Pozdrav!
Kupio sam regulator napona pre neki dan zato sto sam imao problema sa naponom u stanu.
Ranije mi je crklo jedno napajanje, a ovo drugo jos radi, mada je jednom prilikom ispustalo neki cudan zvuk(bukvalno je cvrcalo :zgran: ) kada mi je napon u steku bio pao na 90v!!! (Eh, taj eps

, 2 dana je napon na toj fazi bio takav!!! ) Tad sam odlucio da kupim neki uredjaj za zastitu od (uglavnom) preniskog napona.
Resio sam da uzmem APC Line-R 1200i
(
http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE1200I&tab=models)
i posle 2 dana koriscenja imam neke nedoumice:
1. Postoji prekidac na njemu da se regulise izlazni napon - 220v, 230v ili 240v.
Ja sam ga podesio na 230v posto mi na monitoru pise da radi na 240 a na napajanju da radi na 230. Da li je to ok - da li sam trebao da ga podesim da radi na defaultnih 220v?
2. Zbog gornjeg izbora cesto se desava da AVR radi u boost rezimu - odnosno povisava napon, ali povisava ga tako sto na primer napon na ulazu sa 218v poveca na 249v a ne na deklarisanih 230 :wall:
On ima 3 nacina rada - propusta struju, povecava napon i smanjuje napon. Verovatno je ovolika razlika nastala zato sto je 218v tu negde na granici izmedju podnapona i normalnog napona, pa kada se ukljuci boost, on pretera, i umesto 230 daje ~250 zbog toga sto je napravljen da dodaje konstantan broj volti na ulazni napon i da obara prevelik napon za konstantan broj volti. Verovatno ima trafo sa 3 kalema i samo se u odredjenom trentku prebaci da koristi odgivarajuci.
Ne cini li vam se da malo preteruje sa podizanjem napona?
3. Cuo sam da je stalni , blagi podnapon stetniji za komponente od stalnog povisenog napona. Da li je ovo tacno?
p0z