Šta je novo?

Upoznajte GNOME 3

laikexpert

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
319
GNOME Desktop projekat objavio je GNOME 3.0, svoj ​​najznačajniji
redizajn u proteklih devet godina.Revolucionarno novo korisničko okruzenje i
nove mogućnosti za razvojne programere donose ovo kao istorijski trenutak za
besplatan i open source desktop.

gnome3-small_003.png

GNOME projekt je stvorio potpuno novo računarsko iskustvo koje
je dizajnirano za današnje korisnike i tehnologije. Upoznajte GNOME 3.

gnome3-small_001.png

GNOME projekt su započeli u 1997 dva tadašnja studenta,
Miguel de Icaza i Federico Mena Quintero. Njihov cilj: proizvesti besplatno
(slobodno) okruženje radne površine. Od tada, GNOME koriste milioni ljudi sirom svijeta.

Info:
http://www.gnome3.org/
http://www.gnome.org/

P.S.
Long live linux

Poslednja izmena:
Osim malo kozmetike koja je doprinela da lepše izgleda ne vidim neke novine

Da li se zna koja ce biti prva distribucija sa gnome shell?

Fedora.

Cekaj openSUSE bi trebalo u toku ovi dana da izbaci update za 11.4 cini mi se :)

Instalirao, sviđa mi se, još malo da ga doteram i naviknem se, možda i ostane.

Super Fedora 15 ce da ima ovaj novi Gnome koji mi se uopste ne svidja, a Ubuntu 11.04 ima onu svoju budzevinu koja mi se isto ne svidja...

Na login ekranu u Ubuntuu imaš da biraš desktop, samo izaberi Ubuntu Classic Desktop na 11.04 i imaćeš običan Gnome 2.

Na login ekranu u Ubuntuu imaš da biraš desktop, samo izaberi Ubuntu Classic Desktop na 11.04 i imaćeš običan Gnome 2.
to jos samo u 11.04, posle toga, nece vise biti gnome2/gtk2 a samim tim i ta "classic desktop" opcija, vec se ide na gnome3/gtk3 (sa Unity shell-om, a mozda Mark podrzi i Gnome Shell kao opciju, sudeci po njegovim skorijim komentarima).
gnome-shell ima neki fallback mode, koji lici na gnome2/gnome-panel, al nije, vec nesto spetljano samo da moze da radi bez 3d graficke akceleracije i po meni je taj fallback ne upotrebljiv.

Poslednja izmena:
Vizuelno mi se vrlo dopada, kao i svakom kome sam dosad pokazao. Neke navike koje sam usvojio odranije postale su standard sa GNOME 3 izdanjem pa skoro da nisam imao period adaptacije, navescu neke:

- Desktop pc koristim vise puta dnevno, pomalo il' poduze. Paljenje i gasenje pc-a je iako je 2011 godina jos uvek "procedura", iako pricam o vremenu podizanja sistema koje je otprilike 30-ak sekundi za moderna Fedora izdanja + za bios pojede 10-ak sekundi sve me to iritira - nekad kad zelim nesto brzo da proverim, uradim ili vidis nemam to vreme, tako da vec godinama koristim Suspend to RAM mogucnost; Podesio sam i da budim racunar pritiskom na tastaturu da se ne zavlacim pod sto i trazim power dugme na kucistu, a mislim i da sam zaboravio gde je ;-) U slucaju USB tastature dovoljno je da se doda linija:
echo USBx > /proc/acpi/wakeup u /etc/rc.local (Fedora) gde x ide od 0-3 bar vezano za moju plocu
Tako da masinu gasim na Suspend ikonicu (uradi za 1sec) a podizem tako sto lupim na kbd bilo gde i za 2-3 sekunde imam sistem takav kakav sam ga ostavio.
Drzanje PC-a upaljenog ceo dan nije opcija, nakupi se to na mesecnoj potrosnji struje...

GNOME 3 imajuci u vidu laptop korisnike i kao i smartphone korisnike u buducnosti kao default u meniju u gornjem desnom uglu nudi samo "Suspend". Dakle sklonili su "Turn Off" kojem se pristupa tako sto se drzi alt na tastaturi smatrajuci da ce se redje koristiti, po meni sa pravom.

