Šta je novo?

UPOZORENJE! Iskljucenje sa SBB-a zbog Peer-To-Peer programa

Erlik

Slavan
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
309
Ja sam korisnik SBB kablovskog interneta u Kragujevcu i desilo mi se sledece: 27.10 sam iskljucen sa mreze bez ikakvog upozorenja.

Sutradan sam dobio informaciju (posle mog poziva) da sam iskljucen po direktivi iz Beograda zato shto je njima stigao mail upozorenja od strane kompanije "Columbian Pictures" da neko sa odredjene IP adrese (adrese SBB-a koju imaju korisnici kablovskog interneta u Kragujevcu) ostvaruje peer-to-peer vezu i skida film Spiderman 2 (inace taj mail nisam video - samo mi je tako receno). Iskljucen sam zato shto sam po njihovom (u trenutku kada su se oni setili da provere korisnike - posle provere svog maila i razgovora sa ljudima iz Kragujevca) jedini ja koristio peer-to-peer program... i ugasili su me... A da li sam pomenuo da ja taj film nemam?

Cini mi se da se niko nije zapitao da li je moguce da se u medjuvremenu neko ko je (ako je) stvarno skidao Spidermana 2 otkacio... sve u svemu ja nedelju dana nemam net - po kom pravnom osnovu (ugovor sa SBB-om ne pominje zabranu korishcenja bilo kog programa) i sa kojim dokazima ... ja ne znam. Sve u svemu ja sam sad potpisao izjavu u kojoj se kaze da sam ja kao korisnik svestan svojih postupaka i da SBB ima pravo da me iskljuci kad god hoce i da moje podatke da bilo kome... a kako sam obaveshten to ce morati i svi ostali da potpishu.

Zelim samo da upozorim sve na to da bilo ko moze lako da ostane bez inteneta (u najboljem slucaju) ni kriv ni duzan...

U zdravlje!

Poslednja izmena:
Ok... hvala

Ali penta je o tome da ja nemam taj film (a bash zbog njega da me iskljuce) i da po dosadashnjem ugovoru oni to ne mogu da urade... bar kako sam se raspitao kod pravnika!

Poslednja izmena:
Trk po advokata ! Ne salim se, a ni oni nisu prema tebi postupili saljivo.

Stvar je stvarno ozbiljna. I ja mislim da trebaš makar da im pripretiš tužbom.

npetar je napisao(la):
Da si pratio teme na forumu saznao bi za taj slucaj i izvrsio preventivne mere ;)
Evo linka gde sam pisao o tome http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=52946&page=1&pp=30
Elem, iako se velika vecina smejala svemu, krajnje je vreme da se ovakve stvari shvate ozbiljnije...
Poz!

Tamo je bilo reci za IP filtere za eMule koji sprecavaju da ti neko pristupi racunaru... ali administrator kablovske mreze uvek vidi da li koristish p2p vezu ili ne ... i moze da te prekine ako hoce... samo shto on ne zna koristish li ti to u legalne ili nelegalne svrhe... pogotovu ako reaguje posle pola sata

Poslednja izmena:
mislim da im nemoze nista, cinimi se da tamo pise da imaju pravo da te iskljuce tj. raskinu ugovor bez obrazlozenja, jedino sto ti mozes da ih trazis nadoknadu para za ostatak meseca. Mozda bi trebao da se konsultujes sa advokatom, a pogotovo pre potpisivanja ovoga ili onoga ...

Mada da se razumemo sve to sbb moze da radi dok bude monopolista, onog dana kada izgubi monopol....

Da li si skidao neke druge filmove? Sad, ako nisi skinuo Spajdermena, a skinuo si gomilu drugih, onda tesko da nesto mozes da uradis.

