Šta je novo?

USB 3.5' rack+zilion pitanja

mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Pre neki dan u jednoj domacoj firmi dobih ponudu za USB Rack u koji se pakuju 3.5 uredjaji,pa me interesuje sledece: da li takva sprava koristi pun kapaacitet USB 1.0 standarda od 1.5 MB/s,kako razlikuje uredjaje sa kojima "saradjuje"?Radi li u PIO ili UDMA modu?Koliki je memorijski transfer kod UDMA 100 HDD-ova?Vredi li muciti se i sacekati ovakvu kutiju u USB 2.0 varijanti?Podrzava li USB 2.0 USB 1.0?Kojom bi brzinom tekla instalacija OS-a na takvom uredjaju?

Svaka informacija i iskustvo sa ovakvim i slicnim uredjajima mi je veoma dragocena,posto bi mi drasticno olaksala rad na notebook-u (CD-RW,obrada HDD-ova...)

:wave;

U tom externom kucistu se nalazi malo parce elektronike koje sadrzi USB-to-IDE kontroler (neki bi rekli i konverter). Ma kako nakaceni hard radio (PIO mod, DMA, UDMA, ...), USB1.1 je jos sporiji i to je pravo ogranicenje transfera. Dakle, ATA-100 brzine su tu misaona imenica. Takva externa kucista su fina ako mora da se prenosi veca kolicina podataka (gde brzina nije prioritet), bekap opcija za laptopove i slicno. Ukoliko se radi o 5.25" USB kucistu, moze da se stavi i neki CDrom, ukoliko ga laptop nema, ili cak CDRW - mada mislim da nesto vise od 4x4x32 u tom slucaju i nema smisla.
Da li ce koristiti puni USB propusni opseg, zavisi od toga sta jos imas na USB-u, posto je to takav tip busa, gde su uredjaji medjusobno "bore" za propusni opseg. Znaci, ako imas i USB mis, printer, itd - i oni uzimaju svoj deo (neces videti da ti USB mis ne radi ukoliko kopiras na takav USB hard, pa ti on 'potrosi' sav bus). Sam bus je serijske orijentacije, tako da ne mozes da ocekujes da svaki uredjaj ima paralelno maximum propusnog opsega. Tako nesto moze, ali sa FireWire kontrolerom.

Dakle, ako ti je brzina bitna, idi na USB2.0 ili FireWire ext. kuciste. Mnogi modeli danas imaju oba konektora, pa mozes da ih nakacis na ono sto imas. Tu je brzina hardova vec druga prica - a cena tih ext kucista se i ne razlikuje preterano.

Ja sam danas pokupio jedan 5.25 USB 2.0. Fora je da mozes da ubacis bilo koji 5.25 uredjaj ili da stavis HDD rack, pa u njega 3.5 HDD :)
Cekam 21h da dobijem neki uredjaj koji tu mogu da "ubodem", pa da ga isprobam :)

Za sada cu ga koristiti preko ovog postojeceg USBa, a iz petnih zila cu se potruditi da se dokopam PCMCI kartice sa USB 2.0 portovima.

Kod nas ne da ih nema, vec se ljudi iz oglasa kalibra "Sva moguca oprema za notebook racuanre...." zbune kada ih upitam za tako nesto :(

Pa daj PJ,reci gde da nadjem tu spravu...Idealno bi mi resenje bilo upravo to...
Silverglider,hvala ti na iscrpnom odgovoru,zasluzujes moderatorsku stolicu.BTW,nisam ni racunao da bih preko 1.0 USB-a uspeo da poteram nesto vise od x8 RW,a stvar mi je preko potrebna za formatiranje HDD-va.
PJ,imas li pojma gde nabaviti takvu PCMCIA kartu?

Hvala Vam jos jednom!:wave;

PJ je napisao(la):
Ja sam danas pokupio jedan 5.25 USB 2.0. Fora je da mozes da ubacis bilo koji 5.25 uredjaj ili da stavis HDD rack, pa u njega 3.5 HDD :)
Cekam 21h da dobijem neki uredjaj koji tu mogu da "ubodem", pa da ga isprobam :)

Gde si 'pokupio'?

Gde kod nas ima da se nadje USB2.0 ili USB2.0/FireWire externih kucista?
Ili mozda naruciti negde sa net-a?

mihailo je napisao(la):
... a stvar mi je preko potrebna za formatiranje HDD-va.

Vodi racuna da ti USB2IDE nemaju drajvere za DOS - barem ja jos nisam ni jedan video. Sam ucestvujem u pisanju drajvera za linux za neke kontrolere, ali za dos nisam jos video. Koliko sam ja razgovarao sa par proizvodjaca USB2IDE kontrolera, jedino je Cypress najavio za svoje neko izdanje dos drajvera. Uglavnom, kada otvoris ext kuciste, mozes da vidis na cipu oznaku i potrazis po netu - obicno stizu drajveri za Win9x, Win2k/XP i MacOS.

USB 1.0 omogucava maximalno 4x snimanje.
Kuciste sam uzeo u jednoj domacoj firmi i to jedva (posle 2 meseca zivkanja i dosadjivanja, a ljudi su bas predusretljivi samo im se ne smara sa pojedincima) i poslednje.
Za PCMCIA pogledaj sobu mali oglasi i topic u kome ja pokusavam da kupim karticu :) Ima i nekih linkova gde ima da se naruci, a da salju u YU. Na obe adrese ima i samih kucista da se naruci.

Ja sam isprobao kuciste samo na XP (u kucistu je bio CD ROM Teac 40x) i on mi nije trazio nikakve drajvere, vec je sve regularno i momentalno prepoznao i jedino sto je izbacio upozrenje da koristim "high speed" uredjaj na "non-high speed" magistrali.

Nazad
Vrh Dno