- Workspaces: Kad sam koristio GNOME 2.x stvorio sam naviku da u svakom virtualnom ekranu (8 komada kod mene) drzim iskljucivo po jedan prozor. U prvom ThunderBird, drugom Firefox, trecem Nautilus...poslednjem Eclipse... do njih stizem sa ctrl+alt pa strelicom doputujem :) Bio mi je dotad gubitak vremena alt+tab i jedan virtualni ekran sa gomilom prozora gde sam stalno nesto morao da spustam, dizem pomeram, pa se pojavio onaj nesretni nautilus Spatial View pre neku godinu, uzas...

GNOME 3 kao default ne nudi Minimize/Maximize tako da ce mnogima promeniti navike kod upravljanaj prozorima. I ovde radi lepo ctrl+alt+arrowup/down za menjanje virtualnih ekrana gde korisnik ne mora unapred da im odredjuje broj, nego dinamicki - po potrebi. Moj workflow ostaje nepromenjen i ovde. Dalje, ko ranije nije znao za alt+ctrl+arrow precicu morao je da nabada na panelu polje virtuelnog ekrana - sitno je, novi GNOME ne nudi sitno polje vec citavu krupnu parcelu sa desne strane u tzv Overview modu.

- GNOME 3 - sva podesavanja su sada na jednom mestu (System Settings) dok je nekad postojao podmeni System-> Preferences. Ulazak i izlazak iz OverView moda vrsim sa alt+F1, fokus ide na search polje,kucam ime programa i tako da na taj nacin pokrecem programe koji mi vec nisu u virtuelnim ekranima, ovo je kao alt+f2 (run dialog) plus sto se dobija i pregled radne povrsine. Ulazak i izlazak iz overview moda laptop korisnici mogu postici preko tastature pritiskom na Win key (postavljeno kao default) tako da se moze postici zaista zaista brz rad)

Eto, nije kozmetika ove 3 stvari su promenili :))) Ko hoce da ne menja *svoje* navike koriscenja desktop okruzenja moze pogledati dodatke na:
http://git.gnome.org/browse/gnome-shell-extensions/
Meni nedostaje i voleo bi da naprave da u pozadinu, na kojoj sad vise nema ikona, stope web widget gde ce biti weather report, news, status update sa socijalnih mreza, recent documents, kalendar i slicno - ko je video home ekran Moblin/Meego Netbook UX sistema znace o cemu pricam :)
http://www.allaboutmeego.com/news/item/12232_MeeGo_11_released.php

Mnogo toga nisu stigli da portuju na verziju 3, pa ce se u ovom ili onom obliku pojaviti za 6 meseci:

- weather report/world clock: je bio integrisan na panelu sad ga nema; ceka 3.2 verziju
- screen kbd redizajn: https://live.gnome.org/GnomeShell/Design/Whiteboards/ScreenKeyboard
- gdm redizajn: https://live.gnome.org/GnomeShell/Design/Whiteboards/LoginScreen
- lock screen redizajn: https://live.gnome.org/GnomeShell/Design/Whiteboards/ScreenLock
itd

Poz

Ja sam se zaljubio u Gnome 3, mnogo mi se sviđa, sve je nekako tečno :)

ja sam prvo nedelju dana updateovao kao manijak ovu betu 11.04, sad konacno unity uspeva da radi bez da mi je pola ekrana crno ili da svakih 3 min iskoci prozor da je nesto crashed... no, sad je poceo da radi super, osim sto ponekad kad pustim film zaglavi celu masinu. Mislim mogu da uradim ctrl-alt-1 pa reboot, ali sem toga nista.. digao sam ruke i vratio se na classic ubuntu. videcu kad izadje final, a mozda ipak odustanu od unity kao defaulta.

ne mogu da svarim te lightweight varijante, probao sam onaj e17 (bodhi linux), ali nije to za mene...

gnome 3
Lepo izgleda, probao sam, ne kazem da ista ne valja, samo se ja teze navikavam, videcemo jos , polako.

