Šta je novo?

Upomoc, gubim pamet!

misao

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2008
Poena
304
Ne mogu da ukapiram sta se deshava:
Imam novi WDC WD3200AAJB, sa meni neshvatljivim problemom:
Imao sam dve particije: C od 100 gb i E od 150 gb.
D je drugi HDD (neki Maxtor), F je treci HDD (takodje neki Maxtor).

Kopiranje sa i na sve particije OSIM NA E radi kako treba.
Kad kopiram nesto na E, treba mi 10 puta vise vremena, nesto se zamislja, pa staje, pa nastavlja...
Nije bitno da li kopira gif od 5k ili iso od 650Mb, sve traje uzasno dugo.

Ok. Prebacim sve sa E na druge diskove, Acronisom obrisem particiju, napravim novu, ovog puta extended i napravim dva logical drive-a: E (80gb) i G (70gb).

Na G kopiram kako treba, na E OPET ISTO!

Mislim, mozak mi je u loopu, nemam ideju :wall:
A vi?

Možda imaš loše sektore. Odradi neki scan pa proveri. Ili možda konflikt sa labelama, probaj da preimenuješ E na neku drugu.

Jok more. Nov disk, al' probao svejedno. Zdrav & citav, barem sto se tice bad sectora.

Promenio slovo, rebutovo. Nista.

Evo kako izgleda kopiranje:

Dakle kopiram isti fajl, sa istog (fizicki drugog) diska na tri razlicite particije na WD-u.

Na E, totalni zbun: kopira dve sekunde, pa pet do deset razmislja.
Na C, pichi, ne pita.
Na F, zaleteo se i pred kraj stucnuo i ponovio tri puta isto kao na E.

I tako stalno, sa razlicitih lokacija, sa razlicitim fajlovima...

Sve particije frishko defragmentovane, tek da se zna...

Xebote! Sad sam uzeo cetvrti, novi HD, iskopiracu tamo sve sa svih diskova i ponovo cu da formatiram.
Zaglavio sam se totalno. :rupa: Mnooogo me nervira. :mad:

Dakle, jesam li ja lud, ili tu ima jos nesto?

Vec prilikom prebacivanja na novi privremeni (takodje WD) HD, primetio sam da je na pocetku sve bilo ok, ali kako se broj iskopiranih fajlova povecavao, tako je dolazilo do DRAMATICNOG pada performansi: sve vreme mi je pri ruci test file od 700mb; na pocetku se prebacio za nesto manje od 20 sec, kad se na disku naslo 12gb i oko 55000 fajlova, trebalo mu je preko tri minuta!

Identicna stvar se desila i kad sam krenuo da vracam fajlove na novoformatirane particije: sto vise fajlova, sve vece usporenje!

Sve radim sa klot windowsom, pogaseni svi moguci servisi, iskljuceno indexiranje, ne radi ni anti virus.

Any ideas?

P.S. Spremam se da uradim isto (backup/format/vracanje svih fajlova) na jednom od Maxtora, zivo me zanima da li ce da se ponasa kao i WD...

Elem, Maxtori, ista stvar: sve ide lepo do jedno 50.000 fajlova, a onda pocne da umire...

Lupajuci glavom :wall: po forumima sirom mreze, naidjem na TeraCopy:

TeraCopy is a compact program designed to copy and move files at the maximum possible speed, providing the user a lot of features:

* Copy files faster. TeraCopy uses dynamically adjusted buffers to reduce seek times. Asynchronous copy speeds up file transfer between two physical hard drives.
* Pause and resume file transfers. Pause copy process at any time to free up system resources and continue with a single click.
* Error recovery. In case of copy error, TeraCopy will try several times and in the worse case just skips the file, not terminating the entire transfer.
* Interactive file list. TeraCopy shows failed file transfers and lets you fix the problem and recopy only problem files.
* Shell integration. TeraCopy can completely replace Explorer copy and move functions, allowing you work with files as usual.
* Full Unicode support.

Free for Home Users .

:banana: Yeehaw! :banana:

Sve radi kao zmaj! Transfer ne pada ispod 30mb/s.

Po ko zna koji put mi je Windows oteo komad zivota.
Dal' cu ikad nauciti!?! :lupko:

Over and out. :wave:

ovo mi je zanimljivo:

* Shell integration. TeraCopy can completely replace Explorer copy and move functions, allowing you work with files as usual.

znaci radi u pozadini, bez zasebnog pozivanja programa?

Pravo da ti kazem, ne znam. Skinuo sam odande "free for home" verziju i deljem nesto jace od 500 gb tamo/vamo po diskovima :whip:

Overio sam da se u kontekstnim menijima pojavila stavka TeraCopy, ali ona u mojoj verziji poziva (doduse minimalni) program...

Mozda taj Pro...

A kopiranje iz Total Commandera jel radilo sporo? Jel može nekako TeraCopy da poboljša kopiranje i u njemu? I šta mislite koje je najbolje podešavanje za BufferSize?

Jesi li probao da instaliraš novije drajvere za čipset? Možda ti treba i noviji BIOS za ploču.

Poslednja izmena:
Commander radi potpuno isto, dakle sto vise fajlova, sve sporije kopira.

Bios poslednji koji ima na Asusu, reinstalirao sam i ceo chipset i Intel 82801db ultra ata controller, sve sam radio cega sam se setio...

Buffer size (kako ja kapiram) ima smisla samo do kolicine (velicine) bafera na disku na koji kopiras, evo zivog testa:

buffer=256kb speed=5-7Mb/s
buffer=512kb speed=6-9Mb/s
buffer=1Mb speed=8-13Mb/s
buffer=2Mb speed=9.5-16Mb/s
buffer=4Mb speed=12-18Mb/s
buffer=6Mb speed=14-22Mb/s

Merenja su odokativna, trenutno kopiram gomilu muzike, pomeram klizac i posmatram brzinu koju pokazuje TeraCopy... Ali i na 6mb vidim brzine ispod 12, dakle shareno je...

Opet, to su sve mp3 fajlovi velicina od 2,5 do recimo 6mb, mozda bi rezultati bili konzistentniji kada bi se kopirali veliki komadi od po par stotina mb...

Sa druge strane, evo malo egzaktnije slike: iako sam kopirao na wd2500JB koji ima bafer od 8mb, najbolji rezutati su se pokazali sa velicinom TerraCopy bafera od 2mb:

Krenuo sam od 256, stigao do 12, ali sam posle 4mb poceo da dobijam rupe i preskoke...

jel mi se cini ili ti je temp HDD-a 62'C? :)

Uuuu, pa to ne može da valja...hladi to, nabaci mu neki vent, umreće ;)

Hahah, sokolove oci :d

Stajao je pored kompa, na stolu, a kopirao je 110Gb u kontinuitetu...
I ja sam ukapirao tek kad sam napravio screenshot, pa sam ga namestio bolje i poterao ventilator u njegovom pravcu... Brzo je opanuo na 50c :)

Samo da prijavim da je otprilike mesec dana posle zapocinjanja teme, stari dobri Asus P4G8X odapeo, i to je prvo pojavio BSOD sa raportom da je IDE :wave: a u narednih nekoliko restarta, i ostale komponente su redom :wave: :wave: :wave: :wave:

Daklem, eto resenja glupavog problema...

A sad malo da se 'falim, pazarila se nova mashina, detalji u "moja mashina".
:banana::guitar::happy::guitar::banana:

Nazad
Vrh Dno