Šta je novo?

Upload

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Mesecima, godinama mi jedna stvar nije jasna a nikako da pitam.

Kada saljem nekome neki fajl, dakle kada uploadujem, UVEK se salje u zavisnosti od velicine fajla neka "kolicina" VISE - znaci, konkretno malopre sam slao ZIP fajl velicine 1.72MB a on je slao 2.2MB.

U cemu je stvar, sta to ide preko zakacenog fajla?

Verovatno zahtevi za uploadom,tj. saljes fajl u delovima od po npr. 64kB pa dok nagura sve pakete prikaze tako...
E sad mozda gresim, ali treba da je to to 🙂

Evo Miroslav te pitao jel mail u pitanju. Ako jeste tu se vrsi binary to ascii conversion (koliko se secam 🙂) i zbog toga su fajlovi u mail-u uvek veci nego sto jesu zaista. Ako ti se to deshava prilikom uploada na neki ftp npr. onda ne znam shta je u pitanju, to nikad nisam ni video u zivotu 🙂

prilikom slanja bilo cega mailom dolazi do konverzije 8->7 bita i zato je fajl uvek za otprilike osminu veci...

Nije baš samo do principa 8>7 bita, i svakako nije do 1/8 veći. U svakom slučaju dobijaš overhead zbog kodiranja MIME-om (ili uuencode-om). Zna da bude i do 40-50% više od veličine samog fajla. Zato koristiš yEnc i dobiješ 3-5% veći fajl nego inače.
BTW to ti se ne zove upload.

Ok, rekao sam upload onako, bezveze... u svakom slucaju shvatili ste sta sam hteo da pitam. I da, bas sam hteo da kazem da se poveca daleko vise od 1/8.

A sta je yEnc?

Pa oduvek je i kod direktnog slanja modemom postojao neki deo podataka koji su bili CRC, tako da je uvek ispadalo vise nego sto je sama velicina fajla.

Nazad
Vrh Dno