Šta je novo?

Upgrade

Čkalja

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2016
Poena
145
Pozdrav svima,

Sta bi prestavljalo solidan upgrade nakon i7-860?
Ne bih da izgubim previse u performansama, overclockovan je trenutno minimalno samo, na nekih 3.3 Ghz....
Celog zivota bio na Intelu, sad se nesto razmisljam o prelasku na AMD....konkretno bih pazario nesto poput FX-8350 ili slicno.....Ryzen se jednostavno ne uklapa u budzet, zelim neki manji upgrade, Ryzen bi isao u neku masinu za narednih 5+ godina, sada mi treba neko prelazno resenje pa zbog toga razmisljam da predjem sa Intela na AMD prvi put....

Trenutno je tu 12 GB RAM-a, ali gledam i to da dopunim do maksimalnih 16 na ploci GA-P55-UD5....

Hvala unapred

Ako ides na X370 mora da se uradi bios update da bi radio 2xxx procesor.

2600X je bolji izbor.

Ok , super , koliko vidim nema prevelike razlike izmedju R5 i R7 tako da je R5 stvarno dobra kupovina i mislim da opravdava cenu :)

Znaci ako mogu da jurim x470 plocu i 2600x , hvala svima zaista :D

Jos jedno pitanje, jel uz 2600X ne dolazi kuler ? Oni koji mozda znaj...

Dolazi kuler i to sasvim dobar box kuler.

Uz takav kombo 2x4 ili 2x8GB na 2666MHz ili vise bi bilo vrh.

Preko 2666MHz nema nekih ogromnih dobitka, 3000MHz je sweet spot, ali ako je velika razlika u ceni nije vredno doplate.

Provericu, zavisice od ploce sta moze da podrzi sve....cpu moze da gura cak i preko 3.000 MHz koliko sam video....ne nameravam to da radim , ja bih najradije drzao tu negde na 2666 MHz....

@Censored, hvala za link , nisam znao da su bili na testu...:)

EDIT : Da li je bolji izbor Asus Strix 350-F Gaming ili Asus Prime X370-PRO ?

Verujem da je ova druga, ali bolje da pitam strucnije ljude :D

Ne da je mi se preko 150e za maticnu, cak mi je i to malo mnogo....

Poslednja izmena:
Ni jedna ni druga. Obe imaju problem sa ram vec na 3200MHz (tesko stabilizovati sve preko 3000MHz). Moze da ti znaci u buducem. Vidi ili msi x370 sli plus (~110e), ili ako nadjes biostar x370 gt7 (negde na zapadu ima i x470 gt8 za 150$, kod madjara x370 gt7 treba da je negde 160e, a x470 gt8 175e). OC ram nema sta da te plasi, uzmes oem samsung b-die i tuces 3000-3200 MHz uz ryzen calculator. Ne znam kako je bolje ici na r5 2600x pored jeftinijeg r7 1700. Sam si naveo da ne planiras nista da diras narednih 5 godina, pa +2 jezgra ce na kraju vise znaciti nego nesto veci takt. Ali eto ne slazu se svi sa mnom.

Poslednja izmena:
MIslim da ovo nije konfiguracija za narednih 5+ godina vec za neke naredne 2 recimo....

Obzirom da kupujem u startu seriju 2 Ryzena da tako kazem mora ili X370 sa azuriranim BIOS-om ili x470 u startu, ono sto je meni sad zapalo za oko, a da se jedva uklapa u budzet jeste Asrock X470 Master SLI. to je i vise nego dovoljno i trebalo bi bez problema od starta sve da radi....

Moja prvobitna ideja o sklapanju nove konfiguracije je bila sa 1800X , ali mislim da ipak serija 2 Ryzen-a prevazilazi seriju na nekim poljima....1800X i 2600X su mrtva trka po testima , a opet je 2600x jeftiniji , to trenutno jeste faktor, a nece mi biti tesko jednog dana da zamenim ako bas budem zeleo...

EDIT : @Censored , nemam ja nista da procitam, ali treba je naci sa updateovanim BIOS-om.....

Nije potreban OC RAM , neka gura tu oko 3000 ili 2666 , bice dovoljno....

Poslednja izmena:
2600X ima bolji IMC, bolji je u igrama(visi klok, malo bolji IPC).

Jedino da je ista/slicna cena za 8-core prve generacije, pa da razmislis. Ja bih pre 6/12 na 4.2GHz sa nesto boljim IPC-om i boljim memorijskim kontrolerom, nego 8/16 na 3.7GHz, oba su svakako okej izbor.