@Ubuntu korisnici

ne zaboravite da ima i 10.04 LTS verzija, pa ko nece jos uvek da menja graficko okruzenje, LTS mu je opcija do 2013. godine.
ja barem to jos uvek koristim na masinama gde nesto bitno radi, a Natty i Lovelock na drugim samo eksperimentalno.

Poslednja izmena:
Vratio se na Compiz standalone, Gnome 3 još mora da se razvija.

Da li postoje teme za Gnome 3, ako postoje gde mogu da ih nadjem? Trazio sam internetu, ali nisam nista nasao :/

Prilozi

• theme.png
    theme.png
    46.7 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
Nije los Gnome3 definitivno mu treba pruziti sansu, ja bih samo voleo da jos dugo ostane i Gnome2 kao opcija u distribucijama :)

Meni nece da pokrene Gnome 3, vec udje u neki failback mode!? Laptop Acer Aspire 5738ZG.
Red je bio da promene Gnome 2, interfejs je predugo isti.
Unity mi je slican Gnomeu3 i toliko me je nervirao u pojedinim trenucima da sam sada na Kununtu-u 11.04 beta2

Na oficijalnom sajtu ubuntua najavili su za 28.04 download full 11.04 verzije ;)

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    15.6 KB · Pregleda: 63
Jesu, ali neće biti Gnome3 default već Ubuntu Unity.

Ја никако да уочим разлику између Gnome3 и Ubuntu Unity... Зар није то исто, тј. ово друго модификована верзија овог првог? Исто као што се претходно Ubuntu окружење мало разликовало од Gnome2 окружења иако је то у ствари Gnome2? Ал сам га реко...

Nije isto. Na starim verzijama jeste bio gnome 2 koji je naravno bio nešto poboljšan ili ulepšan kao što si mogao i sam da ga doteruješ. INače ubedljivo najlepše default gnome okruženje je na OpenSolarisu.

Gnome 3 je poboljšano (uglavnom estetski gnome 2) ali je prepun bugova.

Ubuntu Unity je zapravo okruženje preneseno sa netbookova i najgore od svega što se veoma teško podešava tj. korisnici su uskraćeni da lična podešavanja nešto slično kao što si ogao Word 2003 da podesiš da izgleda kako ti želiš a u Word 2007 skoro ništa nemožeš da promeniš.

Inače ima najava da Ubuntu Unity i nebude default il id akorisnik može da odluči

Nije isto. Na starim verzijama jeste bio gnome 2 koji je naravno bio nešto poboljšan ili ulepšan kao što si mogao i sam da ga doteruješ. INače ubedljivo najlepše default gnome okruženje je na OpenSolarisu.

Gnome 3 je poboljšano (uglavnom estetski gnome 2) ali je prepun bugova.

Ubuntu Unity je zapravo okruženje preneseno sa netbookova i najgore od svega što se veoma teško podešava tj. korisnici su uskraćeni da lična podešavanja nešto slično kao što si ogao Word 2003 da podesiš da izgleda kako ti želiš a u Word 2007 skoro ništa nemožeš da promeniš.

Inače ima najava da Ubuntu Unity i nebude default il id akorisnik može da odluči

Znaci Gnome3 je poboljsano bagoviti Gnome2.
I ko ebe Unity, ajmo svi na OpenSolaris.

:)

eh da Oracle nije obustavio podrsku i razvoj openSolarisa :( :( :(

Ja sam nekako oduvek preferirao Gnome, ali u poslednje vreme naginjem ka KDE. Linus (cije misljenje se, jel da, ceni) je uvek otvoreno podrzavao KDE.

Mislim da bi zajednicu najbolje bilo da jedan odnese pobedu i da se sve snage usmere na usavrsavanje jednog od ova dva okruzenja

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Linux je oduvek podržavao KDE jer je KDE uvek bio kompletnije okruženje. Mada kako mi se čini gnome3 bi mogao da promeni odnos snaga u budućnosti i da bude unificiran i našminkan sa gomilom aplikacija poput KDE.

Vrh Dno