Šta je novo?

USB i MS-DOS

mean_machine

Slavan
Učlanjen(a)
24.01.2006
Poena
350
Pozdrav, imam problem sa kineskom industrijskom masinom uz koju je isao i industrijski PC. Elem na PCiju je MS-DOS i program sa upravljanje istom (CAD/CAM program) u sustini sasvim okej za ono sto mi treba ali imam problem sa flopijem, izgleda da ne radi ili je FDD kabl problem pa manipulacija fajlovima je nemoguca, elem da ne bih jurio sad kabl otvarao kuciste (ne bih nista cakcao jer sam uspeo da pokrenem masinu koja godinama skuplja prasinu vazila za neispravnu) vidim da ima i USB karticu ubacenu i ima usbmass.exe program

Elem kad pokrenem USBMASS on odradi svoje i dodeli E: za usb, i hoce da prebaci na E: ali kad npr otkucam dir izbaci poruku ''invalid media type" usb je 488MB i formatirao sam ga u obicnom FAT (16 bita), DOS bi trebao da nema probleme sa usb te velicine, zanima me sta bi moglo biti problem. Ako treba mogu i slike da postavim. Inace sam DOS kad otkucam ver izbaci da je Win98 a ima i logo Win98 kad krene da ucitava sistem ali od Win98 nema nista, moguce da je Li nesto budzio kad su pravili masinu.

Uglavnom meni nista bolje od DOSa ne treba jer ko sto rekoh CAD/CAM program je sasvim okej samo da mogu da prebacujem fajlove, npr .nc fajlove da se ne zezam sa interfejsom samog programa koji je prilicno zastareo.

Ako je mašina dugo stajala verovatno je ušla prašina u flopi i da zbog toga ne čita diskove. Moda bi ipak bilo najbolje da otvoriš mašinu ako je moguće i otvoriš i očistiš flopi. Ili da probaš eksterni flopi koji se kači preko USB.

Ako je mašina dugo stajala verovatno je ušla prašina u flopi i da zbog toga ne čita diskove. Moda bi ipak bilo najbolje da otvoriš mašinu ako je moguće i otvoriš i očistiš flopi. Ili da probaš eksterni flopi koji se kači preko USB.

Nije, posto je fino zasticen od prasine. Sumnjam na FDD kabl jer flopi non stop led radi, kad iskljucim FDD kabl dakle samo kabl za stuju e onda led ne radi. Videcu da formatiram usb fles na neki znatno manji kapacitet jer mi je to dosta prakticnije od zezancije sa disketama. Fora je sto iz nekog razloga usb fles nece da ucita iako bi trebao posto je kapacitet manji od onog koji dos podrzava za HDD plus je formatiran u FAT 16.

Ajde da osvezim temu, usb radi, morao sam da formatiram na manje mb (stavio 256mb) i sad radi.

Nije, posto je fino zasticen od prasine. Sumnjam na FDD kabl jer flopi non stop led radi, kad iskljucim FDD kabl dakle samo kabl za stuju e onda led ne radi. Videcu da formatiram usb fles na neki znatno manji kapacitet jer mi je to dosta prakticnije od zezancije sa disketama. Fora je sto iz nekog razloga usb fles nece da ucita iako bi trebao posto je kapacitet manji od onog koji dos podrzava za HDD plus je formatiran u FAT 16.
Koliko se sećam kada na FDD stalno svetli LED, kabl je okrenut naopako. Probaj da ga zarotiraš za 180 stepeni.

Da ti razjasnim neke stvari, čisto da budeš upućen za nedaj bože.
Inace sam DOS kad otkucam ver izbaci da je Win98 a ima i logo Win98 kad krene da ucitava sistem ali od Win98 nema nista, moguce da je Li nesto budzio kad su pravili masinu.
Niko ništa nije budžio. Operativni sistem na toj mašini nije DOS već Windows 98. Tačnije command prompt komponenta Windows-a 98 koja radi nezavisno od GUI-a. Kada se napravi sistemski disk u Windows 98 on podiže samo "DOS" a prilikom podizanja na trenutak prikaže Windows 98 logo.
Uglavnom meni nista bolje od DOSa ne treba jer ko sto rekoh CAD/CAM program je sasvim okej samo da mogu da prebacujem fajlove, npr .nc fajlove da se ne zezam sa interfejsom samog programa koji je prilicno zastareo.
Ta mašina nije jedina koja koristi takav OS. Viđao sam daleko skuplje i novije mašine koje koriste taj Windows 98 DOS. Razlog tome je stabilnost i sigurnost. Takav sistem radi bez greške jer je prost.
Bitno je da si rešio problem.
Koliko se sećam kada na FDD stalno svetli LED, kabl je okrenut naopako. Probaj da ga zarotiraš za 180 stepeni.
Tačno tako. Zelena lampica sija non stop kada je trakasti kabl pogrešno priključen.

Nazad
Vrh Dno