Šta je novo?

Hardver Upgrade sa Ryzen 2600

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

el_patron

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Razer BlackShark V2 HyperSpeed
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
Razer Deathadder v3 Pro+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C, Xiaomi S20+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kao sto naslov teme kaze, planiram malo da upgradujem masinu, trenutno imam Ryzen 2600 koji mi i dalje radi posao za ono sto igram, ali s obzirom da sam skoro presao sa RX580 na 6650XT, cini mi se da trenutni procesor ne moze da isprati graficku.

Gledao sam malo po forumu i cini mi se da je 5600/5600x pravi izbor ali ipak nisam siguran pa zato pitam ovde. Takodje me zanima da li ima smisla uzimati B550 plocu, trenutno imam MSI Tomahawk MAX. Sta bih dobio novom plocom, pricamo u realnim performansama u gamingu? Trenutni procesor nije klokovan zbog stock kulera, novi bih klokovao sigurno pa bi mi dobro dosla i preporuka za kuler do nekih 40ak eur.

Kao sto naslov teme kaze, planiram malo da upgradujem masinu, trenutno imam Ryzen 2600 koji mi i dalje radi posao za ono sto igram, ali s obzirom da sam skoro presao sa RX580 na 6650XT, cini mi se da trenutni procesor ne moze da isprati graficku.

Gledao sam malo po forumu i cini mi se da je 5600/5600x pravi izbor ali ipak nisam siguran pa zato pitam ovde. Takodje me zanima da li ima smisla uzimati B550 plocu, trenutno imam MSI Tomahawk MAX. Sta bih dobio novom plocom, pricamo u realnim performansama u gamingu? Trenutni procesor nije klokovan zbog stock kulera, novi bih klokovao sigurno pa bi mi dobro dosla i preporuka za kuler do nekih 40ak eur.
Ploca ti podrzava ryzen 5 seriju, tako da jedino ako su ti potrebne neke od novijih funkcija koje nosi B550 chipset. Ryzen 5 5600 je slabiji jako malo u odnosu na 5600x, tako da vidi da li ti se isplati razlika u ceni, a sto se overkloka tice, ne znam koliko on donosi performansi na ovim procesorima, ako i uopste donosi. Arctic freezer 34 esports.

Ja bih prešao na više jezgara, kada već upgradeuješ. Tako da - 5800X3D i miran si još dugo sa tim AM4 setup-om. Posle samo menjaš grafičku za jaču i na kraj tek celu platformu.

Ili, ako je puno para - 5700X.

Nova ploča i overclock, kao što Arox reče, nemaju mnogo poente.

I +1 za Arctic kuler.

Po onome sto sam video da B550 donosi, mislim da nema potrebe za menjanjem ploce.

Nisam znao to za overclock. Koja je poenta drugog kulera onda, stock ce isto da odradi posao ili ne? Kapiram da ce procesor biti hladniji naravno, al sem toga, ima nekog drugog benefita?

Mnogo mi je trenutno i 5700x, on je oko 30k kod nas, jedino ako nadjem polovan. Bas zato sam mislio da uzmem 5600x k da ga klokujem, ali ako nema poente, onda necu.Kao sto rekoh, ne igram neke preterano zahtevne igre + sve igram na 1080p.

Ja ne bi menjao plocu, kupio bih 5600 i uzeo bi kuler LC-CC-120 i kupio Arctic P12 PWM i njega bi postavio umesto LC Power kulera. Prakticno tako bi dobio Arctic freezer 34 esports za manje para. Na AliExpressu ima povoljno da se naruci 5600.

Ako želiš jeftin i primetan upgrade, onda 5600 (bez X). Taj procesor će da ohladi svaki iole normalniji kuler, od LC-a do Arctic-a bez problema (čak i kad bustuje sam na 4400-4500mhz).

Okej, onda nema potrebe da dajem nesto mnogo para na kuler. Jedino sto mi je bitno je da bude crn. Verovatno cu uzeti i novo kuciste, za sada mi najbolje deluje Be Quiet 500DX pa da se uklapa uz sve.

Znaci mislite da je 5600 sa dodatnim kulerom ok resenje uz ovu graficku?

Ima li potrebe prosirivati ram na 32gb trenutno?

Mislim da nema potrebe da ulazes neki veci novac, i da ne prosirujes na 32gb. Sve igre sa 5600 i 6650XT rade na high/ultra podesavanjima u 1080p. Stock kuler bi zamenio sa nekim boljim, svakako imaces bolje temperature i manje buke. Svaki kuler koji hladi 2600 ohladice i 5600 jer TDP oba procesora je 65W.

Super. Jos jedno pitanje imam vezano za napajanje, koje biste preporucili? Ovaj chieftec radi posao, imam ga vec sigurno 5 godina ali bih ga promenio pre svega zbog cable managmenta.

pazi, b450 pcie 3.0..tvoja gpu pcie 4.0..moze na yt pogledati, izgubit ces nesto % u igranju. drugo, planiras bequit 500dx. na kucisti naprijed imas usb c type. na tvoj b450 nemas..tako da na tome gubis, ostaje ti prazan, neiskoristen usb c type naprijed na kucistu 500xd.. na b550 vec imac c type naprijed na maticnim. trece, tvoja b450 samo 1 slot za nvme ssd, na b550 imas 2 slota..

Neće izgubiti ništa na PCIe 3.0. Osim ako par % u nekim slučajevima smstraš vrednim kupovine nove ploče...
Takođe, kupovati novu ploču samo da bi popunio jedan USB port na kućištu je besmisleno. Jedini dobar razlog bi bio ako mu trebaju dva M.2 porta...

Poslednja izmena:
Tako je, slazem se prethodnim postom. Skup je sport juriti sve nove tehnologije. Jedino ogranicnje B450 cipseta jeste ako je ubacen nvme m.2 ssd disk onda nece raditi svih 6 sata konektora nego samo 4.

Neće izgubiti ništa na PCIe 3.0. Osim ako par % u nekim slučajevima smstraš vrednim kupovine nove ploče...
Takođe, kupovati novu ploču samo da bi popunio jedan USB port na kućištu je besmisleno. Jedini dobar razlog bi bio ako mu trebaju dva M.2 porta...
smatram..jer obicno se kasnije pokaju joj sto nisam uzeo mb sa pcie 4.0, nisam nesto zadovoljan performansama u toku igre bla bla bla..sto da se kaje..;) isto i za usb c..turaj otpozada, jos kad pribiju na pod uza zid pa de izvlaci ga, pa uvuci ga..ovako turi naprijed ima pristup...kupujemo mobilne zbog nekih glupih dodataka koje nemamo na starom sto da ne i mb i kuciste..

i ovako je kreno da juri, jer ocigledno nije zadovoljan..cpu, gpu, psu, a zelio bi izgleda i prosiriti ram na 32gb..nek izjuri sve do kraja..kasnije proda dijelove od starog i tako je to..

Upravo to. Dva M.2 slota mi nisu trenutno potrebna, a tih par % razlike u FPS-u na PCIe 4.0 je nebitno.

@spavac22 Zadovoljan sam ja i sada, ali volim da promenim na svakih par godina, da budem u toku sto se kaze. :) Nikada ne jurim one najjace komponente jer mi nisu potrebne i sasvim sam siguran da ce mi ovaj upgrade raditi posao jos naredne 2-3 godine za moje potrebe. Ako mi u buducnosti bude zatrebao B550 chipset, jednostavno cu uzeti novu plocu. Za sad ne vidim razlog da dajem pare za to, preusmericu taj novac na kuciste.

5600 je adekvatan CPU i za dosta jače grafičke od 6650XT. Kupi njega, to bi ti bio dobar upgrade bez previše ulaganja (2600 prodaš za oko 70€ i doplatiš ~80€ za 5600). I stock kuler će raditi posao, ali ako želiš bolje i tiše hlađenje uzmi npr. Arctic Freezer 34 eSports ili Deepcool AK400. Kasnije možeš da dodaš još 16GB RAM-a i imaš odličan komp za 1080p gaming. ;)

Slobodno idi na 5600. Ja sam 2600X za menio 5600-tkom, a RAM na 3000 (2933) RAM-om na 3600. RAM, verovatno nije bilo potrebe da menjam, ali sam to ipak odradio. Isto imam B450 ploču i zamena je prošla bez ikakvih problema. Prethodno sam flešovao poslednju verziju BIOS-a, čisto da eliminišem pojavu bilo kakvih nekompatibilnosti. Boks kuler nisam koristio, pošto već imam Noktuu NH-U12S, pod kojim jedva da pređe 50 stepeni.

Upravo to. Dva M.2 slota mi nisu trenutno potrebna, a tih par % razlike u FPS-u na PCIe 4.0 je nebitno.

@spavac22 Zadovoljan sam ja i sada, ali volim da promenim na svakih par godina, da budem u toku sto se kaze. :) Nikada ne jurim one najjace komponente jer mi nisu potrebne i sasvim sam siguran da ce mi ovaj upgrade raditi posao jos naredne 2-3 godine za moje potrebe. Ako mi u buducnosti bude zatrebao B550 chipset, jednostavno cu uzeti novu plocu. Za sad ne vidim razlog da dajem pare za to, preusmericu taj novac na kuciste.
nisam ni mislio da kupis najjace, vec posto si planiro 500dx kuciste cisto da znas sta neces moci koristiti, informativno..a takodje i za pcie 3.0/4.0..sve je informativno..naravno na tebi je sta ces odluciti i kojim budzetom raspolazes..

Onda cu ici na 5600 sa ili bez X za sad, pa kasnije kuciste i eventualno napajanje i ram. Da li se ocekuje da ce cene padati u narednih mesec/dva?

Sto se tice kucista, nije 100% sigurno da cu uzeti 500dx. To mi se za sad najvise dopada, al mozda u medjuvremenu nadjem nesto drugo.

to niko ne zna hoce li padati il ostati..

Vrh Dno