Šta je novo?

Upgrade

Čkalja

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2016
Poena
145
Pozdrav svima,

Sta bi prestavljalo solidan upgrade nakon i7-860?
Ne bih da izgubim previse u performansama, overclockovan je trenutno minimalno samo, na nekih 3.3 Ghz....
Celog zivota bio na Intelu, sad se nesto razmisljam o prelasku na AMD....konkretno bih pazario nesto poput FX-8350 ili slicno.....Ryzen se jednostavno ne uklapa u budzet, zelim neki manji upgrade, Ryzen bi isao u neku masinu za narednih 5+ godina, sada mi treba neko prelazno resenje pa zbog toga razmisljam da predjem sa Intela na AMD prvi put....

Trenutno je tu 12 GB RAM-a, ali gledam i to da dopunim do maksimalnih 16 na ploci GA-P55-UD5....

Hvala unapred

Ima i to sa boljom B350 plocom, ne osnovnom.

Haswell i7 ne vredi vise od 130-140e, cene su naduvane jer ih ima malo na oglasima.

Znaci ne vredi te novce?

Hvala svima sto ste tako brzo odgovorili.....

Meni treba nesto da ostanem trenutno na DDR3 , ali da opet uzmem bolju kombinaciju cpu+mb od ove koje sad imam...

Onda za oko 8k ima i7 2600 na KP, problem su ploce jer je dosta starija generacija, mada za 4-5K bi trebalo da se nadje. Za 100e bi dobio solidan upgrade.

E sad, nov R3 1200 kosta 70e, ploca B350 ima za 50e, klokujes na 3.7-3.8GHz, samo sto bi morao i ram da menjas.

Hvala za prelog Ivane, ali zar nije na primer 4770k boljhi od 2600 ili 2600k ?

Iskreno dao bih mozda i malo vise novca ako bih gledao novo da kupujem, pre bih nesto jace od R3 1200...znam da onda mora i RAM i ploca....ali opet bih nesto jace od toga...

Jeste bolji ali ni blizu koliko kosta, uz Sandy dobijes plocu i CPU za 100-110e, uz Haswell samo CPU kosta oko 200.

Primera radi, nov R5 1600 i nova jeftina B350 ploca kostaju priblizno koliko i polovan Haswell i7, a R5 1600 je bolji CPU.

Neka uzme samo 8gb, ako tih +8 neće da mu zarađuju pare, nema potrebe za njima. I naravno rajzen.
Forumski stručnjak za memorije kaže da ima u Emiju Samsung b-die oem štapova od 4gb, 2x4 bi ga izašlo nekih 9,500.

Hvala ljudi na savetima, ne znam i dalje sta mi je ciniti....ako bih pravio potpuno novu platformu onda bih ja gledao da to bude stvarno jako, a i pravio bih sve ispocetka , tu bi bio neki Ryzen 2600 minimum recimo....a trenutno mi se ne pravi skroz nova konfa , nego sam mislio neki prelazni upgrade da uradim....

1. 2600 nije minimum (vec ja bi rekao da je 1600, ali cak i sa 1500x osetices razliku), a i 1700 je interesantniji za slican novac.
2. ne razumem sto te svrbi za tim prelaznim upgrade? Da ti je riknula ploca ili renderujes (zivis od toga), pa hajde. Vec ti je dosta puta receno da ne vredi da trosis novac na polovno, kad za slicne pare kupujes novo i bolje. Jedina varianta ako nadjes polovan fx83** sa solidnom maticnom pa onako bez doplate da zamenis (nov fx8300 je manje od 70e na oglasima, maticna pristojna je bila nova 80e, ta informacija je da znas koliko sta vredi), cisto da te prodje svrab
3. Ne diraj i skupljaj pare za novo

Sad upravo gledam 1700....nahvalise ga bas...ima ga i na benchu medju oglasima sa plocom za 320e....iskreno mislim da je to onako cena...
Pravo da ti kazem nisam ni ja siguran sta je pravi razlog....
Takodje ima ponuda sa i7-4771 + ploca za ~200e....nisam siguran da li je jaka cena.....

3. Verovatno je to najbolje....

Po tome znaci da je cena za taj kombo oko 300e ok....

Evo ovako , ovo su ponude koje trenutno razmatram...

1. Ryzen 1700 + x370 (Asrock )plocom, pisana domaca garancija iz dobro poznatih radnji...ukupno za 280e
2. Ryzen 2700x + x370 Gaming 5 (Gigabyte) plocom , cpu u garanciji , za to bih dao oko 350e.
3. i7-4771 + Asus H87 , mislim da su bez garancije , cena 200

Nekako najrealnije deluje opcija 1 , a sa opcijom 2 mislim da bih bio miran na duze staze...

Nije mogao edit pa moram novi post...

Mislim da sam se odlucio za opciju 1, nemam iskustva sa Asrock plocama i to me malo nervira , ali dobro , pod garancijom je....

Jednog dana kad budem hteo novije promenicu cpu ili plocu, recimo 2700x za 1700, postoji i opcija za 1700x umesto 1700 sa istom plocom, ali mislim da se ne isplati za neku sitnu doplatu jer mi onda treba i drugi cooler za 1700x , drzacu se 1700 stock za pocetak....

