Šta je novo?

Uputstvo za podesavanje SezamPro ADSL router-a

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Neki su me pitali ovo pa ako moze na sticky...

Standardno podesavanje router-a

Pod Configuration->DNS:

Auto Discovery = [ ] (iskljucite)
User Configuration = [x] (ukljucite)
Odmah ispod u polje DNS Server upisite 194.106.188.2 (pored treba da je izabrano Add) i kliknite Apply, zatim upisite 194.106.188.17 i ponovo kliknite Apply

Pod Configuration->WAN:

Adapter->Pvc 0

Kliknite submit

Virtual Circuit = [Enabled]
Bridge = [Disabled]
IGMP = [Disabled]
Encapsulation = [PPPoA VC-Mux]

Pod static IP settings:

Stavite 0.0.0.0 u sva tri polja.

Pod ATM:

VPI = 8
VCI = 35

Pod PPP:

Username = vas_user_name@sezampro (obavezno @sezampro)
Password = vas_password

MRU = 1448
MTU = 1448
MSS = 1448

Authentication = [PAP]

Automatic Reconnect = [x] (ukljucite ga ako hocete da se automatski ponovo povezujete nakon prekida konekcije odnosno da non-stop budete online)

Kliknite submit, zatim configuration->Save Settings / Reboot pa dugme Save & reboot.

Kad napise done, idite na Home i posle otprilike pola minuta osvezite stranicu, ako se pojavi IP adresa u WAN polju sve je u redu i trebalo bi da mozete da pristupite internetu.

Moguce je da cete ukoliko vam ni ADSL link ne radi morati da podesite jos nesto oko samog ADSL-a. Kod mene je pod Admin Priviledge->ADSL Configuration izabran Annex A i Autosense G.dmt first sto za ISDN moze biti drugacije (npr. Annex B) ali to vec ne znam jer ja nemam ISDN pa se nisam udubljivao.

Javna IP adresa na racunaru umesto na routeru

Pod Admin Privilege->Misc Configuration:

PPP Half Bridge = [enabled]

Kliknite submit, zatim configuration->Save Settings / Reboot pa dugme Save & reboot.

Zatim proverite da li vam je pod Configuration->WAN:

Ako nije treba da ga vratite na tu vrednost ponovo kao i sve drugo sto se eventualno razdesilo.

Imajte u vidu da od tog momenta hardverski firewall vise ne radi.

Port forwarding

Prvo konfigurisete TCP/IP konekciju mrezne karte da koristi fiksnu IP adresu (ako vam je IP adresa router-a 10.0.0.2 racunar moze da bude u opsegu od 10.0.0.4 do 10.0.0.15). Dakle, stavite na primer 10.0.0.4, subnet mask 255.0.0.0 i gateway 10.0.0.2, a za DNS unesete 194.106.188.2 i 194.106.188.17.

Pod Configuration->Virtual Server unesete sledece:

(radi preglednosti koristicu skracenice PPS = Public Port Start, PPE = Public Port End, PP = Private Port):

Kod:
eMule:
PPS	PPE	PP	Protocol	IP
4662	4662	4662 	TCP		10.0.0.4
4672	4672	4672	UDP		10.0.0.4

WinMX:
PPS	PPE	PP	Protocol	IP
6257	6257	6257	UDP		10.0.0.4
6699	6699	6699	TCP		10.0.0.4

Shareaza:
PPS	PPE	PP	Protocol	IP
6346	6346	6346	TCP		10.0.0.4
6346	6346	6346	UDP		10.0.0.4

Isti princip vazi i za ostale programe, samo otvorite portove i mapirate ih na IP svog racunara. Naravno, ako ste racunaru dali neki drugi IP, a ne 10.0.0.4 kao u mom primeru onda taj drugi IP treba da unesete.

Za ICQ file transfer je malo teze. Naime, ICQ koristi opseg portova (od 1024-65536 ali moze i manji). Sezamov router ne moze da mapira vise-na-vise portova nego samo vise-na-jedan ili jedan-na-jedan. Routeri koji imaju port triggering su bolja opcija. Ako imate router koji podrzava port triggering onda za trigger port stavite 5190 i zadate mu opseg portova koji zelite da otvori kada detektuje konekciju na trigger portu. Taj isti opseg se mora podesiti u ICQ klijentu (moze i Trillian). Ako ne moze opseg kao kod sezamovog router-a onda stavite samo jedan port i probate, ja jos nisam probao da li radi transfer na taj nacin.

