Šta je novo?

Uprljan objektiv, kako da ga ocistim?

Hektor

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2004
Poena
609
:mad: :mad: ne samo sto mi je A510 izgreban, nego mi je neko i umazao staklo na objektivu i to kao da ga je potopio u vrecu sa vrucim cvarcima. Sve sto sam pokusao samo je razmalo mrlju, sta da radim?

p.s. ne pozajmljujte fotoaparat u alkoholisanom stanju

Ako se na fotografijama ne vidi, ne diraj ništa... To je ono što bih ti ja preporučio...

Nabavi onu krpicu za brisanje naochara, ima u svakoj opticharskoj radnji, logichno :)

Poslednja izmena:
Dugo me je nervirao isti problem,iako se na fotografijama nije nista primecivalo.
Resenje sam pronasao u nekakvoj domacoj jeftinoj kopiji`Vileda` krpice.[Predpostavljam da moze i original :)]
Bitno je da ispostujes sledecu proceduru:
Prvo je isperi,pa iscedi onako bas svom snagom,krvnicki.Zatim je protresi i bice skoro suva i taman spremna za svoju misiju :)

Mada je najbolji za odmascivanje objektiva od stakla (ali nikako ne i polikarbonatnih objektiva na jeftinijim aparatima) izopropil alkohol se ne prodaje u apotekama, vec samo obican alkohol (etanol). Zato je jedino resenje naci neki od sprejova (Optil recimo) koji sadrzi izopropil alkohol u sebi (uz druge sastojke) i prodaje se upravo za ciscenje objektiva, naocara, dvogleda itd. Objektivi se najbolje brisu pirincanim papirom koji ne grebe optiku i ne ostavlja vlakna, a u nedostatku dobro dodje i najobicniji toalet papir. Sme se brisati tek kada se uklone masti i proteini sa povrsine stakla (od prstiju, duvanja da se navlazi), jer u protivnom dolazi do grebanja itd.

Rizla...mekana,fina
Ima da se kupi profi papir za čišćenje u jednoj radnji kod Hrama po ceni pet pakli kvalitetnih rizlijua...

Uz miniDV kamericu dobio sam jednu malu "krpicu" (oko 5x5 cm) u najlonskoj kesici koja neverovatno dobro očisti zamašćen objektiv... Čime god drugim da pokušam, samo razmaže a ova krpica ga očisti u dva poteza... Ne znam šta je u pitanju - dok ne dodirneš izgleda kao papir sa svim onim vlaknima, ali kad uzmeš između prstiju shvatiš da je ipak neko platno... Sada se bojim da je negde ne zagubim ili iscepam...
Dobro su ti rekli, potraži nešto slično po optičarskim radnjama. Ja ne bih baš svačim trljao po objektivu...
p.s. Ima li neko ideju kako se zove pomenuti materijal? Kamerica je Panasonic...

vlazne maramice za naocare ili neki od kompleta za ciscenje objektiva

Nazad
Vrh Dno