Poslednja izmena:
1800x ima na kp iz SU za 220e , 2600x ima u regularnim radnjama za 200e , to je trenutno koliko ja mogu da vidim....

Mini compare :
1800x bez kulera | 2600x dolazi sa kulerom
8c/16t | 6c/12t
3.6 - 4.0 | 3.6 - 4.2
2666 Mhz | 2999 MHz

Ovo su sve zvanicne brojke, moze to gore sa OC naravno....

Ono sto je razlika ploca za 2600x u startu 150e , za 1800x verovatno mogu da nadjem makar za 100e....tu mi ostaje razlika za kuler (a mogu i samo da narucim AM4 socket za LC-CC-120 , koliko znam slali su ga besplatno ljudima).

Neka neko potvrdi ovu moju racunicu ako sam ja lepo napisao....e sad onda ne znam koja ploca moze za 1800x...da li moze i neka oznaka tipa B350 i slicno...

@ Censored , za 1.000 dinara cu da prezivim akciju, na sajtu i danas stoji stara cena , mozda ce vaziti jos za vikend ili nesto.....rodila se nova dilema sada.....

Poslednja izmena:
uzmi 2600x i x470 plocu i ne razmisljaj previse. 1800x se ne uzima za gaming vec za posao tj programe itd... 2600x je i vise nego dovoljan cpu za narednih 5+godina jer nece biti usko grlo ni za jednu grafu ;)
Neces pogresiti sa 2600x!

Hvala Nemanja :) znacilo bi jos necije misljenje , mislim inace da je jedino 1800x sveobuhvatniji, zaokruzeniji sto bi se reklo, mislim da ne zaostaje ni za gejming performansama, ali opet noviji podrzava veci clock kao i brzu memoriju, jasno je cemu je orijentisan :)

Blizu 350e bi me izasli ploca i 2600x po sadasnjim cenama, a treba mi jos i ram....

Ako ti je gaming primaran, vecina ljudi preporucuje Intel i5-8400 (a i Intel je manje probirljiv kad je memorija u pitanju).

Sto se tvoje AMD dileme tice, mozes i ovako - 2600 (bez X) i B350 ploca (naravno, da ti u radnji upgrade-uju BIOS ako nije stigla sa najnovijim), pa da tako ustedis nekih 70 EUR za memoriju.

Po mom licnom misljenju, a i po nekim testovima oba Ryzen-a su bolja od i5-8400 , mozda je u praksi drugacije, ne bih znao iskreno....na njemu je base frequency kao na ovom sto imam sad, samim tim me ne uverava previse....po mom licnom misljenju morali bi Ryzeni da budu bolji.....

Iskreno, ne znam koja ce radnja to da mi odradi, bas ne verujem u to.....bice ili 1800x ili 2600x (35%-65% sanse) ja mislim....

Bukvalno sve b350/x370 ploce sad dolaze sa biosom koji podrzava Ryzen 2xxx. Dakle, najjednostavnije ti je da samo provjeris da li je uvoz bio u ovoj godini i 99% ce biti odgovarajuci bios. A naravno, mozes traziti i da ti u radnji urade update, to je max 5min posla.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Po mom licnom misljenju, a i po nekim testovima oba Ryzen-a su bolja od i5-8400 , mozda je u praksi drugacije, ne bih znao iskreno...
Kad sam video da po forumu to preporucuju, i ja sam bio skeptican na prvu loptu, ali izgleda da je za gaming to trenutno best buy - u nekim drugim stvarima, npr. renderovanju, normalno je da ce duplo vise threadova pobediti. Bilo koji ce ti biti bolji od tog sto trenutno imas, a sve ostalo zavisi od toga sta ti je prioritet - gaming ili neki zahtevniji programi...

BF1_1080.png

Premiere.png

Mada, s obzirom da je Adobe nedavno napravio update koji pogoduje novijim Intel procesorima, moguce je da bi na drugoj slici i5-8400 sada bio bolji.

Poslednja izmena:
Razumem da je 5 minuta posla nego nesto sumnjam da ce oni biti raspolozeni za to , ne znam , nagadjam samo....

Velika dilema mi je sada, iskreno ne nameravam da se zezam sa nekim zahtevnijim programima, renderovanjem i slicno , najzahtevnije nesto od software-a sto su pokrenuti ce biti neki Sublime/NetBeans/Visual Studio....takva vrsta app, kucna varijanta....

