Šta je novo?

UPS - kakvi su Informguard modeli?

Shane

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2006
Poena
309
Ima ih u ponudi jednog našeg "renomiranog" dobavljača, po ceni su dosta jeftiniji od APC. :trust:
Imate li iskustva sa njima?

:wave:

Nema niko ništa da kaže? Zar ću ja biti prvi na forumu koji će isprobati ovu marku UPS-a!?!?
Naišao sam na neki tekst u SK 8/2005 koji jedan (istina, jači) model Informguarda ocenjuje sasvim pristojnim. Rizikovaću... :bottle:

Paja je napisao(la):
Krsh ko krsh ;) Koliko para - toliko muzike...

Ja bih ipak ustedeo jos malo para i kupio APC (eventualno, za manje pare PCM)...

Jel si imao neka losa iskustva sa Inform Guard UPS-evima ili kazes da su krsh na osnovu cene? APC jesu najbolje sto se kod nas moze kupiti od UPS-eva ali im je i cena dosta jaka. Sa druge strane je jeftini MUSTEK ali njega ne bih mogao da preporucim jer postoji odredjen broj ljudi kojima je crkavao, i to po vise puta. Video sam dva njihova modela (800 i 1000VA) iznutra i kvalitet ugradjenih delova nije na zadovoljavajucem nivou, ali za te pare verovatno ok.

Koristim Inform Guard 1000VA i za sada sam zadovoljan kako radi, dosta je tih kada radi na bateriji, za razliku od APC SU620INET koji je dosta skuplji, bolji i kvalitetniji UPS koga sam ranije koristio ali je zujao kao lud, koristi dve baterije vezane redno, na 24V i ima za moje potrebe solidnu autonomiju, unutrasnjost pedantno odradjena, ugradjene komponente deluju kvalitetnije od onih na MUSTEK-u, dve masine P3 integrisana + P4 iz potpisa drzi >18 minuta.

Ako imas neka iskustva sa Inform UPS-evima podeli ih ovde, ne bih voleo da drzim svoje racunare na UPS-u koji ima neke mane.

Pozdrav

Imao sam priliku da se "igram" sa dva komada Informguard od (misilim) 625VA...
Oba su radila na lokacijama gde je napon malo problematican.
Problem je sto izgleda korekcija napona (pre prebacivanja na baterije) ne odradjuje posao dobro, pa je UPS skoro konstantno "na bateriji", ako je napon iole manji od nominalnog...
Takodje su se korisnici jednog zalili na iskljucivanje "iz cista mira" u radu...

Po meni, bolje je uzeti APC dobar surge arrest uredjaj za naponsku zastitu (da ne pominjem da ima uredjaja sa zastitom mreze, adsla i kablovske) ili APC regulator napona (ako je napon problem) nego kupovati jeftin UPS...

Sto se regulatora napona tice, mislim da se kod nas prodaje samo jedan model - APC LE1200I.
Probao sam ga - odlican je, po merenjima koje sam radio sa drugarom od 180-280V daje napon "upotrebljiv" za racunar.
Sto se tice surge-arrest uredjaja tice, sve zavisi sta se stiti. Modeli koji su po meni interesantni su:
APC P5B-GR - samo strujna zastita (5xshuko),
APC P5BT-GR - struja (5xshuko)+ telefonska linija, i moj omiljeni

APC P8VNT3-GR - struja (8xshuko, 4xalways on, zastita za video signal - kablovski model, recimo, zastita za ADSL i TF liniju, + zastita za mrezu).
Ovaj poslednji je trenutno na nekom snizenju, tako da je cena ispod 40EUR. (Prva dva kostaju ispod 20EUR).

Za kraj slika PF8VNT3-GR:

FD03965B-5056-9170-D31514AFEC5DA2B9_pr.jpg

Zavisi koji monitor, CRT bi trebao biti na tu uticnicu sto samo filtrira napon jer Degaus povuce gomilu struje, UPS shvati kao preopterecenjei iskljuci se. Dok kod TFT-ova nema problema, slobodno ga nakaci na UPS da radi preko njega.

PS: Ja drzim Philips 19" CRT na ups-u ali ne radim Degaus, nit gasim monitor na dugme, ali cim odradim degaus (slucajno) sve se iskluci...

Poslednja izmena:
Sto se regulatora napona tice, mislim da se kod nas prodaje samo jedan model - APC LE1200I.
Probao sam ga - odlican je, po merenjima koje sam radio sa drugarom od 180-280V daje napon "upotrebljiv" za racunar.
Sto se tice surge-arrest uredjaja tice, sve zavisi sta se stiti. Modeli koji su po meni interesantni su:

APC P8VNT3-GR - struja (8xshuko, 4xalways on, zastita za video signal - kablovski model, recimo, zastita za ADSL i TF liniju, + zastita za mrezu).
Ovaj poslednji je trenutno na nekom snizenju, tako da je cena ispod 40EUR. (Prva dva kostaju ispod 20EUR).

