Šta je novo?

Upisivanje kursa

SCurkovic

Poštovan
Učlanjen(a)
29.11.2016
Poena
51
Poštovani članovi foruma,

Zadnjih, paa recimo 4 meseci intenzivno učim Javu. S obzirom da je termin "učim" veoma rastegljiv, malo bih pojasnio. Uglavnom, pratim Stanfordova predavanja od A do Š (i veoma sam blizu tog "Š"), pod tim podrazumevam temeljno i predano čitanje knjige koja prati predavanja, zapisivanje svake bitnije reči profesora, redovno pisanje domaćeg/assignmenta/svih ostalih handouts koja su obavezna itd. Stvarno sam temeljan tj. koliko je to moguće. Pored toga čitam još 2-3 knjige koje koje su vezane za Javu i algortime i strukturu podataka.

Upoznao sam se sa dosta koncepata koji se objašnjavaju u knjigama (obejkti i klase, rekurzija, polimorfizam, oop, abstrakcija, generalizacija, information hidnig itd), ali nisam siguran u sebe, u smislu da li treba da odem na neku kurs da mi neki predavač to uživo objašnjava i daje realne primere zadataka koje se pojavljuju svakodnevno u "real-life" situacijama...ili treba da nastavljam ovako sam i online...

S tim u vezi, imam nedoumicu oko upisivanja jednog intenzivnog tromesečnog kursa (u attachmentu) za razvoj mobilnih aplikacija. U pitanju je kurs gde se u prvom delu uči Java, a u drugom (većem) delu uči se o Androidu i samom razvoju aplikacija. E sad, ja o ovom drugom delu nemam pojma tj. nisam se nikad bavio time, a u prvom delu dosta stvari već poznajem i još uvek ih učim i vežbam ih svaki daan...

Bilo bi dobro ako bih mogao da čujem/pročitam neka vaša mišljenja o tome da li vredi upisivati ovakav kurs u mojoj situaciji. Verujem da je nezahvalno pitati ovako nešto jer je moje (ili bilo čije) (ne)znanje vrlo teško skalirati i izmeriti na nekoj skali znanja...Ali ako uzmem da mi je cilj da nadjem za pocetak neku ne plaćenu praksu u firmi koja koristi Javu, možda je to neka osnova da čujem vaša cenjena mišljenja...

P.S.

Da bih upisao ovaj kurs, morao sam da uradim ulazno testiranje na kojem sam imao 80% uspešnosti. S obzirom da sam imao relativno visoku ocenu mogu da preskočim kurs "Uvod u programiranje" koje škola nudi i koji je preduslov za gore pomenuti kurs.

Prilozi

• Sadrzaj kursa.pdf
    369.6 KB · Pregleda: 114
Ma jok, nego nadji na netu Gradle tutorial (uglavnom se placa, ali mozes da se "snadjes" ako znas na sta mislim). Prouci to. Skini i instaliraj Android Studio (IntelliJ IDEA). Mozes koristiti Subversion (SVN) ili Git. Najpoznatija Git online riznica je Github, personal projekti su besplatni. Ne moras kaciti kod bazu na net ali nije lose da to uradis da steknes iskustvo kako se to radi u firmama i kako se razvijaju javni projekti (Open Source).

Kreiraj novi projekat, probaj da napravis neku prostu igru. Slobodno pogledaj savete na netu, ali gledaj da razumes logiku programa. Ako mislis da si u stanju da napravis sam igru (lines fazon ili trojke) onda prioni sam na posao.

Ovo ces isto raditi u sklopu kursa samo sto ces platiti nekog da ti pomaze da to lakse savladas.

