Šta je novo?

Ups??

• Začetnik teme Začetnik teme mrHe
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mrHe

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2007
Poena
320
Malo sam gledao po netu i zakljucio da zelim ups sa peglanjem napona. Znaci ono da aktivno radi na ispravljanju napona. Procitao sam da se neka aktiviraju prilikom nestanka struje, ali da ne ispravljaju napon, tako da mi tako nesto ne koristi. Treba mi da takodje ima mogucnost da iskljuci komp kad je baterija na izdahu. Preporuke?
I da, sto bi rekli srbi, "Otju da ima sve a da nije skupo" 😛 :d

Pa mustek 1400usb interaktive line ups , racunar napaja preko konvertora (a ne direktno), pegla napon do odredjene granice preko konvertora, a kad je struja jako losa ili jaka ili kad konvertor nije u stanju da ispegla napon,prebacuje na bateriju. I gasi racunar na vreme.

Poslednja izmena:
Da to je glavna ralika između online i offline UPS-ova.
Prvi konstantno napajaju računar iz baterije i istovremeno pune bateriju dok ima izvora struje.
Drugi služe samo kontrola dok ima el. energije i po njenom nestanku prebacuju napajanje kompa na bateriju.
Shodno tome prvi su skoro duplo skuplji od drugih.

e ljudi treba i meni ups posto mi je crko mustek
pa ocu da kupim nesto sto pegla napon ujedno i ups naravno.
takodje mi nije jasno to pod PEGLA NAPON
to bi trebalo da znaci da on odrzava napon na 220V stalno
ali nigde nisam nasao kolika su odstupanja?
Razmisljam se da kupim neki APC UPS
aj preporucite nesto

Poslednja izmena:
I Meni treba UPS. Ali ne nesto extremno znaci nesto sto ce da stiti komp kada grmi ili kada naleti prevelika struja i po nestanku struje nekih 2-3 min cisto da mogu da ugasim PC.
Jel ima nekik konkretnih ups-eva i koja cena.

Koje snage UPS treba da bude za eventualnih 500W+ potrosnje na izlazu. Imam Mustek 600VA plus i trenutno ga ne koristim, jer nisam siguran da li bi radio u slucaju nestanka struje sa trenutnom konfig. Mogu li da ga koristim ili mi treba jachi?

EDIT: planiram GF8800, pa to treba uzeti u obzir.

Poslednja izmena:
Koje snage UPS treba da bude za eventualnih 500W+ potrosnje na izlazu. Imam Mustek 600VA plus i trenutno ga ne koristim, jer nisam siguran da li bi radio u slucaju nestanka struje sa trenutnom konfig. Mogu li da ga koristim ili mi treba jachi?

EDIT: planiram GF8800, pa to treba uzeti u obzir.

Sta planiras sve da vezes na taj ups pa mislis da nece izdrzati? Pogledaj moju konfiguraciju plus 4x120mm ventilatora koja je vezana na ups, zajedno sa monitorom i potrosnja u idle rezimu na default vrednostima je 140W. Klokovanjem se potrosnja povecava ali nikako vise od nekih 250W kada je procesor na 3.2 GHz 1.36V u full loadu i maksimalno opterecena VGA sa "cupavom kockom".

Poslednja izmena:
Nista osim compa i monitora, ali razmisljam ako sam na donjoj granici izdrzljivosti ups-a onda ce pri nestanku struje baterija izdrzati veoma kratko tj nedovoljno da odreagujem ni ja ni software koji bi trebao da odradi down mashini.
UPS deklarisan na 600va bi trebalo da daje 350-380w na izlazu pa sam zato pitao.Verovatno ima veze i efikasnost PSU. Pogotovu sto je Mustek UPS u pitanju.
Ako je potrosnja takva kao sto kazes.. hmmm probacu.

Ako je potrosnja takva kao sto kazes.. hmmm probacu.

Pa potrosnju citam iz software za ups, inace kada sam probao koliko moze ovaj moj da drzi racunar (komp + monitor) izdrzao je 21min dok baterija nije pala na 10% i onda sam odradio shutdown. Prilikom nestanka struje ili odstupanja napona od zadatih granica ups napajanje prebaci na bateriju i nikakvih problema nema. Inace za ovaj moj maksimalna snaga koju moze da izdrzi na izlazu je 400W.

P.S. Sta te kosta da probas kako radi, ako ne bude mogao da drzi samo ce se iskljuciti i to je to.

Poslednja izmena:
e ljudi treba i meni ups posto mi je crko mustek
pa ocu da kupim nesto sto pegla napon ujedno i ups naravno.
takodje mi nije jasno to pod PEGLA NAPON
to bi trebalo da znaci da on odrzava napon na 220V stalno
ali nigde nisam nasao kolika su odstupanja?
Razmisljam se da kupim neki APC UPS
aj preporucite nesto

Ja mogu da ti (i ostalima, naravno) preporučim MGE NOVA 600 AVR, dosta ih prodajemo i lepo su se pokazali. Po ceni su negde između APC i Musteka, imaju 2 godine garancije, sa PDV-om izađu oko 70E (Pakom).