Pa pazi posto sada imaju razloga, mogu da ti natovare na gajbu pandure, pa kad ti nadju sve one filmove WICKED produkcije, ima Jena J. da :whip:

A meni se jednom desilo da sam na jednom Bgd provajderu (ciji naziv podseca na ime nase folk pevacice Matovic :D) uzeo karticu za dopunu i dopunio flat. Posto mi se nalog nije aktivirao duze vremena, nazvao sam podrsku da pitam o cemu se radi. Rekli su mi da nazovem za par minuta, da bi videli sa administratorom (?!?!) Posle su mi rekli da ce ovaj put da mi puste nalog, ali da su razmisljali da mi ga trajno zatvore zbog toga sto sam Kazzom skidao Poslednji Samuraj. Kao... dobili su od Warner Bros-a prijavu da ja skidam taj film :S: I pitam ja operatera kako on misli da se ja sa dialup-om upustam u avanturu skidanja filma, kad svuda na ulici moze da se nadje taj film i mislim... koji bi ludak bez prestanka telefonom skidao 4 i vise dana jedan film od dva ipo sata :S: Kaze, "Ne znamo, dovoljno je da ste skinuli i jedan minut filma"

Ajoooooj :wall:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nisam share-ovao Spidermana poshto ga nemam a nikad mi na pamet nije palo da skidam filmove... postoje drugi izvori za to :) a 700 mb je mnogo i za 128kbs (a da ne pominjem da nije ni toliko)

Ma nek me iskljuce ako imaju opravdanih razloga - cvrste dokaze, a ne ako radim shto i svaki drugi korisnik net-a.

Koliko sam upoznat ja sam prvi slucaj u SBB-u da je ovako iskljucen...

@skydiver
... pa ja moram da ih drzim zbog drugara... neka poslacu ih (drugove u plavemu odelu) i tebi poshto znam da si ih pokupio sve od mene :)

Poslednja izmena:
Izgleda da su trazili zrtveno jagnje i sve se prelomilo na tebi, nazalost. Neko je morao, mozda ni kriv ni duzan, da nadrlja i sumnjam da ces bilo sta postici tuzbom jer ces posluziti kao primer da ostali korisnici ne koriste nezakonite radnje.
Ipak, najbolje da odes licno u SBB i sa najodgovornijim licem tamo popricas, i lepo zamolis da te ponovo puste u mrezu. Ako krenes sa psovkama i sl., znas i sam posledice.
Probaj sve fino da postignes, to ti je najpametnije resenje.

Pozdrav!

meni se deslio slicno, ali obrazlozenje je bilo da sam imao preko 600 "konekcija" (u pitanju je Shareaza). Mo's misliti 600 konekcija! Nestao net, ja zvao i rekli mi gore navedeno, ponovo me pustili, ali rekose da smanjim broj konekcija.

Erlik je napisao(la):
Tamo je bilo reci za IP filtere za eMule koji sprecavaju da ti neko pristupi racunaru... ali administrator kablovske mreze uvek vidi da li koristish p2p vezu ili ne ... i moze da te prekine ako hoce... samo shto on ne zna koristish li ti to u legalne ili nelegalne svrhe... pogotovu ako reaguje posle pola sata

Da, ja sam pominjao IP filtere. PTT i SBB su opominjali korisnike isključivo na osnovu prijava koje su dobijali od filmskih kompanija.
Filmske kompanije prate dešavanja u p2p mrežama preko takozvanih Bot klijenata koji izgledaju kao obični korisnici, ali šire loše fajlove, i snimaju IP adrese korisnika koji dele fajlove. Čak nije problem ni skidanje fajlova, nego u deljenju ( kompanija ima dokaz da ti distribuiraš taj fajl - jer ONI skidaju taj fajl od tebe).
Naše provajdere ne interesuje da li ti koristiš p2p, ali ako se RIAA žali i oni bi mogli da imaju probleme (već su dobili opomenu da isključe korisnika - njegovim neisključivanjem sa mreže postaju saučesnici)
Nijedan provajder kod nas ne blokira p2p, ovde su jedini problem neinformisani korisnici.....

Poslednja izmena:
mitar1982 je napisao(la):
Nijedan provajder kod nas ne blokira p2p, ovde su jedini problem neinformisani korisnici.....
mediaworks blokira ;) wireless baje rade na vrhu beogradjanke, uglavnom za firme...

Sad mi je vracen internet ali sam potpisao izjavu pomenutu u prvom postu ovog threada. Ma sve je i ishlo ljubazno a tuzba mi deluje kao preveliko cimanje za par dana nemanja interneta...

