Šta je novo?

US Mail --> Serbia

magick je napisao(la):
E ajde majke ti reci kol'ko si plaćao te špediterske usluge i koliko bi mene izašlo za ovu moju ploču?
Ma ne isplati se za tvoj slucaj, ovo su bile stvari vredne po vise hiljada $ (sa adekvatnom carinom :( ), pa cena spediterske usluge ispadne beznacajna, k'o kap u moru...LM, vrti se okvirno oko 100DEM po "poslu" (znaci samo njihova usluga + ide sve ostalo...)

magick je napisao(la):
Pitanje za DS9: kako je to taj vaš drugar obeležio komponente kao pokvarene?

Hi magick, nadam se da su ti ovde ljudi vec dali najbitnije informacije (bas ne bih sve da citam jer ima dosta), pa cu samo da odgovorim na tvoje pitanje.

Dakle, sta je covek uradio:
Na ploci je flomasterom (kao) obelezio dva pci slota stikerima u obliku trougla(kao strelice), a na beloj plastici (od slota) napisao "burned". Na samom pakovanju (kesa sa vazdusnim jasticicima, u kojima se obicno pakuju ploce) je napisao For Repair, i par kao RMA brojeva. Da, i jos je jedan od onih obelezenih pci slotova malo oprljio upaljacem (pa je bilo kao malo garezi i zuckaste nijanse na jednom mestu). takodje je na jos par mesta nazvrljao gluposti, satro nesto obelezio. Mislim, ziva glupost (i po njegovom komentaru), ali je proslo.

E sad, ne znam kakve ces ti biti srece, al` ti je vrlo zelim. Trebace ti.

BTW, nadam se da niko od carinika ovde ne zalazi.

Re: Re: Re: Re: US Mail --> Serbia

drapin je napisao(la):
TNT se pojavio pre par meseci, nesto deluju kao profesionalno, donose bogate prospekte o svojim uslugama, nude ugovore o saradnji, cak su i nesto jeftiniji od DHL-a...al' jednostavno nemam poverenja...ne menjam tim koji pobedjuje.

Problem kod DHL-a je najmanje cena. Stvar je u tome što se oni ponašaju kao da niko drugi ne treba da obavi nikakav posao i da ne postoji niko sem njih. Taj bezobrazluk (a možda ima i elemenata kršenja zakona) ide dotle da npr. za pošiljke koje podležu carinskoj proceduri često ne prijave stizanje u Beograd u prvih 5 radnih dana kako bi napakovali ležarinu i eventualno naterali primaoca da promeni špeditera (koji obavlja carinske formalnosti) tj. da im oni rade uvozne papire. Uostalom, imaju nepisani dogovor sa carinom na svojoj ispostavi da svu dokumentaciju rade preko reda a da papire ostalih ostavljaju za kasnije.

Aponen je napisao(la):
Nisam rekao da DHL koriste samo pravna lica, vec da speditere koriste pravna lica! Sto volim ovakve pametnjakovice!!!FX

Spediter = carinski posrednik.

DHL > spediter, oni su i transporteri, kuriri i spediteri.

Iz ovoga sam ja razumeo da magick govori o situaciji kada je roba vec stigla na Surcin, pa mu onda treba spediter, pa sam skladno tome i odgovorio!

Špeditere ne koriste samo pravna lica već i fizička, ako je potrebno,
mada treba znati da apsolutno nije neophodno da se koriste usluge špeditera samo što onda treba znati propise relevantne za konkretnu situaciju kao i način popunjavanja i obrade carinske dokumentacije. Ipak je jednostavnije unajmiti špeditera.

magick je napisao(la):
Prvo želim svima da se zahvalim na odgovorima, dosta ste mi pomogli. A sada da dam malo više detalja. Prvo nije Parhelia u pitanju, to sam već jednom rekao u nekom drugom threadu, a drugo stvar uopšte nije nova već je kupljena kao polovna preko Ebay-a.

Daklem stiže mi polovna matična ploča koja je kupljena tamo preko Ebay-a i plaćena kreditnom karticom, tako da nisam siguran da postoji račun. Uostalom šta bi bilo da mi čovek šalje svoju staru ploču? Radi se o Dual ploči sa i840 čipsetom, što znači da se tako nešto odavno ne proizvodi i ne prodaje, a u svoje vreme je koštala prilično ( bar 0 US ). Kako ja sada to da provučem a da me carina ne odere?