Edit: Ovo mi je gugl ispljuno na prvu: https://spring.io/guides/gs/gradle/#scratch

Poslednja izmena:
ne znam koja je skola u pitanju, ali kursevi umeju da budu dobri posto ti pomognu i upute te sta da radis i kako da radis, ali posle naravno moras sam

nevezano za kurseve

jedina prava uloga skole je organizacija i motivacija, a to ces na kursu sigurno dobiti

ako uzmes sam da radis nesto, mozda ces da uradis za jedan dan 5 lekcija, pa onda sledeci dan uradis jos 3 i onda pomislis kako si uradio 8 lekcija pa mozes malo da odmaras

i tako vremenom sve vise odmaras i izgubis kontinuitet

tu uskace skola, ne da ti prenese znanje, nego da te ohrabri da radis konstantno i pomogne ti da to ostvaris

tako da ko kaze da kursevi nisu dobri generalno, nije prosao metodiku nastave informatike ili bilo koju metodiku nastave

e sada da li su dovoljno dobri da od tebe naprave ono sto ocekujes, to je vec drugi problem, posto si u tom pitanju umesan i ti kao spoljna varijabla

mogu da podelim sa tobom svoje licno iskustvo posto idem na swift kurs u crossoveru

iskreno, radili smo i vise nego sto sam ocekivao i radimo to dosta dobro, swift je za mene jedno novo iskustvo i imam jako pozitivne utiske sto se tice celog koncepta jezika, razvojnog okruzenja i samog programiranja u njemu
ali, kako sam i ja sam varijabla u toj prici, to sto uporedo idem na fakultet, cesto i subotom, dosta doprinosi tome da nemam vremena da se toliko bavim swiftom kao kada su trajala prva dva meseca obuke
ranije sam imao vremena da se iskljucivo posvetim tome, ali sad i ne bas toliko, ali recimo ovih par dana sam bolestan, imao sam vremena, seo i napisao neku aplikaciju koja mi je pala na pamet
tako da, ako neko ume lepo da ti prenese znanje, sigurno ce ti znaciti, ali samo ako i sam budes u stanju da to ispratis i radis sam kod kuce
ja licno smatram da cu posle kursa morati da sednem i da napisem nekoliko aplikacija, da bi mi stvari oko povezivanja sa bazama, povlacanje json i ostalih stvari usle u rutinu, ali zbog toga sto mi to nije uslo u rutinu ne mogu kriviti kurs ili nekog drugog, vec moram da uradim jos primera

Poslednja izmena:
iskreno mi se dize kosa na glavi od pogresne upotrebe termina IT u domacim medijima i na ovim prostorima, tako da izbegavam da se obazirem na bilo kakve izvore koji ponavljaju tu gresku

iskreno sajt i cela prica mi deluje jako neozbiljno, gomila bespotrebnog teksta bez konkretnih informacija, formular za plakanje

pitanje glasi: Da li trenutno studirate IT smer na nekom fakultetu? Da li ste zavrsili IT smer na nekom fakultetu?
moj odgovor na to je ne, zato sto zavrsavam CS, a ne IT, ali u formularu nemam opciju to da napisem i kada ne zaokruzim IT, onaj sa druge strane misli da sam ko zna ko, posto verovatno ni sam nije upucen u grane racunarstva, a meni principi ne dozvoljavaju da zaokruzim IT, kada znam da je termin pogresno upotrebljen i da to nije ono sto studiram

Poslednja izmena:
Jel ova itoubke ima neku dozvolu za rad, nesto? Cudno mi je veoma, ja mislim da oni pecaju ljude sa ovim dizajnom, ljudi ce pomisliti da ljudi direktno iz vlade tu rade... :D

Sinoc je bila emisija na studiu b o ovom programu.

Radi se o programu Vlade za prekvalifikaciju ljudi koji nisu iz IT struke, polaznici bi placali maximum 100e, ostatak finansira drzava, ideja je da se obezbedi kurs u trajanju od 2-4 meseca, koji bi polaznicima dao neke osnove za dalje učenje programiranja. Još se ne zna tačno kakav će biti program kursa, pominje se Informatika ad kao organizator nastave za Bg, za Novi Sad nisam zapamtio kako se zovu. Ima detaljnije po netu koga zanima.

http://www.novimagazin.rs/ekonomija...-ucestvuju-na-konkursu-za-it-prekvalifikaciju

sve u svemu jako neozbiljno i preterano frljanje terminima

Obrisao sam post da se ne bi opet potezalo to pitanje, ali evo pošto si već odgovorio da ne deluje bezveze:

