Šta je novo?

UPS koji?

• Začetnik teme Začetnik teme Ripper
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ripper

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
650
Rešio sam da kupim ovu stvarčicu pošto mi je nestalo struje 3 puta u roku od 15 min pa kapiram da će nešto da pregori ako se ovako nastavi... (glupi EPS phu! :wall: )

E sad autonomija mi uopšte nije bitna, jednostavno hoću da sigurno & normalno ugasim komp kad nestane struje! Napajanje je LC 550W GreenPower, monitor Samsung 970P, ostatak konfiguracije je naveden tamo gde treba 🙂
Naravno, voleo bih da prođem sa što manje potrošenih evrića... Vidim da Musteka 600 & 1000 ima u neke 3 različite serije...e sad kapiram još i da je APC nešto ozbiljnije ali pitanje je da li meni treba tako nešto...
Pa preporučite...nemojte se ustručavati & 10x unapred! 🙂

osiguranje, godisnje, za masinu od oko 1000 eu je oko 100eu... to ti je sigurnije, a i isplativije od upsa |>>

sto se upsa tice, ja imam musteka 800v, koji me ok sluzi... e sad obzirom na prime kojih sam se naslusao, mislim da ja samo imam dosta srece sa njime |)), a ne da je to dobar ups... ukratko, ako ti se kocka uzmi mustek, a ako ti se ne kocka uzmi apc...

Ja imam APC. Neki model od pre 2-3 god, tada najjeftiniji. Pre par meseci tresnuo je grom u ulici. Naravno, nestalo je struje, pocrkalo pola aparata ali je APC sacuvao komp koji je bio ukljucen. Naravoucenije ... uzmi APC. 🙂

Ja sam nedavno uzeo ovaj APC 700VA/400W:
http://itsvet.com/proizvod/apc-back-ups-es-be700-gr/comp_comp_ups/106/84

oko 120 eur i veoma sam zadovoljan, mislim da ce dobro sluziti. Malo sam ga testirao iskljucivanjem i ukljucivanjem utikaca i odlicno reaguje, nema problema kao kod Musteka i slicnih da ne stigne na vreme da prebaci na bateriju pa se ipak resetuje racunar 🙂. Jos nisam imao prilike da me spasi od necega, ali APC je ipak APC i ne bih se salio ni sa cim drugim.

Mozes da uzmes neki slabiji i da ustedis nesto malo para, imas 400VA/240W za oko 80eur, ali ne znam bas koliko je to pametno, mala je razlika za skoro duplo vecu snagu.

Svidja mi se takodje sto ovi modeli imaju standardne shuko uticnice, pa ako na vreme ugasim racunar, moze da ostane verovatno jos dovoljno struje za jednu malu neonsku sijalicu (10-15w) za jos nekoliko sati rada, ili punjenja mobilnog telefona... 😉

Ajoooj...pa de 120€ za UPS...al toga sam se i plašio... 🙁 Jel ima još neko konkretan model da preporuči a da je malo jevtiniji... (i dobro, da je APC...)

Obrati paznju na snagu koju odredjeni ups moze da podrzi, da ti se ne bi gasio racunar ako povuce vise nego sto ups moze da iznese.

Po meni samo APC dolazi u obzir i to samo modeli sa AVR-om. Ako nemas para za to, po meni je u nasim uslovima besmisleno uzimati nesto bez avr-a. Ja bih ti preporucio APC Line-R LE1200i (to je SAMO AVR🙂), koji ce ti 100% osigurati masinu, ali neces imati produzeno napajanje. (nadam se da ne radis nista bitno, pa ti save ne treba 🙂) Kosta oko 60-ak eura.

Poslednja izmena:
@Ripper
Nema za oko 100 da se nadje, u Eurolink-u sam ga trazio 4 meseca pre nego sto sam kupio i nikad ga nisu imali, svaki put mi kazu stize sledece nedelje i nikad nije stigao, ne razumem zasto im na ITSvetu stoji ta cena. Ovo kod Pakoma ti je najjefitnije, oni su ovlasceni distributeri za APC. A sigurno je dovoljno za tvoju konfu, jos imas i TFT, tako da ce verovatno vecinu vremena "vuci" ispod 200w.

@Ripper
Nema za oko 100 da se nadje, u Eurolink-u sam ga trazio 4 meseca pre nego sto sam kupio i nikad ga nisu imali, svaki put mi kazu stize sledece nedelje i nikad nije stigao, ne razumem zasto im na ITSvetu stoji ta cena. Ovo kod Pakoma ti je najjefitnije, oni su ovlasceni distributeri za APC. A sigurno je dovoljno za tvoju konfu, jos imas i TFT, tako da ce verovatno vecinu vremena "vuci" ispod 200w.

Ne znam odakle ti informacija da ih nema.
Pakom nije ovlasceni distributer za APC.

Nisu losi ni Powercom ili PCM kako ih jos negde spominju , ima ih u Pin-u i jeftiniji od Apc a bolji od Mustek-a .
Pozdrav

@Bacid
Kako mislis, odakle mi informacija, pa lepo sam napisao:
u Eurolink-u sam ga trazio 4 meseca pre nego sto sam kupio i nikad ga nisu imali, svaki put mi kazu stize sledece nedelje i nikad nije stigao
Sad ne znam na sta si ti mislio, gde ih ima...?

Pakom nije ovlasceni distributer za APC.
To sam se onda je mozda nesto izbagovao, sad stvarno ne znam ni sam odakle mi ta informacija...

Poslednja izmena:
Imam jako dobro iskustvo sa Mustekom.

