostranstvu je daleko manja od cene izgradnje lokalne infrastrukture. Provajderi imaju odresene ruke da se povezuju sa inostranstvom vec 1.5 godinu. Niko ih vise ne sprecava u tome, ali retko koji provajder to radi, jer cak i ako se rese Telekoma kao dobavljaca, opet im sve zavisi od te firme u pogledu distribucije.

Hipoteticki, neka Sezam recimo napravi svoj link ka inostranstvu i odluci da poveca brzine korisnicima. Kako to da uradi kada Telekom odlucuje pod kojim uslovima ce im dati na koriscenje svoje parice? Dakle najveci problem je lokalna petlja, dok tu ne bude konkurencije mrka kapa.

SBB se do sada pokazao kao jedini ozbiljan igrach. Izgradio je infrastrukturu na svim nivoima. Zasto ga ostali ne slede? Zato sto za to treba lova. Dakle, umesto monopola sada imamo duopol. Jeste bolje nego pre, ali daleko od zdrave konkurencije.

Poslednja izmena:
Tek kada svi veliki provajderi budu imali svoje ( nezavisne ) linkove ka inostranstvu ( da ne zavise od volje Telekoma ) onda ce se desiti krupniji pomaci....

Mislim da to uopšte nije problem. Nekoliko njih već ima takve linkove ali imaju problema kako da ih isporuče krajnjim korisnicima.

Najpre je problem što je infrstrukutra loša, a zatim i što je uglavnom u vlasništvu Telekoma.

Kartelizacija tržišta je jedini problem i tu treba staviti tačku na raspravu. Ostalo su priče za malu decu i bar ljudi na ovom forumu ne i trebalo da nasedaju na ove priče.

Vrh Dno