Ne znam nikoga ko je postao programer tako što je išao na neki kurs. A vi?

sto vise citam taj oglas, sve vise mi se gadi

klasicna posledica needukacije i shvatanja racunarstva zdravo za gotovo
culo se za neki termin IT, pa hajde da nam se sve zove IT, toga sad treba, hajde da pravimo instant strucnjake

strucnjak je neko ko je prosao najvise nivoe obrazovanja, a takvi nivoi ne postoje iz grane racunarstva koja se zove specificno IT, ona se zavrsava posle osnovnih studija, mada negde vestacki postoji i na masteru

u ovoj drzavi uopste ne postoji edukacija o tome sta je zapravo racunarstvo, cime se bavi, koje su njegove grane i sta svaka podrazumeva

i dalje vlada misljenje da je to nesto jako lako i da se samo klikcu neki dugmici i da se strucnjak postaje preko noci posle nekih kurseva

i onda ce posle toga da se dobije masa kucaca koda, koji ce da smanjuju cenu rade ljudima koji su posvetili svoj zivot i studije racunarstvu

nama niko ne nudi da se prekvalifikujemo u hirurge i pravnike za tri meseca, jer je jelte to cenjeno i ozbiljno, ali zato ovu struku moze svako da omalovazava i ponizava, a zbog ove struke postoji svet kakav danas poznajemo

Malo je glupo porediti struku sa pravima i medicinom, jer od prava i medicine ipak direktno zavise ljudski zivoti(od prava i vise od ljudskih).

Slazem se da je svet takav kakav jeste danas zbog CS-a, ali opet ne zavise direktno ljudski zivoti, narocito ne od ovih sto zavrse kurseve.

Ti sto zavrse kurseve se posle toga mahom bave Web developerstvom, aplikacijama za android, neki krecu u ozbiljnije programiranje ali je sve to u velikoj vecini daleko od direktnog uticanja na zivot, ne racunam olaksavanje zivota aplikacijom kao direktno uticanje.

Ovi kursevi sto se upisuju su samo uvodi u programiranje za c,c++, java ili koji god vec konkretni jezik, nemaju oni veze sa Racunarskom naukom(CS).

Zna se sta se upisuje za ljude koji zele da uce CS, ima i kod nas dosta dobrih fakulteta za to.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

ma smeta mi ta cela prica pod imenom "prekvalifikacija" propracena pricom ministarke da nam trebaju "it strucnjaci" pa oce tako da ih pravi

ne smetaju meni kursevi ili ljudi koji ce to pohadjati

pravo i medicinu sam dao onako, ne mozemo da se prekvalifikujemo ni u filozofe ili sociologe

To narodu lepo zvuci, zato se tako i prica :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Prilozi

• Podaci o izvodjacima obuka - prekvalifikacije final.xls
    79 KB · Pregleda: 68
Posto ima 250 casova, 100e ti dodje 0.4e po casu, pa sam proceni da li vredi :)

kad sam vec ovde, jel bio neko na onim comtrade obukama

code by comtrade se zove... program mi je delovao ok, ali onda sam video onu uzasnu reklamu, pa ne znam sta da mislim

Poslednja izmena:
Irone bio si u 1. krugu ? Kakva je struktura ljudi koji su bili sa tobom u tom 1. krugu ? Koje su im bile kvalifikacije ?

Irone bio si u 1. krugu ? Kakva je struktura ljudi koji su bili sa tobom u tom 1. krugu ? Koje su im bile kvalifikacije ?
Prvi krug je online, rade se razni testovi. Minimum je srednja škola i da nisi studirao programiranje

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Aha, znači ne postoje statistički podaci o stručnoj spremi polaznika ?

Samo su ih testirali iz engleskog jezika? To mi je malo čudno obzirom da je za programiranje bitna i matematika...trebalo je da ubace i test matematike

Ne.. test engleskog je eliminacioni, ko ne polozi ne gledaju dalje. Ima raznih testova, logika, psiholoski testovi i sl...

Vrh Dno