Šta je novo?

UPS vs. Stabilizator napona

Kad ti kažeš verujem ti ipak si iz Le ali ova Rul-ova dozna radi već par godina na jednom radiju kod mene a dve mašine im rade 24/7 :wave:

Mala digresija , - nemam ama bas nikakve veze sa Le.
/osim mozda jedne davnasnje ljubavnice /

Kod mene APC Line-R spojen posle nekog jeftinog mustek office UPSa radi savrsen posao...
Znaci APC pegla napone koji izlaze iz UPSa... Pre APCa su se masine skucavale na svakom lupanju groma, od kako sam ga stavio - nikada.

Pa moze li jedan mali rewiev tog Musteka i tog tebelog turcina :)
Ocu kupim, pa zato :)

@ Integra032

hvala za link za domacu firmu RUL, nisam znao za njih, sad sam ih zvao i cena za KN1200 je u rangu APC-ovog LE1200I (koji posedujem doduse), kao i specifikacije.

@ lepi kokan

koje si modele Inform-a i APC-a poredio pa se Inform pokazao kao bolji? I od kog modela domaceg leskovackog korektora napona nema vajde? Jel KN ili ULTRASTABIL?

APC BK 500EI

Inform Guard 650 / jeste online UPS /

sto se tice Rula, javicu cim odem kod roditelja, trenutno obezbedjuje njihove AV uredjaje.

A meni se komp restartuje kad on hoce i vec pocinje da me nervira opasno,moram da uzmem neshto da mi sredi taj napon....

pazite AVR u vecini back up UPS-eva radi samo po principu +25 ili -25V znaci on jedino moze da doda tu vrednost kad napon na primer padne ispod ~200V on doda 25.......

ja sam pre za dobar stabilizator koji non stop radi flitraciju napona.......

MGE Ellipse ASR 600USBS
Input voltage - 184V to 264V (adjustable from 161V to 284V)
Output voltage - 230V (settable to 220V, 230V, 240V)
Surge protection - Integral surge protection device to IEC 61643-1, Total surge absorption: 525 Joules
Al malo je skuplje od 50e, bar novo..

Ljudi kakav je ovo UPS ?

UPS MGE Nova 625 AVR USB (625VA)

Svidja mi se jer je AVR i cena mu je jako pristupacna !
Mozda ljudadu dve skuplji od usra*og MUSTEK

Prilozi

• MGEUPS.jpg
    MGEUPS.jpg
    51.2 KB · Pregleda: 148
Poslednja izmena:
Ja danas rezervisao UPS MGE Nova 625 AVR...stize za par dana, pa javljam utiske:smoke:

softver bi trebao da je ok. Meni od samog pocetka radi ok. Mislim da tamo nesto nije kako treba jer ja nikakvih problema nisam imao. Izasla je nova verzija PSP softvera 2.60 i sada umesto MGE logoa stoji EATON ali radi isto..

Uzeo sam i ja MGE 625 AVR. Baterija se trenutno formira, sutra cu da malo testiram pa javlja utiske.:D Ince, sam uredjaj deluje dosta kvalitetno (za te pare). Uz uredjaj dolaze samo dva kabla (a trebalo bi 3), USB kabl ne dolazi u pakovanju, kao ni CD sa pratecim software-om (lako se nalazi na sajtu proizvodjaca). Dodushe to i nisu neki ozbiljni minusi, ako se uredjaj pokaze kao pouzdan (na oko i u rukama deluje ozbiljno).
Sto se tice autonomije baterje..u manual-u se navodi vreme od 15-ak minta, ali to cemo da proverimo...:D
Voltaza pod kojom radi ovaj UPS (ulazni napon) iznosi 165-280 V -+ 5%, izlazni (pri padu i skoku napona) se krece 184-253 V +-3%. Naravno izlazni napon kada UPS radi na bateriji je 230 V...
Osigurac na uredjaju je IEC 5A...valjalo bi da je bar 10 A, ali sta je tu je...tu je surge pre UPS-a..:-devil-: Ostale utiske iznosim za koji dan :wave:

Poslednja izmena:
Evo i ja da napisem nesto, posto procitah temu :)
"Leskovcani" su korektori napona, tj imaju transformator i relej koji kad napon padne ispod nekog nivoa prebaci na druge izvode i podigne izlani napon. Nema tu neke stabilizacije, malo je povoljnije sto ce taj trafo da "upije" VF smetnje, ali to je to...

A sto se tice upseva, samo online rade sve vreme na batreriju, ali su obicno dosta skuplji. Takodje jeftiniji modeli na izlazu daju "trapez", dok skuplji imaju "sinus" (najbolji slucaj).

Za 56 Evra...to je to....:) Meni se komp nije restartovao na mnogo vece padove napona (napajanje iz potpisa), pa verujem da ce i ovo malo sto AVR odradi biti dovoljno...pad napona nije toliko opasan po racunar koliko povratni skok napona!;) najvishe me nervira sto u zadnjih mesec dana struja u mom kraju je nestajala 3 puta na krace vremenski period...zbog toga sam uzeo UPS.

Poslednja izmena:
Osigurac na uredjaju je IEC 5A...valjalo bi da je bar 10 A, ali sta je tu je...tu je surge pre UPS-a..:-devil-: Ostale utiske iznosim za koji dan :wave:

Sto? Pa valjda ce slabiji osigurac pre odreagovati nego jaci :trust:

A je l' mozes u te utiske da ubacis i sledece (i miki81 je zamoljen):

Kad ti baterija bude @ 100%, iskljuci komp, iskljuci UPS na dugme i izvuci kabl iz prikljucka za struju.
Vrati ga posle par sekundi, ukljuci UPS i komp i javi sta softver kaze za napunjenost baterije.

