Šta je novo?

upgrade za 3d grafiku

guljko

Slavan
Učlanjen(a)
22.02.2005
Poena
304
bavim se arhitekturom, koristim arhicad i max. od hardvera imam athlon 2000+, 512 mb, ati 9200, i 100-tinjak evra za upgrade, u sta uloziti!?

u RAM i graficku (Ti4200 npr)
+512MB
a sto se tice grafike, jedan Ti4xxx bi ti mnogo lepse radio
OpenGL nego ATi9200 (da ne kazem bas "nego bilo koji ATI")
ovo prodas za koliko mozes dodas ostatak od RAMa sto ti je preostalo i to je to
najbolje za te pare i za taj CPU

Poslednja izmena:
To je starija graficka G-Force 4 Titanijum 4200, moze sa naci samo polovna za nekih 50-70e, ali ja bi ti preporucio Ati 9550 128mb 128bit koja nova kosta od 72-80e

Poslednja izmena:
to je kartica 2 generacije iza aktuelnih modela od nVidie.
GeForce Titanium 4200 (4400, 4600, 4800, 4800SE).
Dobro je za to sto tebi treba, samo ako nadjes. cena ~50E, ne daj vise, taman uzmes i +512Mb rama kad neko rasprodaje.
invader-u, pazi malo sta tako olako preporuchujes choveku, procitaj opet za sta mu treba.

Poslednja izmena:
bolja u chemu? u archicad-u? u 3dmaxu? :)
kad bi probao nesto i sam a ne da pises napamet, znao bi i da ima gomila ljudi koja se *****e i slusa savete poput tvojih, i posle ode kod kolege/ortaka i bude U je, pa ja sam se *****'o u boljem ili U je, al me onaj !@#!@#$#@$ *****'o u gorem sluchaju :D

I ja se"bavim"arhitekturom i super mi je radio 9600XT a ne vidim po čemu je ona za 2 generacije iza sadašnjih nVidia i ko te uopšte uči takvim glupostima!?
Kolega najbolje ti je rešenje da za tih 100-tinak evra uzmeš taj 9600Pro a kasnije još 512MB memorije jer će i to što imaš da ti vrši posao još malo (ja radim na ovom notebook-u iz potpisa sasvim solidno sa 512MB) jer ako podeliš tu lovu na oboje nisi ništa uradio,osim naravno ako uzmeš polovne stvari ali sa njima nikad nemožeš biti siguran zašto se prodaju a u većini slučajeva nećeš dobiti ni garanciju pa će ti presesti ušteda!!Bolje kupuj postepeno nego odjednom,veruj mi isplatiće ti se!!
Pozdrav kolega ,)
:type: :crash:

Poslednja izmena:
@Ji 4Tze
Covek ima 100e na raspolaganju a novi cpu podrazumeva sempron ili A64 a ti procesori zahtevaju nove ploce tako da to probija budzet od 100e, neka bolje ostane na kupovini graficke

Samo mi objasni nesto, zar je toliko Gf4ti bolji od 9550 u OpenGl-u da bi kupovina Ati-ja bila totalni promasaj? MIslio sam da je problem OpenGl-a kod Ati-ja proslost :trust:

uhuh hvala na savetima u svakom slucaju!
jel' treba posebno da obratim paznju pri kupovini kartice (proizvodjac ili sl.), pod prtpostavkom da sam se ipak opredelio za nov ATI?
negde na forumu sam procitao o brzinama memorije koje dovode do toga da kartice sa 256mb rade isto kao i ove sa 128mb memorije.

Naravno da rade isto, s obzirom da kolicina memorije nema nikakvu ulogu u brzini renderovanja, osim u slucajevima kada je 128MB malo da se u nju strpaju sve potrebne teksture, a verujem da u takve situacije neces dospesti. Znaci, 128MB je prava kolicina, sve preko toga je bespotrebno dizanje cene.

