Šta je novo?

Upis u srednju shkolu!

Lepo je rekao jedan profesor iz moje srednje: ''Vi u tehničkim školama učite da razmišljate, a gimnazijalci uče da uče.''

Stvar je u tome što su na prvoj godini fakulteta gimnazijalci u prednosti zbog mnogo boljeg znanja matematike i fizike, a to što mi imamo nekakvo znanje vezano za elektrotehniku pomaže nam jedino u OET-u. voodoo_ reče da učenici srednjih elektrotehničkih škola tu nisu u prednosti jer se uči od nule... da, uči se od nule, ali za OET je jako važan način razmišljanja. Konkretno, gimnazijalcima ne bude toliki problem elektrostatika, ili magnetizam, ali puknu kada vide šemu. Da nije tako OET ne bi bio toliko provikan kao ekstra težak na ETF-u (nije da se hvalim, ali ja ga položio bez problema i bez nekog preteranog učenja, i smatram da je OET relativno lak).

E sad, posle kada je sve više predmeta direktno vezanih za elektrotehniku, gimnazijalci već počinju da primaju taj, nazvaću ga, ''elektrotehnički'' način razmišljanja, i zadržavaju svoje dobre radne navike, a mi iz srednjih elektrotehničkih škola uglavnom ne uspemo da primimo te njihove radne navike... i zbog toga stajemo. A dobre radne navike i kvalitetno učenje su najmanje 80% položenog ispita.

U srednjim tehničkim školama je teško za*ebavanje i zezanje... (naravno, ima i rada), steći ćeš extra ortake... ali nema devojaka (neka neko ne pomisli da to nije važno, važno je i to jako). Steći ćeš kao nekakvo zvanje (znanje) sa kojim baš ništa posebno ne možeš da postigneš, imaćeš + na faksu jer će u početku biti stvari koje znaš, ali te stvari čine 1% svega, a mučićeš se sa matematikama i sa teškim nedostatom ozbiljnih radnih navika.

U gimnaziji ćeš definitivno mnogo više učiti i raditi, steći ćeš ok prijatelje, ali ono što je jako važno bićeš i među devojkama, svakodnevno. Nećeš imati diplomu na kojoj će pisati šta si po struci, ali pošto danas malo šta smisleno možeš bez faksa, biće ti svejedno. A i kada ti piše struka u diplomi srednje, a ne misliš da studiraš, opet si u istom ****** kao i da ne piše. Kada dodješ na fax, možda ćeš se prvi semestar čuditi nekim stručnim stvarima, ali pošto se radi sve od nule, brzo ćeš sve pohvatati, pa i taj čuveni način razmišljanja. A radne navike koje stekneš će ti na fakultetu biti zlata vredne čak bih se usudio reći i da su te radne navike presudne za kvalitet i dužinu studija.

@kutija

eeee... da si video kakve su bile laboratorije u Tesli, u vreme kada smo ti i ja bili u srednjoj (ne znam kako je sada). Laboratorijske vežbe se rade u parovima, svaki par za svojim stolom ima jedan ili dva unimera, osciloskop, i to ispravan, generator funkcija... onaj ko želi može baš puno praktičnih stvari da nauči.

Poslednja izmena:
Lepo je rekao jedan profesor iz moje srednje: ''Vi u tehničkim školama učite da razmišljate, a gimnazijalci uče da uče.''

ja mislim da je ovo 90% tachno... svaki moj drug koji je otishao u gimnaziju je uchio napamet i to je sve zaboravio sledece nedelje, ja eto ne bi da se hvalim ali to nikad do sada nisam radio, em oduzima mnogo vremena em evo sad prijemnog, ja malo ponovim i nauchim teoriju iz srpskog i ja sam spreman... dok onaj i odlichan mora sve iz pochetka :wave:

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, a onda se jednog dana zaposliš i vidiš da ćeš morati da učiš gomilu novog za taj konkretan posao, a većinu starog da okačiš mačku o rep...

ja mislim da je ovo 90% tachno... svaki moj drug koji je otishao u gimnaziju je uchio napamet i to je sve zaboravio sledece nedelje, ja eto ne bi da se hvalim ali to nikad do sada nisam radio, em oduzima mnogo vremena em evo sad prijemnog, ja malo ponovim i nauchim teoriju iz srpskog i ja sam spreman... dok onaj i odlichan mora sve iz pochetka :wave:

e vidis iz nekog drugog ugla je to 90% pogresno!