I sad neko ce reci pogodio pravi primerak ili imas srece ili ne koristis ga uopste... Ja ne gasim komp nikad. Struja u mom kraju je stabilna toliko da sijalica štreca 10.-tak puta na dan i ups to odradi cakne na sekund 2 i to je to. To mu je i namena valjda.

E sad sto si tiče zaštite dogodo se udar groma koji ga je tako štrecnuo da je počeo da pišti i nije prestajao i sad pomislio sam ode sve u 3 lepe ali na sreću samo je on riknuo t.j. radi on al pišti i ne puni. Bio u garanciji nisam pominjao munje i gromove i dobio nov. Što se tiče zaštite odradio je ekstra mislim šta je moglo bolje da ispadne.

Ortak je to sve video i za 4 meseca promenio 3 ups-a isti model kao moj i sad šta reći. Imam još jednog ortaka i njemu radi savršeno, e sad zanima me baš procenat reklamacija ako neko radi u nekom servisu ili sl. pošto je dosta ocrnjen i nimalo hvaljen mustek uopšte model UPS-a?
Moje mišljenje je da nisu stvarno toliko loši koliko ih ljudi izbegavaju i da vrede koliko koštaju i da su neki drugi proizvođači precenjeni i da koštaju previše a ne onoliko koliko vrede.

Ja sam gore vec napisao...
dakle i meni radi, ali ja smatram da imam srece, a ne pameti u ovom slucaju... uzeo sam ga za kusur od nekih para sto nikako nisam mogao nista pametnije da dobijem u tom momentu...

Evo, tri komada Musteka: 400, 600 i 800 rade već od 3-6 godina i u logu imaju više stotina prekida ali niti jedan reset. Promenjene baterije za prva dva već dva puta. Gromovi ih nisu dokačili iako se računar na ovom od 400 ne gasi već 3+ godina.

Mora da sam jeo ... kao mali kad imam toliko sreće ! 😉

P.S.
Na poslu ipak stoje APCovi i to oni "malo" veći. 😀

Tebi je to napajanje krivo kolko i ups... mislim da sam to jos tad rekao, ali vidim da mi nema posta, pa ga ili nisam okacio, ili ga je neko brisao...
napajanje ne sme da propusti takav udar bas na sve komponente, znaci da ni ono bas nije odradilo posao...

U mom prvom postu sam napisao da je najbolja stvar osigurati racunar i manuti sve ostalo...

Tebi je to napajanje krivo kolko i ups... mislim da sam to jos tad rekao, ali vidim da mi nema posta, pa ga ili nisam okacio, ili ga je neko brisao...
napajanje ne sme da propusti takav udar bas na sve komponente, znaci da ni ono bas nije odradilo posao...

U mom prvom postu sam napisao da je najbolja stvar osigurati racunar i manuti sve ostalo...

A podaci?

I *******cija oko zamene komponenti, vracanja podataka sa backup-a itd...

UPS je ipak najbolje resenje !

Nego, gde mogu da zamenim bateriju u Musteku 800VA ?

:wave:

Nego, gde mogu da zamenim bateriju u Musteku 800VA ?

Otvori i vidi koje su (nije jedna, no dve (u zavisnosti od modela)), pa ti onda sledi smaranje sa onim "battery" radnjama na Krstu. Dobiju ih ponekad... cena oko 1k dinara.

Znači, planiraj zamenu unapred da ne bi došao u situaciju da ti loše odrađeno uzemljenje ili "kljakavo" ubacivanje naponskog kabla ubije komponente... :d

Po meni ni jedan UPS nije skup

Sto ne pogledas francusku firmu MGE ( svetski su lideru kod UPS-ova kako malih tako i onih najvecih,reda nekoliko desetina KW), a imaju tradiciju preko 40 god,nisu jeftini ali su 100% francuzi (a ne neki taiwanci i njima slicni).Ja imam MGE UPS PC500 i prezadovaljan sam,letos sam ga platio oko 115eur,ima 8 suko uticnice 4 sa baterijama a 4 samo zasitita.A i bitno je da baterije mozes sigurno da kupis rezervne za 2-3-4 god. bez obzira koliko se cesto praznile.Kupio sam kod Microsystems,Braće Baruh 8, Beograd.
APC je isto dobar,imaju servis za ceo balkan ovde kod nas u Srbiji sto je isto vazno.
Ja inace nikad vise ne zalim novac na UPS i napajanja jer mi je jednom crklo napajanje ali da je samo ono (+ cd rom + graficka + ostetila na ploci AGP ali jos nekako radi ostalo)
Videces koliko ti stedi novca kad,ako se to naravno desi,neko sa bandere slucajno spoji PTT( ispravka Telekom ) kabli sa 220V pa ti crkne modem i sve sto dohvati .Licno sam bio svedok kod komsije .Posle je kupio UPS sa zastitom za tel. kabli i vec 5 god bez ikakvih problema sljaka.
Po meni ni jedan UPS nije skup .U EU drzavama cak isplacuju odstetu u visini pregorele opreme koja je prikljucena na UPS ako se nedvosmisleno dokaze da ono nije zastitilo opremu kako treba po specifikaciji.

Poslednja izmena:
Preporuka za APC.
Trenutno imam tri komada, jedan stari 300 i dva novija od 600VA. Ovaj od 300 je kupljen 1999. i još uvek radi.

Mustek nikako. Probao sam jedan komad, i kada je struja nestala na kratko (manje od sekunde... 😉 ), resetovao se PC.
Naravno, APC-ovi su odradili posao.

Nazad
Vrh Dno