Prvo želim svima da se zahvalim na odgovorima, dosta ste mi pomogli. A sada da dam malo više detalja. Prvo nije Parhelia u pitanju, to sam već jednom rekao u nekom drugom threadu, a drugo stvar uopšte nije nova već je kupljena kao polovna preko Ebay-a.
Daklem stiže mi
polovna matična ploča koja je kupljena tamo preko Ebay-a i plaćena kreditnom karticom, tako da nisam siguran da postoji račun. Uostalom šta bi bilo da mi čovek šalje svoju staru ploču? Radi se o Dual ploči sa i840 čipsetom, što znači da se tako nešto odavno ne proizvodi i ne prodaje, a u svoje vreme je koštala prilično ( bar 0 US ). Kako ja sada to da provučem a da me carina ne odere?
Mislio sam da mu kažem da unutra priloži pismo u kome se kaže da mi, eto, šalje svoju staru matiču ploču koja njemu više ne treba, a da će meni sigurno obavljati posao. Nije loša ideja i da kao navede da je malo defektna, tj da joj ne radi ovo ili ono i da se ponekada sama od sebe restartuje.

Uopšte, kako ja našem glupom cariniku da objasnim da je i840 čipset zastarela stvar i da se takve ploče odavno ne proizvode i ne prodaju, odnosno da je to polovna roba? Zamisli lika pogleda negde koje su cene slicne robe i kaže da prosečna Dual Xeon ploča danas košta oko 0-0!!! Pa šta da mu čovek onda radi? FX
Pitanje za
DS9: kako je to taj vaš drugar obeležio komponente kao pokvarene?
Ploča je plaćenja 0 USD pa me zanima šta mi je činiti i koliko bi iznosili troškovi u kom slučaju. Da li da regularno prijavimo vrednost robe i time se zaštitimo od eventualnih oštećenja i zagubljivanja pošiljke ili pak navedemo vrednost ispod 0 i time pokušamo da izbegnemo carinu i komplikacije. Koliko bi me okvirno izašlo kada bi prijavili stvarnu vrednost, a koliko ovako? Mislim da će ploča teško proći tek tako pošto je zaista ogromna, 30cm x 30cm, a njena kutija je još veća ( ~ 40cm x 50 cm ). Šta mi je činiti?