Šta je novo?

Uporedni test CPU kulera 2009.

E ali najiskrenije, niko ne bi bio razocaran vise od nas da je u pitanju bilo lobiranje. Tako da stvarno ne mislim da je u pitanju bilo "paljenje". Ja sam samo rekao kakav utisak sam imao dok sam citao test.
S druge strane slazem se sa Pecom da novinar vrlo lako moze da se pogubi kod ovolikih testova, ali mislim da onda nije trebalo samo jedan novinar ni da pise test.
IMHO test je nepotpun i zakljucci su nerealni..HR01+, Vendetta2 i TRUE se bukvalno nigde "ne vide" na testu, dok preporuke idu thermaltakeu (poznatom po bucnim kulerima) i sicanom xigmateku. Jos cu samo jedan detalj da napomenem i necu da davim na ovom topicu vise - u testu je receno da HDTS963 ima iste, ili skoro iste, performanse kao HDT 1283. 1283 je na brdo stranih review-a proglasen za vrhunski kuler koji daje performanse bliske onima koje imaju TRUE i Vendetta2 - malo nelogicno zar ne?

Dovoljno je i samo dvije mjerne jedinice obrataja da se odrade npr. 1000 i 1800 rpm. i da se postavi audio zapis kao na frosty-ju i da bude i vise nego dovoljno za neki utisak.

Ma daj ne zezej. Nisu to trebali da rade, jel je logično da ih testiraju na max broju obrtaja, jedino što fali je tabela sa proizvodjačkom deklaracijom buke, ništa više. Svi mi znamo da te deklaracije obično lažu, ali ne može niko na osnovu svog subjektivnom mišljenja da mi kaže koji je cooler bučniji, to bi trebalo da ostane na meni i to je OK.

Znači samo tabela sa deklarisanom bukom i ovaj test bi bio 100% potpun.:wave:

EDIT: Evo sad sam uporedio rezultate TX3 i mog Freezer-a (Frizerke :d) i vidim da je svuda AC bio bolji, e a onda je došla montaža sa ocenama 5:2 za TX3 i cena 2000:3700(ovo je neka glupa cena, ja sam moj platio 2900) takodje u korist TX3 coolera. Ako pogledate cene on je možda i najjeftiniji, a ima solidne performanse što nam nameće da je zaista Best Buy jer nudi najbolji odnos cena/kvalitet

Poslednja izmena:
stavka kao sto je sobna temperatura, tj.temperatura ambijenta je izostala. Da li je prostorija bila klimatizovana ili ne, kolika je bila temp unutar nje je vrlo bitan faktor ukoliko neko zeli da iz testa zakljuci kako bi se kuler ponasao u njegovom ambijentu.
Nivo buke koji proizvodjac deklarise je potpuno bespotrebna informacija, vise bitan detalj je nivo stvarne buke koji se trebao meriti nekim instrumentom i to na razlicitim udaljenostima kulera.
Kad neko kaze, "kuler nije bucan", meni to nista ne znaci...
Ostalo je donekle ok, dalo je koliko-toliko neki uvid u stanje trzistima sa kulerima..

EDIT: Evo sad sam uporedio rezultate TX3 i mog Freezer-a (Frizerke :d) i vidim da je svuda AC bio bolji, e a onda je došla montaža sa ocenama 5:2 za TX3 i cena 2000:3700(ovo je neka glupa cena, ja sam moj platio 2900) takodje u korist TX3 coolera. Ako pogledate cene on je možda i najjeftiniji, a ima solidne performanse što nam nameće da je zaista Best Buy jer nudi najbolji odnos cena/kvalitet

Ono što je meni smešno vezano za taj Best Buy TX3 je da ga u testu na Frosty-ju Xigmatek HDT-S963 (koji mu je najsličniji po konstrukciji i nameni) - cepa ko svinja masan džak u temperaturama - link, a na high obrtajima ima 6dB manje - link - pošto nisu dali low speed podatke za Xigmatek u toj tabeli.

Meni je upravo taj tx3 najproblematicniji:crash:, pored porazavajucih rezultata noctue

^^A zašto nije moguće da je na Frosty-ju bilo lobiranja?!?!?

Ako se rukovodimo tom logikom da ne verujemo ni u šta sem u neke mućke i prevare, onda nama ne vredi ni jedan test. Ajde onda svi da kupimo sve coolere i da izvršimo test sami za sebe, onda ćemo valjda biti sigurni da niko nije lobirao...ili nećemo :trust:

ajd sad realno... zbog čega mislite da je bilo ikakvog lobiranja i da je nagradu dobio TT a ne Vendetta, kad su ionako svi kuleri pokupljeni sa istog mesta? Dobio ga TT ili Vendetta, ista je stvar za firmu koja nam je dala to na test!

