Šta je novo?

UPS vs. Stabilizator napona

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
MEni konkretno treba neshto shto ce vrshiti korekciju napona iz mreze... Znachi, nije mi bitno da kada nestane struja imam vremena da uradim backup ili neshto slichno... E sad, da li je bolje uzeti stabilizator napona (mislim da su dosta skuplji od UPS-a) za moje potrbe ili neki UPS do 4000din? (ne planiram da dam vishe od 3500-4000din za to)

Šta podrazumevaš pod "korekciju napona"? Jedino tako nešto kod nas na tržištu je APC Line-R 1200VA. Znači u slučaju da napon varira on vrši korekciju.

Za slučaj da misliš na RF smetnje onda ti treba generalno nešto što se krsti kao "surge protector" pri čemu je APC Essential P5B-GR najoptimalnije rešenje.

Imaj na umu da u slučaju ovog zadnjeg (RF smetnje) dosta UPS-ove ima samo jedan izlaz na kome radi filtraciju napona.

Pod korekcijom napona sam mislio na ispravljanje napona odnosno peglanje pikova i sl... Odnosno interesuje me da li ups radi isto shto i stabilizator napona odnosno Automatic voltage regulator (AVR)...

Odnosno interesuje me da li ups radi isto shto i stabilizator napona odnosno Automatic voltage regulator (AVR)

Rade jedino oni UPS uredjaji koji imaju integrisan AVR.

Postoje i zasebni AVR uredjaji - npr. Mustek PowerMate 625 AVR ( nisam imao prilike da ga isprobam i proverim njegovu efikasnost )

Hehe, ima jos neko ko je spor kao ja :angel:

U ovoj temi si vec dobio odgovor - UPS sa AVR-om je mnogo bolje resenje od stabilizatora napona. Jos ako ispred UPS-a imas surge arrest, mozes da pevas. Bar surge arrest ne moras nikad da upgrade-ujes.

MGE NOVA 625 AVR Serial, 625VA/360W, AVR, 3 IEC outlets, Serial port, Tel,modem,internet line portection, AVR, Management software, Typical runtime 15 min for 1 PC = 71€

Runtime je mozda previse optimistican, ali ako nisi gamer, mislim da bi ti ovo zadovoljilo potrebe za jedan duzi period. Meni jos uvek radi UPS iz 2002, a puno puta je odradio posao ;)

Pod korekcijom napona sam mislio na ispravljanje napona odnosno peglanje pikova i sl... Odnosno interesuje me da li ups radi isto shto i stabilizator napona odnosno Automatic voltage regulator (AVR)...

Peglanje pikova spada u posao "surge protector" uredjaja.

AVR uredjaji imaju zadatak da napon koji varira (obično u rasponu od 190-260v) drže konstantno na referentnoj vrednosti 220-230v.

Kod UPS-ova je stanje malo više šareno. Prvo pitanje je da li su u pitanju tkz. Backup ili Line modeli. Backup je to da da struju kad nestane struja iz mreže, dok Line UPS konstantno daje struju iz svojih baterija a mreža je tu da bi se iste ravnomerno punile (al sam ga objasnio svaka mi čast :) ). Sasvim drugo pitanje je da li rade "peglanje" na jednom ili na svim svojim izlazima.... Normalno kod linijskih UPS-ova to pitanje ne bi trebalo da bude postavljeno.

e pa znachi meni treba ili neki linijiski ups ili neki AVR... jel ima neshto od toga za nekih 50e, mada chisto sumnjam? :(

e pa znachi meni treba ili neki linijiski ups ili neki AVR... jel ima neshto od toga za nekih 50e, mada chisto sumnjam? :(

Line Interactive i AVR su jedno te isto.

Verovatno mozes naci polovno za 50€, mada ima i novo, ali to na kraju moze da te izadje skuplje - http://www.itsvet.com/proizvod/mustek-powermust-600-usb/comp_comp_ups/36/12

Ima i http://www.mustek.de/eng_/html/produkte/PowerMust636.htm za 4.291,65 dinara.

Po meni je pametnije dati 20-30€ vise za MGE, pogotovu ako im je garancija jos uvek dve godine.

Prestani sa porocima (ako ih imas), i videces kako moze da se ustedi :d

U svakom slucaju, dobro se informisi pre kupovine, da li ce ti neki uredjaj 100% raditi posao, jer tih 600VA moze da bude samo na nalepnici...

znam, ali su dosta skupi koliko znam...

Naš proizvod nema neku ergonomiju ali primarnu namenu radi bez greške!Kupujmo domaće;)http://rul.co.yu/KorNap.htm

Imam ja domaci UPS, ali nisam mogao da nateram likove koji ga proizvode da mi kazu koliko je zaista VA u pitanju.
Kazu "to je malo marketing..."
U pitanju je Mikom 850, ali tih 850 nisu VA vec obican broj :mad:

Ipak, dovoljno je za Internet masinu :type:, ali zbog komplikovane zamene baterije i internog osiguraca, nije bas user friendly.
Srecom, u pitanju je Panasonic baterija, koja jos uvek radi posao :trust:

Uzmi UPS. Bitno ti je kad nestane stuje da ti komp radi. Nestanak struje ti moze srediti po malo komp. Pad napona da ne spominjem. Ja imam UPS, kad nestane struje imam 9min da spremim podatke i ugasim komp.

pa ne, meni nije bitno da mi radi komp kada mi nestane struja vec mi treba stabilizator koji ce podizati napon kada padne...