Za MSN (ili Windows) Messneger file transfere takodje postoji opcija (bar u Trillian-u) "Port used for outbound transfers" koji takodje treba otvoriti na routeru na isti nacin.

Ping, Traceroute

Pod Firewall->Inbound Policy:

Kliknite na dugme Add Inbound Policy, a zatim

Transport Protocol = [ICMP Protocol]

Kliknite na dugme Add/Modify Inbound Policy i to je to. Nakon toga ne bi bilo lose da se uradi Save and Reboot jer se meni desilo da ne zapamti ovo nakon nestanka napajanja.

UPDATE:

Re: Jel moze ovo na sticky?
audiofreak je napisao(la):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=66074

Ne, sorry, ali ovo je interesantno za 10-50 ljudi.

Neka stoji ovde, mozda da se prebaci u FAQ sobu, ali za sticky nije.

Pozdrav!
Sasa

Poslednja izmena:
Posto iz nekog *****skog razloga ne mogu da editujem svoj post evo i dodatka ovde:

Non-stop online

Pod Configuration->WAN:

Adapter->Pvc 0

Kliknite submit

Pod PPP:

Automatic Reconnect = [x] (ukljucite ga ako hocete da se automatski ponovo povezujete nakon prekida konekcije odnosno da non-stop budete online)

Connect PPP when ADSL link is up = [enabled] (postavite na enabled da bi router odmah po uspostavljanju ADSL konekcije uspostavio i PPP konekciju)

Valjda sam sad "pokrio" sve sto su me do sad pitali :)

Daj da ne otvaram jos jedan ADSL topic:
Imam problem(cic) sa Serverom i (po svoj prilici) ADSL-om...

Server je, prirodno, ukljucen 0-24. ADSL je kod Sezama. Poslednja 2 dana po dolasku na posao mreza ne radi. U servisima je DHCP server servis iskljucen. To ponovo proradi kad iskljucim ADSL (fizicki - disable connection ne vredi, mada nisam probao da iz njegovog konfiguratora kazem "STOP"), ukljucim DHCP servis, pokrenem i doticni server i onda ponovo ukljucim ADSL...

i tako radi do sledeceg jutra ili nekog neimenovanog trenutka van radnih sati.

Server se ne restartuje tokom noci (nije bilo power failure i slicno). Jedino sto se desi jeste da ako neko od kolega ostavi ukljucenu radnu stanicu samo su ta stanica i server vidljivi na mrezi. Server je Win 2003 SBS. U logu stoji da je DHCP servis "otkrio" prisustvo drugog servera na mrezi, na adresi - pogadjate - 10.0.0.2 i jednostavno se nije podigao.

Da stvar bude jos zanimljivija: u trenucima kad dakle mreza "ne funkcionise" surf radi na svim racunarima...

Da li ima moze biti ideja sta uraditi da mi se DHCP ne gasi kad se jednom pokrene, jer kako ja vidim stvari on u nekom trenutku samo kaze "stop" bez neke promene okolnosti. Inace, kada se odradi ta procedura ujutru - sve radi bez problema ceo dan.

Dva DHCP servera na mrezi ti ne trebaju. Odluci se pa iskljuci jedan trajno. Ako su ti i server i racunari direktno na router-u onda iskljuci DHCP na serveru. Ako su racunari i server na switch-u pa router povezan na switch, onda iskljuci DHCP na routeru i dodeli routeru privatnu IP adresu iz istog opsega iz kog ti DHCP na serveru dodeljuje za racunare (naravno izuzmi taj IP iz DHCP pool-a i podesi da ti je routerov IP default gateway).

Posto iz nekog *****skog razloga ne mogu da editujem svoj post evo i dodatka ovde:

Non-stop online

Pod Configuration->WAN:

Adapter->Pvc 0

Kliknite submit

Pod PPP:

Connect PPP when ADSL link is up = [enabled] (postavite na enabled da bi router odmah po uspostavljanju ADSL konekcije uspostavio i PPP konekciju)

Valjda sam sad "pokrio" sve sto su me do sad pitali :)

da...ali recimo ja ovde imam problem...posel ovakvog podesavanja ja sam na netu sa javnom IP, ali posle restarta ili paljenja kompa, nemam izlaz na net, i non sto moram uraditi jeste da uradim reboot rutera...ako neko ima neki hint neka kaze...

