Šta je novo?

USB ili PS/2 tastatura

pilauda

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
7800x3D & Dark Rock 4
Matična ploča
GigaByte B650M Aorus Elite AX
RAM
2 x 16GB DDR5 Kingston 6000 CL30
GPU
MSI RTX 4080 SUPER 16G GAMING X SLIM
Storage
Samsung 990 pro 2TB , Silicon Power 2TB
Zvuk
2.1 Logitech Z313
PSU
FSP Hydro G PRO 1000W ATX3.0
Kućište
CoolerMaster MasterBox TD500 MESH
Monitor
Gigabyte 27'' AORUS FO27Q2 OLED
Miš & tastatura
Dareu A950 Wing, Razer Ornata V3
Ostale periferije
Xbox Series X
Laptop
HP 15s-eq2083nm
Mobilni telefon
iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ljudi dvoumim se izmedju 2 tastature jedna je USB druga PS/2, pa me interesuje ima li tu nekakve razlike u brzini prenosa infromacija i cega jos. Koja je bolja?

Razlika u brzini je nebitno mala, vaznije je sto uz USB verovatno dobijas USB port.
Ako ti BIOS ima USB support, uzmi onu sa USB-om. Ako nema (ili ga ne ukljucis) neces moci da je koristis dok komp butuje (safe mod i to) ... sto opet i nije nezaobilazan problem, ali je potrebno nesto zezanja i promene navika.

Poslednja izmena:
Recimo da je jedna od koristi USB tastature ako često nešto čeprkaš oko kućišta pozadi (npr menjaš USB fleševe, ili priključuješ slušalice), pa ti se neće desiti da ti se ako slučajno izvučeš kabl od tastature zabode ceo komp, pa ga mroaš restartovati.

btw skoro svi biosi koji su napravljeni posle 2003/4 imaju opciju usb keyboard

kupi USB i ako budes imao problema, lako se nadje adapter usb/ps2 i imas obe mogucnosti prikopcavanja

Ja licno koristim i laptop i desktop, a na laptopu moze samo usb tako da sam i kupio usb tastaturu. Mnogi novi racunari uopste nemaju ps2 prikljucke, tako da mi se namece kao resenje usb. Takodje uz neke se dobije usb to ps2 adapter, pa se time resava problem zauzetog usb porta.
Mislim da ti je bitnije da gledas ergonomiju tastature, hod tastera, njihovu tvrdocu i slicno, a da li je ps2 ili usb uopste nje toliko bitno.

Ok,hvala svima.

Nazad
Vrh Dno