Šta je novo?

UPS za IoT USB Powered uredjaje

mbackonja

Poštovan
Učlanjen(a)
16.11.2017
Poena
70
Pozdrav,

Trenutno resavam problem interneta za IoT uredjaje i najverovatnije da ce to biti 4G postpaid internet nekog od domacih provajdera, diskusija ovde...

Prvi IoT uredjaj se nalazi na Raspberry PI a drugi na ESP32 razvojnoj plocici sa dodatnim modulom koji trosi smesno struje...

Oba uredjaja se sada napajaju kroz 220V -> USB. Raspberry preko njegovog adaptera a ESP32 preko obicnog telefonskog punjaca i USB kablica.

Povremeno imamo prekide struje u selu a uredjaji bi morali da rade 24/7/365... Sta mi je najbolje (ili bolje receno najjeftinije) resenje sa najmanjim mogucim prekidom tokom switcing procesa sa kucne mreze na "bateriju"?

Vidim da za Raspberry Pi postoje UPS HATovi u koje se stave 2-3-4 baterije 18650 i to kao radi posao...

Da li postoje tako neki uredjaji generalno i za USB powered uredjaje? Nesto kao power bank ali da je uninterruptible ako prestane "punjenje" baterije... Mislim, znam da postoje, vidjao sam i po KP da ih ima ali ne znam koliko je sve to provereno i koliko stvarno radi - koliki je switching interval i slicno...

Izbegao bih "prave" UPSove koji prave 220V jer bi verovatno bili i skuplji od ovako nekog DC uredjaja a i verovatno je besmisljeno raditi ponovo DC-AC-DC konverziju?

Takodje bih verovatno uzeo prenosni 4G modem umesto "kucnog/220v" jer on ima svoju bateriju pa za njega mozda i ne treba UPS... Ima li neko ideju za neko kompletno resenje ovog problema?

To i nije neki veliki problem. Zavisi sta imas od baterija (akumulatora) i kolika ti je maksimalna potrosnja. Kapacitet baterija(kolicina) zavisi od toga koliko dugo planiras da neće biti struje. Imas gotov uređaj (na Aliexpresu a mozda i na KP), a mozes i sam da kombinujes punjac LiIon baterija i DC-DC konvertor +LiIon baterija .
ili

Prilozi

• UPS 5v.jpg
    UPS 5v.jpg
    114.4 KB · Pregleda: 38
I moj predlog je slican. Izaberi neki oblik akumulatora/glavnog DC napajanja za pametnu kucu. Ja predlazem ili 12 ili 24v... Nabavis idealno lifepo baterije ili lipo, i napravis punjac za iste - koji ce ih drzati na 80% - sa aktivnim balansiranjem. Kada nestanje struje - samo ce stati punjenje li baterija i to je to... Kada se vrati, vratice se.. Eventualno dodas neki oblik BMS-a koji ce ih zastititi od preteranog praznjenja...

Onda svuda vuces tih npr 24v, i koristis male dc-dc/buck konvertore za napajanje onoga sto ti treba - npr class D pojacala direktno sa 24v, espXX 3.3v, pi 5v, 12v za rutere (vecinu), itd...
I moj predlog je slican. Izaberi neki oblik akumulatora/glavnog DC napajanja za pametnu kucu. Ja predlazem ili 12 ili 24v... Nabavis idealno lifepo baterije ili lipo, i napravis punjac za iste - koji ce ih drzati na 80% - sa aktivnim balansiranjem. Kada nestanje struje - samo ce stati punjenje li baterija i to je to... Kada se vrati, vratice se.. Eventualno dodas neki oblik BMS-a koji ce ih zastititi od preteranog praznjenja...

Onda svuda vuces tih npr 24v, i koristis male dc-dc/buck konvertore za napajanje onoga sto ti treba - npr class D pojacala direktno sa 24v, espXX 3.3v, pi 5v, 12v za rutere (vecinu), itd...
Da pojasnim - i "glavni" akumulator punis pomocu nekog oblika dc-dc konvertora sa limitom struje i jos vaznije napona! Vrlo cesto ti treba i izlazna dioda. (da li je step up ili step down, nije bitno - zavisi sta imas od napajanja)..

Nazad
Vrh Dno