Šta je novo?

Upomoc!

Popokatepetl

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2002
Poena
604
Naime, imam WIN 98 OS koji sam morala nedavno da preinstaliram. Tom prilikom sam najvjerovatnije izvrsila neki pogresan izbor (lokacije, tastature itd), jer su mi svi fajlovi u cijim nazivima sam koristila nase fontove sada nedostupni. Odnosno prikazuju se ali ne mogu manipulisati njima (error 1026). Pokusala sam ponovnu instalaciju tako sto sam stavila tastaturu na hrvatski i jedina razlika bila je prakticno ta sto umjesto prvobitnog s( imam s a ne | ili tako nesto. Podesila sam i podrsku za Central Europian jezike, ali nista. U jednom trenutku jedan fajl je profunkcionisao, pa opet sve po starom. Sta da radim, ne znam kako je Win prvobitno bio podesen, a nemam ni prethodnu postavku. Kad mi se podize sistm imam poruku o nekoj 855 kodnoj strani itd. Postoji li nacin da ovo ispravim i koji. Hvala :)

Popokatepetl je napisao(la):
Naime, imam WIN 98 OS koji sam morala nedavno da preinstaliram. Tom prilikom sam najvjerovatnije izvrsila neki pogresan izbor (lokacije, tastature itd), jer su mi svi fajlovi u cijim nazivima sam koristila nase fontove sada nedostupni. Odnosno prikazuju se ali ne mogu manipulisati njima (error 1026). Pokusala sam ponovnu instalaciju tako sto sam stavila tastaturu na hrvatski i jedina razlika bila je prakticno ta sto umjesto prvobitnog s( imam s a ne | ili tako nesto. Podesila sam i podrsku za Central Europian jezike, ali nista. U jednom trenutku jedan fajl je profunkcionisao, pa opet sve po starom. Sta da radim, ne znam kako je Win prvobitno bio podesen, a nemam ni prethodnu postavku. Kad mi se podize sistm imam poruku o nekoj 855 kodnoj strani itd. Postoji li nacin da ovo ispravim i koji. Hvala :)
Pa osnovno pravilo je da se ne koriste nasa slova u nazivima fajlova. Bas zato sto ce to da prodje na jednom sistemu, a na drugom nece.
Evo sta bih ja pokusao.
Stavio bih Linux na posebnu particiju (naravno) i probao bih rename svih tih fajlova. Mozda bi tada moglo.

Re: Re: Upomoc!

kustera je napisao(la):
Stavio bih Linux na posebnu particiju (naravno) i probao bih rename svih tih fajlova. Mozda bi tada moglo.
ma prebacio bih disk u silicon graphics ili mac :beat:

Re: Re: Re: Upomoc!

Filo je napisao(la):
ma prebacio bih disk u silicon graphics ili mac :beat:
ti se sprdaj, ali ovo stvarno moze da resi problem....

Samo se vi zezajte. Na disku imam cca 200 Mb prostora, pa i pored najbolje volje ne bih mogla da mu uvalim jos i Linux. Sem toga to rucno preimenovanje bi bio, bojim se jalov i mukotrpan posao. Mislila sam na neko podesavanje mozda koje ce stvari vratiti u normalu. A ako nema pomoci, nema, sta da se radi :(

Hvala svima.

nemoj da se predajes tako lako... ako pazljivo procitas postove sa onog linka koji sam postovao - videces da je jedan od predloga da se te fajlove pokusasa preimenovati u xp-u - znaci skines svoj hard i odneses ga kod nekog ko ima instaliran winxp pa probate da ih reimenujete

samo jos jedan savet... za reimenovanje nemoj koristiti windows commander vec windows explorer

Pokusaj, da ponovo instaliras Windows ali ovoga puta postavi u Regional Settings Slovenian (slovenacka podesavanja). Nailazio sam na ovakav problem cesto prilikom kopiranja fajlova preko mreze (sa masine na masinu). U vecini slucajeva ovim Slovenackim podesavanjima je problem bio resen. Ali, desavalo se da ponekad ni to nemoze da resi problem (kuka i motika).

Da li znas sa kojim su jezikom (tastaturom) davana imena tim file-ovima. Mozda nije hrvatski, pa ti zato nije upalilo to sa reinstalacijom. Treba potrefiti koji je, pa staviti da ta tastatura bude default. U principu, intaliraj windows sa podrskom za sve jezike na koje "sumnjas", pa menjaj default tastature dok ti ne dozvoli npr. kopiranje file-ova.

ZoNi je napisao(la):
eh... ovo moram da dodam: nizasta nemoj da koristis WinCmd :p
Jel ti to ozbiljno??? :rocket:

Uspjela sam, uspjela :D Instalirala sam ponovo WIN, stavila pod regional settings i language slovenacki i sve se vratilo u normalu.

Hvalaaaaaa.

Uspjela sam, uspjela :D Instalirala sam ponovo WIN, stavila pod regional settings i language slovenacki i sve se vratilo u normalu.

Hvalaaaaaa.
Moja preporuka ti je da sad lepo rename-ujes sve fajlove koji imaju nasa slova da se
1. ovo ne bi ponovilo (iako sad znas resenje)
2. da bi neko drugi kome eventualno posaljes fajl mogao da ga otvori...

kustera je napisao(la):
Moja preporuka ti je da sad lepo rename-ujes sve fajlove koji imaju nasa slova da se
1. ovo ne bi ponovilo (iako sad znas resenje)
2. da bi neko drugi kome eventualno posaljes fajl mogao da ga otvori...
+ ubuduce izbegavaj sve nestandardne karaktere u nazivima imena fajlova da se istorija ne bi ponovila :)

Hvalaaaaaa.
Nemoj hvala, nego pice da platis...:)

Nazad
Vrh Dno