Dva DHCP servera na mrezi ti ne trebaju. Odluci se pa iskljuci jedan trajno. Ako su ti i server i racunari direktno na router-u onda iskljuci DHCP na serveru. Ako su racunari i server na switch-u pa router povezan na switch, onda iskljuci DHCP na routeru i dodeli routeru privatnu IP adresu iz istog opsega iz kog ti DHCP na serveru dodeljuje za racunare (naravno izuzmi taj IP iz DHCP pool-a i podesi da ti je routerov IP default gateway).

Hvala!

...Identično... :crash: isti problem kao Legend

Poslednja izmena:
Appix B ili kako vec... kad imas ADSL preko ISDN-a, ne funkcionishe ... ni tehnicka podrska mi nije pomogla...! Bedak! Ko mi pomogne da namestim ADSL, castim...!

Poslednja izmena:
Meni funkcioniše... Da li si sačuvao sva podešavanja... Da li ti kada staviš annex B rade telefoni... Ako da onda je u redu...Telefoni ne bi trebali da rade kada je annex A postavljen...

legend je napisao(la):
da...ali recimo ja ovde imam problem...posel ovakvog podesavanja ja sam na netu sa javnom IP, ali posle restarta ili paljenja kompa, nemam izlaz na net, i non sto moram uraditi jeste da uradim reboot rutera...ako neko ima neki hint neka kaze...

da li si rešio problem? Ja još uvek muku mučim...

pa nisam....tj. zezam se i dalje....najozbiljnije ramisaljm da im vratim ruter, uzmem pare nazar i kupim pravi ruter.....ma videcu jos malo....sve zivo sam probao ali i dalje nemam resenje..

Neki su me pitali ovo pa ako moze na sticky...

Moguce je da cete ukoliko vam ni ADSL link ne radi morati da podesite jos nesto oko samog ADSL-a. Kod mene je pod Admin Priviledge->ADSL Configuration izabran Annex A i Autosense G.dmt first sto za ISDN moze biti drugacije (npr. Annex B) ali to vec ne znam jer ja nemam ISDN pa se nisam udubljivao.

Javna IP adresa na racunaru umesto na routeru

PPP Half Bridge = [enabled]

Zatim proverite da li vam je pod Configuration->WAN:

Ako nije treba da ga vratite na tu vrednost ponovo kao i sve drugo sto se eventualno razdesilo.

Imajte u vidu da od tog momenta hardverski firewall vise ne radi.

Svaka cast bolje i krace objasnjeno nego iz tzv. uputstva sto daje sezam ipak ja imam 3 pitanja i jednu konstataciju.

Konstatacija:
Za ISDN je sve isto kao u tvom uputstvu osim sto se koristi Annex B u Admin Privilege pa ADSL Configuration. (to je napomenuto kao mozda , e sad je sigurno) :)

Pitanja:
1. Ako odradim onaj deo da dobijem javnu IP adresu onda valjda sve ovo sa
port forwardingom i sl. nije potrebno posto sam dirktno na netu sa javnom adresom?
2. Da li cu u slucaju da imam javnu IP adresu na kompu , dobijati i razlicite javne IP adrese na ostalim eth. portovima na routeru, adrese dobijam od Sezama i sve to na jedan user i pass?
3. Zanima me i jos jedna stvar posto sam uzeo Basic paket. Da li je moguce da vezu uspostavljam slicno kao Dial up? Znaci da user i pass budu ukucani u nekoj od ikonica Network connection (posto se razlikuje user za full i sezam rezim) i da u zavisnosti koju izaberem budem u tom rezimu? U samom XP-u ima opcija za PPPoE ali to sa default podesavanjima ne radi?

btw. Ja nemam problema kad ugasim komp i ponovo upalim sve radi i imam javnu ip adresu na kompu, nista ne restartujem.

Poslednja izmena:
Uf, moze li pomoc?

Imas sl. problem, znaci do kuce ce doci ADSL (nadam se uskoro), ovih dana treba da uzmem opremu (WI-FI), pa mi treba objasnjenje i pomoc oko toga.

