Šta je novo?

Hardver Upgrade - sta posle i5 4460 ,ddr3 , AMD Radeon R7 360 2gb

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

pelemasca

Cenjen
Učlanjen(a)
02.04.2014
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7500F
Matična ploča
Asus Prime A620
RAM
16gb ddr5 5600mhz Fury Beast
GPU
amd r7 360
Storage
1tb nv3 Kingston
PSU
AEROCOOL Aero Bronze 750W
Kućište
MS
Monitor
Lenovo 27i
Laptop
HP 250 G8
Mobilni telefon
Honor Magic 5 PRO
Pametni uređaji
magic watch 2 honor
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
konfi stara 3-4 godine, razmisljam se polako za upgrade, ovo bi se prodalo i dodale pare za prelazak na ddr4 ram, neka bude neka najjeftinija varijanta, komp se koristi za surf, game tipa pes ,nista preterano sto se vidi po grafici koju imam.. Koji socket da gledam koji procesor intel ili ryzen??

Kod Mađara nema ovaj procesor za navedeni novac. ASROCK B660M Pro RS po meni više nudi nego konkurent ASUS PRIME B660M-K D4.

Tako da matična i procesor koštaju oko 300€

Trenutno se više isplati da se kupi kod nas.

neka bude neka najjeftinija varijanta

Ovde ljudi gledaju naki najbolji odnos cena - kvalitet. Ne isplati se da se štedi na ploči i napajanju.

Kod Mađara nema ovaj procesor za navedeni novac.
Zato nisam ni stavio cenu za procesor, dodje na isto. Ploca (Prime H610M-A D4), ima sigurno za ovu cenu, ili par stotina dinara vise u najgorem slucaju.

H610 ima brzi 3.1 (10Gb/s) USB pozadi (B660 nema to, nego sporiji USB-A samo), i drugi M.2 slot je upola sporiji na H610 (sto je ok za sata disk, ili storage disk). Sa druge strane B660 ima interni USB-C (5Gb/s), i par prikljucaka za ventilatore vise (sto je isto nebitno). I to je to, van toga nema neke razlike, dok su slicne cene, bolje Asrock uzeti.

Relativno je lako prelomiti, ili 2xbrza USB-A slot-a pozadi, ili USB-C na kucistu.

@Dogzilla

Da li AMD ima neki konuretni procesor ovom 12400f , u toj cenovnoj klasi oko 200€. Kada se očekuju ploče AM 5 ?

@vladat1 AM5 je spreman, samo se ceka da prestane nestasica DDR5 i da se malo popravi cena DDR5-ce (I da nastane nestasica DDR4 i da se pokvari DDR4 cena. DDR4 visokih brzina i kolicina je ~20% skuplji nego pre 3-4 meseca). Samo sto je sansa da ce biti jeftinih ploca odmah na pocetku izmedju 0.0% i 0%.

Poslednja izmena:
Gledajući ovaj test, 12400f je isti ili malo bolji. Naravno grafika je ubica 3090 :geek:

Koju bi budzetsku plocu preporucili za i3 10105F ?
Nikakvi overklokovi i slicno, office racunar sa povremenom igricom kao i autor teme PES i slicno.
Stari cpu je i7 2600.

Sad se Ryzen ne isplati nažalost (alavost ih ubila).

Gledaj 10400f/11400f, b560 ploču i 3200mhz cl16 kao minimum.
ovaj procesor mi odg cenovno,samo da snimim plocu ,,smaracu vas jos kada padnu cene malo :D

Sada su cene više nego korektne. I za ploču za procesor.

Ako koristiš za gore navedeno ne vidim zašto bi ga menjao. Pa ja u igraonici još uvek imam neke kompove sa i5 2400 8GB mem i grafike 1050Ti i sve šljaka - Fortnite, WoT, LoL, CS Go.... Barem što se igara tiče. Za surf i multimediju neću da komentarišem. Samo ubaci ssd ako već nemaš i možda još 8gb mem (ako imaš samo 8). Eventualno zameni grafu ako hoćeš da se igraš.

mogu zamisliti kako fortnite radi sa i5 2400. stuttera za izvoz..

U igraonici imam 4 kompa sa i5 4590/8GB/SSD/RX560 (2014) 4GB i 6 sa i5/2400/8GB/SSD/GTX1050Ti 4GB (2012). Znači Fortnite na svim računarima radi odlično - FHD/DX11/Low setovanja. FPS 130-150. Može i na medium ali da FPS bude 100-120. 3D resolution je 100%. I ne vidim da se iko buni. WoT leti na max, LoL i CS Go da ne govorimo. Od zahtevnijih igara probane God Of War i Days Gone. Isto bez ikakvih problema radile u FHD sa kombinovanim setovanjima.

E sad, situacija sa kompovima je ista kao i sa mobilnim telefonima i zavisi od toga čime je ko zadovoljan. Ja sam pre ove eksplozije cena sa grafikama, sasatavljao brand name mašine sa i5 druge i treće generacije, 8GB mem, ssd 120gb i hd 500gb. Dodao bih samo grafu tipa RX460/560 ili GTX 1050/1050Ti. Mašina bi me koštala 90, ssd 30, grafa do 60. Max 180 eu. Prodavao bih na 200-220. Eventualno doplata za još 8GB mem 30eu. E sad, te mašine sa tim grafama radile su bolje nego sve konfiguracije do 400eu radnjama (Ryzen sa integrušama, intel i ne gledam). Roditelji zadovoljni, deca zadovoljna, ja zadovoljan. I radile su im sve igre. Još ako bi umesto na FHD monitor komp išao na TV HD Ready (1366*768) performanse bi tek onda bile odlične.

Tebi svaka čast na konfi. Ali nemaju potrebe svim za takvim nečim, plus nemaju svi kinte. Dodatno, što za cenu tvoje konfe, ja bi pre uzeo detetu komp kakav sam naveo i dodatno mobilni ili ps4.

Imam i5 6500. Kupljen je 2017 godine. Ploča Mortar b150m. 16 GB RAM a. Ubačen NVME od 500GB preko adaptera . Igram sve igre preko NVIDIA GeForce NOW. Koliko vidim industrija igara ide u tom pravcu, a od kupovine grafičkih po "noramlnim cenama" nema ništa u neko skorije vreme.

Pratim ovu temu o pločama

i moram da priznam da me je malo zagolicala :love: Ryzen-u se usladile pare, i ovo je prvi put da Intel nešto nudi po pristojnoj ceni. Ploče me oduševljavaju. Šta sve dobijaš za manje od 100€

Od kad postoje racunari nekoliko prvih (najvise dobijeno i/ili najblize najboljem za malu cenu):

1. Najvise dobijeno performansi za cenu memorije
2. Najvise dobijeno svega za cenu maticnih
3. Najvise dobijeno kvaliteta tisine i snage za cenu napajanja
4. Najvise dobijeno performansi i tisine za cenu ventilatora
5. Najvise dobijeno performansi za cenu vazdusnog hladnjaka (ne na svim trzistima)
6. Najvise dobijeno performansi i tisine za cenu vodenog AIO
7. Najvise dobijeno za cenu monitora
8. Najvise dobijeno za cenu miseva
9. Najvise dobijeno performansi, zaustavljanja prasine za cenu kucista

Verovatno prvi put od Celeron 300A

1. Najvise dobijeno performansi za cenu procesora

NVMe isto, jeftiniji od SATA SSD redovno:

1. Skoro najvise dobijeno performansi i kapaciteta za cenu SSD-ova

Da nema kopanja i da su graficke dostupne, ovo bi bio najbolji period za korisnike personalnih kompjutera od kad su osmisljeni. Jer tacno pred pocetak najnovijeg talasa nove 580 4GB graficke su bile 120-130 eur svuda (sa poklon igrama), sto je bilo gle cuda opet:

1. Najvise dobijeno performansi za cenu graficke, ...

Isto Xbox One Series S + Steam Deck

Poslednja izmena:
Vrh Dno