Šta je novo?

Upgrade sa E4300

Joooj ubicu se :) i ja se dvoumim izmedju kupovine Procesora e6300 koji u Ue ima da se uzme za 6000 i Coolera koji je skoro 3000 din,a ako uzmem 6300 pa oglasicu ovde moj procesor (inace je u pitanju e4400 @ 2 Ghz) pa recimo za tu cifricu + imam god garancije

Ne secam se da si napisao da ti je klokovan na 2.9 :) onda,evo kako stoji stvar,bar po meni. e5300 uz malo srece,naguraces blizu 4.Uzmi ga,to ti je smesna doplata,25e.Samo juri sto noviju reviziju,zarad boljeg kloka.A na 3.4 moci ces i sa boxom najmanje,bez dizanja volt,dok ne skupis pare za kuler

Poslednja izmena:
Joooj ubicu se :) i ja se dvoumim izmedju kupovine Procesora e6300 koji u Ue ima da se uzme za 6000 i Coolera koji je skoro 3000 din,a ako uzmem 6300 pa oglasicu ovde moj procesor (inace je u pitanju e4400 @ 2 Ghz) pa recimo za tu cifricu + imam god garancije

Mozes ti da trazis i vise, ali nisam siguran koliko je to realno i koliko bi bilo trazeno. Mada, generalno traze 30e i za E21x0 bez garancije...

Ipak sam za procesor, imas prilike da kupis kvalitetniju stvar za malo ulaganja. Ne dobijas nista posebno sa tim E6300, samo nadji E5300 sa oznakom SLGxxx i imaces i virtuelizaciju i oko 10e vise u dzepu. Ako je vec kinta presudna...

Poslednja izmena:
A nisam naglasio, pishe mi u potpisu,mine mistake
5300 ili 6300 ? ja mislio 6300 on je neshto malo vishe od 6 k kod mene

Aaa Ok sad tek videh pisali smo u isto vreme xD Znaci 5300? Pogledacu onda xD

Poslednja izmena:
5300 cena kod mene 5.471,20
6300 cena kod mene 6.044,08

razlika je bash mizerna...

Stvarno je razlika mala. Imaj na umu da se E5300 "lakse" klokuje zbog viseg mnozioca. Za E6300 bi ti trebao malo visi FSB, ali svakako mislim da tvoj P5K to moze da iznese.

Znaci nishta posebno necu dobiti za razliku od 600 din? Samo je Bus speed kod e6300 1066 Mhz a mnozilac je isti kao na ovom sad procesoru,a jel to nishta posebno ne znaci za mene ? Mozda postavljam glupa pitanja ali nisam bash u toku puno sa ovim novim procesorima... Da se konacno opredelim za 5300?

Ako uzmes E5300 sa virtuelizacijom, jedina prednost E6300 koju ja vidim je to sto moze da izdrzi visi FSB. Retko koji E5300 moze da radi na FSBu preko 380, a E6300 cesto rade i preko 400. Drugu prednost ne vidim.

I ja sam u istoj dilemi, naginjem vise ka E5300, ali mene bi E6300 izasao 1000din. iliti 20% vise. Generalno, ako ploca trpi visok FSB, dodje mu na isto, ne mozes da pogresis...

E pa dobro hvala ti na detaljnom objasnjenu,ja sam ovaj procesor nashao u firmi koja nema vishe svoju prodavnicu u Bgd vec samo u Uzicu Ovde tako da cu se definitivno opredeliti za e6300 u slucaju da nema 5300 sa VT odnosno SLGXXX

Cekaj Q7600 , bice ispod 100e . Treba da se pojavi pred novu godinu.

Poslednja izmena:
Ne mogu vishe da cekam :D Ako budem cekao popicu sve pare sto imam :p

prelaz sa c2duo 2mb L2 na core2duo 3mb neces da osetis.

pogledaj sta meni sluzi kao prelazno resenje - e3200 ,
ima virtuelizaciju , 45nm moze da se overklokuje preko 4ghz , a kad q7600 stigne, moci cu da ga prodam za otpr iste pare kao sto sam ga kupio.

a cena je bruka i sramota.