Rekao bih da sam u ovom trenutku okrenutiji gejmingu....cene su im tu negde, koliko vidim ima 8400 kod Madjara za 190e , to uopste nije strasna cifra....a izgleda da je zver od CPU-a...da cu videti razliku u odnosu na ovo sto sada imam nema sumnje apsolutno....

Pa ne planiram, ovo ce sve biti kucna varijanta.....sad vidim da postoje i5-8400/8500/8600 i prakticno su svi isti, samo promenjen base frequency i takt integrisane gpu, mislim da ce Ryzen sacekati , ostacu veran Intelu :D

Za 8600K ne vidim poentu, za i7-8700 mislim da moze da saceka, trenutno prevelika cena za jednu komponentu, meni licno sve tu oko 200e odgovara, gore-dole 20e mi je ok, tako da mislim da ce pasti izbor na i5, sada sam i gledao neke video comparisone gde je 8400 u najgorem slucaju u rangu sa 2600x tako da ipak ostajem veran Intelu koji mi prazni dzepove od pocetka, ali nikad nije ni zahebao :D

Nisam znao da su bile cene tolike, to je onda stvarno bilo smesno, ako nekad u buducnosti budem zavapio za 12 thread-ova ili 8/16 kombinacijom bice tu i neki i7, ne mogu da verujem da sam se vratio sad na Intel ponovo i koliko puta sam promenio misljenje.....

Nista bez vas ljudi, ali stvarno, neizmerno vam hvala......

Sada treba savet za neku plocu za ovaj socet sto podrzavaju i5, vlaljda LGA1151...da li neko mozda zna da li je ok stock kuler ili da trazim nesto bolje jer sigurno ih necu drzati na 3.0 GHz :D

Pa ne planiram, ovo ce sve biti kucna varijanta.....sad vidim da postoje i5-8400/8500/8600 i prakticno su svi isti, samo promenjen base frequency i takt integrisane gpu, mislim da ce Ryzen sacekati , ostacu veran Intelu :D

Za 8600K ne vidim poentu, za i7-8700 mislim da moze da saceka, trenutno prevelika cena za jednu komponentu, meni licno sve tu oko 200e odgovara, gore-dole 20e mi je ok, tako da mislim da ce pasti izbor na i5, sada sam i gledao neke video comparisone gde je 8400 u najgorem slucaju u rangu sa 2600x tako da ipak ostajem veran Intelu koji mi prazni dzepove od pocetka, ali nikad nije ni zahebao :D

Nisam znao da su bile cene tolike, to je onda stvarno bilo smesno, ako nekad u buducnosti budem zavapio za 12 thread-ova ili 8/16 kombinacijom bice tu i neki i7, ne mogu da verujem da sam se vratio sad na Intel ponovo i koliko puta sam promenio misljenje.....

Sada treba savet za neku plocu za ovaj socet sto podrzavaju i5, vlaljda LGA1151...da li neko mozda zna da li je ok stock kuler ili da trazim nesto bolje jer sigurno ih necu drzati na 3.0 GHz :D
To je zato sto sada intel konacno ima odlicnu konkurenciju pa je teze doneti izbor. Ali ne bi pogresio ni u jednom slucaju posto sada zaista ima odlicnih procesora u opticaju.
Bio sam u tvojoj koži i na kraju je izbor pao na i5, nisam pogrešio.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Samo K procesori mogu da se klokuju (to je smisao 8600K:D) i samo uz Z370 ploču.:D
Nemoj da gledaš base clock, nije uopšte bitan, ono što je važno je all cores boost, za i5-8400 je 3.8GHz, 8500 3.9, a 8600 4.1 Svakako je poželjan bolji kuler od box-a, makar LC-CC-95, ne bi škodio ni LC-CC-120-RGB.

Ako ostaješ na non-K i5 neka B360 ploča je puna kapa, npr. Asus Prime B360 Plus.

Poslednja izmena:
@Bugiardo , vidim da je izbor tezak, idem i ja ka i5 definitivno :D

@peja , LC-CC-120 imam sad , nije taj RGB , ali mi nije ni bitno u principu, a dao bih pare za tako neki ponovo, nije mi problem.....sto se tie ovoga da se samo procesori sa K klokuju, jel to znaci da u zahtevnijim igrama on sam dize frequency na taj boost nivo ili sta? To mi sad nije jasno.....

bice non-K 99% , a ploca koja mi je onako ok , da se tako izrazim je Gigabyte Z370-HD3 , kapiram da je novija i sve, ali mislim da je ok kupovina skroz, ako mogu da ustedim i na ovome onda jos bolje :D

AsRock Z370 Pro4.

Nazad
Vrh Dno