Šta je novo?

Usb 3.0

Typhoon.X

Čuven
Učlanjen(a)
08.04.2004
Poena
650
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3700X | AC Liquid Freezer II 360
Matična ploča
X570 Aorus Elite
RAM
2x16GB G.Skill TridentZ Neo 3600Mhz 16-19-19-39
GPU
GIGABYTE GeForce GTX 1080 Ti Gaming OC 11G
Storage
A-Data SX8200 Pro 512GB | Crucial P1 1TB | Seagate ST1000VX000 | WDC WD20EARX
Zvuk
FX-AUDIO DAC-X6 | Sennheiser HD518
PSU
CM V1200 Platinum
Kućište
NZXT H710
Monitor
DeLL G3223D
Miš & tastatura
Corsair K70 RGB Mk.2 (MX Brown) | Logitech G502 Lightspeed
Ostale periferije
MikroTik hAP ax3
Laptop
Dell Latitude 5400
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 Ultra
Pametni uređaji
Huawei Watch 3 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Guru3D newsdesk je napisao(la):
Intel has decided on rounding-up a few companies and getting together a new standard that would better serve the needs of future computer users. The recently-formed USB 3.0 Promoter Group includes Intel, HP, Microsoft, Texas Instruments, NEC and NXP Semiconductors and it set on bringing a USB standard that would be more than 10 times faster than USB 2.0 (480Mb/s) and more energy efficient.

The USB 3.0 standard would be compatible with 2.0 ports and will become the logical choice when transferring large files. The development of the USB 3.0 standard is in full swing and we should see the final specs in the first half of 2008.

10x brze... interesantno, zar ne 🙂

Poslednja izmena:
Treba lepo sve da predje na fiber 😉))
Ne znam samo da li je andjelko mislio na herojski ili nadgrobni spomenik 😀

Nije jedini Intel zaslužan, ali da nije bilo njega ne bi bilo ni USB-a.

Poslednja izmena:
Q2: Who created USB?

USB was developed by a group of seven companies that saw a need for an interconnect to enable the growth of the blossoming Computer Telephony Integration Industry. The seven promoters of the USB definition are; Compaq, Digital Equipment Corp, IBM PC Co., Intel, Microsoft, NEC and Northern Telecom.
Ali čak i da je sam INTEL odgovoran za USB, moja konstatacija o spomeniku više se odnosila na to da su ga praktično svi prihvatili kao standard i da danas jedino nemamo veš mašine i automobile koji rade na USB. To je bila poenta, verujem da znaš da kreirati interfejs uopšte nije problematično, ali učiniti ga dominantnim standardom - e, to već jeste. 🙂

Ali čak i da je sam INTEL odgovoran za USB, moja konstatacija o spomeniku više se odnosila na to da su ga praktično svi prihvatili kao standard i da danas jedino nemamo veš mašine i automobile koji rade na USB.
Ali zato imamo usisivace 😀:d😀. Uzeo sam jedan i nije bas nesto, slabo vuce ali ipak dovoljno da pokupi prasinu iz kucista. Ali zato ima sijalicu, sto dobro dodje ako je kuciste mracno. Naravno, napaja se preko USB-a ,)

Gurnes USB 2 u usisivac, 😀 usisas svu prasinu u njega i posle ga istreses u kantu. Ali ne USB 1 jel mnogo manje dzubreta stane u njega nego neki. Ustvari moras da kupis usisivac koji ima USB 2 podrsku... :banana:
Bilo bi to lepo da je tako

Imam ja USB usisivac - za tastaturu doduse 🙂 Mali usisivac, koji usisava kore od bureka ili cips sa tastature notebooka :d

Kako li su ubrzali, da nije opet kracenjem kablova? Znate da na duzim kablovima brzina pada. Ipak signal ide kroz dve zice pa da su i napojne iskoristoli I usavrsili algoritme za kompresiju opet je 10x mnogo.

i sta bude kada ga savijes?

eh, ti ozbiljni odgovori benchmark uzavenih matorih clanova :d

ne znam samo cemu sve to. Jedva da ima uredjaja koji iskoriscavaju i kapacitete postojeceg USB 2.0 standarda. Flash memorije nisu ni blizu USB 2, , ostaju jedino hard diskovi i eventualno mreze

Iance ja jos uvek furam PS2 tastaturu 🙂

ne znam samo cemu sve to. Jedva da ima uredjaja koji iskoriscavaju i kapacitete postojeceg USB 2.0 standarda. Flash memorije nisu ni blizu USB 2, , ostaju jedino hard diskovi i eventualno mreze

Iance ja jos uvek furam PS2 tastaturu 🙂

Naravno da je novi standard pozeljan. Uostalom, pojava novog standarda omogucice i kreiranje novih tipova uredjaja (HD tjuneri, brzi hard diskovi itd...). Sto se tice flash memorija, postoje drajvovi koji imaju u sebi dual channel povezane cipove i koji isporucuju i preko 30 MB/s sto je u praksi na granici mogucnosti USB 2.0 protokola. Ti uredjaji ne mogu dalje da se razvijaju dok ne bude predstavljen novi interfejs i to je USB 3.0.

Takodje, jedan od problema USB 2.0 standarda, a to je pad transfera kada se koristi vise uredjaja istovremeno ce biti takodje resen velikom propusnom moci novog standarda. Osim toga USB ima dosta manjkavosti, koje ce nadam se biti otklonjene kroz 3.0 specifikaciju, pa ce time novi standard zameniti i Firewire 400/800, ako sve bude u redu.

Uostalom, zasto bih punio iPod muzikom satima, ako moze za desetak minuta.