slazhem se sa vama ali zar nece na ET fakultetu bolji biti onaj iz ET shkole??? Meni je brat (ne rodjeni) sad 5 godina elektrotehnichkog fakulteta smer elektronika (smer ili shta je vec :S). I on mi je rekao da su u pochetku mnogo bolje prolazili ovi iz elektrotehnichke shkole nego oni iz gimnazija :)d) i da je njima (on je ishao u gimnaziju) gimnjazijalcima bio pochetak jako tezhak dok su ovi veoma lako to prolazili...

Sada ne moze nikako da bude 5. godina ;) (mada je totalno nebitno, verujem da ga nisi izmislio)

Elem, ja sam diplomirao pre nekih pola godine (uz redovnih, starih 5 godina).
Prvo da vidimo sta znaci "u pocetku" su bolje prolazili... U pocetku kao prvih par meseci do prvog roka, u laboratoriji itd. ili na ispitima?
Vidis, iz mog iskustva vecina Teslasa je obnovila prvu, a ljudi koji su izvukli uslov su uglavnom bili gimnazijalci... E sad, u moje vreme je bila neophodna jedna mata za uslov, mozda je sa novom kombinatorikom drugacije (tu mislim da mozda vise ljudi iz et skola uspe da prodje).
Sto se pocetka kao predavanja, vezbi i laboratorije tice, tu im jeste lakse, pogotovo u lab. Ne znam sta bih radio (dobro, znam, preterujem malo) da mi par na lab. vezbama nije bio iz et skole... pa donekle je tacno da se i sa gradivom bolje snalazio, cak mi je kad smo prvi put izlazili na OET nesto objasnjavao sto nisam stigao da pogledam... OET je polozio 3 meseca pre nego sto sam ja diplomirao.

ja sada zavrsavam prvu godinu na etfu,tako da mogu dosta da pricam o tome ko je sa kakvim znanjem dosao tamo.

ja sam iz gimnazije (prirodno matematicki,naravno) i to dosta jake (treca).dosao sam na etf bez ikakvog znanja iz elektonike,malim znanjem iz programiranja,ali dobro potkovan iz matematike i fizike.na prvim casovima OETa likovi iz tehnickih skola su se uglavnom smejali osnovama i pricali kako nista nece morati da uce za te ispite.posle prvog kolokvijuma je mozda par ljudi iz tehnickih skola imalo vise od 50% dok su ljudi iz gimnazija imali daleko bolje rezultate.o matematici,fizici i programiranju ne vredi ni pricati kako su prosli.nikada mi nije bilo jasno sta su radili te cetiri godine kada su izasli sa tolikim (ne)znanjem.

potpuno suprotna pica ide ljudima iz matematicke gimnazije.vecina zaista otkida sve ispite (mada ima ljudi koji se bas i nisu snasli,ali oni bas i nisu u vecini).mislim,ta gimnazije je ipak malo specificna i verujem da nije bas za svakoga,ali meni je sada mozda malo zao sto je ja nisam upisao pre pet godina (mada opet,verovatno gresim).

u svakom slucaju,posto je za svakog ko zeli da ima makar malo pristojni zivot fakultet imperativ,zaista ne vidim ko bi sa malo mozga i dovoljno novca da ga roditelji izdravaju jos koju godinu,upisao neku tehnicku skolu.ako mislite da cete neko ozbiljno znanje steci u srednjoj skoli sto se tice kompjutera (cesto cujem gluposti kako ljudi misle da ce nauciti projektovanje hardwarea u nekoj srednjoj ili visoj skoli),grdno se varate.jedino sto mozete posle tih skola je da uzmete srafciger i da ceo zivot odvrcete tih dvadestak srafica koliko ih ima u prosecnom Pcu.

...Ne mislim da je gimnazija BASH TOLIKO teshka ali frka mi je rly oko daljeg shkolovanja neshto se desi NE DAj BOZHE i shta sam onda? nishta...
...
;)

Nemoj nikako da bezis od toga zato sto ti je frka (ni sada ni u zivotu), jer kao sto je speeder rekao to zvanje ti nece mnogo pomoci, uz minimalno vise znanja (koje je btw nadoknadivo) iz odredjene oblasti. Vidim da se ovde svi slazu (ja mozda i ne toliko) da u gimnaziji dobijes radne navike, a to ti je mnogo bitno posle, ne samo za faks, mnogo vise za zivot, tako da izbor izgleda nije toliko tezak.
P.S. Ako hoces posle srednje da palis napolje mislim da ti je ubedljivo najbolja Matematicka gimnazija (ali si zakasnio na prijemni:wall:).
:wave:

u svakom slucaju,posto je za svakog ko zeli da ima makar malo pristojni zivot fakultet imperativ,zaista ne vidim ko bi sa malo mozga i dovoljno novca da ga roditelji izdravaju jos koju godinu,upisao neku tehnicku skolu.ako mislite da cete neko ozbiljno znanje steci u srednjoj skoli sto se tice kompjutera (cesto cujem gluposti kako ljudi misle da ce nauciti projektovanje hardwarea u nekoj srednjoj ili visoj skoli),grdno se varate.jedino sto mozete posle tih skola je da uzmete srafciger i da ceo zivot odvrcete tih dvadestak srafica koliko ih ima u prosecnom Pcu.
Cekaj, mozda sam ja pogresno procitao ovu recenicu, ***** je ko upise srednju tehnicku, a ti sa gimnazijom si baja?Mozda sam lose protumacio?

Poslednja izmena:
Ja ne znam kakva je situacija po beogradskim gimnazijama, ali ko je zavrsio krusevacku, nije se pokajao. Sirina koja se dobija je neopisiva. Pored socijalnih vestina, sticu se i druge. Po meni filozofija i logika su jedni od nezamenljivih predmeta, koji mnogo uticu na nacin na koji covek razmislja... Latinski bi opet svako trebao makar malo da zna, a onome kome ce trebati na poslu je neophodan. (Medicina, biologija, cak i hemija).

To sto ima puno devojaka je samo +... Grafit na ekonomskoj sve govori:

Pazi komsija, i nije bas tako. Seti se sa koliko su upisaviali zadnji prirodni smer. Recimo da nisi morao da radis prijemni a da si vrlo dobar i upadas. Mada moja generacija pokupila krem i sve se to pocistilo do kraja II. Mada dobio sami takve zamlate da veruj mi ne znam sta sam ucio prosle nedelje. Jednostavno kad imas nekog debila boli te tuki, moljakas, uvlacis se u bulju i prolazis nekako.

A tu logiku, psihologiju i ta ****** kladim se da sad ne znas ni 10%.Ajde sta je Metodologija :D?

Suma sumarum, mozda lici da je gimn njesra ali u principu je ladovina. I da te boli tuki zavrsavas je sa samo 20min dnevno nad knjigom. Jedino ako nisi bas mrmot....

Cekaj, mozda sam ja pogresno procitao ovu recenicu, ***** je ko upise srednju tehnicku, a ti sa gimnazijom si baja?Mozda sam lose protumacio?

nisi dobro shavtio.baja si kada zavrsis fakultet.sa srednjom skolom si,kao i sa gimnazijom,niko i nista (ako planiras da se bavis nekim legalnijim poslom).poenta je bila da ce ti sa gimnazijom biti lakse na faksu,da ces imati mnogo vece znanje iz opste kulture,i da ce imati nesto zensko u svojoj okolini.malo li je?

nisi dobro shavtio.baja si kada zavrsis fakultet.sa srednjom skolom si,kao i sa gimnazijom,niko i nista (ako planiras da se bavis nekim legalnijim poslom).poenta je bila da ce ti sa gimnazijom biti lakse na faksu,da ces imati mnogo vece znanje iz opste kulture,i da ce imati nesto zensko u svojoj okolini.malo li je?
Inace na ETF-u nevidjeno treba opsta kultura, a ne osnovi iz analogne i digitalne elektronike, telekomunikacija, nebitno? A ja ne znam sto cim krene prica o skoli svi se vataju za te ribe? Bilo je i u Tesli zenskaraca :smash: :d :d Priznajem da ce biti lakse zbog toga sto gimnazijalci "nauce da uce" ali da sedim tamo 4 godine i drkeljisem predmete od kojih mi pola nece nikada trebati (ako se gleda na ETF, VETS ili sl.), a pritom ne daj Boze da ne mogu da upisem nista zbog neceg vandrednog, sta onda? Sta sa gimnazijom?Po meni je elektrotehnicka sigurniji potez u svakom slucaju. :wave:

Da pojasnim ovu misao, čisto da ne bude pogrešno protumačena (ako već i nije): ono ''uče da uče'' ne znači da uče samo da bi nešto učili i sutra zaboravili, već da steknu odlične radne navike.

Sve je to lepo, a onda se jednog dana zaposliš i vidiš da ćeš morati da učiš gomilu novog za taj konkretan posao, a većinu starog da okačiš mačku o rep...
Upravo tako.

@SINTER

Iz tvog posta bi se dalo zaključiti da ni jedan učenik elektrotehničke škole nije završio ETF.
Problemi kod ljudi iz tehničkih škola su slabije znanje matematike, slabije radne navike (po stoti put) i nešto jako važno: kada na početku semestra vidiš sve one stvari koje već znaš i kada krene žvakanje od nule, sve ti deluje lako i opustiš se... a to je kobno. Drug iz srednje i ja smo OET spremili za nedelju dana... teško da bismo to uspeli da se u srednjoj elektrotehničkoj školi baš ništa ne radi.

@StR4j0

Hajde da prospem još malo svojih iskustava (a mogu slobodno da počnem i sa: ''during the war...'' :D).
Kada sam završavao osnovnu znao sam da želim elektrotehniku, i ništa drugo. Bio sam odličan u osnovnoj, ali ono, uvek na granici 4.50. I pred upis sam imao dilemu da li da konkurišem u Tesli ili da ipak probam u Končaru. Dilema je bila zbog toga što su Teslu upisivali učenici sa boljim uspehom (kad je bolja škola :) sad ću popiti ban od kutije :d), a ja nisam bio siguran da li ću uspeti. I onda prelomim, zagrišću Teslu, pa ili ću se zadaviti ili je svariti... desilo se ovo drugo :)
Zatim, kada sam završavao srednju imao sam dilemu da li upisivati ETF ili višu. Tada i nije bilo toliko teško upisati ETF, ali zna se koliko ga je ''lako'' završiti. A posebno je bio problem u tome što je nakon prve godine bio izbor između energetike i svih ostalih odseka (pravila se rang lista po uspehu studenata), a ja ni po koju cenu nisam želeo da budem banderaš (energetičar), prosto taj odsek mi nije zanimljiv, a mrsko mi da učim nešto što me ne zanima. Dok na višoj... mogao bih opušteno da upišem odsek koji sam želeo. Međutim, opet se zainatim i kažem sebi da mogu da izguram ETF, što sada i činim. Ne mogu reći da mi ide sjajno, ali odustati neću, nikada!
Ako si spreman da trudiš, ako imaš dovoljno inteligencije (ne sumnjam da imaš), onda se nemoj plašiti teških stvari. Uhvati se u koštac sa njima i bori se.

@svi
Izvinjavam se što davim sa ovolikim postovima :wave:

pa vidi se koliko je opsta kultura nebitna posto si upotrebio u istoj recenici bilo koji oblik prideva zensko (pa cak i zenskaraca,sta god to znacilo (pretpostavljam da ste ko u zatvorima imali par femeniziranih likova koje ste pocastili tim nazivom:D)) sa imenicom Tesla:p.ne ide to zajedno.slazem se da si u boljoj situaciji sa zavrsenom srednjom nego sa gimnazijom,ali ta situacija je toliko bedna da i nije vredna razmatranja.a i rekao sam pre dva posta kako prolazi ljudi iz tesle na etfu (cast izuzetcima,ali su oni zaista retki).cak i na prijemnom retko ko je uspeo da prebaci 80p,a iz moje gimnazije je vecina imala preko 90.

ono sto je najbitnije u srednjoj skoli/gimnaziji je da se stekne barem neka osnova za fakultet,da se stekne drustvo i da se jure te zene od kojih ti ,koliko vidim, toliko bezis.u svim tim stavkama gimnazije su neuporedivo ispred tehnickih skola (dobro,drustvo je vec diskutabilno,ali meni svakako vise leze ljudi iz gimnazija) tako da neko ko misli da je u dovoljno dobroj materijalnoj situaciji da ne mora da ima full time posao za vreme fakulteta i da je dovoljno vredan i inteligentan da zavrsi neki pristojniji fakultet,nema sta da radi u srednjoj skoli.

@Speeder
nisam nikako to hteo da kazem.ali cinjenica je da na pocetku studija,najbolje prolaze deca iz matematicke,pa iz standardnih gimazija,pa tek onda iz tehnickih.i ja kada sam upisao faks prvih sest meseci sam bio dosta iza ljudi iz matematicke po pitanju matematike i programiranja.sve se to sustigne posle par meseci (posle prvog semestra),ali mi je bilo dosta teze na pocetku nego njima.otprilike mislim da je slicna situacija u odnosu gimazija vs tehnicka skola kao u matematicka vs obicna gimazija.

edit
svaka ti cast ako si dao OET sa sedam dana ucenja.

Poslednja izmena:
Prochitah svashta ovde i posle svega mogu reci, da po pitanju matematike u Somboru tehnichka je imala, a ima i dalje najstrozije profesore. Shto se radnih navika tiche ja sam uchio redovnije u tehnichkoj nego moji drugovi iz gimnazije. Neko reche nedostatak zhenski, e tu je upravu na nas 30 u razredu jedna zhenska, ali vec naredne godine u smer saobracajni tehnichar se upisalo od njih 30, 25 zhenski, a i NU tehnichari su imali oko pola zhenski. A ove mladje generacije su relativno poravnate po M/Z pitanju. Sve u svemu mozda je gimn. bolja u BG-u, ali u Somboru sve shkole su tu negde osim tekstilne samo se postavlja pitanje koga shta zanima. I program Matematike i Srpskog je idntichan za gimn. i tehnichku, jedina razlika je shto je meni matimatiku predavao Stajin Goran i nauchio me dosta.
Tako je bar ovde u Somboru, za ostala mesta nemam pojma ;)

Poslednja izmena:
Pazi komsija, i nije bas tako. Seti se sa koliko su upisaviali zadnji prirodni smer. Recimo da nisi morao da radis prijemni a da si vrlo dobar i upadas. Mada moja generacija pokupila krem i sve se to pocistilo do kraja II. Mada dobio sami takve zamlate da veruj mi ne znam sta sam ucio prosle nedelje. Jednostavno kad imas nekog debila boli te tuki, moljakas, uvlacis se u bulju i prolazis nekako.

A tu logiku, psihologiju i ta ****** kladim se da sad ne znas ni 10%.Ajde sta je Metodologija :D?

Suma sumarum, mozda lici da je gimn njesra ali u principu je ladovina. I da te boli tuki zavrsavas je sa samo 20min dnevno nad knjigom. Jedino ako nisi bas mrmot....

Jeste... 55 je bio minimum za prirodni... Ali svi koji su imali ispod 70 su ili promenili skolu, ili su dobri i dovoljni...

Sto se tice metodologije... Koju definiciju hoces, posto ih ima oko 9~12...

pa vidi se koliko je opsta kultura nebitna posto si upotrebio u istoj recenici bilo koji oblik prideva zensko (pa cak i zenskaraca,sta god to znacilo (pretpostavljam da ste ko u zatvorima imali par femeniziranih likova koje ste pocastili tim nazivom:D)) sa imenicom Tesla:p.ne ide to zajedno.slazem se da si u boljoj situaciji sa zavrsenom srednjom nego sa gimnazijom,ali ta situacija je toliko bedna da i nije vredna razmatranja.a i rekao sam pre dva posta kako prolazi ljudi iz tesle na etfu (cast izuzetcima,ali su oni zaista retki).cak i na prijemnom retko ko je uspeo da prebaci 80p,a iz moje gimnazije je vecina imala preko 90.

ono sto je najbitnije u srednjoj skoli/gimnaziji je da se stekne barem neka osnova za fakultet,da se stekne drustvo i da se jure te zene od kojih ti ,koliko vidim, toliko bezis.u svim tim stavkama gimnazije su neuporedivo ispred tehnickih skola (dobro,drustvo je vec diskutabilno,ali meni svakako vise leze ljudi iz gimnazija) tako da neko ko misli da je u dovoljno dobroj materijalnoj situaciji da ne mora da ima full time posao za vreme fakulteta i da je dovoljno vredan i inteligentan da zavrsi neki pristojniji fakultet,nema sta da radi u srednjoj skoli.

@Speeder
nisam nikako to hteo da kazem.ali cinjenica je da na pocetku studija,najbolje prolaze deca iz matematicke,pa iz standardnih gimazija,pa tek onda iz tehnickih.i ja kada sam upisao faks prvih sest meseci sam bio dosta iza ljudi iz matematicke po pitanju matematike i programiranja.sve se to sustigne posle par meseci (posle prvog semestra),ali mi je bilo dosta teze na pocetku nego njima.otprilike mislim da je slicna situacija u odnosu gimazija vs tehnicka skola kao u matematicka vs obicna gimazija.

edit
svaka ti cast ako si dao OET sa sedam dana ucenja.
Ispade da si ribe jurio samo u svojoj gimaziji? :smash: :trust: Devojku sam nasao na drugom mestu, naravno ne u Tesli :)smoke:), tako da ne znam sto jurenje riba i zensko drustvo mora da bude iskljucivo po skoli? A sta su zenskarci necu ni da ti objasnjavam, za'ebano ti je to :-devil-: :dSve u svemu,svako ima svoje misljenje, logicno, ali ne kajem se zbog skole koju sam zavrsio, kako ce biti dalje videcu ;)

Poslednja izmena:
Jeste... 55 je bio minimum za prirodni... Ali svi koji su imali ispod 70 su ili promenili skolu, ili su dobri i dovoljni...

Sto se tice metodologije... Koju definiciju hoces, posto ih ima oko 9~12...

A 90o cak sam video i sa 45.......Sto je zaista tuzno, jednoj hemijskoj isto toliko treba.

Sedma gimnazija,prva generacija,prirodni smer,minimum 37 bodova:D:D:DPA vi vidite kakve su sve njuske upisale

Kao sto sam i rekao: UPASTI ne znaci ZAVRSITI!

Hej da se ne lazemo ni u srednjoj a posebno na faxu ne uci se ono sto ti treba u praxi tako da upisite ono gde cete uzivati najvise... a potrebno znanje i tako morate da pokupite na drugom mestu... napr. ko je jos postao extra programer na nekom faxu... how yes no :D... da nauci neke osnove da ali to je sve...

e poslushao sam vash savet i konkurisao sam za gimnaziju za prirodno matematichki smer, javicu vam sigurno kako sam proshao

Samo da napomenem da je vecina vukovaca iz srednjih skola imalo manje poena od mene iz matematike na prijemnom na ETF-u... Ja sam imao 40... Dok ih je vecina imala oko 20~25... Skola i prosek su u sustini nebitni. Ako znas, znas... Nebitno je u kojoj si skoli...

@Strajo...

Je 'l bilo prepisivanja na prijemnom

pa stvarno je sramota da vukovac uradi 1/3 prijemnog (odnosno 1/4 ako racunas punih 100p koliko prijemni nosi). kod moje generacije nisam zapazio nijedan slucaj da je iko ko je bio odlican sve cetiri godine imao manje od 80p na prijemnom. naravno da je bilo i slucajeva da ljudi koji nisu bili toliko jaki u srednjoj rasture prijemni, tako da se slazem da ne zavisi sve od skole i uspeha, ali ipak ponesto i zavisi.

kod mene je bilo mnogo prepisivanja na prijemnom u srednje. cak je i na prijemnom za PMF bilo prepisivanja, ali zato na ETFu niko nije smeo da se makne.

Eto... samo da vam javim da sam se upisao na prirodno matematichki smer Vrbaske Gimnazije Zharko Zrenjanin :D

Aj sa srecom

Nek' je sa srecom...

Hej, ja sam sad upisao elektrotehnicar racunara. tek cu da vidim sta me ceka.

Vrh Dno