Šta je novo?

Upgrade sa HDD na SSD za ultrabook

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Planiram da ubacim SSD u ASUS UX32vd, koji sada ima 24GB SSD + 500GB HDD (5400rpm). Izbacio bih HDD i na njegovo mesto bih smestio SSD.
https://teksyndicate.com/reviews/20...grade-ram-upgrade-gaming-benchmark-and-review

Hteo bih da uzmem neki SSD od 500GB. Problem je velicina SSD-a, tj ne bi trebalo da predje 7mm debljine. Nisam imao puno dodira sa SSD diskovima pa me zanima da li od ovih:
SSD SATA3 480GB Kingston HyperX 3K, 540/450MB/s SH103S3B/480G
SSD SATA3 480GB Seagate 600 Series ST480HM000, 550/450MB/s
SSD SATA3 500GB Samsung 840 EVO 540/520MB/s, MZ-7TE500BW

moze da se rastavi i spakuje na 7mm? Da li imate predlog za neki drugi SSD uredjaj koji bi zadovoljio navedene uslove?

Hm, ne bih ti preporucio rastavljanje nikako - nemas garanciju, a 500gb ssd nije jeftin, bar meni. Koliko vidim taj prvi ima 9.5mm debljinu, jesi siguran da nemas lufta jos koji milimetar?

Ja sam svojevremeno (pre nekih 6 meseci) u svoj HP Envy4 ubacio Samsung 840 umesto HDDa i prezadovoljan sam. Evo je još bolji.

Inace svi Samsunzi 840 su debljine 7mm sto je jedino sto moze da stane u moj HP. Ako se ne varam HyperX-ovi su deblji isto kao i Intelovi SSDovi pa ne bi mogli da se uguraju.

Djolenzi, znam šta radim. :)

Gledao sam na emijevom sajtu ove modele, i Samsung je debeo 3cm, što mi je malo čudno. Zato sam i postavio pitanje na forumu da mi korisnici pomognu oko izbora. Ne bih išao na manje od 500gb. Treba mi samo odgovarajuća debljina. Verovatno ću morati i ssd da rastavljam i da samo pločicu povežem.

http://m.samsung.com/uk/consumer/memory-cards-hdd-odd/ssd/840-evo/MZ-7TE500LW-spec

Ovde kažu da je debeo 6.8mm, što meni savršeno odgovara. Šta vi mislite?

Poslednja izmena:
Samsung 840 serija je 7mm debljine (tj. 6,8mm po njihovoj specifikaciji), tako da slobodno možeš da uzmeš EVO od 500GB (to i lično potvrđujem za one koje sam ja ugrađivao.

Fin izbor je i taj Seagate, model koji si pomenuo je takođe 7mm debeo po specifikaciji, tako da ni njega ne moraš da rasturaš.

Proveri i sam, zvanične specifikacije za Seagate i Samsung.

Poslednja izmena:
Ma to je neka greska da je 3 cm, poznati su inace po tacnosti sajta.... +1 za EVO od 500gb to bi bio i moj izbor da uzimam samo ssd te velicine za lt.

U pitanju su dimenzije kutija ;)

Svaka preporuka za "EVO" u mom HP-u radi jedan od 250GB i sve leti...

Onda ću poručiti samsunga.
Da li da kloniram w7 ili da ponovo instaliram. Ako išta mrzim to je da instaliran windows i vraćam sve podatke nazad.

Komotno ga kloniraj. Svi noviji programi radi alignemant automatski, tako da neće biti problema. Meni je Paragonov Migrate to SSD odradio posao odlično, a čini mi se i da Samsung daje softver koji to radi.

Kloniraj slobodno alatom sto dodje uz EVO.
Samo znaj da dobro radi kloniranje ako prebacuje jednu OS particiju, za dve particje sa OS nije predvidjen...

Pa kloniracu samo OS particiju a ostatak cu da kopiram, klasicno. Clonezilla nije lose resenje.

ne bih da se protivim vasim klonerskim porivima ... ali instalacija Win na SSD traje .... 10 min :)

Da ne otvaram novu temu. Dobio sam danas od firme Samsung 840 Pro 256gb. Planiram da ga ubacim u thinkpad t420, a fabricki hard kao backup u caddy. Sta je bolje kloniranje ili ponovna instalacija?

Kloniranje. Nema potrebe da gubiš vreme sa ponovnom instalacijom svih programa.

Pa kloniracu samo OS particiju a ostatak cu da kopiram, klasicno. Clonezilla nije lose resenje.

Zasto sam ja "ono" pisao... da pojasnim.
Na hdd u hp sam pre ubacivanja ssd-a imao vise particija. Bila su DVA OS, W7/64 i W7/32, tako mora zbog necega (da ne objasnjavam).
Jednu particiju sa OS i ostale sve particije koje nisu sa OS vec "skladiste", softver sto dodje sa Samsung ssd-om moze da odradi.
Kad sam probao obe particije sa OS i "skladisnu particiju da kopiram nije moglo, jer softver moze samo jednu OS particiju da klonira.
Posto pretpostavljam da imas samo jedan OS slobodno pokusaj sa Sami SW da citav hdd kloniras...
Vodi racuna o velicini particija, ispodesavaj to fino...

Poslednja izmena:
Hvala puno na savetima. Kada budem imao vremena odradicu sve ovo, pa javljam utiske.

U sustini je uvek bolji nov OS i tu nema price to ti je kako kad u novu sasiju ubacujes polovan motor ide ali nije kao nov,ali kad nas mrzi,nemamo vreme onda...

Stari OS guram dok ne crkne. XP na prethodnom laptopu je izgurao vec 6-7 godina, i jos uvek gura, a preziveo je 2 koloniranja.

Zavisi kako radimo sa njim dali se odrzava i najbitnije koliko je prikacen za net,sestra je imala na laptopu isto do skora xp isto kao vi 6-7 god sluzio za vodjene racuna radio je dobro..meni ide oko 2-3god posle toga pocne da brljavi ali ja se i snjuram svuda ;)
Ako radi nema poterebe da ga menajmo,sami treba da utvrdimo kad brljavi!

Stigao SSD (Samsung 840 EVO 500GB), clonezilla za 2 sata prebacio sve, i radi.. Okacicu testove u drugoj temi.

EVO. Nam ni čuo za bašić verziju.

Pa prodavci prave konfuziju, neki napishu EVO a neki EVO Basic pa zato sam bio zbunjen. U stvari, sada postoje samo EVO i PRO..

EVO basic je bez dodataka, samo ssd i cd sa softverom, ima ih sa pakovanjem u kome ide data kabal za spajanje sa kompom na usb i ima verzija sa dodatcima za ugradnju u desktop, kao sto je polica za ssd ... u tome je razlika inace ista sprava (ssd) je unutra...

Nazad
Vrh Dno