Kod korisnika chipc je 30%, (MGE Nova 1250 AVR), a kod mene je 80% (MGE Nova 1100 AVR).

UPS sam punio ~12h, i uradio sam to sto si mi rekao. Software prijavljuje popunjenost baterije 30%??? Kad sam punio bateriju UPS mi je bio iskljucen. U manualu stoji da nije bitno da li je on/off, svejedno ce se puniti...kako si ti punio bateriju?

UPS se puni dok je ukljucen.
APS SUA750 se puni nebitno da li je ukljucen ili uskljucen, ABC 500 i INFORM se pune samo ukljuceni.

Izgleda da je tako...Jutros sam ga ukljucio i ostavio da se puni. Samo sam ga povezao preko USB-a sa kompom i pratim situaciju dok se puni.... Definitivno se nije punio dok je UPS bio iskljucen, iako stoji u manualu da nije bitno on/off, dovoljno je samo da se prikljuci na 220/230V.....:wall:

Imam problem !
Svakih sat-dva mi izlazi poruka ERROR COMMUNICATION i stoji mi crveni iks u TRAY ali kad udjem u status kaze da je sve u redu ! O_O svasta...

UPS sam punio ~12h, i uradio sam to sto si mi rekao. Software prijavljuje popunjenost baterije 30%??? Kad sam punio bateriju UPS mi je bio iskljucen. U manualu stoji da nije bitno da li je on/off, svejedno ce se puniti...kako si ti punio bateriju?

Izgleda da je tako...Jutros sam ga ukljucio i ostavio da se puni. Samo sam ga povezao preko USB-a sa kompom i pratim situaciju dok se puni.... Definitivno se nije punio dok je UPS bio iskljucen, iako stoji u manualu da nije bitno on/off, dovoljno je samo da se prikljuci na 220/230V.....:wall:

Pazi kad nisam 100% siguran kako sam prvi put punio bateriju pre 16 meseci; mislim da sam krenuo sa iskljucenim, pa sam ga posle nekog vremena ukljucio.

1100 i 1250 provereno resetuju pokazivac napunjenosti baterije kad se UPS iskljuci i skine sa mreznog napajanja.

Nisam skontao - da li ti je pokazivao 30% iako je ostao ukljucen u struju al' iskljucen na dugme, ili se to desilo samo posle izvlacenja kabla iz schuko-a?

Imam problem !
Svakih sat-dva mi izlazi poruka ERROR COMMUNICATION i stoji mi crveni iks u TRAY ali kad udjem u status kaze da je sve u redu ! O_O svasta...

Ima tamo kojekakvih podesavanja, i za datum i za obavestavanja...
Pravo da ti kazem, ja taj softver i ne koristim :trust:

Poslednja izmena:
@Miki81, jesi skinuo 2.60 verziju softvera?

@ kamikaze

Punio sam 12h (dugme je bilo off), UPS je bio prikljucen na mrezni napon, zatim sam ga iskljucio iz shuko uticnice (jer sam ga punio u drugoj sobi), doneo u svoju sobu prikljucio na komp, (povezao naponski kabl, USB, monitor nisam prikljucivao na UPS). Startovao UPS, komp...instalirao software 2.6 verzija. Onda sam video da mi je battery level 30%, a battery status - charging. Onda sam ugasio komp, sklonio naponski kabl PC-UPS (UPS je ostao povezan preko USB-a sa kompom da bi nagledao sta se desava sa baterijom). Zatim sam UPS ostavio ukljucenim da se puni josh 12h.:smash: Evo, sad nakon 10h ponovnog punjenja prikazuje battery level 100%, a status je charging....

Poslednja izmena:
@ kamikaze

Punio sam 12h (dugme je bilo off), UPS je bio prikljucen na mrezni napon, zatim sam ga iskljucio iz shuko uticnice (jer sam ga punio u drugoj sobi), doneo u svoju sobu prikljucio na komp, (povezao naponski kabl, USB, monitor nisam prikljucivao na UPS). Startovao UPS, komp...instalirao software 2.6 verzija. Onda sam video da mi je battery level 30%, a battery status - charging. Onda sam ugasio komp, sklonio naponski kabl PC-UPS (UPS je ostao povezan preko USB-a sa kompom da bi nagledao sta se desava sa baterijom). Zatim sam UPS ostavio ukljucenim da se puni josh 12h.:smash: Evo, sad nakon 10h ponovnog punjenja prikazuje battery level 100%, a status je charging....

To je onda normalno ponasanje za MGE Nova 625 i 1250 AVR UPS :trust:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1621852&postcount=34

Don't worry, be happy...

Ma ne brinem se...:d:d Sinoc sam testirao bateriju, da vidim koliko drzi. Napominjem, monitor mi nije prikljucen na UPS, jer kablovi koji se dobiju su kratki. Kuciste je blizu, pa za komp nije frka, ali za monitor...moram da uzmem duzi kabl. Elem...iscupam kabl mreznog napona UPS-a, prelazak na bateriju je munjevit. Sve je proslo bez problema. Kada je battery level pao na 30%, UPS je uredno ugasio komp. Baterija je drzala ~17 min, pokrenuo sam prvo half life 2 (par minuta, pa exit), film, win amp, surfovanje po netu, sve tri opercaije istovremeno bez prekida... Naravno moja grafika ne vuce mnogo struje, ali procesor je klokovan:-devil-: Posto za koji dan menjam procesor/plocu/graficku/...javicu onda kako stoje stvari. Naravno i monitor cu da prikljucim na UPS, pa cemo da vidimo. Sve u svemu zadovoljan sam autonomijom, mislio sam da nece pregurati ~10 min.:smoke:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno