Šta je novo?

UPS vs. Stabilizator napona

Ja u zadnjih par dana (kako su pale temperature) imam ceste padove napona. Sinoc dok sam skidao neki sadrzaj sa neta sijalice su treperile samo tako, ali MGE 625 da kucnem u drvo radi ko sat..i tako vec ~10 meseci... verovatno ti je zapao los primerak. Meni je toko februara-marta ove godine nekoliko puta nestajalo struje na blic, pa se vrati...pa varijacije napona:mad::mad: Nisam nasao primedbu za UPS. Dobro si prosao.....:-devil-:

3 losa primerka...
Sreca da sam bio kuci, klinci pre toga probali da ga ukljuce i njima isto puko ali ga odmah iskljucili srecom takodje...
Nema neke stete ni na njemu samom a ni u okolini , verovatno brza reakcija sta li...
Ma ako mogu zamenicu i njega za neki Apc...
Ama modeli serije NOVA su jednostavno prejeftini za proizvode renomiranog proizvodjaca kakav je MGE...uz to jos i AVR...

Poslednja izmena:
Hvala što ste mi potvrdili da sam dobro investirao novac... APC ili GE, to je to,...

...zelko koja razlika izmedju serije CS i RS APC, sem AVR-a?

Thanks

Poslednja izmena:
APC BE 550G-GR, ima li ko iskustva sa ovim uredjajem?
Naime On mi je ponudjen u zamenu za Novu Avr 625 uz malu doplatu.
Pozz

Poslednja izmena:
I? Kakav je? Jel radi? Jel lep? Gde su slike [njega i kompjutera,a mozda i svo troje zajedno:D]?

Pozdrav!
Kupio sam regulator napona pre neki dan zato sto sam imao problema sa naponom u stanu.
Ranije mi je crklo jedno napajanje, a ovo drugo jos radi, mada je jednom prilikom ispustalo neki cudan zvuk(bukvalno je cvrcalo :zgran: ) kada mi je napon u steku bio pao na 90v!!! (Eh, taj eps :mad: , 2 dana je napon na toj fazi bio takav!!! ) Tad sam odlucio da kupim neki uredjaj za zastitu od (uglavnom) preniskog napona.

Resio sam da uzmem APC Line-R 1200i
(http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE1200I&tab=models)
i posle 2 dana koriscenja imam neke nedoumice:

1. Postoji prekidac na njemu da se regulise izlazni napon - 220v, 230v ili 240v.
Ja sam ga podesio na 230v posto mi na monitoru pise da radi na 240 a na napajanju da radi na 230. Da li je to ok - da li sam trebao da ga podesim da radi na defaultnih 220v?

2. Zbog gornjeg izbora cesto se desava da AVR radi u boost rezimu - odnosno povisava napon, ali povisava ga tako sto na primer napon na ulazu sa 218v poveca na 249v a ne na deklarisanih 230 :wall:

On ima 3 nacina rada - propusta struju, povecava napon i smanjuje napon. Verovatno je ovolika razlika nastala zato sto je 218v tu negde na granici izmedju podnapona i normalnog napona, pa kada se ukljuci boost, on pretera, i umesto 230 daje ~250 zbog toga sto je napravljen da dodaje konstantan broj volti na ulazni napon i da obara prevelik napon za konstantan broj volti. Verovatno ima trafo sa 3 kalema i samo se u odredjenom trentku prebaci da koristi odgivarajuci.
Ne cini li vam se da malo preteruje sa podizanjem napona?

3. Cuo sam da je stalni , blagi podnapon stetniji za komponente od stalnog povisenog napona. Da li je ovo tacno?

p0z

1. Sada je standardni napon 230V, nekad je bio 220V.
2. Svi električni uređaji moraju da izdrže +10% i -5% minimum.
3. Neznam.

Ja ga drzim na 220V, nerviram me stalno kliktanje releja. Znajuci EPS, taj prelazak na 230V je samo teorijski, oni nisu u stanju ni 220V da drze, 230V im je misaona imenica. U sustini podnapon steti samo elektromotorima koji moraju da odrze snagu, u tom slucaju vuku vise struje (vise A) i mogu da izgore, poluprovodnicima, elektrolitima i ostalim elementima ne steti podnapon. Ono sto im steti je ukljucivanje kada se javlja Dirakov impuls, odnosno najbolje za elektricne elemente bi bilo jednom ih pustiti u rad i nikada ih ne iskljucivati.

Ja ga drzim na 220V, nerviram me stalno kliktanje releja. Znajuci EPS, taj prelazak na 230V je samo teorijski, oni nisu u stanju ni 220V da drze, 230V im je misaona imenica. U sustini podnapon steti samo elektromotorima koji moraju da odrze snagu, u tom slucaju vuku vise struje (vise A) i mogu da izgore, poluprovodnicima, elektrolitima i ostalim elementima ne steti podnapon. Ono sto im steti je ukljucivanje kada se javlja Dirakov impuls, odnosno najbolje za elektricne elemente bi bilo jednom ih pustiti u rad i nikada ih ne iskljucivati.

Nisam znao da smo prresli na 230v :) Svejedno od kada mi je crklo prvo napajanje merim napon prilicno cesto. U mom kraju jos uvek najcesce imamo manje od 220v u mrezi.
Da, klikce relej prilicno cesto i ume da iritira, ali planiram da izbacim ovo cudo u hodnik i da ga povezem produznim kablovima sa 2 kompjutera i mreznom opremom, da iskoristim tih 1200va :D

Sto se tice moda rada, verovatno cu da ga prebacim i ja na 220 zbog toga sto ce tako redje da prebacuje u boost rezim, pa ce i manje pikova napona da prezivljava oprema koja je prikljucena na njega. Mozda to produzi i njegov vek trajanja.

Hvala na odgovorima!
p0z

Vrh Dno