Mislio sam da mu kažem da unutra priloži pismo u kome se kaže da mi, eto, šalje svoju staru matiču ploču koja njemu više ne treba, a da će meni sigurno obavljati posao. Nije loša ideja i da kao navede da je malo defektna, tj da joj ne radi ovo ili ono i da se ponekada sama od sebe restartuje. :) Uopšte, kako ja našem glupom cariniku da objasnim da je i840 čipset zastarela stvar i da se takve ploče odavno ne proizvode i ne prodaju, odnosno da je to polovna roba? Zamisli lika pogleda negde koje su cene slicne robe i kaže da prosečna Dual Xeon ploča danas košta oko 0-0!!! Pa šta da mu čovek onda radi? FX

Pitanje za DS9: kako je to taj vaš drugar obeležio komponente kao pokvarene?

Ploča je plaćenja 0 USD pa me zanima šta mi je činiti i koliko bi iznosili troškovi u kom slučaju. Da li da regularno prijavimo vrednost robe i time se zaštitimo od eventualnih oštećenja i zagubljivanja pošiljke ili pak navedemo vrednost ispod 0 i time pokušamo da izbegnemo carinu i komplikacije. Koliko bi me okvirno izašlo kada bi prijavili stvarnu vrednost, a koliko ovako? Mislim da će ploča teško proći tek tako pošto je zaista ogromna, 30cm x 30cm, a njena kutija je još veća ( ~ 40cm x 50 cm ). Šta mi je činiti?

Pa stvar stoji ovako: prilikom slanja pošiljke ona se osigurava na neku vrednost što uglavnom zavisi od pošiljaoca tj. onoga što on kaže kad preda pošiljku i prateća dokumenta. Ako ti napiše da vredi 100 usd na toliko će i da je osiguraju pa ako se enkim slučajem zagubi toliko će para da dobije. Što se tiče probijanja cifre od 100 usd, vrlo lako ćeš je probiti i mislim da ćeš vrlo teško da se izvučeš bez plaćanja dažbina za takvo parče hardvera. Ne preporučujem pokušaj sa priajvljivanjem da je pokvarena jer teško da su carinici baš toliko glupi pa da ti neki Amer za 100 usd pošalje preko pola sveta neko pokvareno čudo. A i šta bi rekao na pitanje: platili ste 100 dolara za pokvarenu ploču? ;)

LM, carinici pojma nemaju o čipsetovima i šta je zastarelo a šta ne i što se tiče hardvera prava cena če ti sigurno biti prihvaćena a ja iskreno mislim nešto manje. Možda čak i 100 usd. Jedino što ti gotovo sigurno neće verovati je da ploča sa shipping-om košta 100 a to je tebi bitno. Znaju oni dobro da bez 30-40 usd nema teorije da ti bilo ko dopremi bilo šta od USA do YU.
E, sad, uvek možeš da probaš da ti taj tip napiše cifru od recimo 50 usd + shipping i da osigura na tu vrednost pa ako prođe prođe. Ako ne, ne verujem da će ti dići na više od 150 eura. U tom slučaju troškovi bi ti bili manje od 40 eur.

Dakle, da razjasnimo: probaj da lik pri predaji pošiljke napiše što manju vrednost, tipa 50 usd i neka ti naparavi pismo/izjavu gde izjavljuje da je to cena koju si platio, da su mu legle pare i da ti se zahvaljuje itd. itbliže. :) AKo prođe super, ako ne, moraćeš da platiš te troškove.

drapin je napisao(la):
Ma ne isplati se za tvoj slucaj, ovo su bile stvari vredne po vise hiljada $ (sa adekvatnom carinom :( ), pa cena spediterske usluge ispadne beznacajna, k'o kap u moru...LM, vrti se okvirno oko 100DEM po "poslu" (znaci samo njihova usluga + ide sve ostalo...)
Ama čekaj, da li je moguće da ću ja za jeb*nu polovnu ploču, koju mi šalje rođak iz Kanade, morati da unajmljujem špeditera i da mu platim 100DM ni za šta? Pa to je apsurdno!!! Šta da mi čovek stvarno šalje nešto svoje? Pa to i jeste polovna stvar, pobogu!