Ako neko bude raspolozen nek napise po neki komentar , hvala vam svima puno za ovo do sada napisano , pun mi je pomoglo.... :)

Poslednja izmena:
Druze receno ti je sve. Ryzen ti je bolji od bilo kog haswela i po ceni i po perfomansama. Najgori deo je kupovina novog rama jer je skup ali oseti se razlika izmedju ddr3 i ddr4...
Zasto kupovati polovno koje je rintalo 5 6 godina za 200e kad za 220e imas novo i jos bolje? Za igrice ti je dosta 8gb rama.

Pogledaj moju konfu, ja sam CPU,MB,RAM,KUCISTE,HlADNJAK SVE ZAJEDNO PLATIO KOD MADJARA TACNO 400E PRE PAR MESECI. Sad ista ovakva kofa bi te izasla mozda 350e i jos manje.
Ako igras na 1080p ne treba ti 2700x i recimo 1080ti. za 1080p gaming ti je sasvim dovoljno r5 1/2600 i 1070 ili cak i 1060 6gb. Pogledaj moju gtx770 koja je matora a i dan danas SVE igram i to bar ma med high podesavanjima. 2700x cpu ce ti dati recimo 10fps vise od r5 1600, ali realno ti ne vidis razliku izmedju 100fps i 110fps tako da je to bacanje para.R5 1/2600 ti nece biti usko grlo ni za jednu grafu!
Imas sad polukonfe sa ryzenom za male pare.R5 1600 i 1070 ce ti terati igrice jos bar 5god na high podesavanjima...Ko kaze da nece taj pati da ima 200+fps i AA ukljuucen na max i pravi se da vidi neke drasticne razlike.
Ja sam imao i7 2600k i bio sam prezadovoljan sa njim jer je odlicno radio, ali me je maticna zezala i ja sam hteo kupiti neku maticnu za i7 2600k ali su ljudi bezobrazni i traze 100-140e za matoru matocnu koja je rintala 5 6godina. i odlucio sam da dam 100e za novu maticnu koja je jos i bolja :) Prodao moje i doplatio cca200e i imam novu konfu sa garancijom :) Jedino sto planiram da menjam je mozda grafa na neku 10xx seriju i to je to.

E i da, izmedju 1700 i 1600 gotovo da i nema razlike u igrama. Bolje tu razliku u parama daj na grafu ili ako uzimas uzmi 2600

Poslednja izmena:
Realno napisano sve, hvala Nemanja , hvala i ostalima :)

Znam da ce ram da pojede budzet u pocetku, ali snaci cu se nekako....

Pogledacu sad i 2600 bas , to nisam ni bacio pogled , za sada je izbor pao na 1700, SSD sam svejedno planirao , sve svoje cu da prodam, videcu koliko cu moci da izvucem.....i7-860 + ova maticna + 12 GB rama , imam i jedan stap od 2gb , stoji mi sa strane....

Ne znam koliko ce mi napajanje trebati za ovog Ryzen-a? Imam kuci Chieftec od 650W cini mi se , trebalo bi da izdrzi i dalje? Staro je punih 9 godina , ali nikad nikakvih problema....(da ne ureknem...)

Probaj od madjara(usparas dosta) da uzmes ovako nesto:
r5 2600
maticnu mozes ko moju recimo(radice odlicno i na njoj) ali ako imas para mozes i x370 za cca 140e-mada nema potrebe
Ram bilo koji na 3000mhz 8gb

Ovo te kod nas izadje oko 400e a kod madjara dosta manje.
To tvoje mozes prodati za oko 15k dinara, znaci CPU, MB i 12gb RAM...NEKA ME KOLEGE ISPRAVE AKO GRESIM.

sasvim je dovoljno to tvoje napajanje ako je ispravno.

Poslednja izmena:
Maticna koja mi je u glavi je Asus Strix B350.....da li bi ta bila ok?

RAM i planiram tako neki....

Videcu da nadjem kod nas sve, a tu podrazumevam i madjare :D

Napajanje bi trebalo da je regularno ispravno , ovo moje ako mogu da prodam za to neke parice bice super :D

Vidi jel imaju Msi X370 Sli Plus, bila je nesto vise od 100e, oko 110-115, a skroz je pristojna ploca. Eventualno pogledaj i za Msi X370 Krait, to su iste ploce, samo je sminka razlicita.

AsRock Killer X370 Sli i AsRock X370 Pro4 su dobre ploce takodje.

Video sam ove Asrock u ponudi ovako generalno, nikad nisam imao apsolutno nista tog proizvodjaca pa sam malo skeptican....

Ima na benchu medju oglasima bas ta ploca X370 Sli za 110e , uz nju cak moze i Ryzen 2700X, tako covek prodaje...

Obe imaju Realtek ALC892.

Jedina razlika je valjda sto Krait ima neki VR boost chip na sebi, ako se dobro secam, nebitna stvar.

Drugari da li ici na 2600 ili 2600x , sto se tice ploca vidim da imaju x370 kao i x470 , da li je bitno koja je ako su kod obe podrzani socketi za cpu?

Memorija ce ici neka od 3000 Mhz

Nazad
Vrh Dno