Znaci internet koji stize preko ADSL modema treba bezicno proslediti na 4racunara i Lap-top. Stampac moze i na router ali nije nepohodno, moze da se prikljuci nekom od racunara.

Planirao sam da to bude ovako:
ADSL modem-> WI FI ROUTER -> racunari (4kom) + Laptop
Pitanja:
1. da li je ovo dobro resenje?
2. koju opremu koristiti?
3. gledam specifikacije ovih bezicnih rutera, uglavnom su 4tvoro portni, ima li ih za vishe treba mi veza sa 5racunara?
4. Kako se ADSL modem prikljucuje na router?
5. I jos jedan problem: kako se ADSL modem prikljucuje na tel. liniju koja ide preko lokala (da li moram na izvornu "zicu" ili moze tako?)? Jako bitno jel je centrala u podrumu, pa bi oprema morala da ide tamo.
6. Da li je bolje povezati AP na router, pa preko njega do racunara.

Udaljenost racunara medjusobno, nebi prelalila 20m sa zidovima izmedju.

Unapred zahvalan

legend je napisao(la):

DJmihailo je napisao(la):
...Identično... isti problem kao Legend

Probaj da u command promptu otkucas ipconfig /renew da vidis da li ce proraditi. Zaista ne znam sta bi to moglo da bude.

ATZIKA je napisao(la):
Svaka cast bolje i krace objasnjeno nego iz tzv. uputstva sto daje sezam ipak ja imam 3 pitanja i jednu konstataciju.

Hvala.

ATZIKA je napisao(la):
Konstatacija:
Za ISDN je sve isto kao u tvom uputstvu osim sto se koristi Annex B u Admin Privilege pa ADSL Configuration. (to je napomenuto kao mozda , e sad je sigurno) :)

Super, da jos mogu da editujem post...

ATZIKA je napisao(la):
1. Ako odradim onaj deo da dobijem javnu IP adresu onda valjda sve ovo sa
port forwardingom i sl. nije potrebno posto sam dirktno na netu sa javnom adresom?

Tacno. Pise u napomeni da u tom slucaju hardverski firewall ne radi.

ATZIKA je napisao(la):
2. Da li cu u slucaju da imam javnu IP adresu na kompu , dobijati i razlicite javne IP adrese na ostalim eth. portovima na routeru, adrese dobijam od Sezama i sve to na jedan user i pass?

Ne. Bazicno tvoj router u tom slucaju preuzima ulogu glupavog modema, a racunar ulogu router-a jer je sada on direktno na Internetu. U tom slucaju ti ostaje Internet Connection Sharing ili neko drugo softversko resenje tipa WinGate i sl.

ATZIKA je napisao(la):
3. Zanima me i jos jedna stvar posto sam uzeo Basic paket. Da li je moguce da vezu uspostavljam slicno kao Dial up? Znaci da user i pass budu ukucani u nekoj od ikonica Network connection (posto se razlikuje user za full i sezam rezim) i da u zavisnosti koju izaberem budem u tom rezimu? U samom XP-u ima opcija za PPPoE ali to sa default podesavanjima ne radi?

Na router-u je moguce uneti vise od jednog PPP podesavanja. Unesi jos jedno sa drugom username/password kombinacijom, iskljuci sve opcije za automatsko konektovanje PPP-a i napravi shortcut na http://10.0.0.2/doc/ppp.htm pa svaki put rucno izaberi konekciju i klikni connect. Napominjem jos jednom da je ADSL PPPoA (over ATM) a ne PPPoE tako da nije ni cudo sto ne radi.

ATZIKA je napisao(la):
btw. Ja nemam problema kad ugasim komp i ponovo upalim sve radi i imam javnu ip adresu na kompu, nista ne restartujem.

Vidis, tebi radi. Dakle, neko nije pazio na casu :d
Salu na stranu, kada podesite sve kako treba obavezno je SUBMIT, a zatim SAVE & REBOOT jer u suprotnom router pamti podesavanja samo za jednu sesiju.

