Šta je novo?

USB Wireless na Linuxu

Neša

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2002
Poena
630
Koristim SUSE Linux 10.0 i uspesno sam instalirao ndiswrapper i drajever za moj USB Wireless adapter.

proverio sam, ndis vidi adapter, drajver je pravilno instaliran, i adapter se aktivira tokom podizanja Linuxa.

Iz komandne linije vrlo lepo uradi skeniranje mreza u okolini, u spisku dobijem i svoju mrezu sa odlicnim signalom, ali problem nastaje kad treba da se konektujem na nju.

Iako sma u Yast-u podesio wlan0, essid svoje mreze, wpa-pask enkripciju i naravno password za istu, povezivanje ne uspeva.

kada iz komandne linije zadam restartovanje mreze dobijem poruku da wpa_supplicant ne moze da dodje do DHCP servera ciju ulogu obavlja ruter na adresi 192.168.0.1

znaci moj USB adapter i linux registruju moju mrezu,ali ne mogu da se povezu na na nju, naravno da sam bezbroj puta proverio Essid i lozinku.

Ima li neko iskusniji da me posavetuje, mislim da bi mi javise trebalo kako da korak o korak podesim/instaliram najnoviju verziju wpa_supplicant-a jer mislim da mi on i Yast prave probleme.

problem je resen. Ne znam tacno kako, ali je bitno sledece:
1. instalirati ndiswrapper i odgovarajuci windows drajver, p akomandom ndiswrapper -l proveriti da li je sve OK
2. instalirati wpa_supplicant sa ndiswrapperom kao drajverom
3. podesiti wpa_supplicant.config naziv mreze i password
4. komandom iwconfig wlan0 essid "IMEMREZE" konektovati se na mrezu.

e sad mene zanima gde da dodam ovu zadnju komandu tako da se ona izvrsi automatski prilikom podizanja linuxa da ne moram svakiput da je kucam, dakle koji je to fajl kod SUSE-a analogan autoexec.bat ili start up folderu kod windowsa.

kako da kod SUS-a ukljucim UDMA podrsku za hard disk na SATA kontroleru? Probao preko YAST-a - Hardware, ali nece.

Za prvi problem probaj sa dodavanjem linije u /etc/boot.local
Kod:
/usr/sbin/iwconfig wlan0 essid "IMEMREZE"
možda uspe da reši stvar.

Za drugi ti ne mogu pomoći.

Mislim da treba da dodas nekoliko redova u /etc/network/interfaces . Sad sam u WinXP-u pa nemogu da pridjem do Linux particije, da ti posaljem moj conig.

Pokusaj sam... pogledaj man interfaces

Poslednja izmena:
Ovo je moj config:

/etc/network/interfaces

Kod:
iface wlan1 inet dhcp
wireless-essid IMEMREZE
# wireless-mode ad-hoc
wireless-key s:kljuc      # ja imam ad-hoc vezu pa neznam sta ovde treba da stoji 
auto wlan1

Verovartno ti je sve podeseno.... samo treba da dodas auto wlan1

Poslednja izmena:
ne znam da li ce ti ovo pomoci,ali evo mog iskustva sa slack-a
u /etc/network/interfaces tu sam samo stavi essid od provajdera i u /etc/modprobe.conf sam dodao "modprobe ndiswrapper" i svaki put kad sam se ulogovao na sistem net je radio bez problema...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno