Šta je novo?

UPS ili surge protect ?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sta uzeti :
1 - UPS
2- surge protect

pre svega za zastitu od overvolta ( trebalo bi osim samog racunara da "zastiti" i TFT ... )

Ja mislim da bi najbolje resenje bio APC LE1200I. Cini mi se da je oko 60 eura.

Surge ti i nije neka zastita, skoro smo polemisali o tome, pa stoga kupi UPS.

Evo, ovde smo malo piskarali, malo, ali shvatices poentu.... 🙂

E i mene to zivo zanima posto bas planiram da pazarim onaj apc sa 6 uticnica (po 3 u dva reda) jer mi je ups izgleda postao slab za sadasnju masinu (cim cimne struja resetuje se komp; kao i da nemam ups)!!!

Tiristore koja je razlika izmedju kvalitetnog surge-a i UPS-a?
A ti kao ne znas? Pa surge nema baterije... 😀
Salim se.
Nego da pitam ja vas: Od kada moze surge da stane pored ups-a? Mislim po kojim to karakteristikama su oni slicni?
Dve razlicite stvari, jedna je mogu slobodno reci korisna, druga je marketing.

Cime bi to surge trebao da zastiti komp od overvolta? I ne samo zastiti vec i spusti napon? Osiguracem? 😀
Zavojnicom? 😀
Zicom? 😀
Prekidacem? 😀
Cime? :eyebrows:

Znaci, za mene, to je samo marketinski trik da se produzni o 1,5m plati 400 dinara umesto 150. Mo's misliti, ima osigurac. I to neki predimenzionisani da moze da izdrzi sve. Recimo 6 uticnica. Monitor [cesto to bude crt], sam komp, pa zvucnici, pa lampa, i sve ostalo sto ljudi stave na njega nadajuci se da ce to da im pomogne, ako ne daj Boze udari grom, ili slicno. Hoce, ali juce. Neka imaju i termo osigurace, pa i oni trebaju da se ugreju. A dok se oni ugreju, napajanje se pregreje.
Napajanje, kao sto svi znamo, ima osigurac na ploci. Koji ima istu svrhu kao i onaj u produznom. Cemu onda to?
Mozda to i pomaze, da ukloni smetnje, zbog rc, lc, filtera ili sl, ali da to njesra kontrolise napon ne moze. Ustvari moze, na Cartoon Network-u 😀

Znaci to je ustvari jedan jeftini bensedin, dugotrajnog dejstva, jer ga ljudi kupuju misleci da su se zastitili, i oni su sa jedne strane mirni, ubedjeni da su kupili nesto sto ce im sacuvati komp. Ali kada crkne nesto od napona, taj bensedin se razlaze u organizmu, raspada se, i onda na snagu stupa neki spid ili exer, koji je sve vreme cucao u bensedinu.
I onda ljudi vilene. Zbog jeftinih bensedina.

E i mene to zivo zanima posto bas planiram da pazarim onaj apc sa 6 uticnica (po 3 u dva reda) jer mi je ups izgleda postao slab za sadasnju masinu (cim cimne struja resetuje se komp; kao i da nemam ups)!!!
Ma bre, kupi jaci ups. Ako hoces taj da udomis tako neispravnog, javi se.

Batalite te produzne, kupite ups, koji i nije nista extra ali ce pomoci vise od osiguraca.
Bar ce sacuvati od nestanka, i cimanja na sekundu na mrezi.

Poslednja izmena:
Da li znas sta je u kvalitetnom surge-u, znas li kako radi MOV? Pusti ti osigurac plus produzni to je slazem se bezveze. Ups ti je u principu surge arrest plus baterija, cak bi se usudio da kazem da je dobar surge bolje resenje od samog UPS-a pricam za entry level upseve ne o stanicama od par hiljada evra.

Poslednja izmena:
Da, fora varistor, zbog naponskih spiceva.

ALI!

Kod nas se masovno prodaju surgevi po 300-400 dinara, koji imaju samo prekidac i osigurac, i to je ono sto ljudi masovno kupuju. Zato sto je jeftino, a i neupuceni su.

Sta zna prosecan covek sta je varistor? Nije ga briga sta je, i ne zna cemu sluzi, ali "na kutiji pise da je za zastitu od groma i napona, a i prodavac nam je rekao".

Na to sam mislio.

Naravno ovi od 400din su bezveze medjutim APC od 20-30evra je vec nesto drugo bolje ce da odradi posao od UPS-a od 80evra sigurno.

U te surge protectore spadaju Sweex koji su vrlo lošeg kvaliteta, najbolja je kombinacija APC surge protect+ neki mustek UPS

Dobar Surge pre UPS-a je izvrsna kombinacija ostavlja dosta lufta da odreaguju zastite.

Poslednja izmena od urednika:
@Tepodong:
Juuuuu, nikako mustek UPS, ali niiiikako! Ili APC ili nijedan, veruj mi, bolje je tako
Za APC surge protect se slazem 100%, mozda i toliko da ti ne treba UPS (sem ako nije APC. naravno🙂)

Poslednja izmena:
Dobar Surge pre UPS-a je izvrsna kombinacija ostavlja dosta lufta da odreaguju zastite.

APC ups , ili APC s. protect+ bilo koji UPS , po mogućstvu ne Sweex

@Tepodong:
Juuuuu, nikako mustek UPS, ali niiiikako! Ili APC ili nijedan, veruj mi, bolje je tako
Za APC surge protect se slazem 100%, mozda i toliko da ti ne treba UPS (sem ako nije APC. naravno🙂)

Sa mustekom imam solidna iskustva, za te pare je super

Sa mustekom imam solidna iskustva, za te pare je super

Ja imam stari Mustek 600VA iz 2002. Mislim da su se tada pravili kvalitetnije, posto sada cujem samo jadikovke i kukumavke na te UPSeve, a mene sluzi, da chuknem vo drvo, fantasticno. Naravno, cetiri godine ima, pa mu je baterija totalno riknula (i na APC-u bi 😉). To je ona od 12V/7Ah. Procitao sam skoro da je neko kupio u MikroPrincu za 10ak evra, pa cu i ja. Inace, pravi surge protect bih stavljao samo na monitore, zvucnike i neke druge tehnikalije... na komp ne bih. Ako ce da rikne od udara groma... ybg. Jako mi je bitna ta osobina sto ima UPS - "odlozeno" gasenje kompa. Dzaba meni peglanje napona (a koliko to uospte i radi surge protect) i zastita od groma, ako napon padne na recimo 180V i meni nestane ceo posao sto sam do tada radio na kompu. Ovako "fino" 😀 napon padne... UPS zapisti, ja dovrsim posao, snimim ga i mogu opusteno da ugasim komp... dok se stanje ne stabilizuje.

Znaci, savetovao bih UPS, neki kvalitetniji naravno. Vredi 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

nikako mi ne ide u glavu taj udar groma ( hvala bogu 🙂 ) .. ako je to veliki pik u naponu zar jednostavnim vezivanjem neke neonske cevi paralelno sa uredjajem ne bi trebalo da se on eliminise ? ta fora se dosta cesto koristi kod mobilnih ecg uredjaja da bi sprecili pregorevanje istih kada se pacijent prati i slucajno upadne u poremecen ritam srca pa mora da opali defibrillator ( reda 1.5 kV i 50A kroz coveka ako se secam dobro za par desetina uS ).. a za padove napona i sl.. moze da posluzi i stabilizator za stare televizore.. )
isto tako zar sve kuce ne bi trebale da imaju neku sklopku ( zaboravio sam kako se zove ) koja izbaci na udar groma.... dal je fidova ili tako nesto... koja bas sluzi za to da se ne bi sprzili kucni uredjaji...

Poslednja izmena:
ok - gde ima da se pazari APC surge protect?

Tiristore nisam rekao da mi je ups neispravan vec da je slab za sadasnju konfu (koja prema onim calculatorima sa sajtova vuce 421W). Tome treba dodati i da mu je vec nekih 5-6 godina (do sad me bogu hvala super sluzio iako je u pitanju Mercury) samo ko sto kiza rece kontam da mu je baterija skroz mrtva :wave:

dr.Tiristore, a sta mislis o ovom APC LE1200I (on bi trebalo da vrsi bas stabilizaciju napona)?

Prilozi

Poslednja izmena:
Samo APC UPS ili nijedan, barem na nasem trzistu gde je APC jedina marka sa koliko-toliko dobrim renomeom. Znam sta pricam, komp mi je iza jednog APC-a (SmartUPS 2200).

Bilo da uzmas UPS ili surge uzmi samo APC. Nemoj da se zezas sa tim stavrima pogotovu ako imas malo skuplji komp. Mene je APC BR800i 2 puta spasao od groma koji je opleo u sbb mrezu pa je samo modem crkao 😀, dok je dvojci mojih komsija u poprilicni deo masine vrisnuo :trust:

Tiristore nisam rekao da mi je ups neispravan vec da je slab za sadasnju konfu (koja prema onim calculatorima sa sajtova vuce 421W). Tome treba dodati i da mu je vec nekih 5-6 godina (do sad me bogu hvala super sluzio iako je u pitanju Mercury) samo ko sto kiza rece kontam da mu je baterija skroz mrtva :wave:

Koji je ups u pitanju?

Evo kako izgleda APC surge unutra:

APC1MOV.GIF

Misko napisah u zagradi Mercury. Nije nesto al ima 10 kila :d Inace na toj tvojoj slici se vidi da ti APC protectori imaju malo vise od samo osiguraca u sebi!!!

A zna li neko kakav je MGE surge? Kupih ga za 1800din pise na kutiji kao fora: leader in ups system protectors bla bla... Cini mi se da nije los..

Nisam 100% siguran ali mislim da je 650VA. Nego da pitam koliki bi mi ups otprilike trebao za konfu koja bez monitora trosi 421W kada je opterecen?!? Kontam da bih trebao da prodam kola da kupim neki APC koji bi to mogao da izgura :S:

Nazad
Vrh Dno