Ja ne razumem bas najbolje sta hoces da postignes ali pokusacu da pomognem. Mozda bi bolje bilo da si rekao koji su ti funkcionalni zahtevi umesto sto si postavio ova pitanja?

manicic je napisao(la):
1. da li je ovo dobro resenje?
2. koju opremu koristiti?
3. gledam specifikacije ovih bezicnih rutera, uglavnom su 4tvoro portni, ima li ih za vishe treba mi veza sa 5racunara?
4. Kako se ADSL modem prikljucuje na router?
5. I jos jedan problem: kako se ADSL modem prikljucuje na tel. liniju koja ide preko lokala (da li moram na izvornu "zicu" ili moze tako?)? Jako bitno jel je centrala u podrumu, pa bi oprema morala da ide tamo.
6. Da li je bolje povezati AP na router, pa preko njega do racunara.

2. Nemam preporuku jer ne pratim WiFi opremu. Jedino sto bi bilo dobro je da sva oprema podrzava bar 802.11g standard bez obzira sto internet ne ide sa 54 mbps -- za vezu izmedju racunara ce dobro doci kad se kopiraju veci fajlovi.
3. Nisam siguran ali ako ima onda su sigurno dosta skuplji.
4. ADSL modem postoji u USB i Ethernet varijanti koja vec ima ugradjen jednoportni ili cetvoroportni router. Od toga zavisi kako se povezuje.
5. Splitter mora na izvornu zicu. Iz njega telefonska linija na centralu sa lokalima, a drugi kraj na ADSL modem. U tom slucaju USB modem otpada jer USB kabl je max 5 metara pa moras uzeti Ethernet ADSL modem varijantu.

Ukratko, ne shvatam kako zelis da ti sve to bude povezano pa ne mogu nista vise da ti kazem.

Mala napomena,
ja nisam ni pokusavao da podesavam port forwarding, samo par klikova i dve promene (PPP Half Bridge = [enabled] i vracanje Encapsulation = [PPPoA VC-Mux]) je dovoljna za javnu IP sto sve ostalo cini ne potrebnim. Kad zavrsim sa stvarima na kojima mi je potrebna javna IP (za vas P2P recimo, a za mene dizanje servera neke igrice ), jedna promena u suprotnom pravcu (PPP Half Bridge = [disabled])i sve je po defaultu (i sezamovom i audiofreak-ovom).
Mozda se vama nesto zbrkalo ako ste sve podesavali pa mora da se resetuje ruter ili komp.

audiofreak hvala na odgovorima.

Poslednja izmena:
@ATZIKA:

Nema na cemu.

Inace, ne moras imati javnu adresu za to sto hoces. Mozes koristiti port forwarding kao ja. Ako dizes FTP otvori TCP 20 i 21, a za HTTP otvori TCP 80. Takodje, za HTTP treba promeniti default HTTP port samog router HTTP interfejsa za podesavanje da se ne bi on odazivao na upite spolja. Ja sam stavio 81. Napomena: kada se to promeni i uradi Save & Reboot browser ce ostati da ceka na starom portu i potrebno je uneti adresu kao http://10.0.0.2:81/ da bi se posle toga video interfejs za podesavanje.

legend je napisao(la):
pa nisam....tj. zezam se i dalje....najozbiljnije ramisaljm da im vratim ruter, uzmem pare nazar i kupim pravi ruter.....ma videcu jos malo....sve zivo sam probao ali i dalje nemam resenje..
Danas sam dobio mail od sezam teh podrške, pošto sam kukao na njihovom forumu:
""Vidim da ste dvostruko podesili ruter za P2P programe, tj da vam prosledjuje zahtevane portove na 10.0.0.4 i da vam prosledjuje javnu adresu na sam racunar.
Moje pitanje je koji nacin koristite?
Najbolje resenje je da prosledjujete javnu adresu samom racunaru, tako da vam tada nisu potrebna podesavanja za prosledjivanje portova (Configuration, Virtual Server).
Dovoljno su samo podesavanja u Admin Privilege, Misc Configuration.
Vas mrezni interfejs treba da je podesen da uzima IP adrese,tj da je obelezeno Obtain an IP adrress automatically.
Time ce se javna adresa prosledjivati na sam racunar, tako da nije potrebno prosledjivanje portova.
"""
U isto vreme sam prešao sa usb veze na mrežnu i sada sve radi... :cigar:

Poslednja izmena:
Po meni je port forwarding bolji jer onda se koristi hardverski firewall pa se windows firewall i ostala softverska resenja mogu iskljuciti i time malcice rasteretiti racunar.