Sad mi nije jasno da li da kupim regulator napona ili surge arrest? Da li svejedno ili ima razlike? Baterija mi ne treba, tako da mi ups nije neophodan.
Nemam ups, znaci to bi mi bila jedina zastita ispred chieftec napajanja...
Imam relativno "dobru" struju, tj. nije mi nikad nista crklo od uredjaja u kuci. (mada to nista ne znaci...)

Imam informguard 600a vec 2 meseca i izuzetno sam zadovoljan. Neznam koliko ce trajati ali za sada je ok. Cak za razliku od APC on povecava ili smanjuje napon bez prebacivanja na bateriju ako je variranje do +-15%.

Imam informguard OD PREKO 1KW.Odlichan je.bio je oko 90eu.
Imam i mali APC koji od starta nije po nekad uspevao da doda baterijski back up pri nestanku struje ukoliko je nestanak bio propracen sa par voltaznih pikova tj.kolebanja.

Poslednja izmena:
Gore sam vec napisao da imam (tj. imao) Inform 1000AP i bio sam zadovoljan njime, medjutim, da izbegnem bilo kakav rizik presao sam na proveren APC SUA750I sa kojim za sada nemam nikakvih problema. Autonomija je ok, malo krace drzi nego Inform, oko 15 min. ali za moje potrebe je to vise nego dovoljno. Malo je bucniji u radu na bateriji ali je napon primetno stabilniji.
Ipak mora postojati neka kvalitativna razlika (osim samog brenda) izmedju UPS-eva sa razlikom u ceni od preko 2.5x

Imam informguard OD PREKO 1KW.

Koji model Inform Guarda imas?

p.s. kod UPS-eva postoji sledeca "matematika": 1000VA = ~670W; 1KW = ~1500VA

Poslednja izmena:
Na sta mislis kad kazes da je napon primetno stabilniji? Kad je na bateriji ili bolje pegla napon?
Uzeo bih ja inform od 1000VA, ne moze manji kad sam stavio od druga 500VA(napajanje chief 620w) radi ali kad predje na bateriju samo li pokrenes nesto 3d odmah iskljuci.
E da i sta sve ima na "guzi" od uticnica taj od 1000VA? Ne mogu da nadjem sliku nigde.

Modeli koji su po meni interesantni su:

Pa ja u drugom topicu pitam bas za apc surge arrest, a niko da odgovori. Meni je kao najbolji izbor delovao ovaj:
APC PH6VT3-GR, SurgeArrest 6 outlets with Phone & Coax Protection 230V, cena malo manje od 30 eura.
Ne znam zasto si ga preskocio. I da ponovim pitanje, mozda ovaj put budem imao vise srece :D :
Vidim da APC ima nekoliko kategorija, u cemu se konkretno razlikuje Home/Office od Essential kategorije ? Naprimer ova dva modela (prvi spada u Essential - to su ova dva ispod 20 eura koje si spominjao, a drugi u Home/Office - to je ovaj koji sam ja spomenuo, mada mislim da je i taj sa 8 uticnica u toj grupi):
http://apc.com/resource/include/tech..._sku=P5BT-GR
http://apc.com/resource/include/tech...sku=PH6T3-GR
pored toga sto ovaj drugi ima jednu uticnicu vise ocito postoje i neke razlike u kvalitetu zastite, cifre u specifikacijama se prilicno razlikuju ali ja ne umem da ih rastumacim .
Naprimer sta je : Surge energy rating, eP Joule Rating, EMI/RFI Noise rejection, Peak Current Normal Mode, Peak Current Common Mode, Let Through Voltage Rating ??

Na sta mislis kad kazes da je napon primetno stabilniji? Kad je na bateriji ili bolje pegla napon?
Uzeo bih ja inform od 1000VA, ne moze manji kad sam stavio od druga 500VA(napajanje chief 620w) radi ali kad predje na bateriju samo li pokrenes nesto 3d odmah iskljuci.
E da i sta sve ima na "guzi" od uticnica taj od 1000VA? Ne mogu da nadjem sliku nigde.

Stabilniji je kada pegla napon, ima manje oscilacija, a na bateriji oba modela imaju stabilne napone, mada sve te razlike su zaista minimalne.

Sto se tice uticnica sa zadnje strane ovaj moj je imao 4 kom klasicnih za onaj kabl musko-zenski sto ide do napajanja i monitora, a postoji isti model sa 4x shuko uticnicama, sto je mozda prakticnije.

edit: obrati paznju da postoji vise serija InformGuard UPS-eva od 1000VA, ovaj moj je bio neki P ili AP model sa jednim tasterom i 5 signalnih dioda na prednjoj masci, video sam da postoji i neki S model koji se razlikuje, a postoji i neka sinus SS serija koja je daleko skuplja, verovatno i dosta kvalitetnija od ovih P i S.

Poslednja izmena:
Vrh Dno