Šta je novo?

usb wifi za laptop

jaybox

Slavan
Učlanjen(a)
11.01.2005
Poena
319
trebao bi mi neki jaci usb wifi umesto ugradjenog u hp 615compaq, koji mi je slab, e sad interesuje me vredi li kupovati neki od ova 2 i koliko su oni jaci od integrisanog?

izabrao sam 2 tp-link varijante:

http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?class=wlan&content=spe&pmodel=TL-WN422G
oko 2000rsd

http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?class=wlan&content=spe&pmodel=TL-WN321G
oko 1000rsd

Ovaj prvi ima moj kum i radi sasvim lepo. Ja sam jedno vreme trosio Belkin-ov, ima ga u CT shop-u, kosta isto kao i TP-Link i podjednako dobro radi.

bilo koj tplink ili dlink ce biti dobri..
U gore navedenom slucaju dajem glas prvom.

pogledaj na limundu, ima dosta tih stvarcica, mozda prodjes jeftinije.

Obavezno kupi i produznu usb kablu kako bi mogao da namestis adapter na bolje mesto zbog signala.

a koliko je ta prva sa antenicom jaca od moje u laptopu [hp 615q]
2x, 1.5x, 10x ?

Laptopovi nemaju jak WiFi domet zato sto je ideja da ti koristis WiFi u stanu, na poslu ili kaficu, hotelu gde je signal dovoljno jak.

Ako je tebi prijem na laptopu los, jednostavno je resenje, kupis obican usb WiFi i produznu usb kablu i tako mozes da stavis taj adapter na mesto gde ima jaci prijem.

Ovaj adapter sa antenicom sigurno hvata 10x jace nego integrisana kartica. Mozes cak i kupiti externu antenu koju ces prikljuciti na taj usb...ali to je vec preterivanje..

e pa to dragoslavebato, tnx. jer nisam mogao da nadjem specifikacije za moju integrisanu pa nisam mogao da uporedim. inace ona radi ok, nije pokvarena ili nesto, samo je signal slab vdim tri mreze ali samo ih vidim i to je to :(
generalno pokrivenost u u beogradu je katastrofalna i verovatno je ta integrisana sasvim dovoljna u nekim gradovima sa razvijenijom it infrastrukturom, a ovde im treba doskociti externom. sto kazu ako nece breg muhamedu onda ce muhamed bregu.
koliko je ta prva bez slabija od ove sa antenicom. mislim da su specifikacije iste ukoliko se ovoj drugoj skine antena. dakle koliki je gain antene,
ako moze isto aproximativno: 1x, 2x, 5x?

[evo da dodam posto mi poruka ostala na cekanju, imao sam razgovor sa drugarom, kaze da je uzeo ovu sa antenom i da u sobi gde nije imao domet sad ima "2 crtice" :) os:win7, uzgred u sobi pored je imao ok signal sa integrisanom iz laptopa]

uzgred zna li neko o 802.11n, da trazim karticu koja podrzava i n standard?

Iskreno, koja je razlika, ne znam ali sigurno ta sa antenicom ima kvalitetniji signal.
Ako ukombinujes tu sa antenicom i produzni usb kabl, sigurno ces uhvatiti taj signal koji juris. :d Ti u svakom slucaju mozes da nakacis na nju neku externu antenu i da hvatas celo naselje. :)

Ja sam imao par tih adaptera i svi su imali jaci domet od laptopove.
Ima jos par stvari koje su kod jacine signala bitne. Npr. na rad tog usb adaptera kada ga kupis, moze da utice laptopova kartica zato nemoj istovremeno da ih koristis ili sto je najbolje, disejbluj laptopovu. Desava se da nekada softver koji ide uz adapter ne pase najsjajnije na windows pa zato pokusaj prvo da instaliras samo driver za adapter pa ako radi dobro, ne moras njegov softver da instaliras.

Sto se n standarda tice, ne znam da ti kazem za jacinu signala, ja takvu karticu koristim za mrezenje preko wirelessa jer imaju za sada najbrzi protok.

ok tnx.
da, n standard ima veci protok [3x veci od b/g] i veci domet [~3x] samo me zanima emituje li neko u bg po tom standardu.

ja emitujem po tom standardu sa sprata u prizemlje :banana:

A sta ti to emitujes? Imas li dozvolu za to :-devil-:

U firmi u kojoj radim sa jeftinim TP-Link TL-WR542G "emitujemo" sa potkrovlja (2. sprat) do sprata ispod sa potpunom pokrivenoscu a do prizemlja sa delimicnom pokrivenoscu, uglavnom u blizini vertikale stepenista. Na istoj lokaciji sam isprobao malo skuplji TL-WR941N i signalom su pokrivena sva tri nivoa ukupne povrsine oko 360m2 + sto je signalom pokriven parking kao i prostorije firmi u susednim komsijskim ulazima/kucama.

Vazno je da i prijem i predaja budu podjednakog intenziteta.
Nisu vam potrebni prejaki uredjaji sa omni antenama jer samo pravite guzvu u vec prezasicenom etru,vec dobre usmerene antene.

U slučajevima kada je potrebno premostiti neko (pravolinijsko) rastojanje od računara do rutera/ap-a svakako da je usmerena antena bolje rešenje, da ne kažem da je obavezna, međutim kod tipične upotrebe wifi-ja u zatvorenom prostoru podrazumeva se da su računari raspoređeni svuda oko rutera/ap-a, ispred, levo, desno, iza a često i ispod i iznad. Tu usmerena antena nema šta da trazi već iskljucivo omni.

A ovo što si naveo za prijem i predaju je jako bitno a ipak se često zanemaruje, džabe što je ruter/AP sa velikom snagom i jakom antenom ako se na strani računara ostavljaju slabašne wifi kartice i antene sa minimalnim pojačanjem.

Super!
Da ne otvaram novu temu, vidim da se dosta razumete u WiFi adaptere pa moram da pitam nesto.
Imam D-LINK DWA-643, ima super protok ali nema jak signal, tj ne koliko je meni potreban.
Razmisljam da prodam i da kupim LINKSYS WUSB600N i produznu usb kablu kako bih njegovim pozicioniranjem dobio jaci signal, ne mogu da premestam laptop nonstop. Znaci oba uredjaja su u n standardu, moja kartica je expresscard a ovo drugo usb adapter.

Da li je ovaj linksys dobar? Da li vredi da menjam d link?

Super!
Da ne otvaram novu temu, vidim da se dosta razumete u WiFi adaptere pa moram da pitam nesto.
Imam D-LINK DWA-643, ima super protok ali nema jak signal, tj ne koliko je meni potreban.
Razmisljam da prodam i da kupim LINKSYS WUSB600N i produznu usb kablu kako bih njegovim pozicioniranjem dobio jaci signal, ne mogu da premestam laptop nonstop. Znaci oba uredjaja su u n standardu, moja kartica je expresscard a ovo drugo usb adapter.

Da li je ovaj linksys dobar? Da li vredi da menjam d link?

Dobar je ali je Netgear WNDA 3100 malcice bolji.

@ Vuk
Gde me nadje TP Linkovac.

i sta, niko ne zna emituje li neko po n standardu? koliko vidim neki provajderi jos nude b.

Wifi provajderi ne koriste 802.11N standard u svojim mrezama.

hvala vuche.

Nazad
Vrh Dno