Šta je novo?

Upgrade sa haswella na skylake, potrebna pomoc!

Qrjak

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2008
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 - 8700 @3.2GHz
Matična ploča
Asus Strix B360
RAM
16GB DDR4
GPU
Gigabyte 1070 G1
Storage
512GB SSD + 2TB SSD + 2TB SSHD
Zvuk
Sound BlasterX AE-5
PSU
Antec 700W
Kućište
MS industrial
Monitor
HP 27ea
Laptop
Lenovo ThinkPad T14
Tablet
/
Mobilni telefon
Samsung S23
Pametni uređaji
/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,
kao sto kaze tema planiram upgrade sa trenutne konfe (iz potpisa) bazirane na haswellu na sky lake.
E sad zasto to radim? Pa ukazala mi se prilika da prodam svoj komp za dovoljno da uz malu doplatu zamenim sve za novo i svezije (futureproof resenje)
svestan sam da to nece biti neki napredak u performansama nekih 10-15% i ne ocekujem cuda na tom polju.

Konfa koju planiram da uzmem za sad je:

CPU: i5 6500 ili i5 6600K (dilema)
MB:GA-B150-HD3P ili GA-Z170HD3P (zavisi od izbora procesora)
RAM:G.Skill 2x8GB 3200mhz
SSD:850 evo 250 ili 500gb (zavisno od buzdeta koiliko ostane)
PSU: Seasonic S12 II 520W ili 620W (zanima me vase misljenje koje od ova dva ili mozda nesto trece da je SS unutra)
Case: Black Widow (vec kupljeno)

Moji planovi su za sad ne bih klokovao nista sve bi bilo default, za to sam dosao do 6500 kao logicnog izbora ali sam onda razmotrio futureproof stranu konfe i sa 6600K i Z plocom
bih zadrzao vise vrednosti u toku vremena i + imao opciju kloka ukoliko zatreba za par godina.

ostatak ne navedenog mi ostaje od moje sadasnje konfe Monitor, GPU, SSHD i cooler CM212+

Treba mi vasa pomoc za koji set da se odlucim od ova dva posto nije velika razlika u ceni preko madjara a i 6600K prodaje neki lik ovde za 180e sa tray-a a toliko kosta 6500 kod Fante.
Molim vas za brze odgovore posto sam vec kontaktirao fantu za cene i dostupnost svega pa cu pazariti ubrzo sve.

Hvala svima unapred

Hvala na brzom odgovoru, kako ti se cini izbor ploce i memorije dali bi tu nesto menjao i sta mislis, isplati li se kupovina 500gb ssd-a?
Ili ako bih isao za K proc da li je ova ploca pravi izbor ili ima neki best buy? (drzao bih se Gigabyte i Asus klana)

Asus Z170-A važi za dobru ploču, mislim da ima nešto bolju naponsku od HD3P. RAM je odličan.
Da li se isplati SSD od 500GB to je već na tebi da odlučiš, u zavisnosti od tvojih potreba.

Poslednja izmena:
Za klokovanje RAMa ti isto treba Z ploca. Tako da ako ces ici na 3200 imas celu podlogu za K procesor. Pogotovo sto ne moras da uzimas jos dodatno i cooler.
Sa 6600K ces takodje osetiti i veci gain u odnosu na postojecu konfiguraciju pa ce i sam upgrade dobiti vise na smislu. A i K verzija ce se lakse prodati ako/kad bude doslo do toga.

Sa druge strane, ako mislis da nikad neces osetiti potrebu da klokujes (a realno 6500 ce tesko biti bottleneck igde ) verovatno ce te i mrzeti da to ikad uradis :D.
Isto tako se razlike u performansama verovatno i nece primecivati u vecini situacija a ta usteda moze da znaci 500gb ssd.

A sto se ssd-a tice najbolje da prosto vidis sada kako ces da ga delis na particije i sta ces sve hteti da imas stalno na njemu. Ako to sveukupno zauzima manje od ~170GB onda ti je 250 verovatno dovoljno.

Sta god da odlucis verovatno se neces pokajati.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Ok hvala vam svima na odgovorima i savetima, pa tako i ja razmisljam nekako da je 6600k veći korak posle 4460 i vise opcija u budućnosti.
Da li mozete ds mi preporucite dva venta za 212 treba da zamenim stare, vec se cuju da brundaju? Akcenat bi mi bio vise na tisini neko na protoku?
A sta znam za sad imam Ssd 250gb na kom je samo C: i zauzima oko 114GB korišćenjem.
Ne znam da li bi mi bio overkill da mi samo bleji prazno vise prostora kad ce za koju godinu da padnu cene i vecim Ssd-ovima.
Mada volim da uveknkad menjam nesto da menjam za bolje/vece a ne za isto, kao uostalom i ceo ovaj zahvat promene platforme.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Hm evo novih informacija, kod madjara su poskupele stvari memorije nema G. Skill, samo Kingston što nije neki problem, ali od napajanja ima samo seasonic od 620w i cena mu je opaka 94e sto mi se cini da je previse.
Dalje 850 evo od 250 je 100e isto kao kod nas a od 500gb je 150e sto je bolje.
Ne znam dal bih se upustao u zamenu kulera celog sad, ovaj radi posao, samo sto se cuje povremeno, ako mu stavim neki vent. Od 1000din mogu da resim problem.

Sta jos od napajanja da jurim evga i xfx ts serija treba da su SS unutra valjda? Da li njih ima kod madjara, jel neko uzimao od njih?

Evo da vas update-ujem, stanje sa nabavkom je haotično krajnje, nema nicega i sve su cene prenaduvane ali cu definitivno ici na 6600k i z170-hd3p i neki kingston 3000mhz
I zadrzacu svoje napajanje posto trenutno bolje od toga ne moze da se nadje za neke pristojne pare.
Ali u tom slucaju mi treba vasa preporuka sta da kupim za ovaj moj set sto prodajem 4460+b85-d3
Koje jeftinije ali pouzdano napajanje za to bi bilo dovoljno?
Gledao sam ponude svih zivih i nista mi nije jasno.

Evo da vas update-ujem, stanje sa nabavkom je haotično krajnje, nema nicega i sve su cene prenaduvane ali cu definitivno ici na 6600k i z170-hd3p i neki kingston 3000mhz
I zadrzacu svoje napajanje posto trenutno bolje od toga ne moze da se nadje za neke pristojne pare.
Ali u tom slucaju mi treba vasa preporuka sta da kupim za ovaj moj set sto prodajem 4460+b85-d3
Koje jeftinije ali pouzdano napajanje za to bi bilo dovoljno?
Gledao sam ponude svih zivih i nista mi nije jasno.

Nije bas tako haoticno ,ja malopre narucio i5 4460 i asus 1060 ,covek mi rekao do srede bi trebalo da je kod mene.A cene su otisle 10 -15 evra ,zavisi od proizvoda.

Nije bas tako haoticno ,ja malopre narucio i5 4460 i asus 1060 ,covek mi rekao do srede bi trebalo da je kod mene.A cene su otisle 10 -15 evra ,zavisi od proizvoda.

Definitivno je haoticno, prodavac od kog sam ja narucio vise ne prima narudzbine, jer im sporo dostavljaju i postojece. Pola stvari je otislo ne 10 evra nego 10%, a pola stvari ne mogu da se nabave...

Pozdrav ljudi, sano da se zahvalim svima na savetima i sugestijama, od osnivanja teme pa do sad sam jurio delove i konacno je danas stiglo sve cpu i Mb poslednji.
Na kraju ssm uzeo sledece:
i5 6500
GA-B150-HD3P
Kingston Savage 2x8gb 2133mhz
MS ind. Black widow
I u to ubacujem od stare konfe
Ssd 850 240GB
2TB Sshd
Gtx 960 OC
Creative xtreme gamer zvučnu.

Pored svih saveta za 6600k ipak sam se odlucio za ovaj set, iz razloga što sam procenio svoje realne potrebe i shvatio da ne želim da se bakcem sa klokom, imao sam pre ovoga Q6600 proc na kom sam se ucio, i *****ao plocu i memoriju u tom procesu i kad sam postigao sta sam hteo (sa 2.4 na 3.2)
Nisam video nikakvu razliku ni u igrama ni u korišćenju, posto je to vec bio zver proc sam po sebi za to vreme.
Tako da sam ga do penzije koristio kao stock.
A kad je vec doslo vreme da je on prevazidjen, onda su vec i sve druge komponente zastsrele tako da sam posle 8 god menjao ceo set. Za ovaj i5 4460.

Poslednja izmena:
Da zaboravih da pomenem da sam za taj drugi komp gde prebacujem moj trenutni set, kupio jos i SSD SanDisk X400 512gb
I napajanje CM B500.

Imam jos jedno pitanje kad smo vec ovde, sta mislite o brendu Natec video sam zanimljivu tastaturu Genesys RX22, svideo mi se odziv tastera i zvuk koji pravi.
Ima je za 4300din u emmi/win-win radjama, jel imao neko iskustvo sa njima?

Pa da nisu neke razlike u performansama ali na ovaj nacin sam bez ikakve doplate presao na noviji komplet sa vise mogucnosti za upgrade u budućnosti i dobio black widow gratis, mislim da je u tom slucaju vredno cimanje ;)

Pa neki ljudi ne zele da se ukljuce i sve bi da rese parama i ne zanima ih nista drugo sto ja pričam.
Sa cenama u radnjama nasim i razlikom kod madjara za neke stvari tu se dobije BW a sistem staro za novo... Sto da ne ako je vec free.

Nazad
Vrh Dno