Šta je novo?

usb wifi adapter na linuxu, par nepozbnanica

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Evo sam dobio od kuce adapter za wifi, usb tp link 422g kako bi pojacao prijem.
Os je linux mint, a mene interesuje da li se na taj nacin uopste moze pojacati prijem, tj da usb adapter pripomogne anteni i ako jeste kako da je aktiviram.
U terminalu sam kucao dmesg i nesto ne vidim oznaku tp link.
Dal u mintu postoji opcija da se iskljuci integrisana wifi kartica ili to nije neophodno, tj, obe mogu raditi paralelno

kucaj
Kod:
lsusb
da vidis koje usb uredjaje imas.

A da vidis koje mrezne interfejse imas
Kod:
ifconfig -a

Ne moras iskljucivati, mogu da rade zajedno, a rutama podesavas sta ide preko koje.

Gdje su te rute, gdje trazim ta podesavanja.
Sory, mozda banalno pitanje,al surfam preko phona pa su mi mogucnosti googlanja ogranicene.

Ne znam gde je u mintu konfiguracioni fajl koji on cita, ali sigurno mozes sa komandom route da menjas... Bez parametara ce ti ispisati rute otprilike ovako
Kod:
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
localnet        *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
loopback        *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
default         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0

Prva kolona zajedno sa trecom definise skup adresa koji idu preko odredjenog gejtveja (druga kolona).
Nadam se da ti je poznat pojam netmaske?

@kefalo81:

Kako bre da pojačaš prijem!?!? Čini mi se da neće baš moći to tako kako si ti zamislio. Istini za volju nisam ni siguran šta si ti to tačno zamislio... :d

Wi-Fi adapter je kao i svaki drugi mrežni adapter, samo što fizički lejer ide preko radio signala. Dakle, možeš imati u računaru dva ili više aktivnih wi-fi adaptera istovremeno, ali će svaki imati svoju IP adresu. To da se na neki AP kači malo jedan, pa malo drugi adapter, ili pak dva istovremeno je besmisleno jer će u prvom slučaju hendšejk i autentikacija da ubijaju vezu, a u drugom ćeš morati da radiš loud-balansing pri čemu imaš varijabilan kvalitet oba linka, pa ni ne znaš kako celu stvar da podesiš.

Ako ti taj USB wi-fi radi bolje od tvoje integrisane karte (ne vidim razlog za to, osim ako nije u pitanju neki kvar) onda koristi samo njega, u suprotnom skeniraj etar pa vidi koji kanal je najčistiji, mada mislim da većina drajvera danas to i sama radi.

Ti ne reče ni koji je to tip računara u pitanju (desktop, notebook, netbook...), ni kakvu to antenu imaš... Daj malo više detalja pa ti možda neko i pomogne.

P.S. Zevs je verovatno mislio na alatku route, kojom podešavaš ruting tabelu.

Edit: Eto, preduhitri me. :)

Ja sam razumeo da je taj tplink vece snage/bolje antene. Nisam to ni gledao. Ako si mislio da oba rade istovremeno kao jedan, to batali :)

Sa ovom prvom komandom, postoje razlike izmedju rezultata kada je adapter ukljiucen i kada je iskljucen.
Sa drugom komandom ine vidim bas razliku.
Brat kaze da adapter treba da ima upaljenu lamicu kada je aktivan, a sada nista ne svijetli.
Kako da znam dal je adapter uopste ukljucen, tj da pripomaze.
ovako kada gledm spisak dostupnih mreza sve je isto.

Da mislio sam da se ispomazu medjusobno ili cak i da fizicki odstranim integrusu sto nije problem al je problem da ne vidim da mi usb wifi adapter uopste radi.
Sta su dalje preporuke, da nastavim sa petljanjem il da batalim.

Mozda ti treba da skines firmware ili sl
kucaj (dok je usb adapter iskljucen)
Kod:
tail -f /var/log/messages

Pa ga ukljuci. Verovatno moras skinuti firmware za nju, a moze da se dogodi cak i da moras da skines drajver.
Lampica svetli verovatno kad salje/prima, tako da se ne bih na nju oslanjao :)

Kako da znam dal je adapter uopste ukljucen, tj da pripomaze.
Prvo... "pripomaganje" ne postoji!!! To zaboravi odmah. Možeš da radiš agregaciju linkova pa da dobiješ veći propusni opseg, ali je za tebe sve to isuviše komplikovano a i ne treba ti. Kvalitet jedne veze ne možeš popraviti dodavanjem još jedne veze, niti dva uređaja mogu deliti jednu vezu sa jednim AP-om. Valjda to razumeš?

Da mislio sam da se ispomazu medjusobno ili cak i da fizicki odstranim integrusu sto nije problem al je problem da ne vidim da mi usb wifi adapter uopste radi.
Kako bre "fizički da odstraniš integrušu"!?!?!? :zgran:

Sta su dalje preporuke, da nastavim sa petljanjem il da batalim.
Batali! Ne mogu nikako da se "ispomažu". To što si zamislio ne može da se izvede. Šta tebi uopšte smeta kod postojeće kartice? Slab signal? Šta bi sa tom antenom?

I 'ajde da se nešto razumemo... Ako hoćeš da dobiješ pomoć MORAŠ da slediš uputstva / odgovaraš na pitanja ljudi koji troše svoje vreme i energiju da bi tebi pomogli. Imaš problem - hoćeš pomoć? Daj informacije koje ti tražimo da bi smo što brže došli do suštine, a svoju radoznalost možeš da zadovoljiš i posle. Dobronameran savet...

Poslednja izmena:
nemojte me osudjivati, bio bih veoma kooperativan,, kacio bi rezultate sa terminala i sve sto je neophodno ali ja vama odgovaram sa telefona.
Najljepse hvala, ostaje sve kako jeste, ipak su m slabi uslovi za rad, bez neta.
Izgleda da nista u linuxu ne moze promtno, ali sta je tu je. Vjerovatno cu to rijesit ili bar isprobat kad uslovi budu optimalniji. I web kameru sam godinu dana studirao.

Magick, moras biti malo fleksibilniji.
Da znas da sam vec kada sam kacio temu, pretpostavio da ce biti tvojih opaski.
Ne zamjeram, samo se nadam da znas da, sa znanjem, ne mogu biti svi najpotkovaniji.
Ja se trudim,al mi ovo nije vokacija, i sve sto znam je rezultat entuzijazma jednog laika.

nemojte me osudjivati, bio bih veoma kooperativan,, kacio bi rezultate sa terminala i sve sto je neophodno ali ja vama odgovaram sa telefona.
O.K. ali bi mogao zato samo kratko i jasno da kažeš o kom je računaru reč desktop/noutbuk/netbuk, odnosno da li je brend mašina (i koja) ili sklapana konfiguracija (i koja).

Takođe, još uvek nisi odgovorio na pitanje kako se manifestuju tvoji problemi sa integrisanom wi-fi karticom, odnosno zbog čega nisi njom zadovoljan.

Magick, moras biti malo fleksibilniji.
Da znas da sam vec kada sam kacio temu, pretpostavio da ce biti tvojih opaski.
Ne zamjeram, samo se nadam da znas da, sa znanjem, ne mogu biti svi najpotkovaniji.
Ja se trudim,al mi ovo nije vokacija, i sve sto znam je rezultat entuzijazma jednog laika.
Ne moram ja ništa... Ti tražiš pomoć, a ne ja. A drugo... mogao sam i ja pretpostaviti da će sa tobom opet biti teško. I u prošlih nekoliko tema sam morao da čupam informacije iz tebe.