Možda treba da pogledate ocenu koju kuler ostvaruje kad je montaža u pitanju?

Uostalom, 500 dinara ne igra ulogu kod recommended nagrade, već samo kod Best buy...

to je karakteristican zvuk fena, tako da je.. bucan

Ja sam ugradio jedan ovakav kuler i nije bas ovoliko bucan. Nije tih, daleko od toga. Na max obrtaja je dosta bucan, ali ovde ima dosta vibracija koje prouzrokuje kontoler ili sta li je vec koji je ispod kulera!

Pojam buke je relativan, i podlozan subjektivnoj analizi, ali mislim da je najvaznija stavka kod uporedjivanja 2 kulera (sa istim rezultatima u hladjenju) upravo maksimalni broj obrtaja ventilatora, kao i gustina finova (listica) kroz koje prolazi vazduh. Shto je RPM manji i manje rqstojanje medju listicima, to je kuler tishi. Shto se RPM-a tiche, chak i kod istog deklarisanog protoka, priznacete da je niskofrekventni huk prijatniji za uvo od visokofrekventnog zujanja.

Poslednja izmena:
Ilidane, zuti karton! Bezobrazan si! Ti stvarno mislis da ne vidim provokaciju u svakom tvom postu?
hahaha... izgleda nisam stavio dovoljno smajlija :d
i nije ilidan nego illidan :)
http://www.benchmark.rs/forum/member.php?u=11323

Dobro illidane...nije stvar u smajlijima nego u dusi. Ja sam ti rekao sta sam imao

opusteno :) zar je bitno ko se reklamira na bencu? nije jeli tako, onda sve je ok.

Bilo bi lepo i pozeljno da me ne pravis budalom: zakuvas corbu i sad bi tako "opusteno" da se izvuces a ja da ispadam budala pred ljudima pa da se pravdam, jer me je neko cimnuo reda radi?

kakvu sad corbu kuvam? i sto te pravim budalom? sad ti mene pravis budalom jer nemam pojma o cemu pricas. poslali mi ljudi post, pa reko da napisem da ima smajlija, nisam ocekivao da me neko shvati ozbiljno, a ponajvise ti koji znas kako bench funckionise. ajde neko ko je juce dosao pa da pomisli ko zna sta iz mog posta, ali ti koji si tu od pocetka... zato i napisah sada da izgleda nisam stavio dovoljno smajlija.

vise bitan detalj je nivo stvarne buke koji se trebao meriti nekim instrumentom i to na razlicitim udaljenostima kulera.

Taj podatak bi bio od vrlo male vaznosti. Ambijentalna buka prostorije u kojoj se testira moze prilicno da se razlikuje od one u kojoj ce boraviti kuler i to je sasvim dovoljno da steknes pogresan utisak o nivou buke. Tu je jos buka koju unosi merni indstrument, a ultra-low noise mikrofoni su prilicno skupi. Tako da se lako moze desiti da na osnovu brojki zakljucis da je kuler tih, a da kod tebe kuci ispadne bucan.
SPCR testira u gluvoj sobi, i to ne savrsenoj, sa opremom od 4k$. Takve ambijentalne uslove je prakticno nemoguce postici u tipicnim kucnjim okruzenima (ne racunam kucna audio studija :)), a jedino takvo testiranje bi bilo relevantno...

I na osnovu brojki ne mozes nista da zakljucis kao ni iz necijih reci da je tih. Ne cuju svi isto i nemaju isti prag osetljivosti na buku. Tester moze da okarakterise neki fan kao tih, a da tebi bude bucan i vice versa...

Poslednja izmena:
Eto...sada josh ispadne da je bolje da se ne meri nikako buka nego ikako :)
Meni bi znachio i subjektivan osecjaj vishe od brojeva sa kutije...a mogli ste makar njih da uzmete. Eto ja sam uzeo HDT 963 samo zbog uveravanja chlanova da je tx3 buchniji...znachi po meni je BEST BUY posle ove diskusije xigmatek.....

edit: ja lichno za skuplje nemam ni zhelje ni potrebe...

Poslednja izmena:
Nisam rekao da je bolje da se ne meri, vec da informacija o decibelima nije bas korisna. ;)
Relativno ok resenje bi bilo kacenje klipova na YT u dobrom kvalitetu sa 1m razdaljine u sto tisoj prostoriji.

Poslednja izmena:
Taj podatak bi bio od vrlo male vaznosti. Ambijentalna buka prostorije u kojoj se testira moze prilicno da se razlikuje od one u kojoj ce boraviti kuler i to je sasvim dovoljno da steknes pogresan utisak o nivou buke. Tu je jos buka koju unosi merni indstrument, a ultra-low noise mikrofoni su prilicno skupi. Tako da se lako moze desiti da na osnovu brojki zakljucis da je kuler tih, a da kod tebe kuci ispadne bucan.
SPCR testira u gluvoj sobi, i to ne savrsenoj, sa opremom od 4k$. Takve ambijentalne uslove je prakticno nemoguce postici u tipicnim kucnjim okruzenima (ne racunam kucna audio studija :)), a jedino takvo testiranje bi bilo relevantno...

I na osnovu brojki ne mozes nista da zakljucis kao ni iz necijih reci da je tih. Ne cuju svi isto i nemaju isti prag osetljivosti na buku. Tester moze da okarakterise neki fan kao tih, a da tebi bude bucan i vice versa...

Al´ga ... :S:

Sve ovo može da se kaže i za temperaturu - u prostoriji u kojoj ste testirali kladim se nije bila kontrolisana temperatura - neki se vrteo u 2 po podne neki u dva ujutru - možda je uključena klima pa ugašena - sve ovo može da napravi po nekoliko stepeni razlike - posebno u full load-u.
Pa onda pasta - dal je ista količina paste stavljena - dal je isto "legla" i razmazala se - dal´ je tačka u sredinu, linija po dužini ili nešto treće - nebitno - idealni uslovi ne mogu nikada da se obezbede !

To što ne mogu da se obezbede idealni laboratorijski uslovi nije razlog da se jedan prilično bitan elemenat testa potpuno izostavi.

Da li ima nekoga ko je spreman da plati 20 i više € za vazdušni kuler, a da mu nije centralno pitanje buke ?

Poslednja izmena:
Svakako je korisnija informacija nego da je nikako nema ;)
Montiranje je isto tako subjektivno pa za njega postoji skala, to isto je trebalo da postoji za buku (minimum, zbog nedostatka pro opreme).
U vise navrata sam govorio da je coolere jako tesko realno uporediti i da se ne treba gledati svaki stepen kao jedino merilo.
BTW, zasto TRUE nije testiran sa 2 fana?

Taj kuler ce svakako biti tisi od box-a, pitanje je samo koliko.

Ako nekome znaci to sto ce da procita 23dB za jedan kuler vs. 26 za drugi i da na osnovu toga odluci, neka mu bude. ;)

I 'ozbiljan' kupac nece na osnovu jednog testa da odluci o kupovini, vec ce "prevrnuti" sajtove i forume. Ako se vecina testova poklapa, a ostali tvrde suprotno, onda je lose odradjen test, los setup, neogovorajuci uslovi etc.

Poslednja izmena:
Pa ako je to 'testirano' a ne prepisano sa kutije, naravno da ce da znaci, jer tih 3db znaci skoro duplo vecu buku.

Taj kuler ce svakako biti tisi od box-a, pitanje je samo koliko.

Ako nekome znaci to sto ce da procita 23dB za jedan kuler vs. 26 za drugi i da na osnovu toga odluci, neka mu bude. ;)

Box i nije toliko bučan.

Neko se odluči za kuler zato što je 2 stepena razlika u full loadu - zašto misliš da je smešno da nekome 3dB pravi razliku ?

Nisam rekao da je smesno, nego da je bitno u kakvim uslovima je to izmereno.

Isto kao i temperature...
Identicna kolicina i nacin stavljanja paste, identican pritisak, identicna sobna temperatura itd ne mogu biti obezbedjeni.

ja se izvinjavam ako je neko iz onog mog posta sa smajlijima pomislio da je cooler master potplatio bench za ovaj test. nisam ni mislio da sam ja kao neki vazan faktor ovde na forumu da se na moje postove tako gleda. a i mislio sam da je valjda svima jasno da bench nije takav, barem ga ja tako ne dozivljavam (nadam se da ne gresim).

Ma nije problem, niti neko eksplicitno istice da su rezultati koje je Bench plasirao, lobirani.
Problem je samo manjkavost testa, odnosno otsustvo bilo kakvih , cak i subjektivnih rezultata o boci.
A slozicemo to je veoma neophodno za iole ozbiljan test, kakav je ovaj.

Nazad
Vrh Dno