Samo opet kazem Spidermana nisam ni delio a oni mi zbog njega natovarishe bedu. Verovatno je neko drugi to radio a kad su se nashi setili da vide ko koristi p2p taj je se vec otkacio i oni naleteshe na mene... u loshe vreme na loshem mestu

Mada mi nije jasno kad znam josh bar trojcu koji ne gase racunare i Soul Seek...

Ne kapiram, mora da stoji IP adresa i vreme kad su te snimili. Provajder na osnovu svojih logova vidi kome je tad bio dodeljen taj IP

Evo našao sam primer jednog takvog maila :

Dear Customer,

We are writing on behalf of Cox Communications to advise you that we have
received a notification that you are using your Cox High Speed Internet service
to post or transmit material that infringes the copyrights of a complainant's
members. We have included a copy of the complaint letter. Pursuant to the
provisions of the Digital Millennium Copyright Act ("DMCA"), which is codified
at 17 U.S.C. § 512, upon receiving such notification, Cox is required to "act
expeditiously to remove, or disable access to" the infringing material in order
to avoid liability for any alleged copyright infringement. Accordingly, Cox
will suspend your account and disable your connection to the Internet within 24
hours of your receipt of this email if the offending material is not removed.

Please be aware that the DMCA also provides procedures by which a subscriber
accused of copyright violation can respond to the allegations of infringement
and, under certain circumstances, cause his or her account to be reinstated.
To do so, however, the response must meet certain criteria. Pursuant to
section (g) of the DMCA (17 U.S.C. § 512(g)), you have the right to submit to
Cox a counter-notification which, to be effective, must include the following
elements:

(a) a physical or electronic signature of the subscriber;
( identification of the material that has been removed or to which access has
been disabled and the location at which the material appeared before it was
removed or disabled;
© a statement under penalty of perjury that the subscriber has a good faith
belief that the material was removed or disabled as a result of mistake or
misidentification of the material to be removed or disabled;
(d) the subscriberÂ’s name, address, and telephone number and a statement that
the subscriber consents to the jurisdiction of the Federal District Court for
the judicial district in which the address is located.

In the event that you submit to Cox a counter-notification that includes these
elements, Cox will forward your counter notification to the complainant and
advise them that Cox will cease disabling access to the allegedly infringing
material in ten (10) business days. Unless the complainant notifies us that it
has filed an action seeking a court order to restrain you from engaging in the
allegedly infringing activity prior to the expiration of those ten (10)
business days, Cox will reactivate your account.

Sincerely,

Cox Customer Security

--- Original Message ---
From: MPAACopyright <[email protected]>
To: Cox Communications Inc. <[email protected]>
Date: Mon, 23 Aug 2004 20:22:39 -0400
Subject: Case ID 8034026 - Notice of Claimed Infringement

[Part 0:0 (plain text)]

MOTION PICTURE ASSOCIATION OF AMERICA, INC.
15503 VENTURA BOULEVARD
ENCINO, CALIFORNIA 91436
UNITED STATES

Anti-Piracy Operations
PHONE: (818) 728 - 8127
Email: [email protected] <mailto:[email protected]>

Monday, August 23, 2004

Name: Cox Communications, Inc.
ISP: Cox Communications, Inc.

Via Fax/Email

RE: Unauthorized Use of Copyrighted Motion Pictures
Reference#: 8034026 (M)
IP Address: 68.12.246.65
Date of Infringement: 22 Aug 2004 08:03:20 EDT (GMT -0400)

Dear Cox Communications, Inc.:

The Motion Picture Association of America (MPAA) represents the following
motion picture production and distribution companies:

Columbia Pictures Industries, Inc.
Disney Enterprises, Inc.
Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Paramount Pictures Corporation
TriStar Pictures, Inc.
Twentieth Century Fox Film Corporation
United Artists Pictures, Inc.
United Artists Corporation
Universal City Studios, LLLP
Warner Bros. Entertainment Inc.