Ono što ti zameram nema nikakve veze sa znanjem. Ti moraš imati u vidu nekoliko stvari... Prvo, pokušavam(o) ovde da ti pomognem(o) i zato poštuj naše vreme/strpljenje. Drugo, znamo mnogo više od tebe i dijagnostikovali smo razne probleme nebrojano puta, zato odgovaraj što preciznije na naša pitanja i to odmah, i ne preispituj njihov značaj!

Pitao sam te nešto, ti si to izignorisao (valjda smatraš da nije bitno). Onda sam te OPET pitao to isto i opomenuo te da moraš da sarađuješ ako želiš da dobiješ pomoć i ti opet ništa... Mislim, koliko još puta treba da te pitam o kakvom je računaru reč i kakvu si to antenu spominjao, te kakve zapravo probleme imaš sa tom integrisanom karticom (slab signal, pucanje veze...)? Hoćeš li da te lepo zamolim? :mad:

I tako je svaki put sa tobom... Pa bre i doktor bi te oterao u "3 lepe" da ga kao pacijent zavlačiš i ne daješ mu informacije potrebne za anamnezu. Ako ne znaš odgovor na neko pitanje, onda tako i reci... i "ne znam" je neki odgovor. Stvarno ću bre na kraju da te stavim u "ignore" pa neka ti neko drugi pomaže...

Poslednja izmena:
Kada odem u kafe, ladno sve kako treba radi. Sad se kacim na neke lokalne mreze, pretpostavljam privatne otkljucane.
Htjeo sam da pojacam signal, na postojecoj, pa sam rekao svojim da mi posalju ovaj adapter, koji mi bleji kuci.
U pitanju je fujitsu siemens laptop, star 3 god, model mislim v3405 il slicno.
Eto toliko mogu da se sjetim, em sam na derneku, em mi je ekran 2.6 incha.
Neka ostane sve ovo kako jeste. Iam dovoljno mb preko telefona i njim cu se sluzit.
A laptop sam htjeo ojacati da bi mogao igrati erepublik.
Al bdobro, ne moze sve.
Pozz

Kada odem u kafe, ladno sve kako treba radi. Sad se kacim na neke lokalne mreze, pretpostavljam privatne otkljucane.
Šta to "sve kako treba" radi? Integrisani ili USB wi-fi adapter?

Htjeo sam da pojacam signal, na postojecoj, pa sam rekao svojim da mi posalju ovaj adapter, koji mi bleji kuci.
Svaki wi-fi adapter je uređaj za sebe, i baš kao i svaki LAN adapter ima jedinstvenu MAC adresu. Konekcija se ostvaruje između dva ili više uređaja, ali u toj komunikaciji svako ima svoju jedinstvenu IP (a i MAC) adresu, kako bi se znalo ko šta šalje a ko šta prima.

Čak i kada bi nekako uspeo da nateraš adaptere da rade sinhrono, tj da se ponašaju kao jedan uređaj (sa istom IP i MAC adresom), verovatnije je da bi pre ometali jedan drugog nego li se potpomagali. Mada... nisam siguran da bi to uopšte bilo moguće, čak i hipotetički.

To što si zamislio je jednostavno neizvodljivo i da završimo sa tim jednom za svagda...

U pitanju je fujitsu siemens laptop, star 3 god, model mislim v3405 il slicno.
Je l' to onaj sa belom tastaturom? Postoji FS Amilo Pro v3505 i taj noutbuk ima Intelov wi-fi adapter 3945ABG (Centrino platforma), koji ima dobre performanse i dobro je podržan pod Linuksom.

Eto toliko mogu da se sjetim...
Nema potrebe da se sećaš. Oznaku modela možeš pročitati na poleđini laptopa, a ostale informacije se mogu saznati pomoću odgovarajućih komandi u konzoli (koje bih ti rek'o), al' ajde sad'...

A laptop sam htjeo ojacati da bi mogao igrati erepublik.
Kako si hteo "ojačati" laptop? Nadogradnjom bežične mrežne?