giovanni je napisao(la):
Pa stvar stoji ovako: prilikom slanja pošiljke ona se osigurava na neku vrednost što uglavnom zavisi od pošiljaoca tj. onoga što on kaže kad preda pošiljku i prateća dokumenta. Ako ti napiše da vredi 100 usd na toliko će i da je osiguraju pa ako se enkim slučajem zagubi toliko će para da dobije. Što se tiče probijanja cifre od 100 usd, vrlo lako ćeš je probiti i mislim da ćeš vrlo teško da se izvučeš bez plaćanja dažbina za takvo parče hardvera. Ne preporučujem pokušaj sa priajvljivanjem da je pokvarena jer teško da su carinici baš toliko glupi pa da ti neki Amer za 100 usd pošalje preko pola sveta neko pokvareno čudo. A i šta bi rekao na pitanje: platili ste 100 dolara za pokvarenu ploču? ;)
A šta ako mi šalje svoju staru ploču? Ona je možda nekada koštala i 0 ali sada ne vredi više od 50-100 dolara. Jel' bi prošlo da unutra priloži pismo u kome kaže "Evo šaljem ti ovu moju staru ploču. Meni više ne treba a tebi će vršiti posao."? Šta da je stvarno tako, kako bi onda procenili vrednost. On čovek ( pošiljalac ) misli da to tamo ne vredi više od 50-60 dolara i šta će sada naša carina da misli? Da idem na tu foru ili da se bolje ne zezam da mi ne odvale cenu od 0 pa dok ja dokažem njenu pravu vrednost ima da izginem od cimanja.
LM, carinici pojma nemaju o čipsetovima i šta je zastarelo a šta ne i što se tiče hardvera prava cena če ti sigurno biti prihvaćena a ja iskreno mislim nešto manje. Možda čak i 100 usd. Jedino što ti gotovo sigurno neće verovati je da ploča sa shipping-om košta 100 a to je tebi bitno. Znaju oni dobro da bez 30-40 usd nema teorije da ti bilo ko dopremi bilo šta od USA do YU.
E, sad, uvek možeš da probaš da ti taj tip napiše cifru od recimo 50 usd + shipping i da osigura na tu vrednost pa ako prođe prođe. Ako ne, ne verujem da će ti dići na više od 150 eura. U tom slučaju troškovi bi ti bili manje od 40 eur.
A šta se dešava u slučaju da prijavi vrednost od 0? Kol'ko sam ja razumeo tada mi sigurno ne gine carina i špedicija. Špediteru 100DM, carini bar još 10% od vrednosti ( ~20EU ) plus troškovi transporta. Akoti nije problem preračunaj mi to, tj potvrdi moju računicu. Šta se dešava u slučaju prijavljivanja prave vrednosti i osiguranja paketa?
Dakle, da razjasnimo: probaj da lik pri predaji pošiljke napiše što manju vrednost, tipa 50 usd i neka ti naparavi pismo/izjavu gde izjavljuje da je to cena koju si platio, da su mu legle pare i da ti se zahvaljuje itd. itbliže. :) AKo prođe super, ako ne, moraćeš da platiš te troškove.
Koje troškove? Kol'ko mogu da mi odrežu carinu? Ako su ustali na levu nogu mogu da računaju vrednost ploče i $500, zar ne? Šta je najpametnije? Da idemo na foru da mi on šalje svoju staru ploču i da procenjuje da ne vredi više od $70 ( npr ) ili da prijavimo pravu vrednost uz osiguranje paketa pa da snosim sve troškove? Koliki bi oni bili? Da li moram da uzimam špeditera u tom slučaju?

Pa pazi ako ona vredi 50-100USD onda toliko vredi, nema veze sto je pre bilo 4-5x skuplja. Znaci neka stavi da kosta 50-100USD + shipping i na to placas tih 10-15% i nema nikakvih *****avanja. I neka recimo stavi neku poruku ili onaj ebay html, i naka napise nesto, tipa polovno, staro, jeftino i tako to, potpis, i neka to stavi u paket i neka ti posalje faksom i to i broj posiljke i sve je ok. Pazi ne pokusavas da uneses drogu, ljudske organe, ili tako nesto, je'l tako, znaci sve legalno, sto znaci da placas carinu za vrednost posiljke + shipping i bas ih briga sta je, a pogotovu koliko je to kostalo kada je bilo novo. Znaci samo opusteno.