Specifikacija:

* Kapacitet: 600 VA
* Snaga: 360 W
* Linijski interaktivan model sa Booster (+18%) i Fader (-15%) funkcionalnošću
* Ulazni napon: 160 - 290 V
* Izlazni napon: 230 V
* Frekvencija: 50/60Hz sa autodetekcijom
* Data Line zaštita (telefon / faks / modem / internet)
* Kontinualno punjenje baterije, čak i kada je On/Off prekidač isključen
* Tri LED indikatora: On/Off, stanje baterije (crveni) i naponske anomalije/preopterećenje
* Poseduje i zvučno upozorenje
* Back-up vreme (1 računar): do 15 minuta
* Poseduje tri izlazna IEC 320 C13 priključka za uređaje i dva RJ-11 konektora
* Dimenzije: 125 x 143 x 350 mm
* Težina: 6.8 kg

Jako se lako instaliraju i konfigurišu pod Windowsom i Linuxom, a kao manu mogu da navedem to da u originalnom pakovanju ne stiže serijski kabl za komunikaciju (inače običan RS-232 kabl 2-2, 3-3, 5-5), nego se dobije štampani materijal - tehničke karakteristike i sl. i tu ima šema za pravljenje kabla.

EDIT: Ko bude kupio ovaj model, neka obrati pažnju da po povezivanju na sistem ne testira kako ups "drži" kada mu se isključi mrežni napon dok se baterije ne napune po prvi put u potpunosti. Ja sam testirao, i spalio sam ups. Uređaj je zamenjen novim, naravno, ali me je dobavljač upozorio na ovu pojavu, što navodno i piše u onom štampanom materijalu (čita li to iko? 🙂). Kada se baterije napune, sve je posle normalno.

Poslednja izmena:
Moja preporuka APC 650!
Imam ga i ja i moja prijateljica, i dosta puta je opravdao investiciju. Omogucava oko 15 minuta rada nakon nestanka struje, a moja masina koja je prilicno zahtevna koristi malo vise od 50% njegovog kapaciteta. Naravno, ovaj model je namenjen samo jednoj masini, i kosta nesto oko 100 jura

APC je dobar ali modeli koji nude tu funkcionalnost koja se trazi ovde kostaju preko 100 eura, konkretno prethodno navedeni APC 650 je fenomenalan ali za moje pojmove preskup.
Da skratim pricu, vredi, ali ne toliko koliko kosta.
Imam doduse APC CS500 ali on nije line interactive a kosta blizu cifre koju sam naveo.
Brat ima Powercom BNT 600APU koji to jeste, a kostao je gotovo upola od ovog APC-a.
Stvarno radi bez greske i ima manje bubica od ovog mog APC-a. Recimo i to da ima hladan start koji APC 500 CS nema.
Da me neko opet pita, ne bih iz perspektive upotrebne vrednosti mog racunara sada dao za UPS 100 eura, konkretno uzeo bih Powercom.
Sa Mustekom ne bih ekperimentisao, a njihovi kvalitetniji modeli su po ceni u rangu Powercoma o kome pricam, tako da je to jos jedna eventualna dilema, (doduse za mene nije).

Obrati paznju da Black Knight serija o kojoj pricam ima obican suko izlaz u koji ubacis produzni kabal u koji posle mozes da nakacis sta ti je volja: omanju lampu, slabije zvucnike....vrlo korisna stvar. Pri tom imas i softver koji ce ti pomoci da ne preteras sa potrosacima.
I obrati paznju, ako se uopste odlucis, da su retki modeli sa softverom, moj savet ti je i da pre kupovine otvoris kutiju da se licno uveris, razlika izmedju oznaka BNT AP i BNT APU se vrlo lako previdi.
Uglavnom, prica se svodi na "koliko para-toliko muzike", ali nekad moze i sa "manje para mlo vise muzike" 🙂 Razmisli i o ovome sto je Maul naveo, dobro zvuci, ali ja nemam iskustava da bih ti preporucio.

Mogu samo da ti kazem sta da NE kupis.Nikako Inform Guard.U zadnje vreme,preko pola godine,svi koje sam video su u startu pokvareni.Tacnije.kada nestane struja ugasi se UPS odmah i samim tim gasi i PC.Uvoznik(PDS-tj. Pakom),nema sanse da prizna reklamaciju,tacnije vracaju ti takav kakav je sve dok ne odustanes.Ja sam moj reklamirao 4 puta i svaki put sam dobijao nazad isti taj apsolutno neispravan.I nisam jedini,tako da upravo i sam razmisljam sta da kupim,najverovatnije cu uzeti neki APC.

Imam MUSTEKA 600VA PLUS poslednja 2-3 puta prilikom nestanka struje ne stigne da reaguje.Nego se restartuje i onda radi 10-tak minuta bez struje.
Da li zna neko u cemu je problem?
E da na njega su mi prikljuceni samo racunar i monitor.

Poslednja izmena:
To je na svakom Mustek ups-u cak i na mom se to ponekad desava iako je 1200usbe i 850w snage,kad dodje do iznenadnog nestanka struje nekad nestignu da reaguju da prebace na bateriju pa se racunar ugasi,steta za mustek ups ali veliki minus za to pa ga svakako izbegavajte u sirokom luku.Moja licna preporuka iz iskustva.

Nazad
Vrh Dno