Šta je novo?

USB + produzni kabl = problem

IvanGrozni

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2004
Poena
309
E ovako, skoro sam kupio Flash memoriju Kingmax i odlicno me sluzi. Kako su mi konekcije za USB sa zadnje strane kucista kupio sam i produzni USB kabl, da ne bi svaki pot racunar izvlasio napred, ali avaj, negde skripi.
Naime kada ubacim memoriju u kabl, racunar nekako i detektuje da ima flash memorije, ikonicom u systrayu, ali ne mogu da vidim sadrzaj, jer javlja poruku da je Drive E: empty. Please insert i bla bla. Napominjem da sam ovo pokusao na drugom racunaru, upravo kod prodavca kabla i tamo je sve radilo savrseno. Gde je probelm???

Probaj sa drugim kablom, ako se problem ponovo javi onda je USB kontroler na ploci ostecen ili ako se nevaram postoji mogucnost modifikacije napona na USB-u. Mozda se neko igrao sa naponom oko USB-a pa je to problem. Mislim da moze da se desi da je struja koju koju daje USB kontroler slaba pa se kroz kabl jos malo izgubi taman da neradi Flas memorija. Uzmi knjizicu od ploce i pogledaj da li ima nekih dzampera vezanih za napon ili struju USB-a, jer neverujem da se ovo podesavanjae nalazi u biosu.

Tesko. A jos teze da zbog metra kabla gubi napon...

Imam i ja dva usb produzna od po 3m, i kod mene nece da vidi usb uredjaj prikljucen na taj produzni. Zapravo cas ga vidi cas ne (gremlini). Izgleda da zaista ne moze produzni kabl od 3m, mada je ovo malo glupo.

Produzni kabl je od 2m. USB memorija radi odlicno kad je direktno ubacim u USB, znaci tu ne postoji problem. Interesantno je da kod prodavca kod koga sam kupio kabl, sve radi ok. Probali smo, i racunar je lepo prepoznavao USB memoriju. Danas sam probao na poslu, ali tu je ista prica ne dozvoljava produzni kabl. Kada koristim memoriju bez kabla prepozna je lepo, ali kada pokusavam da koristim kabl, javlja mi gresku da nisam konektovan kao administratori (racunar na poslu koristim kao obican User) da nemam pravo da instaliram nove komponente??? Sto je prilicno cudno, jer kada koristim bez kabla onda lepo prihvata. Ovo sam probao na jos jednom racunaru i tamo je sve OK radilo.
Probacu da za neki dan nabavim kraci kabl, da proverim da nije do duzine kabla, pa cu javiti, a provericu i da li u upustvu za plocu ima neko podesavanje.

Poslednja izmena:
ja sam svojevremeno eksperimentisao sa USB produznim kablovima. Struja iz USB-a je slaba, pa napr. Web Kamera ne može da ide preko 10m, onda USB key wiFi MSI nije hteo da radi na dužini od 20m, ali na 15m je radio dobro. USB flash, ovaj moj transcend je radio na duzini 3m, ali na 4.8 vise nije... Tako da moj savet da produžni koristite što kraci, ima i onih od 1.2m, to je dobro za izbacivanje USB-a na prednju masku kucista... i jos jedan detalj, ako koristis USB bracket, onda tu jos ima oko 30cm kabela, a ako ide direktno sa ploce onda nema tih 30 cm, koji mogu da ti zafale, preporuka, USB produzni uvek koristiti direktno sa ploce.

@amd_mad je upravu. Vec sam napomenuo da treba obratiti pazju sa naponom. U teoriji USB je brzi od FireWire, ali praksa kaze obrnuto. Upravo zbog slabe struje koju USB daje za razliku od FireWire. Ovo sam napomenuo upravo zbog toga da naglasim da je problem u struji jer za jedan externi 2,5" HDD koji se kaci preko USB-a potrebno je dva kabla, a ako isti kacimo preko FireWire dovoljan je samo jedan, sto dovoljno govori o stuji koju isporucuje USB. Kada kacim ovaj externi HDD nece da funkcionise ako napojni kabl zabodem na Front USB jer nema dovoljno struje, tj izgubi se u kablu taman koliko da neradi kako treba. Krene pa prekine, pa ga onda odmah prepozna itd, itd...

Šta reći? Ja sa produžnim kablovima (do 5m standardom propisane ukupne dužine) nikada nisam imao problema. Ali drugi jesu. Ako je produženje neophodno, preporučujem nabavku USB kabla sa repeaterom, koji se nastavlja u koracima od po 5m, što u teoriji znači da se može produžiti i na 15-20 metara, bez gubitka.

Lično sam ovo rešenje probao samo jednom (na dužini od 8 metara - produžni od 3m+5m sa repeaterom) i radilo je kako treba sa eksternim USB rekom i diskom od 160GB. Ipak, nisam siguran kako bi ovo funkcionisalo u više različitih slučajeva, jer - eto - nekome ni najobičniji produžni ne radi posao.

Pozdrav

Problem je ...

...resen uz pomoc manjeg produznog USB kabla, duzine 0,80m.
Hvala na pomoci.

Nazad
Vrh Dno