Naravno da ne treba imati dvostruka podesavanja i naravno da za javnu adresu na racunaru treba u XP-u namestiti automatsku detekciju IP adrese i gatewaya.

@ATZIKA:

Nema na cemu.

Inace, ne moras imati javnu adresu za to sto hoces. Mozes koristiti port forwarding kao ja. Ako dizes FTP otvori TCP 20 i 21, a za HTTP otvori TCP 80. Takodje, za HTTP treba promeniti default HTTP port samog router HTTP interfejsa za podesavanje da se ne bi on odazivao na upite spolja. Ja sam stavio 81. Napomena: kada se to promeni i uradi Save & Reboot browser ce ostati da ceka na starom portu i potrebno je uneti adresu kao http://10.0.0.2:81/ da bi se posle toga video interfejs za podesavanje.

Jasno je meni da ne moram da imam javnu adresu skoro ni za sta ali ti si naveo setovanja za recimo 3 P2P programa, pa onda za neke IM programe, pa za ftp i http , vec ovo je gusenje od kuckanja (osim naravno ako neko hoce da 24/7/365 ima svoj npr. ftp server, ali mislim da je za to vec potrebna i fiksna adresa, ako je ozbiljna potreba), ja onda recimo hocu da igram fifu sa ortacima i to da sam ja server, dodatno setovanje, AA, dodatno setovanje, i sad mogu da nabrajam do prekosutra za sta sve na kucnoj masini bi mogao da podesavam ruter da propusta saobracaj. Jednostavno mislim da je za kucnu masinu na kojoj se radi, igra, surfuje i sve ostalo sto ti padne napamet, dovoljno pustiti javnu adresu direktno dok ti treba. Mi smo super sa ruterima sto uopste imamo mogucnost za hardwer-ski firewall i kucne lanove za DZ.
Pozdrav i jos jednom hvala za sve informacije.

Poslednja izmena:
Bio je danas kod mene Nenad iz tehnicke podrske sezama, zapravo - on radi kao administrator mreza ali su ga pozvali da pomogne ljudima oko ADSL-a. Stvarno je car, covek, drzi sve u malom prstu. iscimao se, namestio, radi ko zmaj.

Kakvi su *******. Ovde kad kupis ADSL dobijes CD, pokrenes aplikaciju i sa dva tri klika sve ti se automstki namesti.
Bas su amateri, bednici... woone :d

byMaX je napisao(la):
Bio je danas kod mene Nenad iz tehnicke podrske sezama, zapravo - on radi kao administrator mreza ali su ga pozvali da pomogne ljudima oko ADSL-a. Stvarno je car, covek, drzi sve u malom prstu. iscimao se, namestio, radi ko zmaj.

Pa dobro, u cemu je bio problem na kraju?

Marti Misterija je napisao(la):
Kakvi su *******. Ovde kad kupis ADSL dobijes CD, pokrenes aplikaciju i sa dva tri klika sve ti se automstki namesti.
Bas su amateri, bednici... woone :d

I ovde je jednostavno ako uzimas USB modem. Ko hoce router ili mora da zna sta radi ili da zove podrsku tako da nema smisla sto ih pljujes, ljudi su maksimalno korektni i profesionalni.

Pa dobro, u cemu je bio problem na kraju?

Stari ISDN santish (ja ga imam vec 5. godinu), koji je tako raspovezan unutra da je bilo neophodno sve iskidati, staviti spliter pre svih izlaza i onda radi...

Ej, freak, kako da podesim NAT? Jel ima nekih posebnih podesavanja?

byMaX je napisao(la):
Ej, freak, kako da podesim NAT? Jel ima nekih posebnih podesavanja?

Zavisi sta ti treba, pogledaj prvi post u ovom threadu -- skoro sve pise. Pitaj sta ti nije jasno ili reci sta hoces da postignes da bih mogao detaljnije od toga da ti pomognem. Nemamo svi iste potrebe.

E samo da dodam da sam imao prilike da vidim i Beotelov modem za ADSL. Kutija drugacije izgleda ali conexant cip unutra i software za podesavanje modema identican. Sva podesavanja ista kao u audiofreakovom uputstvu za Sezam korisnike. Ovo doduse nije bio ruter sa 4 porta vec varianta sa 1. eth i 1. usb portom ali isti software cak isti user i pass za admina pa i ista adresa (10.0.0.2) za modem...

Vrh Dno