Prvo što je to neizvodljivo tako kako si ti zamislio (jedan wi-fi "potpomaže" drugi), a drugo... To ti nikako ne bi pomoglo u igranju on-line igrica. Tvoja integrisana mrežna podržava brzine prenosa i do 54 Mbps, što je nekoliko redova veličine preko onoga što će ti neki AP u kafiću dati da povučeš. Tvoj problem je reklo bi se što nema brzog neta za džabe! :d

Gde ti još koristiš taj laptop, odnosno gde ti to pravi probleme? Je l' imaš kod kuće neki wireless ADSL ruter pa da možeš da uporediš performanse između kabla i radio veze?

Kuci imam 4mbs i radi odlicno.
oznaku kada sam kucao prethodni post nisam mogao vidjeti jer laptop nisam imao kod sebe.
Zadovoljan sam kako laptop radi sve pod linuxom, sve je od komponenti prepoznao.
Jeste sa bjelom tastaturom je.
Kada sam rekao da radi odlicno, mislio sam na integrisanu karticu.

Posto kazes da to sto sam zamislio je tesko izvodljivo, onda odustajem, a tebi se zahvaljujem na trudu i utrosenom vremenu.
Pozz

Ovo je ključno! Znači da je problem u deljivoj internet konekciji u kafiću ili nekom drugom javnom mestu sa koga pokušavaš da se konektuješ. Pa šta si ti mislio, da ćeš da dobiješ negde 4Mbps za džabe? :trust: Ni kod babe nema za džabe. :d

Problem je daklem u ograničenom linku ka samom ISP-u (internet provajderu), a ne u vezi između tvog laptopa i Access Point-a na koji se kačiš. Taj problem se ne može srediti ni boljom wi-fi kartom (jer problem i nije do nje) niti udvajanjem konekcije, već samo korišćenjem AP-a sa boljom Internet vezom, a to obično košta (usluga se plaća).

Zadovoljan sam kako laptop radi sve pod linuxom, sve je od komponenti prepoznao.
...
Posto kazes da to sto sam zamislio je tesko izvodljivo, onda odustajem, a tebi se zahvaljujem na trudu i utrosenom vremenu.
Ti dakle nemaš de fakto nikakvih problema sa svojim laptopom, već sa razumevanjem IT tehnologija i njihovih principa rada, odnosno ograničenja (u ovom slučaju wi-fi i računarske mreže uopšte).

Ako već toliko toga ne znaš, bolje izloži ovde svoj problem pa ćemo da ti kažemo koje je rešenje, nego što sam postaviš dijagnozu i smisliš rešenje pa onda samo dođeš da pitaš kako to da izvedeš, a ispostavi se da ništa od toga ni nema veze s mozgom...

To što si zamislio nije teško izvodljivo već je apsolutno neizvodljivo, a i kada bi bilo gotovo sigurno ne bi dobio ama baš ništa, ako ne bi čak i izgubio na protoku zbog povećanog ECC-a usled interferencije signala između dva uređaja.

Inače, to je kao da pokušavaš da iz VHS trake izvučeš DVD kvalitet slike podebljavanjem kabla između video plejera i televizora... Nije problem u interkonekciji već u lošem izvoru!!!

Nema na čemu. I sledeći put odmah daj više informacija (konfiguracija, OS, opis problema...) kako bi smo se brže kretali... Sve ovo smo mogli da razjasnimo još juče, posle samo par postova, da si bio malo konkretniji u definisanju svog problema ili da si barem odgovarao na postavljena pitanja.

Poslednja izmena:
Ovo je ključno! Znači da je problem u deljivoj internet konekciji u kafiću ili nekom drugom javnom mestu sa koga pokušavaš da se konektuješ. Pa šta si ti mislio, da ćeš da dobiješ negde 4Mbps za džabe? :trust: Ni kod babe nema za džabe. :d

Kefalo81 je napisao(la):

Kefalo81 je napisao(la):

Kuci odlicno, kafe odlicno... ali samo ima problem kada se kaci na lokalne privatne otkljucane? :d

Vrh Dno