Šta je novo?

USB fleš od 16GB+

salerokada

Slavan
Učlanjen(a)
14.06.2006
Poena
320
Imamo temu za 8GB, ali 16GB je sve više i više standard.
Pišite ovde vaša iskustva sa 16GB memorijama.

Ja sam imao
Kingston DataTraveler 100 i izgubio :)( ).
Moj primerak je bio poprilično dobar, imao dobre brzine upisa i čitanja što se može videti i na mnogim testovima/temama po netu, mada ima i različitih mišljenja (USB-ali-da-nije-Kingston).

Ljudi preporučuju
Transcend
JetFlash V700

Transcend
JetFlash V600

Sandisk cruzer retail

Cene ovih modela su oko 25-28 evra.
Mada, po nekim inostranim testovima ovi fleševi i nisu baš nešto:
16gb usb drive comparison

Međutim, postoje i znatno jeftiniji (30%) fleševi:
Takems fashionline tms16gufal1r01 - 18 evra

Bilo bi super da se javi i neko ko ima/imao je TakeMS da nam prenese svoje impresije, da li ima smisla uštedeti 1000 dinara ili TakeMS nije vredan toga.

Sreo sam se sa nekoliko Take MS fleš diskova, istina manjih kapaciteta (2,4 i 8 Gb) ali zato nevidjene sporosti. Upis ide od 3 do 5-6 Mb/sec, a ni čitanje nije mnogo brže, tako da kome je stalo do komfora u radu neka dobro proveri šta kupuje, 16GB nije malo i gubitak vremena dok se upiše malo veća količina podataka (neki BR rip npr. od 10-ak Gb) nije zanemarljiv pri takvim brzinama.

Ja sam juče bio do Emmi-a da kupim nešto pa sam usput pazario i novi 16GB fleš.
Kada sam pitao prodavca valja li TakeMS rekao mi je da on ima istog i da mu je brzina ok. Po njemu (a i po meni), možda je bolje uzeti Jetflash V700 jer je USB 3.0. Opet, trenutno nema mnogo ljudi koji imaju USB 3.0 ploče, ali ako fleš treba da služi narednih 3-5 godina do tada bi trebalo da ploče sa USB 3.0 postanu standard.

Ako sam te dobro razumeo, kupio si Take MS od 16GB? Koje su mu brzine upisa i čitanja?

ja imam transend JetFlash 700 16gb i zaista je extra sto se brzine citanja i upisa

citanje 40-50mb\s
upis 15-20mb\s

sada ne znam koliko ce brzo raditi na USB 2.0

Hvala.
Nadam se da hoće. :)
Bilo bi lepo da potraje više od prethodnog kog sam izgubio (ispao mi iz džepa) posle 11 meseci.
Od sada ga nosim na privesku oko vrata.

Да ли неко има Jetflash 600 od 16 GB ?
Он се може набавити са 5 година гаранцијом за разлику од V700 код кога је максимум 3 године гаранције.
Да ли је бољи V700 или jetflash 600 ? Брине ме мања гаранција код jetflash 600,да ли је он спорији од v700 на USB 2.0 ?

Poslednja izmena:
Evo i ja da kažem moja iskustva u radu sa USB 3.0 flešićima. Ja sam svoj prvi USB 3.0 fleš kupio pre oko godinu dana i tri meseca, ali ne ovde već u Nemačkoj, a i preostala dva sam takođe tamo kupio pre oko 10 meseci.

Iskustva koja imam su FANTASTIČNA i ovi moji su se pokazali i brzim i izuzetno pouzdanim. Često ih maltretiram, prebacujem gomile filmova na njih i sa njih.

Da skratim malo, prvi stariji USB 3.0 fleš mi je Super Talent od 16 GB, a preostala dva su mi ADATA N005 od 32 GB.

Dakle, moja preporuka je kupovina ADATA N005 Pro ili običnog N005. On se pokazao najbolje, a i Super Talent je sasvim dobar. Kad se ubace u USB 2.0 port, brzine čitanja su konstantno između 28 i 32 MB/s.

Evo linkova:

http://www.supertalent.com/products/stt_usb_detail.php?type=USB 3.0 Express ST4

http://www.adata.com.tw/index.php?action=product_feature&cid=1&piid=144

@Diamond pogledaj ovde dal ima 60meseci ili ne @kosta10 jel si nasao te fleshcice kod nas da ima da se kupe? Ja ih nesto nisam video.

Pa iskreno, nisam se ni trudio da ih kod nas tražim. Možda ih negde ima, ali mislim da teško mogu da se kupe kod nas. Probaj po Beogradu negde, ili pošalji email firmi Emmi na [email protected] i pitaj ih da li mogu samo za tebe da naruče to i po kojoj ceni.

Ja sam tako od njih pre 10 dana naručio memoriju za moj laserski štampač, a toga nema u Srbiji. Čovek ima kreditnu karticu, i preko interneta može da kupi za tebe.

Thx kosta10.

@Diamond pogledaj ovde dal ima 60meseci ili ne @kosta10 jel si nasao te fleshcice kod nas da ima da se kupe? Ja ih nesto nisam video.
Хвала пуно! Купио сам код њих... Изгледају фино,као боља фирма од оних великих "зелених".. Где ми је био мозак да купим комп од "зелених"... Требао сам купити овде. Стварно дају 5 година гаранције.

xexe
Nema na čemu, i drugi put.

ja imam transend JetFlash 700 16gb i zaista je extra sto se brzine citanja i upisa

citanje 40-50mb\s
upis 15-20mb\s

sada ne znam koliko ce brzo raditi na USB 2.0
Sto se upisa tice, radice na identicnim brzinama, tih 15-20MB/s, s obzirom da je i to daleko od maximuma koji USB 2.0 moze da pruzi.
A sto se citanja tice... ~30MB/s (32-33 plafon), sto je standardna maximalna vrednost za USB 2.0.