Možda smo mi onda nezdravi kad u ArchiCAD-u koristimo Open GL rendering engine i kad moramo da postavimo velike pejzažne slike kao pozadinu objektima koji se rade (inace bi"lebdeli"ni na nebu ni na zemlji) ali eto ima i takvih ljudi!! :p
Kolega kupi sad 9600Pro (sve firme rade kartice slične"kao jaje jajetu"pa uzmi koju nadješ a da ti odgovara cena) pa za par meseci memoriju pa opet za nekoliko meseci neki zameniš ploču i procesor... i uvek ti je mašina"u toku".
Pozdrav n ,)

Poslednja izmena:
mda, nisam naveo, mislio sam na 3dmax, ne na archicad :)
I rekao sam za viewport Background image, ne za RenderBackground, i opet, to nema (nuzno) veze jedno sa drugim, bar ne u 3dsmax-u.
No, kad za 'neko vreme' bude menjao CPU i plocu, omatorice i graficka (opet) pa ce i nju da morati da menja. I to sam vidu imao kad sam rekao da je bolji CPU bolje resenje, no, nije pitao (niti rekao koju matichnu ima).
A nesto ne verujem da ce osetiti extra ubrzanje u openGL-u sa 9600Pro u odnosu na 9200. U 3dmaxu ce razlika ionako biti skoro beznachajna. Ne znam za archicad, ne koristim ga.

Poslednja izmena:
@ Ji 4Tze
Za memoriju se slažem a CPU uvek može da overclock-uje... :p

@ Lomnica_city & Invader
Mišljenja sam da ako mu treba garafička u kojoj mu je bitna brzina u Open GL-u onda ne treba da se dvoumi izmđu nVidia-e i ATI-a. Ne barem ako su kartice iste generacije u pitanju. nVidia (GF4Ti) je (makar) 25% bolje rešenje u odnosu na ATI (9000/9200/9250 & 9550/9600) što se može zaključiti testiranjem Quake3 i igara baziranim na ovom engine-u.

Ma dobro nije toliko važno da li je ATI ili nVidia,dečko je rekao da je našao 9600Pro i pitao da li da je kupi,kakva je...
Ja pišem o ArchiCAD-u jer je dečko napisao da se bavi ARHITEKTUROM što znači da 80% posto vremena vrti baš to a siguran sam da će mu bolje raditi i 3D Max sa ovom grafičkom pa makar nekoliko procenata,a otkud takvo ofrlje razbacivanje podacima da je taj GF4Ti bar 25% bolji od čak 2 klase ATI grafičkih kartica (sad ispade da su sve potpuno iste iako im cene idu od 50-150E),svaka čast na takvom poznavanju ATI-a da si mi to rekao ranije mogao sam dati mnogo manje para za 9200 umesto za 9600XT kad su već jelte toliko iste i loše!?
Neću više da se raspravljam,došao sam na ovaj post da pomognem dečku pošto se bavimo istim poslom a ne da se raspravljam sa nVidiašima koja je kartica bolja zato... Kolega slobodno kupi tu 9600Pro a ako misliš da su oni u pravu probaj da nađeš tu koju ti oni preporučuju (POLOVNU) a ako ne uzmi 5700 ili šta već možeš da priuštiš ali zasad uzmi samo nju i spremaj lovu za ostalo!!
Pozdrav svima i nemojte više da se prepiremo nego dajte dečku neki konstruktivan predlog! ,)

Pa ispade da ja i Ji 4Tze oćemo nekog da prevarimo! Izvrtanje i samo izvrtanje, u ovoj zemlji je ti izgleda jedini način da kada nisi u prvavu napadaš drugu stranu koje te BTW nije napala već je iznela svoje mišljenje na koje ima pravo!
Ako ne želiš da se više ni sa kim ne raspravljaš, iznesi neke dokaze da nisam u pravu.
Ja nisam rekao da je 4x00Ti bolji od gore pomenutih ATI-ja u savkom pogledu ali sam reko da je bolji u Open GL-u i iza toga stojim dok mi (ti) ne dokažeš suprotno. Spreman sam da saslušam svaku tvoju reč koja je konstruktivna, koja će pomoći da razjasnimo neke dileme ali ne i da me oslovljavaš sa "nVidiaš" jer mi u srcu grafičke karte kuca VPU a ne GPU! ;)
BTW, skokni na neki strani HW sajt pošto te mrzi da čitaš testove na Bench-u, pa pogldaj Open GL rezultate...
:wave:

SuperStarr je napisao(la):
Pa ispade da ja i Ji 4Tze oćemo nekog da prevarimo! Izvrtanje i samo izvrtanje, u ovoj zemlji je ti izgleda jedini način da kada nisi u prvavu napadaš drugu stranu koje te BTW nije napala već je iznela svoje mišljenje na koje ima pravo!
Ako ne želiš da se više ni sa kim ne raspravljaš, iznesi neke dokaze da nisam u pravu.
Ja nisam rekao da je 4x00Ti bolji od gore pomenutih ATI-ja u savkom pogledu ali sam reko da je bolji u Open GL-u i iza toga stojim dok mi (ti) ne dokažeš suprotno. Spreman sam da saslušam svaku tvoju reč koja je konstruktivna, koja će pomoći da razjasnimo neke dileme ali ne i da me oslovljavaš sa "nVidiaš" jer mi u srcu grafičke karte kuca VPU a ne GPU! ;)
BTW, skokni na neki strani HW sajt pošto te mrzi da čitaš testove na Bench-u, pa pogldaj Open GL rezultate...
:wave:

ne vredi ti da se nerviras, ocigledno je ova zemlja puna arhitekata sa extremnim poznavanjem hardwera
BTW nek se covek zezne, bas me briga, sto mi konkurencija
radi na gorim masinama bolje za mene :D :D :D
Znaci, drage kolege arhitekte, uzimajte slobodno 9600/9800, bice mi vrlo drago, jer cete da se zeznete samo tako
+nerviracete se+200 sporije cete raditi u 3D
znaci meni bolje!!!
navalite svi na ATIja
:D

Bad MF je napisao(la):
Kakve veze imaju generacije kartica sa odredjenim performansama, u ovom slucaju u openGL-u?

Inache, sto se prikaza chisto geometrije tiche, slabo (opet, da se ogranichim na 3dmax-ov openGL), ali kad su texture u pitanju, transparentni objekti i sl., ima primetne razlike u odnosu na (recimo) 5200 i 5900 gde je ovaj potonji dosta brzi. Ali opet, 4200 je brzi od 5200 :) Tako da je to malo drugachija i komplikovanija gimnastika, ali za 3dmax je najisplativije upgrejdovati CPU, dobija se u renderu, a dosta i u manipulaciji sa samim modelom, buduci da dok se modeluje, obicno se to radi u shaded ili wireframe modu.
Na stranu sto ih ti4200 modovan u quadro (sa maxtreeme drajverima za 3dsmax umesto openGL-a) shije i brije sve redom (od najslabijeg do najjacheg modela bilo ati bilo nvidia) i to sve za samo 50-60E. 'Shije i brije' znachi od 2-10 puta brze. O tome sam prichao :)

ovo je razlika izmedju kartica 2 generacije, ti4200 modovan u quadro780XGL i FX5900 modovan u FX3000, 3dsmax, maxtreeme drajveri.
Pogledaj brzinu u prikazima svetala i textura.

SoftQuadro-Ti4200_780xgl-vs-FX5900_fx3000.gif

E sad, Lomnica, kazi mi koja je to razlika sto se openGL-a tiche a da se primecuje izmedju 9200 i 9600? Vredna 100E razlike :)

Poslednja izmena:
E svašta!!
Da sam vam rekao da me napadate nebiste ovako odreagovali!?
Nemogu da popamtim ko je šta pisao pa ću da odgovaram redom i da završimo s tim već jednom dečko nije zato otvorio thread!!
Dakle taj neko napisao je da je GF4Ti bolji bar 25% od ATI 9200,9550,9600... što je nemoguće!!Od 9200 je bolji,možda i 50% a od 9600 teško da može biti toliko,malo mi nepoznat taj čip a neću da tražim testove jer nije u tome stvar već je dečko rekao da je našao 9600Pro i pitao kakva je da li da kupi... Ako sam rekao da je dobra nisam rekao da je najbolja!!A koliko se isplati kupovina polovne kartice pa modovanje pa... nek sam on odluči shodno svom znanju o svemu tome!!
Dragi kolega koji se zahvaljuješ bogu što neki od nas imaju loše mašine pa ćeš ti imati više koristi,to NIJE kolegijalno kao prvo,to NIJE lepo kao drugo jer dečko očigledno nemože da priuštu sve i to ono najbolje,kao treće BOJ NE BIJE LjUTO ORUŽJE VEĆ SRCE U JUNAKA,ili u prevodu džaba ti i da imaš najjači kompjuter kad će se uvek naći neko ko će bolji projekat da smisli od tebe na parčetu papira"slobodnom"rukom i biće bolji arhitekta nego ti sa nekom radnom stanicom ili šta već imaš!!
Batalimo više ovo prepucavanje,neću da tražim testove i da postujem jer nije u tome stvar već je ovde u pitanju pomoć našem drugaru i kolegi ili lepo otvorite poseban post"Da li je bolja ova ili ona"pa samo razvezite a da sam u pravu da je 9200 lošija kartica od 9600Pro u svemu to sam siguran da jesam i mislim da treba da je kupi a za koji mesec kad se opari da zameni ploču i procesor i doda memoriju,kao što sam mu jednom već preporučio,samo postepeno i uskoro će napraviti sasvim dobru mašini i samim tim će raditi brže (nemora da znači i bolje,mada ako ima talenta onda i to naravno!)
Pozdrav svima i dosta više prepucavanja!!!! ,)