Poslednja izmena:
Dolazi do zakrivljenja prostor-vreme, naravno. 🙂

Takozvani, Asshole event horizon. Padon my French 😀

Nove mogucnosti se otvaraju ovako velikim bandwidth-om. Zanimljiv clanak na inquirer-u po imenom "HDMI, DVI, DisplayPort are irrelevant". Prica se DisplayLink tehnologiji koja omogucava serijsko povezivanje vise monitora preko USB-a. USB 3.0 bi npr. omogucio FullHD na 6 monitora.
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=42520

Zivo me zanima da li ce USB 3.0 flash uredjaji biti konkurencija SATA SSD uredjajima 😀
Heh...zamislite za 3-4 godine flash privezak sa 64GB kapacitetom i brzinom citanja/pisanja 500MB/s :d

USB 2.0 je 480Mbit ako se dobro secam?

To je teoretski oko 60MB/sec zar ne?

Da je vise mogli bi da pravimo USB RAM disk fioke.

Ali čak i da je sam INTEL odgovoran za USB, moja konstatacija o spomeniku više se odnosila na to da su ga praktično svi prihvatili kao standard i da danas jedino nemamo veš mašine i automobile koji rade na USB. To je bila poenta, verujem da znaš da kreirati interfejs uopšte nije problematično, ali učiniti ga dominantnim standardom - e, to već jeste. 🙂

A sta mislis, ko ga je ucinio dominantnim? :d

Wintel? 🙂

Inače, USB 2.0 je odavno postao tesan za neke aplikacije, bilo bi dobro da je 3jka već sad dostupna, umesto što treba da čekamo 2008/9.

Wintel? 🙂

Inače, USB 2.0 je odavno postao tesan za neke aplikacije, bilo bi dobro da je 3jka već sad dostupna, umesto što treba da čekamo 2008/9.
Kamo srece da je sa USB-om kao sa SATA interfejsom 🙂
Taman da fizicki dostignu brzinsku granicu, oni puste sledecu reviziju...
Ovako, dok usvoje standard, pa dok se pojave prvi uredjaji, pa ispeglaju drajveri...

Naravno da je novi standard pozeljan. Uostalom, pojava novog standarda omogucice i kreiranje novih tipova uredjaja (HD tjuneri, brzi hard diskovi itd...). Sto se tice flash memorija, postoje drajvovi koji imaju u sebi dual channel povezane cipove i koji isporucuju i preko 30 MB/s sto je u praksi na granici mogucnosti USB 2.0 protokola. Ti uredjaji ne mogu dalje da se razvijaju dok ne bude predstavljen novi interfejs i to je USB 3.0.

Takodje, jedan od problema USB 2.0 standarda, a to je pad transfera kada se koristi vise uredjaja istovremeno ce biti takodje resen velikom propusnom moci novog standarda. Osim toga USB ima dosta manjkavosti, koje ce nadam se biti otklonjene kroz 3.0 specifikaciju, pa ce time novi standard zameniti i Firewire 400/800, ako sve bude u redu.

Uostalom, zasto bih punio iPod muzikom satima, ako moze za desetak minuta.

slazem se, ali probelm je sto tvoj ipod ne moze ni usb 2.0 da iskoristi, a ne usb 3.0, tako da ces muziku i dalje istom brzinom prebacivati na njega, jer nije problem USB, problem je sto su flash memorije najcesce 15mb/s read i 10mb/s writte (ne znam kolko je tacno ipod, ali sigurno nije 50mb/s write)

Nemoraju kroz USB da se guraju podaci na mem stick, hdd ili ipod. Moze da se tera video i grafika na vise monitora. Graficke kartice su postale toliko mocne da je zaista bezveze da mozes da kacis samo 2 monitora po kartici. Kroz USB 3.0 bi moglo da se vezi vise monitora visoke rezolucija i da se napravi mali informacioni sistem (kao na aerodromima, ...).

slazem se, ali probelm je sto tvoj ipod ne moze ni usb 2.0 da iskoristi, a ne usb 3.0, tako da ces muziku i dalje istom brzinom prebacivati na njega, jer nije problem USB, problem je sto su flash memorije najcesce 15mb/s read i 10mb/s writte (ne znam kolko je tacno ipod, ali sigurno nije 50mb/s write)

Figurativno sam spomenuo iPod 🙂

ma jasno je meni sve, samo napomenuh posto ima ljudi koji misle da kopiranje na flash i sa flesha ide sporo jer ide preko USB-a pa reko da napomenem da ne bude zabune tipa "e sad ce mi se muzika na fon brze kopirati" posto nece 🙂

Od ovoga ce se najveci pomak videti u eksternim USB HDD fijokama. Ono sto je yooyo pomenuo je ok, ali ne verujem da ce to biti popularno kod home-end usera 🙂

PS. Kad smo vec kod USB-a, da pitam ako neko zna, da li je ogranicenje kumulativno kod USB-a za sve portove na ploci ili vazi po portu ?

Poslednja izmena:
PS. Kad smo vec kod USB-a, da pitam ako neko zna, da li je ogranicenje kumulativno kod USB-a za sve portove na ploci ili vazi po portu ?

Ako mislis na strujno, 500mA po portu.
Ako mislis na brzinsko, zavisi od raspodele interapta i brzine racunara ali u principu je 480Mbps po portu. Drugo ogranicenje je velicina blokova koji se prenose (sto su manji to je sporije jer se ne koristi isochronous mode za transfer).

Eto nama service pack 2 za vistu :d

Nazad
Vrh Dno