We have received information that, at the above noted date and time, the IP
address 68.12.246.65 was used to offer or to materially contribute to the
offering of downloadable or streaming copies of copyrighted motion pictures.
The title(s) offered included:

28 DAYS LATER

Specifically, we have identified the following material as infringing:

------------------------------
Infringement Detail:
Infringing Work: 28 DAYS LATER
Filepath: 28 Days Later.xl.3ivx-mov.torrent/
Filename: 28 Days Later.xl.3ivx.mov
First Found: 22 Aug 2004 00:03:9 EDT (GMT -0400)
Last Found: 22 Aug 2004 08:03:20 EDT (GMT -0400)
Filesize: 1,425,888k
IP Address: 68.12.246.65
IP Port: 6881
Network: BTPeers
Protocol: BitTorrent

We believe this information should prove sufficient for you to locate the
material complained about herein; however, please don't hesitate to contact us
with any questions or clarification requests you may have.

The unauthorized distribution or public performance of copyrighted motion
pictures constitutes copyright infringement under the Copyright Act, Title 17
United States Code Section 106(3)-(4). This conduct may also violate the laws
of other countries, international law, and/or treaty obligations.

As the owner of this IP address, we request that you immediately do the
following:

1. Notify the end user of the infringement(s).
2. Remove or disable access to the material identified above.
3. Take appropriate action against the account holder under your Abuse
Policy/Terms of Service Agreement.

On behalf of the respective owners of the exclusive rights to the copyrighted
material at issue in this notice, we hereby state, pursuant to the Digital
Millennium Copyright Act, Title 17 United States Code Section 512, that the
information in this notification is accurate and that we have a good faith
belief that use of the material in the manner complained of is not authorized
by the copyright owners, their respective agents, or the law.

Also pursuant to the Digital Millennium Copyright Act, we hereby state, under
penalty of perjury, that we are authorized to act on behalf of the owners of
the exclusive rights being infringed as set forth in this notification.

Please contact us at the above listed address or by replying to this email
should you have any questions. Kindly include the above noted Reference # in
the subject line of all email correspondence.

We thank you for your cooperation in this matter. Your prompt response is
requested.

Respectfully,

Motion Picture Association of America

[Part 0:1 (octet-stream application)] Not displayed

[Part 0:2 (octet-stream application)] Not displayed

E sad vidish - koliko se ja laicki razumem - svi sa kablovkog interneta imaju istu IP adresu ka internetu (ljudi iz Bg-a jednu, mi iz Kg-a drugu, itd...) i svi mi stojimo iza nekih net rutera i racunari korisnika se ponashaju kao u lokalnoj mrezi. To bi trebalo da znaci da bilo ko na netu vidi isti IP broj za bilo kog korisnika "kabla" a administrator u SBB-u moze da vidi ko shta radi od korisnika i ko sa kim ostvaruje konekciju...

Znaci ja imam IP broj za mrezu (jedinstven za SBB) i IP broj za internet (isti za sve ostale korisnike). Oni su gledali ko koristi p2p a niko mi nije rekao da su gledali i sa kim sam ja ostvarivao vezu... jer da su gledali do ovoga ne bi doshlo

Ovo sve znaci da ja ne mogu da drzim neke svoje servere, hub-ove i slicno. A ako bih to zeleo morao bih da doplatim za javnu IP adresu...

Poslednja izmena:
Ne ne. Ne razumeš. Nemamo čak ni dinamičku adresu, odnosno uopšte nemamo realnu adresu. Svi imamo istu.

... a kako to da me startuje lik na mIRCu i pita me koga ja to zezam i koristim vishe nicko-va.. jer nas je bilo 10 sa istim IP brojem... koliko sam ja video svi nick-ovi su bili razliciti likovi iz KG-a...

... i koliko sam se ja raspitao svi sa kabla u istom trenutku imaju istu IP adresu... provericu informaciju tj. da li sam pravilno shvatio administratora.

Miroslav je napisao(la):
mediaworks blokira ;) wireless baje rade na vrhu beogradjanke, uglavnom za firme...
to te je neko slagao,moj ortak ima za svoju firmu preko njih wireless,i ubija se od p2p-a :)

Erlik je napisao(la):
... a kako to da me startuje lik na mIRCu i pita me koga ja to zezam i koristim vishe nicko-va.. jer nas je bilo 10 sa istim IP brojem... koliko sam ja video svi nick-ovi su bili razliciti likovi iz KG-a...

... i koliko sam se ja raspitao svi sa kabla u istom trenutku imaju istu IP adresu... provericu informaciju tj. da li sam pravilno shvatio administratora.

u pravu si...

Erlik je napisao(la):

pazi, na vecini mreza bi te banovali odma zbog kloniranja ;)

Highl1 je napisao(la):
to te je neko slagao,moj ortak ima za svoju firmu preko njih wireless,i ubija se od p2p-a :)
ja sam bio na razgovoru sa njima, i rekose da imaju filtere za to i to ne dozvoljavaju... znaci da me oni lazu :)

mitar1982 je napisao(la):
Da, ja sam pominjao IP filtere. PTT i SBB su opominjali korisnike isključivo na osnovu prijava koje su dobijali od filmskih kompanija.
Filmske kompanije prate dešavanja u p2p mrežama preko takozvanih Bot klijenata koji izgledaju kao obični korisnici, ali šire loše fajlove, i snimaju IP adrese korisnika koji dele fajlove. Čak nije problem ni skidanje fajlova, nego u deljenju ( kompanija ima dokaz da ti distribuiraš taj fajl - jer ONI skidaju taj fajl od tebe).
Naše provajdere ne interesuje da li ti koristiš p2p, ali ako se RIAA žali i oni bi mogli da imaju probleme (već su dobili opomenu da isključe korisnika - njegovim neisključivanjem sa mreže postaju saučesnici)

Zato kada share-ujete filmove, preimenujte svaki fajl u film.avi (MILF.avi :D)
Ne kristite Kazza i ostala ******....

blabla, ponasam se ko necija keva sada... Sta da vam kazem, ako ne znate da radite sa P2P programima nemojte ih ni koristiti

Erlik je napisao(la):
Sad mi je vracen internet ali sam potpisao izjavu pomenutu u prvom postu ovog threada. Ma sve je i ishlo ljubazno a tuzba mi deluje kao preveliko cimanje za par dana nemanja interneta...

Samo opet kazem Spidermana nisam ni delio a oni mi zbog njega natovarishe bedu. Verovatno je neko drugi to radio a kad su se nashi setili da vide ko koristi p2p taj je se vec otkacio i oni naleteshe na mene... u loshe vreme na loshem mestu

Mada mi nije jasno kad znam josh bar trojcu koji ne gase racunare i Soul Seek...

slusaj dzudzubajac nemoj da ofiras ljude! ili nema vise softvera za tebe!!
a sutra opet dolazim da ti uzmem neke filmove da gledam sa djevushkom i skrcacu ti oba racunara ako ne budes imao nesto novo
:crash: xexexe al sam zao a? cujemo se

Jel dosadasnja prica primenjiva i na bittorrent mrezu?

Ma primenjiva je ova priča na sve, poenta je da se ponašate oprezno i da sve fajlove koje skidate/delite preimenujete u, recimo, 1.avi ili još bolje, 1.dat, ili 1.abc. A u stvari je najbolje da ne delite filmove, već muziku, niko neće (za sada ;) ) da vas dira. Ti bot-ovi ne mogu na osnovu bajt-strukture fajla da provale koji je film, već na osnovu imena fajla.

violinista je napisao(la):
Ma primenjiva je ova priča na sve, poenta je da se ponašate oprezno i da sve fajlove koje skidate/delite preimenujete u, recimo, 1.avi ili još bolje, 1.dat, ili 1.abc. A u stvari je najbolje da ne delite filmove, već muziku, niko neće (za sada ;) ) da vas dira. Ti bot-ovi ne mogu na osnovu bajt-strukture fajla da provale koji je film, već na osnovu imena fajla.

WRONG
Nije bitno kako se fajl zove, bar za eMule. Mozes ti da ga nazoveš kako hoćeš, ako neko ima isti fajl, sa drugim nazivom skidaću od obojice.

@Skot
Pročitaj onaj primerak mail-a što sam postovao.

Sad sam video da svi korisnici SBBa imaju isti IP. Ja mislim da i pored toga može da se odredi ko je šta delio na osnovu IP adrese RIAA Bota. Jednostavno se pogleda ko je u to vreme bio konektovan na taj IP. Mala je šansa da dva SBB korisnika iz Kragujevca skidaju isti fajl od istog lika u isto vreme.....

Evo vam jedan link, mislim da može koristiti : http://www.bluetack.co.uk/index.php

Nazad
Vrh Dno