Poslednja izmena:
je l' ovaj post meni upucen? ja bih rekao da nije, ali moram da pitam, buduci da se ja ne prepucavam ni sa kim :) a jedino su tvoji postovi sa vecom dozom histerije nego ostali. Ni prvi put kad sam rekao nesto 'provokativno' nisam mislio na tebe, prosto, chovek sa zdravom logikom nece da namesti u Viewportu pozadinu od 4000x3000 pixela, jer je ogranichen rezolucijom samog viewporta/monitora.
Drugo, to je kartica 2 generacije iza aktuelnih modela od nVidie. je znachilo da je ti4200 dve generacije od aktuelnih 6x00 modela, valjda je bilo jasno (dalje u postu) da sam na to mislio i da Ati nisam ni imao u vidu.

Da, poenta jeste u testovima, jer se samo tako moze videti razlika. Ok je reci da, 9600Pro radi bolje od 9200 da bi dao 100E vise, ali ja u to ne verujem ni malo i tip ce samo da baci pare.
I da, 4200 modovan u quadro + maxtreeme nije 25% vec mnoooogo brzi od 9200, 9600, 9800XT i kog god hoces atija (ove nove ne znam, mada, sudeci da nije jos openGL 2 izbachen, verovatno je situacija ista). Tako je bilo i sa GF2MX, na masini sa sporijim procesorom, iscrtavanje geometrije preko openGL-a je bilo brze preko 5 puta u odnosu na tada najjachi ati, 8500 (i to na dosta jachem procesoru).
Mislim, meni je apsolutno svejedno da li ce neko doneti odluku da baci 100E, moje je da dokazem da postoji alternativa (kad vec pricamo o grafici) koja je bolja.
Opet, ogradjujem se iskljucivo na openGL u 3dsmax-u.
Maxtreeme koje pominjem su samo modifikacija istih od strane nVidie (nekad ih je Elsa pravila kao, chini mi se, jedina kompanija koja je pravila takve karte), i izuzetno su optimizovani.
Skapiraj (i ne samo ti) da openGL drajveri za Ati kartice su jednostavno neoptimizovani za profiOGL.

Tebi je bio upućen samo onaj deo da neću da tražim testove i da postujem jer nije u tome suština već u tome da je dečko rekao našao sam to i to da li da kupim i ja sam mu rekao DA jer je mnogo bolje od toga što imaš a koliko sam video ni on ne miriše baš kupovinu polovne kartice ali se u međuvremenu sve izmaklo kontroli a kako se moji vapaji za prestankom raspravljanja nisu baš čitali moraću ja da učinim prvi korak i ignorišem sve postove upućene meni jer nisam JA postavio ovaj thread zato netreba ni da se obraćate meni nego njega da ubeđujete!Pametniji popušta pa se kucamo ponovo kad za to bude bilo potrebe!!
No hard feelings ;)
Pozdrav svima pa se cujemo posle vikenda ,)
I naravno lepo provedite vikend,po mogućstvu ne pred kompjuterom ili bar u jednoj ruci sa mišem a drugoj neka dobra cica maca pa... ;)
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
E svašta!!
Da sam vam rekao da me napadate nebiste ovako odreagovali!?
Nemogu da popamtim ko je šta pisao pa ću da odgovaram redom i da završimo s tim već jednom dečko nije zato otvorio thread!!
Dakle taj neko napisao je da je GF4Ti bolji bar 25% od ATI 9200,9550,9600... što je nemoguće!!Od 9200 je bolji,možda i 50% a od 9600 teško da može biti toliko,malo mi nepoznat taj čip a neću da tražim testove jer nije u tome stvar već je dečko rekao da je našao 9600Pro i pitao kakva je da li da kupi... Ako sam rekao da je dobra nisam rekao da je najbolja!!A koliko se isplati kupovina polovne kartice pa modovanje pa... nek sam on odluči shodno svom znanju o svemu tome!!
Dragi kolega koji se zahvaljuješ bogu što neki od nas imaju loše mašine pa ćeš ti imati više koristi,to NIJE kolegijalno kao prvo,to NIJE lepo kao drugo jer dečko očigledno nemože da priuštu sve i to ono najbolje,kao treće BOJ NE BIJE LjUTO ORUŽJE VEĆ SRCE U JUNAKA,ili u prevodu džaba ti i da imaš najjači kompjuter kad će se uvek naći neko ko će bolji projekat da smisli od tebe na parčetu papira"slobodnom"rukom i biće bolji arhitekta nego ti sa nekom radnom stanicom ili šta već imaš!!
Batalimo više ovo prepucavanje,neću da tražim testove i da postujem jer nije u tome stvar već je ovde u pitanju pomoć našem drugaru i kolegi ili lepo otvorite poseban post"Da li je bolja ova ili ona"pa samo razvezite a da sam u pravu da je 9200 lošija kartica od 9600Pro u svemu to sam siguran da jesam i mislim da treba da je kupi a za koji mesec kad se opari da zameni ploču i procesor i doda memoriju,kao što sam mu jednom već preporučio,samo postepeno i uskoro će napraviti sasvim dobru mašini i samim tim će raditi brže (nemora da znači i bolje,mada ako ima talenta onda i to naravno!)
Pozdrav svima i dosta više prepucavanja!!!! ,)