E5300 i E6300 imaju 2MB kesha.

Takodje, i taj Q7200 ce imati samo 2MB, pitanje je kako ce to izgledati u praksi. Na papiru mi izgleda malo, ali u principu je to 512KB po jezgru, bas kao i taj E3200...

bas tako, i kad tu dodas 45nm core2quad arhitekturu, to ne moze da bude lose.
zamisli samo 13.5 mnozilac na 800 fsb !

q8400 je recimo veoma dobar kad se OCuje , a iskustvo govori da je overklok potencijal obrnuto srazmeran kolicini L2 kesa.

inace q7600 se vec pojavio na alibabi ,na veliko . sto znaci da je pitanje dana / mozda bude i posle nove godine / kada ce da dodje do evro-amerikanskih retailera.

Poslednja izmena:
Stvarno je tos ve super i razumem ali smatram da ce za moje skromne potrebe posluziti i ovaj procesor e6300 ,jer stvarno ali stvarno vishe od 32000 necu moci da izdvojim za planirani Upgare u narednih 6 meseci ... a sigurno cu osetiti razliku sa 2.9 na kojoj sam sad na nekih 3.4 na koliko zelim da kloknem ovaj proc ako ga naravno uzmem :D

Poslednja izmena:
@P.A.B.L.O.
#Samo procitaj lepo sta sam napisao="sem u slucaju nekog jaceg oc-a" za 5300.
Ne zele svi da klokuju,i zato sam to posebno naglasio.Za default je bacanje para
Ma uzmi vendetu,nije to procesor da zastari,hladi isto kao pre godinu dana

E ako nezele da clock-uju onda su se uchlanili na pogreshan forum. :D

prelaz sa c2duo 2mb L2 na core2duo 3mb neces da osetis.

pogledaj sta meni sluzi kao prelazno resenje - e3200 ,
ima virtuelizaciju , 45nm moze da se overklokuje preko 4ghz , a kad q7600 stigne, moci cu da ga prodam za otpr iste pare kao sto sam ga kupio.

a cena je bruka i sramota.

Kako nece ?? Vec sam naveo primer da je razlika u clocku 1GHz kad se ocuje a to je 33%. Minimalni FPS u igrama ce biti veci shto je veoma vazno. Shta meni vredi da imam 45 FPS avg ako ce mi minimalni padati ispod 20 fps ?? Bolje je avg imati 40fps a minimalni nek nepada ispod 25 fps. to je jedan banalni primer.

A taj CELERON QUAD Q7600 mozda se i isplati kupiti ali da ga vredi chekati - nevredi. Mogu da se kladim da ce u igrama biti sporiji od E5x00 @4.0GHz zbog toga shto je hendikepiran. Core arhitektura pati ako mu amputirash cache... Jedino moze da bude brzi u GTA4 poshto ta igra zna da iskoristi 4 jezgra...

Poslednja izmena:
kako oces.

razliku ces da osetis i ako predjes na e3200 na 4ghz , s tim sto ce mozda da ti upgrade izadje dzabe.

Razmisljao sam o E3200, ali sam ipak odustao. Ne bih ga kupio za prelazni period, vec bi verovatno radio na ovoj ploci dok ne predjem na drugi socket.

Odvratili su me i testovi gde se ipak vidi manjak kesha, a razlika u ceni mi nije tolika da bih kupio Celerona umesto E5300.
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/celeron-e3300_5.html#sect0

EDIT: Interesantno je koliko je bolji E3200 od prethodnog DualCore Celerona E1600...

Poslednja izmena:
Hvala vam svima na savetima,ali je vrlo teshko odluciti se kad jedan kaze ovo je bolje,drugi kaze ono je bolje treci kaze uzmi ovo,cetvrti nemoj ono... Mene je samo interesovala razlika izmedju 5300 i 6300 koje je u mom slucaju samo 400 din,tako da cu najjjverovatnije uzeti taj proceor...