Sto se mene licno tice, trebalo bi gledati samo upis kod fleseva, to ja najbitnija stavka... a, nazalost, tu ove "kvazi" USB 3.0 fleske - sa brzinama upisa manjim od ~30MB/s - podbacuju.

Ja koristim Kingston DataTraveller 102 od 16Gb, i po HD Tach-u daje average read speed od ~25MB/s... Kapiram da je to OK za USB 2.0?!

A gde u HD Tach-u da vidim write speed?! Corav... :)

Ja isto trazim flash od 16GB, naravno sto brzi... Vidim da su najaktuelniji JetFlash 600 i 700, pa me zanima da li ima neke razlike u brzini - u praksi - ili ne? Razl. rezultate sam video, od 12-13MB/s (na koliko je 600 i deklarisan), do 18-19MB/s... A 700 je deklarisan (po radnjama) na 70/20MB/s, to kapiram da je na USB3.0.

Trazio sam 8GB, ali vidim da nisu nesto preterano jeftiniji a prilicno su sporiji (10-12MB/s), tako da to otpada

I dobro, sta preporucujes a da nije kvazi usb3.0 i da ima u Srbiji da se nabavi?

Kod nas... ? Nista.
***, ali tako je. Pa kad i nema pravih USB 3.0 fleseva, vec samo ovih "kvazija", kako vec rekoh.
Da se niko ne uvredi (narocito ne vlasnici V700 fleseva :p), ali meni upis od 20-ak MB/s ne znaci nista za USB 3.0 fles... toliko (pa i vise) imam i sa ovim GTR-om.

Cak sam u iskusenju da kazem "kupite neki krsteni USB 2.0"... ali ne znam ni sa tim kakva je situacija, kako stojimo sa brzim pripadnicima prethodne generacije. A o cemu uopste i da pricamo, uostalom, kada se kod nas kupuju Kingston flesevi od "32" giga za 2 soma na Limundu i slicnim prevarantskim sajtovima... a to em nema veze sa 32GB, em je toliko sporo za rad (zamisli upis punih 30 giga na to cudo :S:) da je za zaborav...

Jedino da se ceka da dodju neki krsteni USB 3.0 drajvovi. Ja, recimo, cekam Kingston HyperX model. Jezivo brz. Jeste i skup, ne sporim, ali je jezivo brz... jedan od najbrzih USB 3.0 drajvova koji se mogu naci na trzistu u ovom trenutku.
A posto je Kingston, kontam da bi mogao da se pojavi jednog dana kod nas. Od nekog Corsair-a, npr. to vec i ne ocekujem.

Sto se mene tice, to je za preporuku... to i, recimo, Patriot Supersonic Magnum. Mozda se i to pojavi ovde, nekada... posto ima Patriot SSD-ova u prodaji, mozda i nji'ove fleske pronadju put do nasih radnji.
U svakom slucaju, ja bih apsolutno preporucio ova dva modela kao definitivno najbolje&najbrze USB 3.0 fleseve koji su trenutno aktuelni... i licno gledam da ih nabavim negde preko, jer zaista ne znam koliko bi morao da cekam na iste u nasoj zemlji.

2 outlaw:
Nigde... treba ti HD Tach RW ;)

Koji je to Kingston?
I jel' mu bas *upis* 60-70 mega... ako je tako, onda je to odlican izbor.

Ja probah Verbatim-ov model sa upisom od tih 70 mega - odusevio sam se kako ono radi, razvukao sam osmeh od uva do uva! :)
Samo ne znam moze li to da se nadje kod nas, sumnjam, uzorak bio za test...

Sad sam tek pogledao, moja greska :)

Da, ovo je odlican izbor... sa onom cenom i tim brzinama ("pravi" USB 3.0 fles), ovo je definitivno za preporuku.
Naravno da ima i vecih, i brzih, i boljih... samim tim i skupljih, naravno... ali ne i kod nas! :p

Posto dosta vas pominje u ovoj temi ovaj JetFlash V700 pa reko da se javim sa problemom. Pretrazio sam celu temu ali generalno nigde nisam nasao da neko ima neki problem sa njime pa pisem ovde iz razloga jer se ovde doticni flesh najvise pominje pa kontam da neko mozda moze da mi pomogne u resavanju preoblema.

Pa imam taj flesh vec duzi period i sinoc me komsija zamoli da mu prebacim neke filmove na njega da gleda i ja ajde i danas mi vraca flesh i imam sta da vidim. Pa flesh je formatiran u fat32 i ima sam 735 mb na sebi! Znaci pokusao sam da ga formatiram na full i neznam ni ja sta sve nisam radio ali fles idalje ima samo toliko mesta i ni mb vise. Kada sam ga pitao sta je radio kaze da je flesh koji je bio formatran u ntfs ubo u D3 sistem resiver sbb kablovske mreze i resiver ga je pitao da li zeli da formatira flesh sto je on naravno kliknuo i eto problema.

Jel imate neku ideju kako sada flesh da vratim na 16 gb prostora ili da ga otpisem i trazim pare za novi.

Nazad
Vrh Dno