Pravo na repliku.....

1. Ako procitas moj prvi post u ovoj temi videces sta sam mu i za koje stvarne pare preporucio
2. Sreca moja je sto ovde ima ljudi koji o 3D grafici znaju daleko vise i od mene i od tebe
3. OpenGL NIJE DirectX/D3D, dakle u Viewportu MAXa/CADa, za arhitekte NE POSTOJE Pixel/Vertex Shaderi
od kojih bi imao koristi da modelujes scene za Game engine, a i da to radis opet se leba ne bi najeo jer su ti scene staticne, ako npr pravis kulise i sl, sto ce reci i za Game arhitektu opet bi trazio OpenGL karticu
4. Kako ti ne pada na pamet ako toliko ljudi tvrdi skoro identicno, da mozda nisi u pravu?!
5. Dobro si rekao "Treba POMOCI coveku", al tvoj savet mu nikako noje pomoc
6. Jel znas samo kolikima sam kolegama govorio o Riva Tuneru i scriptama za patch....i znas sta...ispadao sam budala
otad gledam svoja posla i ako me neko pita, ja mu kazem
pa ako oce neke slusa, ako nece bas me briga
7. Tema o kojoj govorimo ovde je 100% egzaktna i tacno sve moze da se izmeri, dakle nema subjektivnog utiska
8. Prozivanje da likujem nije u redu jer je bilo ironicno sto mislim da si shvatio, pa ako si shvatio sto onda provociras?
9. Poenta cele ove rasprave je da za ono sto je covek pitao tacno se zna sta se kupuje, a ti mu govoris SUPROTNO!!!
10. Zasto...........

Bla,bla,bla... ,)
Rekoh ti ubeđuj njega zašto da kupi polovnu karticu,GDE da je nađe (sem da stavi oglas i da moli boga da ne čeka odgovor do letos),kako da je moduje a da je ne s...
Pozdrav ,)

Lomnica_city je napisao(la):
Bla,bla,bla... ,)
Rekoh ti ubeđuj njega zašto da kupi polovnu karticu,GDE da je nađe (sem da stavi oglas i da moli boga da ne čeka odgovor do letos),kako da je moduje a da je ne s...
Pozdrav ,)

Koji si ti lik. Pa jel tako pomazes ili sta? Preporuce mu ljudi bolje, a ti i dalje teras neku pricu koja nema smisla. Inace, ima tih kartica povremeno da se kupe, otprilike jedna/dve nedeljno, koliko sam video. I da, neka uzme polovnu. Te stvari se VRLO retko kvare.
@Guljko: Ako mozes kupi GF4200. Poslusaj pametnije od sebe, nemoj uciti na svojim greskama - u ovo pametnije NE TRPAM sebe jer se u to ne razumem toliko, ali su se javili ljudi koji znaju. Ipak se razumem dovoljno da bih mogao da dam savet.
Pozdrav od Marka!

Vrh Dno