@P.A.B.L.O. Ne moras mi verovati,ali sam znao da ces to reci :D
OC potencijal je jos nizi u slucaju l3 kesa.Sto se razlike tice,bice 15-20% za 3.4 klok(matematika :p ) kad je taj procesor bio aktuelan,razmisljao sam da ga kupim(tacnije e5200),i stav je bio da ide na 3.3 bez dizanja voltaze(ja ne klokujem preko toga).E sad,sa novom revizijom jezga mozda mozes i vise

Poslednja izmena:
Ajde mi objasni zbog chega nedizesh napon na procesoru ?? shta bojish se da ce crci ?? Samo pogledaj koliko ima overclockovanih Core 2 rocesora na forumu i onda pogledaj koliko je crklo... Mislim da je neko nedavno postavio temu da mu je crko C2D procesor i to je sve shto sam video. Nerachunam one primerke shto je *******i ubio svojim testiranjem :p

Istina,nisam nikad do pre neki dan cuo da je nekome crkao C2D ili Dual Core... A i garancija je tu za svaki slucaj :p

Zna se koji su bezbedni naponi za odredjeno jezgro.

Npr., ja sam imao E2160 sa default naponom 1.25V, a drugar je imao E2180 sa 1.3V. Razlika je u mnoziocu, njegov fabricki takt je 200MHz visi, ali je jezgro procesora isto, oni prdavci od kulera takodje isti. U praksi ovo govori da sam komotno mogao da stavim svoj E2160 na 1.3V i da ne brinem ni malo...

I naravno, treba paziti na temperaturu i OC je bezbedan.

Da ali postoji tu jedna stvar,ako ti preteras sa overclockom pc nece stabilno raditi,tako da u principu i ne mozesh da pogreshish :) Moze samo da radi ili da ne radi

Ajde mi objasni zbog chega nedizesh napon na procesoru ?? shta bojish se da ce crci ?? Samo pogledaj koliko ima overclockovanih Core 2 rocesora na forumu i onda pogledaj koliko je crklo... Mislim da je neko nedavno postavio temu da mu je crko C2D procesor i to je sve shto sam video. Nerachunam one primerke shto je *******i ubio svojim testiranjem :p

He he mani je crkao C2D, ali ne sam od sebe nego su ga ******i pinovi na ploči oštetili. Ja sam C2D kupio da bi ga OC-vao. Lično ko kupi Intel u današnje vreme i ne OC-je ga, je bacio pare.

E da,to nisam napomenuo,pricao sam nesvesno o kloku amd-a,ne intela.Sta god rekli ovde na forumu-i ja preferiram amd,zbog boljeg odnosa cena/perf-dakle,sta god rekli,znam da moj drug,koji ima servis recunara,ima punu kutiju amd procesora serije athlon 1700+ pa navise,do 64-bitnih,koji su zbog oc-a "produvali",pa sad mora da im se obara ferkvencija da bi radili stabilno-recimo 2200+,koji je radio na 1.8 ghz,mora da se smanji na 1.4 da ne bi bacao plavi ekran u win.Uglavnom zbog klokovanja.Davno je to bilo,ali ne bih da rizikujem.Zato default voltaza,pa koliko bude.Znam da je intel robusniji,ali cene su im dranje,i za ploce i za procesor,tako da uzimam amd,iako sam bio skloniji intelu kao brendu

Poslednja izmena:
Ma ja sam uvek nešto gotivio AMD, možda zbog tog što je underdog, ali stvarno po mom mišljenju AMD sada kupuje samo onaj ko neće da OC-je. Osim mog E6420 (bog da mu dušu prosti i reklamaciju usliši) stvarno nisam čuo da je nekome riknuo Intel u zadnje vreme, tako da OC-uj i nemoj da brigaš.

Da li možeš da kupiš za 50e AMD proc koji može da radi na 4Ghz 24/7???
Teško.

a osim toga amd je imao i nekoliko vrlo uspesnih serija procesora, setite se samo bartona2500 koga ste mogli da nasvirate jednostavnim dizanjem frekvencije na stabilnih 3200 ! ( i to na bilo kojoj ploci ),
pa dvokanalni mem kontroler u proc + prvi 64bit procesor za mase koji je dominirao a643000+?
svako ima nesto...

:)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno