Šta je novo?

UPOMOC!! Problemi, particije,prepoznavanje itd...

mali11030

Slavan
Učlanjen(a)
22.07.2007
Poena
309
LJUDI POMAGAJTE AKO BOGA ZNATE!! DODJE MI DA POLUDIM i bacim ceo komp kroz prozor jer vise nista nema smisla na njemu od kad....

Uvod:
imao stari maxtor ATA 80GB i bio maltene pun (star je sigurno 3-4 godine) a pre toga imam racunar od kad znam za sebe, znaci tih 80GB je SVE STO SAM IKAD SKINUO I SACUVAO KAO NAJVAZNIJE!! NAJVISE SLIKE I MUZIKA (sigurno 60Giga muzike)!!!!!!!!!!! KOLEKCIJA muzike koju sam skupljao godinama (maltene od osnovne).
I kupim Novi VECI hard seagate 320GB baracuda sata2 i onda...

PROBLEM:
Hteo sam da dignem win na seagate. Pokrenem instalaciju i ne znam ni sam koji mi je bio *urac kad sam izbrisao particiju NTFS sa MAXTORA!!!! AAAAAAAAAA! shvatim sta sam uradio i NE FORMATIRAM I NEDIRAM GA VISE!
Instalirao win na seagate radi sve!
ALI JA OCU PODATKE SA MAXTORA!!!
PROBLEM 2!
ploca iz konfiguracije NECE DA MI PREPOZNA MAXTORA KAO SLAVE, A kad ga stavim kao master win. ga uopste NEVIDI!!! Tj. u biosu mi pise primari master maxtor... secundar je DVD-rw third Seagate, ali win mi ne vidi maxtora.
OK!
A kad je maxtor slave odma kad podize sistem pise uncompatible drive... i nece uopste da ga vidi...
PROBLEM 3
KAKO DA VRATIM PODATKE! DALI uopste mogu da koristim oba harda(ne logicno mi je da ne moze). i posto mi win ne vidi maxtora kako da vratim te podatke iz dosa ili ne znam ni ja...
UGLAVNOM, nista mi nije vaznije nego da vratim te podatke a dali cu posle toga moci da ga koristim kao drugi disk nije bitno!

i usputno pitanjce: da li je normalno da od 320 GB harda ja na raspolaganju imam 298, znaci ajde da zaokruzim 20Gb NEMA!!! pa nije malo! maxtor od 80Gb je imao 78 to je samo 2, kako ovaj moze da gubi 20!!!!

IZVINITE NA DUGOM POSTU ALI POSTAO SAM OCAJAN ODAVNO.

Poslednja izmena:
LJUDI POMAGAJTE AKO BOGA ZNATE!! DODJE MI DA POLUDIM i bacim ceo komp kroz prozor jer vise nista nema smisla na njemu od kad....

Uvod:
imao stari maxtor ATA 80GB i bio maltene pun (star je sigurno 3-4 godine) a pre toga imam racunar od kad znam za sebe, znaci tih 80GB je SVE STO SAM IKAD SKINUO I SACUVAO KAO NAJVAZNIJE!! NAJVISE SLIKE I MUZIKA (sigurno 60Giga muzike)!!!!!!!!!!! KOLEKCIJA muzike koju sam skupljao godinama (maltene od osnovne).
I kupim Novi VECI hard seagate 320GB baracuda sata2 i onda...

PROBLEM:
Hteo sam da dignem win na seagate. Pokrenem instalaciju i ne znam ni sam koji mi je bio *urac kad sam izbrisao particiju NTFS sa MAXTORA!!!! AAAAAAAAAA! shvatim sta sam uradio i NE FORMATIRAM I NEDIRAM GA VISE!
Instalirao win na seagate radi sve!
ALI JA OCU PODATKE SA MAXTORA!!!
PROBLEM 2!
ploca iz konfiguracije NECE DA MI PREPOZNA MAXTORA KAO SLAVE, A kad ga stavim kao master win. ga uopste NEVIDI!!! Tj. u biosu mi pise primari master maxtor... secundar je DVD-rw third Seagate, ali win mi ne vidi maxtora.
OK!
A kad je maxtor slave odma kad podize sistem pise uncompatible drive... i nece uopste da ga vidi...
PROBLEM 3
KAKO DA VRATIM PODATKE! DALI uopste mogu da koristim oba harda(ne logicno mi je da ne moze). i posto mi win ne vidi maxtora kako da vratim te podatke iz dosa ili ne znam ni ja...
UGLAVNOM, nista mi nije vaznije nego da vratim te podatke a dali cu posle toga moci da ga koristim kao drugi disk nije bitno!

i usputno pitanjce: da li je normalno da od 320 GB harda ja na raspolaganju imam 298, znaci ajde da zaokruzim 20Gb NEMA!!! pa nije malo! maxtor od 80Gb je imao 78 to je samo 2, kako ovaj moze da gubi 20!!!!

IZVINITE NA DUGOM POSTU ALI POSTAO SAM OCAJAN ODAVNO.

Samo polako, nema razloga za ovoliku nervozu, sve se da ispraviti.
Najpre da ti poželim dobrodošlicu na forum.

Da ti prvo odgovorim na poslednje pitanjce: Da, normalno je, pošto formatiran hdd od 320 GB daje korisnog prostora 298 GB. "Smanjenje" prostora je proporcionalno veličini harda, pa tako moj hard od 750 GB daje korisnog prostora u iznosu od 698 GB.
Odgovor na drugo pitanje: Da li si instalirao Win na Seagate. Ako jesi, pozajmi od nekog eksterni rek, spakuj maxtor-a u njega, priključi ga preko usb-a, instaliraj neki softver za povrat podataka, skeniraj hard u reku, a onda pokušaj da povratiš podatke.
Predlog: R-Studio (demo se skida sa net-a, licenca se kupuje ili "nabavi").
Ako ti nešto nije jasno piši.
Poz

Poslednja izmena:
Za podatke sa maxtora koristi recover my files odlično radi spasao mi je glavu prošle nedelje. A što se tiče prepoznavanja maxtora probaj da skineš dvd i na tu granu da staviš hdd i vidi da li će tako da fercera.

ma na loci ima 4sata slota i SAMO JEDAN ata! znaci da hdd kabl ide iz harda u cd( a isto je i iz cd-a u hard...)

JOJ

sad samo moram da nabavim taj rack, samo sto ne znam ni kako to izgleda nit sam ga koristio a kamoli znam nekog ko to ima...

Dobro barem ima spasa...

jel da?

1 ATA slot podržava 2 device-a. Probaj da staviš hard sam na IDE granu, ali obavezno u BIOS-u podesi da ti primary boot device bude SATA Seagate, dok sa Maxtor-om probaj master ili slave varijantu, ali da bude sam na grani (bez rezača).
HDD usb rack, ima ga svaka IT firma, najjeftiniji su reda veličine 15-ak evrića, ali pazi da bude sa ATA interfejzom. Vidi da ti neko pozajmi, pa hard u fioku, sve to na comp i čupaj podatke.

Jedan od programa:
Easy Recovery Pro

P.S. Saljem i na mail ako je hitno.

@mali11030
Da li si nesto uradio i spasao podatke ?
Ako nisi,a posto imas dovoljno veliki disk ( 300GB ) kloniraj sadrzaj sa Maxtora na jednu particiju na Seagateu pa onda eksperimentisi sa raznim programima.U tom slucaju ako nesto krene
naopako,imas u rezervi "original" na Maxtoru.
Paket alata sa Hiren´s Boot CD-a ti moze dosta pomoci.

@mali11030
Da li si nesto uradio i spasao podatke ?
Ako nisi,a posto imas dovoljno veliki disk ( 300GB ) kloniraj sadrzaj sa Maxtora na jednu particiju na Seagateu pa onda eksperimentisi sa raznim programima.U tom slucaju ako nesto krene
naopako,imas u rezervi "original" na Maxtoru.
Paket alata sa Hiren´s Boot CD-a ti moze dosta pomoci.

Kako to da kloniram? jer ima neki program za to....
sad skidam sa u torreta taj boot cd pa da vidim sta tu ima

Hvala svima na pomoci moj hard je spashen!,):D:D:D

Uspelo je tek kad sam iskljucio CD sa hdd grane (nemam pojma zasto) i onda sam koristio get my files back NTFS i tako uz par sati kopanja spasio sve (ja barem mislim) al tu ima toliko muzike da ne znam dal je sve ok (nadam se da jeste) za svaki slucaj nediram maxtora jedno mesec dana i ako je sve ok onda u da ga formatiram i sve ce valjda biti cool!

HVALA OPET, ostaje jos jedan problem al to cu u drugu temu (vezano za divix).;)

Vrh Dno