Ima da se uzme samo AVR:
MUSTEK PowerMate 1000 za nekih 25e
APC Line-R LE1200I 50e

i ima UPS sa AVR-om odnosno line interactive UPS za nekih 50e... Shta je bolje uzeti MUSTEK ili INFORM Guard?

Poslednja izmena:
pa ne, meni nije bitno da mi radi komp kada mi nestane struja vec mi treba stabilizator koji ce podizati napon kada padne...

Ima da se uzme samo AVR:
MUSTEK PowerMate 1000 za nekih 25e
APC Line-R LE1200I 50e

i ima UPS sa AVR-om odnosno line interactive UPS za nekih 50e... Shta je bolje uzeti MUSTEK ili INFORM Guard?

Evo ja cu uzeti MUSTEK PowerMate 1000 za nekih 25e
Cena je smeshna, a videcemo da li je i uredjaj smeshan,
pa javljam utiske

pazite AVR u vecini back up UPS-eva radi samo po principu +25 ili -25V znaci on jedino moze da doda tu vrednost kad napon na primer padne ispod ~200V on doda 25.......

ja sam pre za dobar stabilizator koji non stop radi flitraciju napona.......

Za APC Line-R zasigurno znam da radi i sa naponom ispod 200V

EDIT: Čisto da budem jasan: i normalno ne doda samo 25V...

Poslednja izmena:
pa da, drug ima taj APC i mislim da je skroz ok... Samo me interesuje kakav je MUSTEK PowerMate 1000... Mislim, ne znam kakav pa moze da bude s' obzirom da je duplo jeftiniji...

@ The Spinner: Aj moolim te javi kada ga budesh uzeo! Hvala unapred ;)

pa tesko da moze da odusevi, ali resio sam da probam, otvorim, slikam, pa da vidimo sta ima unutra za 25eur

pa tesko da moze da odusevi, ali resio sam da probam, otvorim, slikam, pa da vidimo sta ima unutra za 25eur

Eh, sta ti je radoznalost :D

Znaci da ocekujemo slike u ovoj temi do 25-og ovog meseca? :D

Ja i dalje mislim da je Line Interactive najoptimalnije resenje :trust:

Line interactive sigurno ne moze da ispravi pad napona kao AVR... Tj. ima manji radni opseg napona, da tako kazem... A meni UPS nije toliko bitan kao AVR tako da mislim da cu ici na AVR definitivno, samo moram da odluchim na koji...

Line interactive sigurno ne moze da ispravi pad napona kao AVR... Tj. ima manji radni opseg napona, da tako kazem... A meni UPS nije toliko bitan kao AVR tako da mislim da cu ici na AVR definitivno, samo moram da odluchim na koji...

Koliko ja znam, svaki Line Interactive UPS je AVR, pitanje je samo na kom principu radi AVR za te pare - http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_regulator

Ako ces uzimati stabilizator, onda uzmi najbolji za tih 50-ak € - http://itsvet.com/proizvod/apc-line-r-le1200i/comp_comp_surgearrest/106/16 (mozda moze i nesto bolje da se nadje).

Mada, ako si ovoliko cekao, onda sacekaj da The Spinner javi utiske za Mustek-a :D

verovali ili ne, uredjaj koji ima daleko najbolju korekciju napona i skidanje RF suma, na
nasem trzistu nije famozni APC, doduse nisam isprobao najskuplje modele,
takodje ni satro-nemac Mustek,

nego debeli Turcin - Inform

ps. Zbog apsolutno najkatastrofalnije elektro instalacije kod mene / cela strana ulice je usled polupresecenog dalekovodnog kabla, osudjena na endless RF frustration, i voltage mayhem /
prvenstveno zbog HiFi / Video / kompova, pretrazio sam nebo i zemlju.
Isprobao sam cak i ove leskovcane, od kojih sam video malo vajde.

Na kraju je Inform rasterao sive oblake.

Poslednja izmena:
Ја имам MUSTEK PowerMate 1000 већ неко време и оно што сам приметио је да чим почне кишно време он крене да се пали. Сада се пали по пар пута дневно.

verovali ili ne, uredjaj koji ima daleko najbolju korekciju napona i skidanje RF suma, na
nasem trzistu nije famozni APC, doduse nisam isprobao najskuplje modele,
takodje ni satro-nemac Mustek,

nego debeli Turcin - Inform

ps. Zbog apsolutno najkatastrofalnije elektro instalacije kod mene / cela strana ulice je usled polupresecenog dalekovodnog kabla, osudjena na endless RF frustration, i voltage mayhem /
prvenstveno zbog HiFi / Video / kompova, pretrazio sam nebo i zemlju.
Isprobao sam cak i ove leskovcane, od kojih sam video malo vajde.

Na kraju je Inform rasterao sive oblake.
Kad ti kažeš verujem ti ipak si iz Le ali ova Rul-ova dozna radi već par godina na jednom radiju kod mene a dve mašine im rade 24/7 :wave:

Znači, i taj spominjani Mustek ispada dobro radi posao?

Videcemo, jedva cekam da mu "izvadim creva" da vidim sta su ubacili unutra, a videcete i vi

Hehehe :) I ja je2 chekam ;)

PozZdRaV

Za četri godine rada u uslovima šetnje napona izmedju 190 i 260v APC Line-R LE1200I se pokazao kao dobar uredjaj.

Nazad
Vrh Dno