DusaN je napisao(la):
Pa pazi ako ona vredi 50-100USD onda toliko vredi, nema veze sto je pre bilo 4-5x skuplja. Znaci neka stavi da kosta 50-100USD + shipping i na to placas tih 10-15% i nema nikakvih *****avanja. I neka recimo stavi neku poruku ili onaj ebay html, i naka napise nesto, tipa polovno, staro, jeftino i tako to, potpis, i neka to stavi u paket i neka ti posalje faksom i to i broj posiljke i sve je ok. Pazi ne pokusavas da uneses drogu, ljudske organe, ili tako nesto, je'l tako, znaci sve legalno, sto znaci da placas carinu za vrednost posiljke + shipping i bas ih briga sta je, a pogotovu koliko je to kostalo kada je bilo novo. Znaci samo opusteno.
Ma da, to i ja mislim, nego su me isparanoisali sa tim špediterima i forama kako bez dokaza o vrednosti carinik može da odreže kol'ko hoće. A zamisli da mi čovek stvarno šalje svoju staru ploču, kako bi onda dokazao kolika je njena stvarna vrednost? Šta misliš, kolika može da bude razlika u troškovima carina + shipping u slučaju prijavljene vrednosti od 50-100$ i 200$? Zanima me red veličine. Carina 10% ( po novom zakonu ), a kol'ko će ( regularna ) pošta da mi uzme za osiguranje paketa?

Šta misliš, da li da idemo na pravu cenu ( $200 ) zbog osiguranja ili na 50-100 dolara zbog nižih troškova i izbegavanja komplikacija ( carine )?

magick je napisao(la):
Ma da, to i ja mislim, nego su me isparanoisali sa tim špediterima i forama kako bez dokaza o vrednosti carinik može da odreže kol'ko hoće. A zamisli da mi čovek stvarno šalje svoju staru ploču, kako bi onda dokazao kolika je njena stvarna vrednost? Šta misliš, kolika može da bude razlika u troškovima carina + shipping u slučaju prijavljene vrednosti od 50-100$ i 200$? Zanima me red veličine. Carina 10% ( po novom zakonu ), a kol'ko će ( regularna ) pošta da mi uzme za osiguranje paketa?

Šta misliš, da li da idemo na pravu cenu ( 0 ) zbog osiguranja ili na 50-100 dolara zbog nižih troškova i izbegavanja komplikacija ( carine )?

Ne znam sada tacno koliki je shipping ali pogledaj na USPS ili na Canada Post , ne znam cime saljes, da li US postom ili, cini mi se da sirekao da ti je taj tip iz Kanade, Kanadskom postom, znaci sve zavisi od usluga koje izaberes.

A za ovo drugo, ne znam, 50-100USD je ipak cini mi se malo, a ako je 200USD onda ce te izaci carina dosta (naravno ovo sve + shipping). Sta znam, recimo da probas da stavis da bude 200USD sa shippingom, znaci pogledaj tamo gde sam ti dao koliki je shipping, osiguranje ako ti treba, pa onda to nekako uklopi da ne bude ni suvise malo da ne provale, a opet da nebude ni suvise puno da ti ispadne na kraju da si platio dve ploce, doduse jeste ona dual:D al' opet.
Nadam se da ce ti pomoci, srecno i javi sta je bilo i kako radi ploca kad stigne, pozdrav.

magick je napisao(la):
A šta ako mi šalje svoju staru ploču? Ona je možda nekada koštala i 0 ali sada ne vredi više od 50-100 dolara. Jel' bi prošlo da unutra priloži pismo u kome kaže "Evo šaljem ti ovu moju staru ploču. Meni više ne treba a tebi će vršiti posao."? Šta da je stvarno tako, kako bi onda procenili vrednost. On čovek ( pošiljalac ) misli da to tamo ne vredi više od 50-60 dolara i šta će sada naša carina da misli? Da idem na tu foru ili da se bolje ne zezam da mi ne odvale cenu od 0 pa dok ja dokažem njenu pravu vrednost ima da izginem od cimanja. A šta se dešava u slučaju da prijavi vrednost od 0? Kol'ko sam ja razumeo tada mi sigurno ne gine carina i špedicija. Špediteru 100DM, carini bar još 10% od vrednosti ( ~20EU ) plus troškovi transporta. Akoti nije problem preračunaj mi to, tj potvrdi moju računicu. Šta se dešava u slučaju prijavljivanja prave vrednosti i osiguranja paketa? Koje troškove? Kol'ko mogu da mi odrežu carinu? Ako su ustali na levu nogu mogu da računaju vrednost ploče i 0, zar ne? Šta je najpametnije? Da idemo na foru da mi on šalje svoju staru ploču i da procenjuje da ne vredi više od ( npr ) ili da prijavimo pravu vrednost uz osiguranje paketa pa da snosim sve troškove? Koliki bi oni bili? Da li moram da uzimam špeditera u tom slučaju?

Ma bre ne može tebe niko da natera da unajmiš špeditera ako ti nećeš a u ovakvim slučajevima ionako te pozovu i kažu “preuzmite pošiljku tu i tu “ ili na to dodaju “i platite dažbine i troškove u iznosu od xxxx dinara“. Jedino da uvoziš kontejner opreme pa da te nateraju da ti podnosiš dokumenta za carinjenje. Onda ima da rodiš mečku dok sam to obaviš.

Dakle, ako se radi o poklonu, neka to naglasi u pratećim dokumentima (pismu) uz pošiljku i neka prijavljena vrednost pri predaji bude što manja (svaka pošiljka MORA da ima vrednost - bre jel' neko nekad slao paket poštom?). Za takvu vrstu robe (comp. hardver) uglavnom znaju da su cene vrlo nestabilne i nemaju kataloge kao za kola pa su i znatno flexibilniji. Zato kažem da vredi probati sa malim ciframa a jedino što gotovo sigurno ne može da upali je smanjivanje troškova dopreme pošto tu mogu da procene iznos maltene u cent.

Na kraju, da bude jasnije: neka napiše neku malu vrednost, tipa 50 usd, neka u pismu to navede i neka napiše da je to polovna, matora, izdrndana ploča čija je tržišna vrednost mala, da je to zastareo model itd.. Neka doda da ti je šalje besplatno i to bi bilo to. Znači, kad bude predavao pošiljku neka na pitanje od vrednosti odgovori: 50 dolara pa ako ga slanje ne bude koštalo više od 50 dolara neka ti uz to pošalje i račun od DHL-a, Fedex-a ili čime već šalje. Ako nema cene slanja proceniće ti je sigurno na preko 100 usd. Ako prođe, prođe. Ako ne, teško da će da ti odrede stravičnu cifru. Ako baš budeš morao da platiš dažbine, račun je jednostavan: cena robe u devizama puta kurs daje osnovicu. Na to primeni 15,5 (ili valjda od neki dan 10,5%). To je iznos carine. Taj iznos dodaj na osnovicu, izračunaj 20% od toga i to ti je porez na promet. Od troškova za džavu imaš još 70 din + 140 din i to je to. Eventualno možda će naša pošta da se ugradi neku cifru, par stotina dinara, za “handling“ (nekad imaju običaj da to rade).

J**i ga magicni, vidim da si na mukama:( , ali ja bi ti preporucio da ti taj rodjak dobro pripakuje tu plocu (u okviru njene kutije), nabije onaj 'granulirani' stiropor) i uz propratno pismo (neka udari da je to stara i isluzena ploca, da zna da sitvacija kod nas nije povoljna za nabavku hardvera i da ti je poklanja, a pritom neka napise da takva ista tamo kosta 50-70 $ itd) posalje ti je kao obican postanski paket!
Sto se tice speditera, ISTI TI NECE TREBATI, jer najgore sto moze da ti se desi je da te pozovu sa carine i otvore paket, i pritom ti traze da platis neku carinu (koja SIGURNO nece iznositi nesto mnogo), ako ti bas i bude trazio da platis carinu a ti udri pricu da ti ista treba za posao ili faks (ne znam koliko godina imas) i da istu ne mozes priustiti ta da ti je rodjak salje.

Srecno!!!

P. S. Drapine bio si u pravu sto se tice spedicije! Sorry! :wave;

Al' ga bre svi zatupiste. Pa ne salju mu heroin. DHL je preskup, postoji klasichan airmail, momo ortaku je stizala masa stvari dok je bilo aktueelno to sa kreditnim karticama. Sto se tiche carine ne verujem da neko moze da te odere ukoliko imas rachun koji bi trebalo da imas ukoliko je plocha regularno kupljena. a sto se tiche velichine kutije mom ortaku je 256 rama stigl u kutiji velichine cipela

gladiac je napisao(la):
Al' ga bre svi zatupiste. Pa ne salju mu heroin. DHL je preskup, postoji klasichan airmail, momo ortaku je stizala masa stvari dok je bilo aktueelno to sa kreditnim karticama. Sto se tiche carine ne verujem da neko moze da te odere ukoliko imas rachun koji bi trebalo da imas ukoliko je plocha regularno kupljena. a sto se tiche velichine kutije mom ortaku je 256 rama stigl u kutiji velichine cipela
Ne šalje mi heroin, ali mi šalje OGROMNU matičnu ploču realne vrednosti od oko 200$ u paketu dimenzija 50 x 40 x 20 cm. Tako nešto teško da neće upasti u oči i da će proći bez carine, a sa njima se nije *****avati. Dobiću ja svoju ploču na kraju svega, al' pitanje je po kojoj ceni i u kakvom stanju. :( U tome je cela frka.

magick je napisao(la):
Ne šalje mi heroin, ali mi šalje OGROMNU matičnu ploču realne vrednosti od oko 200$ u paketu dimenzija 50 x 40 x 20 cm. Tako nešto teško da neće upasti u oči i da će proći bez carine, a sa njima se nije *****avati. Dobiću ja svoju ploču na kraju svega, al' pitanje je po kojoj ceni i u kakvom stanju. :( U tome je cela frka.

Nemoj meni da prichash sta ti stize kada znam pre svih, ali sam ti rekao da morash da imas bill (provereno) i da te niko na carini ne moze odrati za to.

gladiac je napisao(la):
Nemoj meni da prichash sta ti stize kada znam pre svih, ali sam ti rekao da morash da imas bill (provereno) i da te niko na carini ne moze odrati za to.
Prvo što stvarno ne znam da li čovek ima račun za tu ploču, jer je kupljena kao polovna na Ebay-u a plaćena je elektronskim putem. Ja sam se setio da sačuvam tu HTML stranicu na kojoj se vidi ploča, njen naziv i cena, ali džaba mi to ako on nema pravi račun. Drugo, hteo sam da prođem jeftinije tako da ne bih to potezao ako nema potrebe, a uostalom šta bi bilo da mi on stvarno šalje svoju staru ploču. Kakav onda račun da priloži? Da li ti čuvaš sve račune? Ma ne znam, reći ću mu da prepakuje ploču u neku drugu kartonsku kutiju, pošto je stigla u originalnoj, i da priliži unutra pismo u kome kaže da je to njegova stara, izdrndana, ploča i da mi je poklanja pošto misli da bi meni ona obavljala posao.

magick je napisao(la):
Ma ne znam, reći ću mu da prepakuje ploču u neku drugu kartonsku kutiju, pošto je stigla u originalnoj, i da priliži unutra pismo u kome kaže da je to njegova stara, izdrndana, ploča i da mi je poklanja pošto misli da bi meni ona obavljala posao.

TAAAKOO JE!!! - 'povikase seljaci i digose svoje palice u vis!':D

P. S.
WAY TO GO MAGICK, WAY TO GO!!!

Magick, carinike i ostale ne zanima koliko je ploca stara, koliko koriscena i izdrndana, nego kolika je njena vrednost (i koliko na njih otpada).
Glavna stavka ti, prema tome, odlazi na osiguranje, jer njime potvrdjujes stvarnu vrednost posiljke. Kada god roba ide u inostranstvo, treba da se popuni carinski listic, gde se lepo napise sta je unutra i kolika je vrednost (radi osiguranja). Ako si siguran u normalnu isporuku robe, napise se lepo kod posiljaoca "second hand MoBo" i vrednos 50$ ili koliko je vec granica za neplacanje carine i ostalih dadzbina. Posto sam slao vec takve stvari (i plocu :) u BG, video sam na tom obrascu i stavku za stikliranje pod nazivom "Poklon" :D

A ako nisi siguran za robu, ti opet napisi da je polovno i vrednost od 200$ pa plati dadzbine. Nema sigurnosti za dz - ili rizikuj malo ili plati pa se klati.

Nazad
Vrh Dno